serka mascarpone (użyłam Piątnicy) 2 jajka 1 żółtko 2 łyżeczki e kstraktu cytrynowego 1 łyżeczka spirytusu, lub wódki lub octu Ponadto: olej do smażenia cukier puder do posypania pączków Wykonanie: Do misy miksera przełożyłam jajka, żółtko i cukier. Zmiksowałam. Nie przerywając miksowania do ubitych jajek dodawałam partiami serek mascarpone. Dalej ubijałam do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy jajeczno
Kuchnia u KrysiTrufle kakaowe z biszkoptami i mascarpone to wyjątkowy deser dla wszystkich słodyczomaniaków. Ten pyszny smakołyk bez pieczenia, można przygotować w zaledwie kilkanaście minut w prosty sposób, bez posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych. składniki na około 15 sztuk 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki kakao 200 g biszkoptów łyżka cukru pudru przepis Do szklanki wsypujemy kawę(...)uzyskania konsystencji bułki tartej, możemy je również zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zmiksowane ciastka wsypujemy do miski, zalewamy kawą, dodajemy do nich serek mascarpone i całość dokładnie ze sobą łączymy. Gotową masę wstawiamy na 15 minut do lodówki. Ze schłodzonej masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w dużej ilości kakao. Tak przygotowane trufle
Smakowite Daniaużyć dojrzałych owoców. Bardzo polecam… Inspiracja ze strony delicious.com. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mangomisu czyli mango tiramisu Składniki: 500g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka ziarnka wyskrobane z 1 laski wanilii lub kropla pasty waniliowej 130ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier, Cointreau lub innego) sok wyciśnięty(...)skórki i pokrojone na plasterki Wierzch: 1 dojrzałe mango obrane i pokrojone na paseczki 1. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, żółtka i ziarenka wanilii, mieszamy na jednolitą masę. 2. Mieszamy razem sok z pomarańczy i likier. 3. Biszkopty maczamy w ponczu i układamy w tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia ( patrz FILM
Mała Cukierenkaminut by kajmak się roztopił. Żelatynę zamoczyć w zimnej wodzie by napęczniała następnie rozpuścić w 50 ml gorącej nie wrzącej pozostawić do wystudzenia. Kremówkę, mascarpone ubić z cukrem na puszystą i gęstą masę. Gruszki pokroić w kostkę dodać do masy. Pierwszy krążek ciasta wkładamy do tortownicy, nasączamy sokiem z gruszek( robimy tak z każdym krążkiem ciasta),smarujemy rozpuszczonym
Garnkowe fanaberiedosłownym znaczeniu oznacza "poderwij mnie". Gwarantuję Wam, że mój uproszczony przepis na ten specjał poderwie Was do gotowania. :) Nie używam surowych jajek i mascarpone, a jedynie śmietanki i jogurtu, dzięki czemu masa jest bardziej lekka i nie trzeba martwić się salmonellą. Dodatek owoców, w tym przypadku jagód, przełamuje słodycz i świetnie komponuje się z biszkoptami zamoczonymi w kawie i likierze
Cooking Monsterkąpieli wodnej i chwilę studzimy. Buraki rozdrabniamy w młynku lub malakserze na drobny proszek, a nawet pył. Mascarpone chwilę rozrabiamy mikserem. Ciepłą czekoladę łączymy z mascarpone, by składniki dokładnie się wymieszały. Tak przygotowaną masę przekładamy na 1-2h do lodówki. Po tym czasie za pomocą łyżeczki nabieramy schłodzoną masę i szybko tworzymy zgrabne, lub mniej, kuleczki (musimy robić
Be Fit Be Strongnaparu z kawy (z 3 łyżeczek) Wafle obłożyć mokrymi ściereczkami kuchennymi, żeby zwilgotniały i łatwiej było je zwinąć. Żelatynę rozpuścić w naparze z kawy. Mascarpone, śmietanę i cukier puder zmiksować na gładką masę, stopniowo dolewając napar kawowy z żelatyną. Masa powinna być puszysta i z ociąganiem spływać z widełek miksera. Na waflach rozsmarować masę, zostawiając małe marginesy po bokach
Weekendy w domu i ogrodziewafelków w białej polewie, np. "Princessa", 300g świeżych malin, 100g świeżych borówek amerykańskich. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Dodać drobno posiekane wafle, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę nakładać do przestudzonych spodów. Udekorować świeżymi owocami i miętą
Z miłości do słodkościśmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 2 kieliszki syropu Grenadina kilka listków mięty do ozdoby Przygotowanie: Kremówkę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno. Nakładamy jedną warstwę ubitej masy polewamy delikatnie syropem Grenadina i nakładamy maliny. Czynność tą powtarzamy. Samą górę zdobimy maliną i listkami mięty. SMACZNEGO
Lili w kuchniowsiane niebieski barwnik spożywczy patyczki do lizaków/ cake pops lub patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto pokruszyć tak by miało konsystencję piasku. Ciasto połączyć z mascarpone i nutellą. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 15 min. Wyjąć masę i formować kule wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć
DefinicjaSmakutężejącą galaretką(jeśli tortwonica nie jest zupełnie szczelna, owinąć ją najpierw z zewnątrz folią aluminiową). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Kremówkę ubić z mascarpone, cukrem pudrem i wanilią na puszystą, jasną masę, niezbyt długo, żeby masa się nie zważyła. Wyłożyć na całkowicie stężoną galaretkę, przykryć bezą. Schłodzić przed podaniem. Smacznego! Dzisiaj znów kupiłam pół kilo malin w bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeolejkiem migdałowym) 2 łyżeczki kawy zaparzonej w szklance wody PRZYGOTOWANIE Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder, następnie, stopniowo dodawać serek mascarpone. Wszystko dokładnie wymieszać, na koniec dodać do masy amaretto. W przygotowanych pucharkach ułożyć pierwszą warstwę namoczonych w kawie biszkoptów. Na niej wyłożyć warstwę masy, którą należy dokładnie posypać kakao. Na niej ułożyć kolejną warstwę
zabawa smakiemszaszłyków lub do lizaków - styropian Biszkopty rozmiażdżyć wałkiem na drobno (Ja to robię nie wyciągając biszkoptów z paczki, walę śmiało młotkiem w opakowanie) Dodajemy kakao, mascarpone i dokładnie mieszamy aż do uzyskania plastycznej masy, odłkadamy do lodówki na 10min. Z masy formujemy kulki i wsadzamy do lodówki na 20min. Przygotowujemy polewę czekoladową. Końcówki patyczków maczamy w polewie i nabijamy
upichconakrakersów (np. Lajkonik) 100 g masła orzechowego 50 g rozpuszczonego masła 40 g brązowego cukru (opcjonalnie) Krem: 250 g serka kremowego np. Philadelphia lub mascarpone 75 g masła orzechowego 5-6 łyżek masy krówkowej Czekoladowy krem: 200 ml śmietany kremówki 36% 100 g mlecznej czekolady, posiekanej 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej Dodatkowo: 1 duży banan Przygotowanie: Krakersy umieszczamy
Mania Gotowaniawspomnień z moich chyba najbardziej udanych wakacji, z dynią, którą niemal wielbię, nie potrafiłam nie ulec. Kupiłam malutką hokkaido i przygotowałam z niej intensywnie pomarańczowe puree. Połączyłam je z mascarpone, kremówką i aromatycznymi przyprawami, przełożyłam biszkoptami namoczonymi w kawie z amaretto. I już! Deser jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a smak... Nie da się go opisać, trzeba tego po prostu(...)podłużnych biszkoptów100 g mocnej kawy50 ml amarettododatkowo:200 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka cukru pudru1 łyżeczka cynamonu25 g orzechów włoskichMascarpone ubić z kremówką i cukrem na puszystą masę. Dodać puree z dyni i przyprawy, zmiksować na gładką masę.Letnią kawę wymieszać z amaretto. Moczyć w niej biszkopty, ewentualnie przełamać, ułożyć na dnie szklanek. Na to wyłożyć warstwę kremu dyniowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, cynamonem, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wrzucamy nasze "dodatki".5. Osobno ubijamy z cukrem białka na sztywno.6. Delikatnie łączymy masę z białkami
Wypisz Wymalujcukrem trzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wsypujemy Ziarenka.5. Masę dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy Karob. Obie części musimy mieć w wysokich
Wypisz Wymalujsztywną pianę, a żółtka ubijamy na parze wodnej, także z 1/3 cukru do białości. Śmietankę ubijamy z pozostałym cukrem. Do ubitych żółtek dodajemy mascarpone i ubijamy, aby nie było grudek. Do masy dodajemy ubite białka i śmietankę, ponownie mieszamy. Savoiardi nasączamy w kawie i amaretto, wykładamy dno formy w której będziemy studzić deser. Na ciasteczka wykładamy 1/2 kremy
Kuchnia Łukaszaminut. NA MASĘ: - śliwki węgierki około 1 kilograma Śliwki myjemy i drylujemy, kroimy na połówki. - 2 jaja - 1 białko - 100 ml mleka - serek mascarpone - 4 czubate łyżki cukru Z w/w składników, za pomocą trzepaczki, robimy płynną masę. Wyciągamy ciasto z lodówki, wylepiamy nim dużą tortownicę, układamy połówki śliwek dość ciasto. Zalewamy masą, wstawiamy do pieca na godzinę. Ja piekłam
SMYKWKUCHNIexpresso paczka biszkoptów Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka razem z cukrem ubijamy na puszystą kremową masę. Kiedy żółtka są już dobrze ubite powoli dodajemy serek mascarpone cały czas ubijając. Ubijamy śmietanę kremówkę ze śmietan fixem i dodajemy do serka. Na koniec dodajemy ubite białka delikatnie mieszając. Do dnie szklanego
Lili w kuchnischłodzonej)- 1 galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1 szklance wrzącej wody- 250g serka mascarpone- 3 łyżek cukru pudruUbiłam śmietankę z cukrem pudrem, wmieszałam mascarpone, dodałam ostudzoną, tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszałam. Blaty ciasta lekko posmarowałam dżemem morelowym i przełożyłam masą (uwaga – szybko tężeje). Wierzch i boki ciasta również posmarowałam masą, a dekorację zrobiłam z rozpuszczonej czekolady. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Ciasto
mojewypiekiinietylkoprzewrotny i to dosłownie... Nie będę się rozgadywać, po prostu spróbujcie sami... Dlaczego? Bo nie jest za słodki, ma idealną konsystencję i w ogóle... ;-) SKŁADNIKI Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 500 g mascarpone 1,5 szklanki cukru pudru 6 jajek 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru aromat cytrynowy i pomarańczowy (po kilka kropli) Ciasto(...)miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki mieszamy razem i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej cały czas delikatnie mieszając. Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misce miksera i miksujemy na średnich obrotach aż składniki połączą się. Przelewamy masę do blachy (duża prostokątna) wyłożonej
Czary - gary w kuchnibazie mascarpone.Chrupiące kawałeczki podsmażonego boczku.A do tego por, papryczka chili i suszone pomidory.Smacznego!Składniki:250 g makaronu penne;150 g wędzonego boczku;250 g mascarpone;1 czerwona papryczka chili;50 g suszonych pomidorów (masa netto, po odsączeniu z oleju);Biała część pora;1/2 łyżeczki pieprzu cayenne;Sól;Natka pietruszki do dekoracji.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem(...)wydrążyć z nasion (pozostawić trochę nasion, jeśli ktoś lubi ostre dania), pokroić w drobną kostkę.Na rozgrzanej, suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu) podsmażyć drobno pokrojony boczek.Następnie dodać mascarpone i całość podsmażać, aż do całkowitego rozpuszczenia się sera.Dodać kolejno: drobno posiekaną papryczkę chili i pomidory, a na koniec por.Sos doprawić pieprzem i solą i wlać do ugotowanego makaronu
Gospodyni MiejskaMałej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik kawowy z czekoladą Składniki: Spód: 200g ciastek z czekoladą (użyłam pełnoziarnistych ciastek digestive) 50g masła – roztopionego Masa serowa: 400g gotowego sera na sernik 500g serka mascarpone 170-180g jasnego brązowego cukru (cukier trzcinowy nierafinowany) 1 kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g 3 łyżki mąki pszennej 3 jajka(...)kremówki 30% lub 36% 3-4 łyżki gorącej wody Dodatkowo: kakao do posypania czekoladowe ziarenka kawy do ozdoby Spód: 1. Ciasteczka zemleć w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23cm i wyrównać, wstawić do lodówki. Masa serowa: 2. Oba sery przełożyć do miski, dodać cukier, wanilię, mąkę, kawę espresso
Mała Cukierenkaszklanki mąki- 2 jajka- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 250 g mascarpone- 1 szklanka śmietany 30 %- 1 tabliczka białej czekolady- 500 g truskawek- gorzka czekolada do dekoracjiPrzygotowanie:W naczyniu roztapiamy na małym ogniu masło, dodajemy cukier, kakao oraz wodę, studzimy. Wystudzoną masę miksujemy z jajkami, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do natłuszczonej formy(...)pieczemy w 180 C przez około 45 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i mieszamy z serkiem mascarpone. Kremówkę ubijamy i łączymy z serkiem. Truskawki kroimy w ćwiartki i łączymy je (kilka zostawiamy do dekoracji) z przygotowaną masą. Masę wykładamy na wystudzone ciasto, dekorujemy truskawkami oraz startą czekoladą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę
Zainspirowana w kuchnitartej łyżeczka proszku do pieczenia 3łyżeczki ekstraktu z migdałów 3 łyżeczki miodu 2 łyżeczki kandyzowanej pomarańczy szczypta soli konfitura z pomarańczy 200g 750g serka mascarpone, schłodzonego 330 ml śmietany 36 % 5 dużych łyżek cukru pudru (dałam mniej) 2 łyżeczki cukru z prawdziwej wanilii sok z 2 dużych pomarańczy 2 kieliszki wódki o smaku(...)stopni piekarnika na 50 minut (należy sprawdzić patyczkiem, czy placek nie jest w środku mokry). Pieczemy z termoobiegiem. Zimną śmietanę ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy oraz cukier puder. Serek mascarpone wykładamy do miski, mieszamy drewniana szpatułką. Dodajemy do niego śmietankę (lżejsze zawsze dodajemy do cięższego) i szybko mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Wyciskamy
ChilliJemypieczenia duża szczypta sody duża szczypta soli 4 łyżki jogurtu naturalnego 16 ciasteczek Oreo krem: serek mascarpone 5 ciasteczek oreo wykonanie: Masło, kakao i wodę roztopić w garnuszku na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól pomieszać. Do jajek dodawać na przemian roztopione masło, jogurt i mąkę. Bardzo(...)następnie wypełniać ciastem do poziomu 3/4. Piec około 25 minut w temp. 180 st. W czasie gdy pieczemy muffinki, robimy krem. Mascarpone ubijamy. Ciasteczka blendujemy na drobny pył, dodajemy do sera i miksujemy. Jak ciasteczka ostygną dekorujemy masą i całymi Oreo babeczki. Pyszności
Ania i Marcin gotująlistonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='100 gr ciastek czekoladowych 30 gr rozpuszczonego masła 1 łyżka kakao 300 gr truskawek (mogą być mrożone) 1,5 szklanki ugotowanej kaszy * 250 gr mascarpone 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. wrzątku 6 łyżek cukru (lub do smaku) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropelek olejku waniliowego 10 truskawek pokrojonych na plastry 2 łyżki(...)rozpuszczonego masła 1 łyżka kakao Wszystkie składniki zmielić/zbeldować, wyłożyć na tortownice o średnicy 20 cm, wyrównać, włożyć do lodówki. Masa: 300 gr truskawek (mogą być mrożone) 1,5 szklanki ugotowanej kaszy * 250 gr mascarpone 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. wrzątku 6 łyżek cukru (lub do smaku) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropelek olejku waniliowego Wszystkie
moj przepis naczegoś naprawdę wyjątkowego... Na początek upiekłam fantastyczną tartę. Oboje z mężem musieliśmy sięgnąć po dokładkę;) Inspirowałam się przepisem Doroty, jednak sporo w nim zmieniłam:) Pyszny krem z białej czekolady, masa jagód i bezy... koniecznie musicie ją zrobić!! Nie pożałujecie;) Ciasto:175g mąki pszennej, 130g masła lub margaryny, żółtko, 35ml mleka, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru pudru. Mąkę przesiać(...)bezy. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując na niskich obrotach, dodawać po łyżce serka mascarpone. Dodać przestudzoną czekoladę i likier jajeczny. Delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na cieście. Posypać jagodami. Na wierzchu rozkruszyć bezy
Z miłości do słodkościletnie dni. I świetnie leczy skołatane nerwy oraz koi rozedrganą duszę. Polecam. Składniki: Spód: • 2 opakowania ciastek digestive, mogą być z czekoladą • 150 g masła Masa: • 500 g białego sera trzykrotnie mielonego • 500 g mascarpone • 400 g twarożku homogenizowanego naturalnego • 1,5 galaretki cytrynowej • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) • 400 g truskawek Wierzch: • 400 g truskawek • 2 galaretki(...)lodówki. 4. Galaretkę cytrynową rozpuścić w ¾ szklanki wrzątku. Ostudzić. 5. W misce zmieszać wszystkie rodzaje sera, zmiksować. 6. Dodać ostudzoną galaretkę i cukier puder do smaku. Zmiksować na gładką masę. 7. Na spodzie ciasteczkowym rozsmarować cienką warstwę masy serowej. Ułożyć na niej całe truskawki. Przykryć resztą masy serowej. Wstawić do lodówki. 8. 400 g truskawek pokroić na małe kawałeczki
W mojej kuchniambitne plany, aby na blogu pojawiał się codziennie nowy przepis. Zobaczymy czy mi się uda. Póki co zapraszam na pyszny serniczek. Składniki na masę serową: 500 g serka ricotta 250 g serka mascarpone 125 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 opakowanie budyniu waniliowego garść rodzynek 4 duże jajka skórka otarta z połowy cytryny Składniki na ciasto(...)lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Sery przełożyć do dużej miski. dodać utarte masło, budyń w proszku i zmiksować na jednolitą masę. Dorzucić rodzynki. W plastikowym pojemniku
Gosia gotuje