należy tylko pamiętać aby rozsmarować masę na 3/4 ciasta tak aby nie sięgała za bardzo do brzegów. W ten sposób unikniecie wylania się masy makowej z ciasta podczas pieczenia. A właśnie masa makowa. Pamiętam jeszcze jak moja babcia parzyła(...)sernika z makiem. No aż takim zapalonym cukiernikiem amatorem nie jestem. Poszłam na łatwiznę, przyznaję się, kupiłam masę makową z biedronki i muszę powiedzieć, że była bardzo smaczna:) Przy kupie mas dobrze jest zwrócić uwagę na składniki, niektóre masy zawierają około 20% maku, trochę mniej rodzynek skórki z pomarańczy itp. Pytanie co z resztą składników? hmm lepiej nie pytać
ciastkarnia na kruchym spodzieCiasto jogurtowe z masą makową Niesamowicie smaczne, ekspresowe i bardzo proste w wykonaniu, a do tego długo świeże. Jak dla mnie to ciasto posiada same plusy. Pyszne połączenie wilgotnego i delikatnego ciasta jogurtowego z aromatyczną masą makową. Świetne ciasto nie tylko na święta ale i do codziennej kawki. Polecam! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli(...)tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!) *** *** Następnie do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie łyżką (nie mikserem) *** *** Dno foremki (moja ma wymiary 26×26 cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy *** *** Na wierzchu wykładamy łyżką masę makową po całej powierzchni ciasta *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Blog z Apetytemszklanki mąki 5-6 białek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do ubijania piany z białek masa makowa z podanego niżej przepisu Składniki masy makowej 2,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru około 1 l mleka lub wody 50 do 80 g rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g smażonej lub kandyzowanej(...)skórki pomarańczowej 50 ml rumu lub amaretto 2-3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka aromatu migdałowego Przygotowanie masy makowej Mak zalać mlekiem lub wodą (można to zrobić dzień wcześniej). Całość zagotować, a następnie zmniejszyć ogień o połowę i gotować około 30-40 minut. Przestudzony mak odcisnąć z nadmiaru wody
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1 małe jajko 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 100 g masła Masa makowa: 500 g zmielonego maku 4 duże jajka(...)wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 15 min. Masa makowa: Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać drobno posiekane orzechy włoskie i daktyle, żółtka, cukier puder, miód i bułkę tartą. Wszystko wymieszać. Białka ubić
Oryginalny smakSkładniki: Ciasto: 425g mąki pszennej tortowej plus do podsypywania, 1 jajko - temp. pokojowa, 1/2 łyżeczki soli, 180ml ciepłego mleka, 60g niesolonego masła, 60g cukru, 7g suszonych drożdży. Ponadto: 300g masy makowej z bakaliami ( domowej lub kupnej) - temp. pokojowa, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżka śmietany 18%, wiórki kokosowe - 1-2 łyżeczki. Przygotowanie(...)mleko - dodawać powoli i łączyć z mąką. Zagnieść ciasto. Uformować kulę z niego. Miskę oprószyć mąką, włożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Masę makową wymieszać z dżemem z czarnej porzeczki. Gdy ciasto wyrosło, blat oprószyć mąką, ciasto lekko zagnieść i podzielić na trzy części. Na spód tortownicy położyć papier do pieczenia i rozwałkować
W kuchni u Monikiznikał tak kawałek po kawałeczku i pochwałom nie było końca. Połączenie sera i maku to najlepszy pomysł. A ja już nie pamiętam kiedy taki sernik piekłam. Użyłam do niego masy makowej z bakaliami, którą otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy. Masa jest bardzo pyszna i pięknie pachnie, mogę ją Wam polecić. A jeśli macie ochotę na sernik to upieczcie(...)szklanka cukru 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej 1 puszka masy makowej z bakaliami od HELIO Wykonanie pysznego sernika z masą makową: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez około pół godziny. Następnie wałkujemy
IzabelawkuchniMakowiec z jabłkami to bardzo prosty przepis na świąteczny makowiec bez zawijania, to ogromna ilość maku z bakaliami i polewą czekoladową. W makowcu zawsze w sumie najciekawsza jest masa makowa, a tutaj dostajemy ją w czystej postaci Przepis jest szybki i łatwy, a ciasto naprawdę smaczne. Dołożyłam od siebie spód z kruchego ciasta, a polewę zrobiłam(...)prawdziwej czekolady. Wykonanie makowca z jabłkami zacznijcie od masy makowej, tak będzie sprawniej Składniki na masę makową: 250 g maku 1/3 kostki masła 2 jajka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny 3 jabłka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia bakalie Mak zaparzam i mielę dwa razy. Żółtka ucieram z cukrem i masłem. Do utartej masy dodaję stopniowo
Słodki sentymentSkładniki na blachę o wymiarach 30 cm x 20 cmSkładniki:1 puszka masy makowej (850g)3 duże jabłka4 jajka9 łyżek kaszy manny1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasło do wysmarowania blaszkiBułka do obsypania blaszkiOpcjonalne dodatki:CukierBakalie (rodzynki, orzechy włoskie, migdały itp.)Lukier:1 szklanka cukru pudru4 łyżki wrzątkuPrzepis:Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka odsączamy. Masę makową(...)przekładamy do większej miski, dodajemy starte jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy ewentualne bakalie i sprawdzamy czy odpowiada nam smak masy makowej (ew. dodajemy cukier). Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy makowej i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy makowej i całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto
Emcia Pichcipierwszy zrobiłam pierogi z makowym nadzieniem. Podchodziłam do nich sceptycznie jednak efekt końcowy zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Te pierogi są na prawdę pyszne. Z pewnością największe znaczenie ma tu masa makowa. Musimy dodać do maku bakalie i zrumienione masło, które sprawi, że masa nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. No ale żeby zjeść pierogi trzeba zrobić ciasto, wykroić, zlepić(...)makowa: Mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Następnie wlać lekko zrumienione masło, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały i wymieszać. Masę odłożyć do ostudzenia. Nie każdy mak jednakowo pochłania mleko dlatego jeśli masa makowa będzie zbyt rzadka przełożyć na gęste sitko by odsączyć z nadmiaru płynu. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać koła o średnicy około
Ala piecze i gotujeKeto rolada podwójnie makowa Makowy zawrót głowy Moją drugą dzisiejszą słodką propozycją świąteczną jest keto rolada makowa. A nawet podwójnie makowa, bo mak znajdziecie nie tylko w nadzieniu, ale także w biszkoptowym cieście. Dla urozmaicenia do rolady dorzuciłam bowiem odrobinę suchego maku , który podczas konsumpcji śmiesznie chrupie. Mak do nadzienia został(...)wyśmienicie – reszta nie ma dla mnie specjalnego znaczenia… Keto rolada makowa Instrukcja obsługi maku do keto rolady makowej W przeciwieństwie do dzisiejszego konkurencyjnego bożonarodzeniowego wypieku, czyli piernika , keto rolada makowa nie jest już taka szybka i prosta w obsłudze. Nadzienie makowe należy przygotować z wyprzedzeniem tak, żeby mak miał szansę się namoczyć
Modern Cave Girlrobimy makowca często idziemy na łatwiznę i używamy gotowej masy makowej. Ale jak wiemy dużo smaczniejsza jest ta zrobiona od podstaw... Jeśli nie wiecie jak ją zrobić zaraz wam podpowiem. SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ: 250g maku 80g (w miksie orzechy laskowe ew. włoskie, rodzynki, migdały) 50g masła olejek migdałowy 1 szkl. cukru pudru 5 jajek SKŁADNIKI NA CIASTO: 50g drożdży(...)należy sparzyć gorącą wodą, ostudzić, zmielić 2 razy na drobnych oczkach. 2. Do zmielonego maku dodać miks(orzechy,rodzynki,migdały) masło, olejek. 3. Żółtka ubić z cukrem, dodać do masy makowej, białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy makowej. 4. Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia
Dziś Ja gotujeczęść ciasta (podsypujemy mąką) na krążek o średnicy ok. 20 cm i przekładamy na papier do pieczenia. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy na krążek o tej samej średnicy. Masę makową dzielimy na 8 części. Jedną część masy nakładamy na pierwszy krążek i równomiernie ją rozsmarowujemy, przykrywamy drugim krążkiem ciasta, dociskamy ciasto do siebie i nakładamy kolejną warstwę masy. Ciasto(...)zewnętrznej części i przekładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blachę. Zachowujemy odstępy. Tą samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Czyli osiem części ciasta, daje cztery krążki z masą makową, a każdy krążek to osiem rogali, czyli daje to 32. Rogale odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli mamy tylko jedną blachę to pieczemy rogale porcjami
Moniki SmakołykiDzisiaj obiecany seromakowiec – czyli połączenie sernika i makowca. Dzięki użyciu gotowej masy makowej jest błyskawiczny w przygotowaniu i w kuchni wszędzie nie pląta się mak (nie wiem jak u Was ale u mnie przy przygotowywaniu maku on się rozmnaża i jest wszędzie XD). Oczywiście możecie masę makową zrobić sami ( kliknij po przepis) natomiast w tym przepisie gotowa masa sprawdza(...)pieczenia Sernik: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (lub z wiaderka) 1 szklanka cukru 4 jajka budyń waniliowy 3/4 szklanki mleka 125 g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 850 g masy makowej (u mnie firmy Helio ) cukier puder do oprószenia ciasta Wymiary formy: 37 cm x 24 cm. Najpierw zagniatamy kruche ciasto. Rozpoczynamy od przesiania mąki, Następnie robimy na środku dziurkę
PatiGotujeprzepis jest dla mnie idealny. Tak naprawdę jest połączeniem kilku receptur. Ciasto przygotowałam według przepisu Dorotus , masę makową przyrządziłam według rodzinnej tradycyjnej receptury mojej przyjaciółki Anes , a lukier zrobiłam ze swojego przepisu . Makowce wychodzą puszyste, masa makowa jest pyszna i cudownie wypełnia wnętrze strucli, a lukier świetnie przełamuje słodki smak. Ciasto długo zachowuje świeżość. Pierwszy raz upiekłam(...)ostudzonego • 6 żółtek • 45 g świeżych drożdży • 6 łyżek cukru • 1,5 łyżki oleju • 0,5 łyżeczki soli • 1,5 łyżki spirytusu • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) Masa makowa: • 500 g suchego maku mielonego • 500 ml mleka • 1 i 1/4 szkl. cukru • 50 g masła • 1 łyżka miodu • 1 łyżka powideł śliwkowych • 1 łyżka kakao • 1 łyżka
W mojej kuchni