masa makowa - 2519 przepisów (strona:137/168)

Oszukany sernik- zapiekanka twarogowo- makowa o smaku cytryny 146

kukurydzianej – słodzidło wg smaku (u mnie 50g miodu) – ekstrakt wanilii wg smaku Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę. Twaróg, jajka, słodzidło i skrobię zbledować na gładką masę, dodać mak, ekstrakt wanilii i skórkę z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Dno formy (otwieranej) wyścielić papierem do pieczenia, boki posmarować ulubionym tłuszczem. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec(...)drzwiczki. W końcu wyjąć delikatnie ciepły sernik z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz i posypać sernik cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego Oszukany sernik- zapiekanka twarogowo- makowa o smaku cytryny Oszukany sernik- zapiekanka twarogowo- makowa o smaku cytryny Artykuł Oszukany sernik- zapiekanka twarogowo- makowa o smaku cytryny pochodzi z serwisu Kulinarne życie

Smaki Armine
Tort makowy z kremem 378

przełozenie tortu, oraz jego hojne udekorowanie. Przepis na biszkopt od Dorotki, lekko zmodyfikowałam, u mnie tylko dwa blaty. Od siebie dodałam dwie łyżki zmiksowanego dżemu morelowego, dla przełamania smaku. Tort makowy z kremem Składniki na 2 blaty: ·         5 jajek ·         125 g cukru pudru(...)żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, a następnie żółtka. Przesiane mąki, mielone orzechy, mak i proszek mieszamy razem. Powoli, partiami sypiemy na masę jajeczną i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy tłuszcz.  Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez

Mia Cucina Sofieta
Ciasto makowe z żurawiną i kremem z białej czekolady 137

szklanka maku 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli laska wanilii Krem: 2 tabliczki białej czekolady opakowanie śmietanki 30% +100 g suszonej żurawiny      Ciasto makowe to jedno z najprostszych ciast, jakie wymyśliła ludzkość, o czym świadczy fakt, że po odpowiednim zmniejszeniu ilości składników świetnie nadaje się do upieczenia w kubku w mikrofalówce. W wersji full(...)ciemne fajne kropki:      Kropki powinny trafić do ostudzonego masła, do którego wbijamy też żółtka, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy i dosypujemy mak, masę mieszamy jak nam się podoba. W oddzielnej miseczce ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli, przekładamy do ciasta i nie mieszamy jak szatan, ale bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką. Wylewamy

sama złodycz
Ciasto cytrynowe z makiem 97

miski miksera wbić jajka, dodać cukier miksować przez kilka minut do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodać śmietanę i miksować kolejne kilka minut do połączenia się składników i lekkiego zgęstnienia masy. Mąkę i proszek przesiać do miski i sól, dodać to masy jajecznej wymieszać przy pomocy łopatki. Na koniec dodać przestudzone masło z dodatkami, wymieszać. Keksówkę o wymiarach 12x23(...)rozpuściło się zupełnie. Coś z makiem Poniżej znajdziecie kilka propozycji na desery z dodatkiem maku. Klasyczny makowiec lub rogale Marcińskie z dodatkiem białego maku, wszystko smaczne! Bułki makowe Ślimaczki makowe drożdżowe Rogale marcińskie Makowiec 📖 Przepis Print Ciasto cytrynowe z makiem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Aromatyczne, wilgotne i bardzo łatwe ciasto. Course Desery Cuisine Izraelska

SprawdzonaKuchnia.pl
Tort makaronikowy 158

wyboru: 20 dag maku lub 15 dag drobno posiekanych orzechów laskowych lub 20 dag płatków migdałowych Należy upiec 3 blaty. Można je dowolnie komponować. Ja zazwyczaj robię trzy różne (makowy, orzechowy i migdałowy). Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać łyżką cukier puder i miksować do połączenia składników. Dodać mak lub posiekane orzechy lub płatki migdałowe i delikatnie zamieszać(...)razie potrzeby zostawić w piekarniku chwilę dłużej. Pianę należy przygotowywać bezpośrednio przed pieczeniem (aby nie opadła). Ja zawsze w trakcie kiedy piecze się jeden blat, przygotowuję drugi. Masa: 3 kostki masła (po 200 g) 175 g cukru pudru 9 żółtek 5 łyżek kakao 1 kieliszek wódki Dodatkowo: orzechy do dekoracji Masło i żółtka powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka ubić

Bullio
Tort makaronikowy 269

wyboru: 20 dag maku lub 15 dag drobno posiekanych orzechów laskowych lub 20 dag płatków migdałowych Należy upiec 3 blaty. Można je dowolnie komponować. Ja zazwyczaj robię trzy różne (makowy, orzechowy i migdałowy). Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać łyżką cukier puder i miksować do połączenia składników. Dodać mak lub posiekane orzechy lub płatki migdałowe i delikatnie zamieszać(...)razie potrzeby zostawić w piekarniku chwilę dłużej. Pianę należy przygotowywać bezpośrednio przed pieczeniem (aby nie opadła). Ja zawsze w trakcie kiedy piecze się jeden blat, przygotowuję drugi. Masa: 3 kostki masła (po 200 g) 175 g cukru pudru 9 żółtek 5 łyżek kakao 1 kieliszek wódki Dodatkowo: orzechy do dekoracji Masło i żółtka powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka ubić

Bullio
Tort makowo - kawowy 455

Nie wszyscy lubią wypieki z makiem, ja lubię. A kto lubi to zapraszam na rewelacyjny tort z makiem i kremem kawowym. Tort zniknął bardzo szybko a

Ala piecze i gotuje
Makowo- bakaliowe mini babeczki do koszyczka 113

Wkrótce Wielkanoc, więc już pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Dziś mam dla Was przepis na pyszne makowo- bakaliowe babeczki do koszyczka. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut, a efekt końcowy jest znakomity. Polecam gorąco !!! SKŁADNIKI: 200 ml mleka, 100 ml oleju, 2 jajka, 2/3 szklanki cukru pudru, 1,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki suchego maku(...)Mleko mieszam trzepaczką razem z jajkami i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i makiem. 2. Składniki suche stopniowo dodaję do masy płynnej. Dokładnie mieszam. Na końcu do ciasta dodaję mieszankę keksową i skórkę pomarańczową. Mieszam. 3. Ciasto przekładam do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek na babeczki (do ¾ wysokości). Babeczki piekę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babka makowa z białą czekoladą 427

babeczki, jedynej w swoim rodzaju, wiadomo, czasem trafi się zakalec, ale nie ma co się zrażać, trzeba szukać dalej ;) A tak już całkiem serio to mam świetny przepis na makową babkę, który pochodzi ze strony Śladami Słodkiej Babeczki . Robi się bardzo szybko, jest puszysta i mięciutka, ale ma jeden minus... znika błyskawicznie! :D Przepis na formę o średnicy 24cm. (moja(...)migdałowego łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli 100g białej czekolady owoce kandyzowane do posypania ( u mnie kiwi)   Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę za pomocą miksera.  Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem. Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. Następnie dodajemy wymieszaną mąkę

Czerwona Porzeczka
CIASTO TRÓJKOLOROWE CZYLI 3 W 1 133

przepis się znalazł ufff....!!!  Chciałabym Wam je  polecić bo warte jest tego.Łatwe do wykonania ciasto biszkoptowe,miękkie i puszyste , o trzech smakach : kokosowym,kakaowym i makowym.Świetnie się reprezentuje na stole . 5 jajek 1 szkl.mąki 1 szkl.cukru 1/2 szkl.oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl.maku 1/2 szkl.wiórek kokosowych 1 łyżka kakao Do przełożenia ciasta(...)jedynce.Ciasto dzielimy na trzy części :do jednej dodać wiórki kokosowe , do drugiej mak , a do trzeciej kakao.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy na przemian po łyżce każdej masy do wyczerpania się ciasta.Pieczemy w 180 stopniach 30 minut. Studzimy.Kroimy ciasto na pół , smarujemy dzemem i przekładamy  3/4 przygotowanej masy ,  zrobioną według przepisu na opakowaniu.Przykrywamy druga połową ciasta , lekko

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Piegusek białkowy 148

upieczeniu posypałam cukrem pudrem z hibiskusa. Zerknijcie poniżej, gdzie znajdziecie wykaz moich  Wielkanocnych wypieków: Babka marmurkowa bez tłuszczu Klasyczna Babka piaskowa Babeczki migdałowe na Wielkanoc Jak zrobić lukier? Makowe babeczki z kremem Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) Składniki: 1 szklanka białek (6 dużych jaj) 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 125 g masła lub margaryny w temperaturze(...)szczyptą soli. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, oraz dodałam połowę ubitej piany (gdyż zanim ją dodałam zrobiła się kruszonka). Mieszamy masę, dodajemy mak (ja dodałam zmielony), mieszamy. Stopniowo dodajemy resztę piany z białek, łączymy delikatnie silikonową łyżką. Formę do babki smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy babkę 45 minut w temperaturze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka białkowa z polewą karmelową 147

oryginale była białkowo-makowa, ale z braku maku zostały białka. A i tak wyszła bardzo dobra w smaku  i mignęła się dosłownie w kilka chwil. Składniki: 1 szklanka białek (ok 8 sztuk) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła 100 ml mleka rodzynki Karmel(...)Wykonanie: Masło rozpuszczam na patelni i odstawiam aby przestygło. Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i po trochu dosypuję do masy białkowej. Na końcu wlewam chłodne masło, mleko  oraz rodzynki. Formę do babki smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam moje ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury

Ciasteczkowy Potwór
Makowa delicja 214

Kolejny przepis z akcji testowania z portalem Świadome Odżywianie.Dziś przetestowałam mak mielony BACK MITMakowa delicja SKŁADNIKI:BISZKOPT Ijajka -4 sztcukier -4 łyżekmąka - 4 łyżekproszek do

Kuchnia Danusi
Sernik wiedeński 173

odpowiedniego ubicia białek oraz połączenia ich z masą serową. Białka powinny być ubite na sztywno, tak abyś mógł bez obaw obrócić miskę do góry nogami. Mieszając je z twarogiem, rób to stopniowo, niewielkimi partiami. Na tym etapie warto również zrezygnować z mieszania jej mikserem. Użyj sylikonowej szpatułki, delikatnie mieszając masę ręcznie. W ten sposób z pewnością uda ci się wymieszać(...)Następnie dodaj ¼ piany do masy twarogowej. Od tej pory mieszaj sernik ręcznie przy pomocy szpatułki. Rób to bardzo delikatnie, zgarniając masę z dna i „nakładając” ją na wierzch. Kiedy wmieszasz pierwszą porcję białek, dodaj kolejną i znów lekko zmieszaj. Stopniowo dodawaj kolejne porcje, mieszając delikatnie, tak aby masa była jednolita, puszysta i bardzo dobrze napowietrzona. Masę twarogową wylej do tortownicy

okolicepalnika.pl
Cycki murzynki 736

jakże przepysznym ciastem. Nie ma opcji żeby nie wyszło, tego ciasta nie da się sknocić. A może uda Wam się upiec chociażby na święta ? Składniki: Blacha 25/30 cm Ciasto makowo-kokosowe: 6 białek ½ szklanki cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych Krem budyniowy: ½ litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 5 łyżek cukru(...)mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka  żelatyny Dr.Oetker Sposób przygotowania: Ciasto: Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę, cały czas ubijając wsypywać stopniowo cukier, ubijać aż masa będzie bardzo gęsta, wsypać wiórki kokosowe oraz suchy mak, delikatnie wmieszać ręcznie lub na najniższych obrotach miksera, ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym, piec 30 minut w temp

Wanilia i Kardamon
Maurycy - miodownik z kremem z kaszy manny i makiem 357

części. Każdą z nich wylepić dno dwóch natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek o wym. 24x24cm. Nakłuć widelcem i piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Biszkopt makowy:   4 białka,  3/4 szklanki cukru,  łyżka mąki pszennej,  łyżka mąki ziemniaczanej,  3 łyżki suchego maku,  łyżeczka octu. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Następnie(...)łyżki cukru waniliowego,  200g masła,  dodatkowo 200g kajmaku,  100g orzechów włoskich. Mleko bardzo mocno podgrzać, do gorącego wsypać kaszę mannę. Gotować, stale mieszając, aż masa całkowicie zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej kaszy. Na ciasto miodowe wyłożyć połowę kremu, przykryć biszkoptem. Wyłożyć resztę masy

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania