małych foremkach na babeczki. Ja swoją upiekłam w małej formie z kominem z połowy podanego niżej przepisu. Babka piaskowa Składniki: 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 100g masła 150g cukru 4 jajka 50ml mleka (lub wody) 2 łyżeczki (8g) proszku do pieczenia Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło utrzeć z połową cukru na puszystą masę - białka oddzielić
Smakołyki BerenikiPychotka :) Składniki (12 babeczek) : - 80 g amarantusa ekspandowanego - 80 g mieszanki ziaren Cynamonowy Raj - 3 duże jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki jagód goji - miód/stewia/ksylitol (u mnie ok. 8 g stewii) Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy łyżką do idealnego połączenia się. Piekarnik nagrzewamy do 180*. Do foremek wkładamy po czubatej łyżce masy, tak aby stanowiła
Zdrowie na języku :PDzieci uwielbiają Nutellę:) Dlatego aby umilić im czas Świąt przygotowuję takie ciasteczka- babeczki nadziewane kremem czekoladowym. Oczywiście, aby była większa frajda dzieci same je dekorują:) Babeczki są łatwe w przygotowaniu, polecam je więc na wiele innych okazji... Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 130g masła, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki mleka(...)łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka esencji waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym), łyżeczka kakao, krem czekoladowy np. Nutella. Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale miksując, dodawać po jednym całym jajku, wlać esencję waniliową. Następnie dodać zmieszane i przesiane sypkie produkty (prócz kakao). 1/3 ciasta odłożyć, dodać do niej kakao. Do silikonowych foremek
Z miłości do słodkościŚladami Słodkiej Babeczki . Spód: 120 g ciastek zbożowych (np.Digestive) 2 łyżeczki kakao 50 g masła roztopionego Ciastka wrzucić do blendera i pokruszyć, dodać kakao i masło. Ma powstać mokry piasek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki mocno wysmarować tłuszczem. Przygotowanymi ciastkami wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20-22 cm. Schłodzić przez czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa
Blondynka GotujePuszysta, lekka, kokosowa, bardzo smaczna i łatwa do zrobienia. Babki ucierane to obowiązkowy Wielkanocny smakołyk :). Składniki: 15 dag cukru 12 dag miękkiego masła 3 jajka – żółtka
Apetyczna babeczkababeczkę z kubeczka przygotujecie w zaledwie ok. 5 minut? :D Składniki: 4 łyżki płatków owsianych 1 jajko 1 miarka (to jet 25 g) odżywki białkowej Diet shake (u mnie smak czekoladowy) 1 płaska łyżeczka kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 85 ml mleka Przygotowanie: Płatki zmiel na mąkę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Masę przelej
Zdrowie na języku :Pjasną masę, wbijamy kolejno po jajku. Następnie dodajemy suche składniki. Ciasto przekładamy do foremek, i pieczemy w nagrzanym piecu w temp. 190 stopni C przez 20-22 minuty, do suchego patyczka (ja piekłam ponad 25 minut). Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Autorka proponuje jeszcze wykonanie kremu, ale ja z niego zrezygnowałam aby nie podwyższać kaloryczności babeczek. ;-) Smacznego i pozdrawiam
SMYKWKUCHNIJeśli skompletujecie składniki, to zrobienie tego tortu zajmuje mniej niż 60 minut :), idealny malinowy tort na zimno i to bez pieczenia!. Latem oczarujecie nim swoich gości
Apetyczna babeczkasłodka śmietankowa masa świetnie współgra z świeżymi w smaku kwiatuszkami. A wykonanie jest bajecznie proste. FIOŁKOWA PANNA COTTA olej do natłuszczenia foremek (jak najmniej wonny) 20g żelatyny 6 łyżek zimnej wody 300ml śmietanki 36% 80g konfitury z płatków fiołka ( przepis ) 300ml mleka mała wiązanka fiołków do dekoracji (nasze!) Foremki lekko natłuszczamy- użyłam silikonowych foremek w kształcie babeczek, ale na dobrą
les mirabellesjako małe babeczki. Pyszne, ze słodką i chrupiącą skorupką! SKŁADNIKI 150 g masła 1,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 15 g cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka oddzielić
zabawa smakiemTiramisu – znany chyba wszystkim i lubiony przez miliony osób deser. Niesamowicie delikatny , a zarazem intensywny w smaku. Składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną
Ostra na SłodkoPost z cyklu ,,Zrób to Sam,,. Własnoręcznie wykonane pająki do zdobienia ciast, tortów, muffinek i różnych deserów. Wykonanie ok. 50-80 pająków kosztuje nie więcej niż
Apetyczna babeczkaforemkach na babeczki.. 75 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g masła 50 ml mocnej kawy 1 jajko 75 g cukru W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić i połączyć z z kawą. Jajko utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę z proszkiem, a później masło z kawą. Powstałą masą napełniać formę
Moje domowe kucharzenieśrodku babeczek, natomiast kupny (który owoce miał zatopione w sporej ilości galaretki) "uciekał" górą i bokami pestki dyni i ziarna słonecznika zamiast kruszonki Muffinki przygotowuje się bardzo prosto. Tak prosto, że prościej chyba się nie da. Mąkę, otręby, płatki, wiórki, cukier, sodę, jajka, mleko oraz olej mieszamy w dużej misce widelcem na w miarę jednolitą masę i... To jest
Ratunku obiadProste, jednak rewelacyjne, najdelikatniejsze i najbardziej puszyste muffinki jakie jadłam. Jagody idealnie się z nimi komponują tworząc przepyszne, kuszące babeczki, a cynamonowa kruszonka zwieńcza dzieło niczym wisienka na torcie. Muffinki są bardzo proste w wykonaniu, a domownicy z pewnością będą nimi zachwyceni. Muffinki z Jagodami i Cynamonową Kruszonką Marthy Stewart - Składniki: Muffinki: (ok. 24 nieduże muffinki(...)szklanki cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki cynamonu 115 g stopionego i ostudzonego masła szczypta soli Muffinki z Jagodami i Cynamonową Kruszonką Marthy Stewart - Sposób przygotowania: Masło ubijamy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy cukier - ciągle ucierając. Kolejno wbijamy całe jajko i żółtka. Wlewamy esencje (ew. cukier waniliowy), wsypujemy proszek do pieczenia, sól, a następnie (ciągle nie przestając mieszać) na przemian dodajemy
Słodka Stronamojprzepisna.pl | Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako
moj przepis nagalaretkę wykładamy masę straciattele a na nią krem śmietankowy. Zmielone herbatniki mieszamy z brązowym cukrem i roztopionym masłem. Gotowym ciastem wylepiamy wierzch. Torciki wkładamy do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Smacznego! Do wykonania torcików wykorzystałam foremki silikonowej o sześciu gniazdach. Forma silikonowa PÓŁKULE będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych ciasteczek, czekoladek lub babeczek. Wszystkie akcesoria
Podróż w kulinariaWypełnione masą śmietankowo-czekoladową - słodką, ale tak pyszną, że trudno się im oprzeć! Krajanka krówkowa z orzechami Kruche ciasto na spodzie i wierzch wypełniony chrupiącymi orzechami i polewą ze słodkich krówek! Które dziecko nie byłoby tym zachwycone?! Jabłkowe odwracanki Proste odwracanki z ciasta francuskiego i jabłek z cynamonem. Tarteletki z panna cottą, malinami i borówkami Babeczki ze świeżymi
Moje QulinariaTakie babeczki są łatwe do przygotowania, może warto zrobić sobie do kawy lub herbaty, zachęcam :) Składniki : na (24 sztuk) 250 gram mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 240 gram miękkiego masła 250 gram cukru 4 łyżki kakao 4 jajka kilka łyżek mleka Przygotowanie : Wszystkie składniki prócz mleka miksujemy Wlewamy mleko i nadal miksujemy do otrzymania jednolitej masy Nakładamy
Proste PotrawyMuffinki bananowe - pyszności - Wariacje na temat babeczek można ciągnąć w nieskończoność. To jedyne ciastko, które daje tyle możliwości. Dziś wersja z bananami. **************************************************************** Bananowe muffiny - przepis Składniki: 125 g masła w temp. pokojowej 125 g cukru 2 jaja 125 g mąki(...)dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Dodać rozkłócone jaja - ciągle ubijając. Dosypać mąkę, mleko i rozgniecione banany. Szybko wymieszać. Nakładać do papilotek lub foremek. Piec około 20-25 minut w 180 stopniach C. Aż się zarumienią
kolorowotorcikowoSama "babeczka" była trochę lepsza, ale i jej daleko to ideału. Z podanych składników starczyło na prawie 8 silikonowych foremek. Składniki: 250 ml śmietanki 30% 250 ml mleka 50 ml gorącej wody "Pomysł na... Creme Caramel" Wykonanie: W garnuszku zagotować mleko. Zawartość większej saszetki wymieszać ze śmietanką. Do mleka dodać śmietankę i mieszając doprowadzić do wrzenia. Masę przelać
Pasja Smaku