marynata - 6549 przepisów (strona:61/437)

Polędwiczki po góralsku 169

zapiekane z oscypkiem podane z konfiturą z żurawiny.Często to danie robię gdy wracam z urlopu z Zakopanego z dużym zapasem oscypków. Składniki: Polędwiczka wieprzowa 1 serek typu oscypek Marynata: 3 łyżeczki marynaty staropolskiej 1 łyżeczka musztardy 80 ml. oleju Dodatkowo: konfitura z żurawiny Sposób przygotowania: Składniki marynaty łączymy z ze sobą.Polędwiczkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy dłonią, dodajemy(...)marynaty, mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Polędwiczki obsmażamy na patelni grillowej na złoty kolor z obydwu stron. Obsmażone polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym, oscypka kroimy w plastry i układamy na każdym kawałku polędwiczki. Wstawiamy do piekarnika i zapiekany do momentu aż oscypek się roztopi. Na każdą kawałek nakładamy niewielką ilość konfitury żurawinowej.   Polędwiczki

Bajeczna Kuchnia
Karkówka w piwnej marynacie 116

Karkówka w takiej piwnej marynacie jest bardzo smaczna. Dodatek piwa sprawia że mięso szybko się piecze na grillu i jest mięciutkie.   Składniki: 1,5 kilograma karkówki Marynata: 1 szklanka piwa 0,5 szklanki ketchupu pikantnego 0,5 szklanki oleju 1 opakowanie przyprawy do karkówki 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej Sposób przygotowania: Karkówkę, myjemy i kroimy w plastry, lekko rozbijamy. Składniki(...)marynaty przekładamy do miski, łączymy ze sobą, wkładamy plastry karkówki, dokładnie obtaczamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia smażymy na grillu lub patelni grillowej

Bajeczna Kuchnia
Schabowy kotlet w marynacie miodowo musztardowej z czosnkiem 160

Kotlety schabowe to wręcz tradycja w naszym kraju. Smakują każdemu. Dziś chciała bym zaprezentować schabowe w pysznej marynacie którą można zrobić dzień wcześniej. Marynata: Składniki: 2 łyżki miodu sztucznego 2 łyżeczki musztardy jajko sól pieprz przyprawy parę ząbków czosnku Wszystkie podane składniki połączyć ze sobą (czosnek ma być zmielony) rozbite(...)tłuczkiem kotlety zanurzyć w marynacie odstawić na jakiś czas. Można to zrobić dzień przed smażeniem ale wtedy przechowywać w lodówce. Przed samym smażeniem kotlety wraz z nadmiarem marynaty obsypać bułką tartą lub mąką jak kto woli i smażyć tak jak normalne schabowe

Pychotkaaa
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 131

biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions(...)Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Białą część pora też kroimy na pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki marynaty do mięsa. Kawałek korzenia imbiru obieramy i siekamy na drobne kawałki przed wrzuceniem do słoika. Mięso wkładamy do miski. Jak wszystkie składniki marynaty się połączą zalewamy nią mięso i dokładnie

Martyna Cooks
Pałki indycze w jabłkach 78

Składniki pałki indycze, 2-3 sztuki jabłko, 1 duża sztuka marchewka, 1 średnia stuka cebula, 1 duża sztuka Składniki na marynatę olej, 100ml czosnek, 3 ząbki rozgniecione lub starte musztarda, 2 łyżki papryka słodka, 1 łyżeczka zioła prowansalskie, 1 łyżeczka vegeta, 1 łyżka pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki(...)marynatę mieszamy razem, zalewamy marynatą pałki, zamykamy szczelnie i odstawiamy na noc do lodówki. Roztapiamy margarynę w dużym rondlu, dodajemy pokrojoną w pióra cebulę. Na zeszkloną cebulę wykładamy pałki. Opiekamy z każdej strony po 5 minut na średnim gazie. Trzeba uważać ponieważ musztarda z marynaty lubi się przypalać. Po tym czasie dodajemy do rondla startą marchew i jabłko, całość zalewamy

Gotowanie moimi oczami
Krwawa Mary – doskonała marynata do mięsa czerwonego 140

koktajlem alkoholowym przygotowywanym z soku pomidorowego, wódki i przypraw. Natomiast rzadko myślimy o niej jako o maryna cie do mięs. A jak się okazuje jest to całkiem dob ra marynata. Składniki: 180 ml sok u pomidorowy 90 ml wódki sól i pieprz 30 ml soku cytrynowego 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire 2-3 krople sosu tabasco Przygotowanie: Marynatę przygotowujemy mieszając bardzo(...)dokładnie wszystkie składniki. Powinna ona dokładnie przykrywać cały kawałek mięsa. Idealnie pasuje np. do steków. The post Krwawa Mary – doskonała marynata do mięsa czerwonego appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
skrzydełka kurczaka w miodzie 249

cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz  co i jak po kolei Z pieprzu, soli, soku z cytryny, oleju,  octu,  sosu sojowego i jednej łyżki miodu robimy marynatę. Wkładamy do niej skrzydełka, dokładnie nacierając marynatą z każdej strony i odstawiamy na co najmniej dwie godziny w chłodne miejsce. Następnie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Skrzydełka wyjmujemy z marynaty(...)układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do piekarnika, po dwudziestu minutach uchylamy piekarnik i  smarujemy skrzydełka pozostałą marynatą, do której dodajemy pozostałe dwie łyżki miodu.  Pieczemy jeszcze przez dziesięć, piętnaście minut, aż do momentu uzyskania karmelowej glazury.  Podajemy z ulubioną sałatką

Kuchnia Babci Basi
Śledzie po kaszubsku 164

typu matias 1/2 szklanki marynowanych grzybów (np. pieczarek) 3 cebule szklanka suszonych śliwek garść rodzynek słoiczek przecieru pomidorowego (100-150 ml) sól, pieprz, majeranek, sok z połowy plasterka cytryny Marynata do śledzi: 100 ml octu 1,5 szklanki zimnej wody 1 łyżka cukru 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren gorczycy Matiesy moczymy w zimnej wodzie około(...)godzin (dobrze jest wymienić wodę raz lub dwa). Dzięki temu stracą one nadmiar soli. Śledzie wyciągamy z wody i kroimy na kawałki szerokości 1 cm . Przygotowujemy marynatę: wodę zagotowujemy w niewielkim garnku, dodajemy ocet, cukier, gorczycę, ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy 5 minut i studzimy. Śledzie wkładamy do zimnej marynaty i marynujemy je przez noc w lodówce. Cebule siekamy

Trzeci talerz
Aromatyczne pieczone skrzydełka 245

zamarynować, potem wstawić do piekarnika i obiad gotowy. Zamarynowane skrzydełka można upiec w piekarniku, albo na grillu. Są niesamowicie aromatyczne, lekko miodowe, soczyste, rozpływające się w ustach. A do marynaty można użyć wszelakich przypraw, na słodko, na ostro, ziołowo, tak jak lubimy. Składniki: 1 kg skrzydełek 4 łyżki oliwy 4 łyżki octu winnego 3 łyżki miodu sól pieprz łyżeczka czosnku(...)ziół prowansalskich łyżeczka rozmarynu 2-3 łyżki margaryny Sposób przygotowania: Skrzydełka myjemy i osuszamy. Można odciąć lotki, ja tego nie robię, bo lubię sobie "pocyckać" kostki. Łączymy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Wkładamy do marynaty skrzydełka i dokładnie przez kilka minut wcieramy zioła. Mięso pozostawiamy w marynacie na kilka godzin w chłodnym miejscu. Następnie skrzydełka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym

na moim stole...
Spaghetti z krewetkami i rozmarynem 190

czosnku * papryka chili * rozmaryn * bazylia * pieprz i sól * oliwa z oliwek ( ja dałam olej słonecznikowy) Do dzieła! Z 2 łyżek oliwy, rozgniecionego czosnku i soku wyciśniętego z cytryny robimy marynatę. Wrzucamy do niej oprószone solą i pieprzem krewetki, dokładnie mieszamy i szczelnie zamykamy na około 15 minut. Gotujemy makaron. Na patelnie z oliwą wrzucamy wyjęte z marynaty krewetki (marynaty(...)wylewamy) smażymy na dużym ogniu kilka minut. Wlewamy do krewetek marynatę, dodajemy bazylie, rozmaryn i chili i wrzucamy na patelnię makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy, chwilkę jeszcze smażymy i gotowe! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Wieprzowina w sosie słodko-ostrym 157

kilka łyżek siekanego szczypioru * ziarna rozgnieść płaską częścią ostrza noża i przeciekać ( bądź utrzeć w moździerzu ), wymieszać ze sproszkowanymi przyprawami ** ilość chili zależy od tolerancji ostrości naszych kubków smkowych marynata: - 1/3 szklanki sosu sojowego - 1/3 szklanki octu ryżowego - 1/3 szklanki pikantnego keczupu karmel: - 1/3 szklanki zimnej wody - 1/3 szklanki wrzątku - 1/3 szklanki cukru 1. Kotlety należy pokroić na paseczki, następnie(...)zalać marynatą. Ostawić na 0,5 godziny. 2. Marchewki pokroić w zapałkę, cebulkę w piórka  czosnek w plasterki. 3. Na suchą patelnię wsypać cukier, zalać zimną wodą. Podgrzewać do momentu uzyskania jasnego karmelu. Zalać wrzątkiem. Całość podgrzewać chwilę. 4. Do karmelu dodać mięso wraz z marynatą, warzywa, przyprawy. 5. Dusić przez 20 minut, sos się zredukuje i oblepi mięso

kawawszklance
Żeberka pieczone na kapuście, ziemniaki z pieca i surówka z pieczonego buraka 125

żeberek w jednym pasku 1 kg kapusty kiszonej garść suszonych jabłek pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 1 cebula kminek sól pieprz pieprz ziołowy na marynatę; szczypta rozmarynu szczypta kolendry 3 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki suszonej papryki 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru brązowego na surówkę 2 pieczone ewent. gotowane buraki ćwikłowe 1 jabłko pół(...)cebuli sól pieprz łyżka miodu 2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oliwy 1 kilogram ziemniaków rozmaryn 1 ząbek czosnku sól pieprz Żeberka umyć, osuszyć. Przyprawy na marynatę utłuc w moździerzu, wymieszać z octem i oliwą, dodać cukier. Natrzeć marynatą żeberka. okryć folią i wstawić do lodówki na ok 10 godzin. Kapustę przepłukać, odcisnąć. Dodać drobno pokrojoną cebulę

Gotowanie jest łatwe
Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 512

wymienne nożyki. SKŁADNIKI na 1 dużą porcję: 1 pierś z kaczki ze skórą 1 łyżeczka soli gruboziarnistej najlepiej morskiej lub kamiennej 3-4 łyżki oleju rzepakowego do smarzenia na marynatę: 100 ml słodkiego wina białego lub japońskiego wina Mirin 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego 1 łyżeczka kolorowego pieprzu (czerwony, czarny, biały i zielony) szczypta soli dodatkowo(...)surówkę: ogórek śwież (pokrojony we wstążki) papryka czerwona czerwona cebula szczypiorek kilka niesłodzonych wiśni bez pestek ( z kompotu lub mrożonych) marynata z marynowania piersi szczypta soli sos pieczeniowy z sokiem wiśniowym: Tak powstałą kratkę na piersi kaczki musimy teraz dokładnie osuszyć. Do tego posłuży nam sól. Najlepiej sól morska. Kryształkami soli posypujemy tylko stronę naciętej skórki i wcieramy ją dokładnie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Soczysta pierś kaczki z żurawiną, miodem i jabłkami na winie 245

produkt będzie kiepski to nikt tam nie wróci, a sklep za jakiś czas się zwinie i każdy o nim zapomni.  Składniki : 2 piesi kaczki 4 jabłka marynata szklanka czerwonego wina 2 łyżki miodu 3 łyżki żurawiny do mięs 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku szczypta soli i pieprzu  1 łyżka oliwy Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Piersi(...)pojemniku, który ma przykrywkę. W garnku rozgrzewamy oliwę na której podsmażamy czosnek, dodajemy miód i klarujemy następnie dodajemy żurawinę i przyprawy, wszystko podsmażamy i dodajemy wino, zagotowujemy. Marynatę odstawiamy do ostygnięcia i zalewamy nią piersi. Tak przygotowane pudełko zamykamy i zostawiamy w lodówce na noc.  Piersi wyciągamy z marynaty i układamy skórą do dołu na zimnej patelni, piersi podsmażamy

Niezły Młynek
Kurczak Gong Bao 宮保雞 135

ząbki czosnku - 2 cm imbiru (dałam mielony – 2 łyżeczki) - ¾ szklanki orzeszków ziemnych niesolonych - 2 ostre papryczki chilli - 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu syczuańskiego - olej arachidowy do smażenia Marynata do kurczaka: - 2 łyżki jasnego sosu sojowego - 1 łyżka wina ryżowego (lub octu ryżowego) - ½ łyżeczki soli morskiej - 1 łyżka wody - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Sos: - 1 łyżka ciemnego(...)wina ryżowego - 1 łyżka bulionu lub wody - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, przekładamy do woreczka strunowego. Składniki marynaty mieszamy w salaterce – zalewamy mięso, woreczek zamykamy i dokładnie rozprowadzamy marynatę na kurczaku. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W międzyczasie prażymy na suchej patelni orzeszki ziemne na złoty

mojewypiekiinietylko