Podsumujmy grudzień 2018 🙂 PRZEPISY: ŚWIĄTECZNE BABECZKI BANANOWE PUSZYSTE PLACKI CYNAMONOWE ŻURAWINA Z JABŁKIEM ZIMOWA KASZA MANNA MARCHEWKOWE BLATY DO TORTU TORT MARCHEWKOWY Z JABŁKAMI INNE: Artykuł MÓJ GRUDZIEŃ 2018 pochodzi z serwisu sandrafrej.com
SandraFrej.comMagda Babeczki marchewkowe nie bardzo wpisują się w wigilijne smaki, jednak dzięki magicznemu dodaniu bakalii ich smak zaczaruje te Święta. Do tego gorzka czekolada, której kawałeczki miło jest znależć przy kolejnym ugryzieniu. Takie babeczki robi się bardzo prosto, jednak nie tak jak w przypadku muffinów, łyżka nie wystarczy, a trzeba użyć miksera aby napowietrzyć ciasto, które musi wytrzymać ciężar dodatków(...)tego delikatny śmietankowy serek na wierzchu, który klasycznie się łączy z ciastem marchewkowym. Składniki (na 12 babeczek): 2 średnie marchewki 8 suszonych moreli 8 suszonych śliwek 4 kostki gorzkiej czekolady 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 duże jajko łyżeczka cukru waniliowego 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka szczypta soli
Smaczna Stronazrobić tort marchewkowy? 🙂 Cały przepis na tort znajdziesz w kolejnym wpisie – dzisiaj skupmy się na cieście 🙂 Składniki (na 1 blat ∅24cm): 125g miękkiego masła 150g cukru 50ml mleka 2 jajka 2 łyżki miodu 100g marchewki startej na drobnej tarce 150g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka [...] Artykuł MARCHEWKOWE BLATY DO TORTU pochodzi z serwisu sandrafrej.com
SandraFrej.comPachnący miodem i korzennymi przyprawami, wilgotny, miękki tort marchewkowy z jabłkami. Idealny na święta i nie tylko 🙂 Święta Bożego Narodzenia to dla mnie przede wszystkim czas spędzony z rodziną przy świątecznym stole – rozmowy, chwila wyciszenia, ukradkowe spojrzenia, co Mikołaj zostawił pod choinką. Nie może podczas tych spotkań zabraknąć sałatki jarzynowej, ryb, pierogów z [...] Artykuł TORT MARCHEWKOWY Z JABŁKAMI pochodzi
SandraFrej.comwszechstronne zastosowanie: można na niej piec mięso, ryby, warzywa, placki, placuszki, naleśniki, omlety, tortille itd. Jedna patelnia, a tyle możliwości! A teraz czas na przepis – Pyszne marchewkowe placuszki Składniki: (na 4-5 sztuk, ilość zwiększamy według potrzeb) 140 g mąki pszennej + 10 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta cynamonu 100 g marchewki (waga(...)patelnię (1 pełna łyżka = 1 placuszek). W przypadku naszej dwustronnej patelni Happycall smażymy jednorazowo po 2 placuszki około 1-1,5 minuty (pamiętajcie o odwróceniu patelni na drugą stronę). Marchewkowe placuszki podajemy same lub polane miodem (my tak lubimy najbardziej). Smacznego
Słodkie okruszkiCzas Świat to czas na jedyne i niepowtarzalne wypieki. Kochamy pierniki w różnych wydaniach, pierniczki namiętnie wypiekamy i skrzętnie chowamy do puszek aby mogły zawinąć na świątecznym drzewku. Ciasto marchewkowe robię raz do roku. Pierniki w kształcie domków wykrawam zwykłym nożem bez foremek. Każdy dostaje swój kawałek ciasta z własnym korzennym pierniczkiem oblanym białym lukrem... Bez tego ciasta(...)wyzwanie ale patelnia Ambition spisała się na medal cukier nie przywarł tylko pięknie się skarmelizował!. Składniki na ciasto podaję na dużą tortownicę o średnicy 26 cm. Ciasto marchewkowe: - 6 jaj - 2 i 1/3 szklanki startej marchewki, ok. 7-8 dużych sztuk - 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 1 i 1/2 szklanki oleju - 1 i 1/2 szklanki cukru
Apetyczna babeczkaPulchniutkie, smaczne racuchy to znakomity obiad lub podwieczorek nie tylko dla najmłodszych. Dzisiejsze marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich idealnie wpisują się w jesienne klimaty. Marchewkowe racuszki rozpływają się w ustach i znikają w oka mgnieniu. Przygotujesz je w kilka minut ze składników, które na pewno masz na stanie. Składniki: 20 dkg marchewki 5 dkg orzechów laskowych 4 łyżki mąki orkiszowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dobrej restauracji japońskiej w Londynie, więc na o pewno będzie pysznie, międzynarodowo i na bogato. Będzie też całkiem zdrowo! Do tych dań dobrze będą pasować jednodniowe soki marchewkowe. Zupa krem z pietruszki z kurczakiem Składniki zupy krem: Zupa: pół kilo pietruszki – obranej i pokrojonej na plasterki 200 g jabłek (obranych i bez gniazd, pokrojone na kawałki) 500 ml mleka kokosowego(...)sałatką Dorsza oczyścić i pociąć na duże kawałki. Doprawić solą, pieprzem, estragonem, skórką i sokiem z cytryny. Wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. Do wysokiego naczynia wlać sok marchewkowy, dodać jajka i oliwę. Zblendować z mąką, solą, nasionami selera i cukrem. Dodać posiekaną natkę i starte warzywa. Delikatnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni małe
Ugotowane pozamiatanepaździernik? dlatego tak przykro przestawić się na zimowe kurtki, czapki i szaliki. U mnie padał śnieg z deszczem, a mnie jest szkoda lata. Tym chętniej przystąpiłam do wypiekania chleba marchewkowego, słonecznego i pachnącego odchodzącym latem czy jesienią? Chleb wypiekałam w comiesięcznej Piekarni Amber - chleb wybrała dla nas Badylarka i to był najlepszy wybór. Moje wykonanie nieco odbiegało od oryginału(...)Prosty w wykonaniu chleb na zakwasie na soku ze świeżo wyciśniętej marchwi jest znakomitym posiłkiem śniadaniowym nie tylko do miodu czy dżemu, idealnie smakuje z wędliną, serem, spróbujcie koniecznie. Marchewkowy chleb z żurawiną na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieupiorne babeczki są nie tylko straaasznieee dobre, ale i bardzo proste w przygotowaniu. ;) Wystarczy wybrać swój ulubiony przepis na babeczki ( polecam marchewkowe z tego przepisu ) i udekorować je bitą śmietaną, sosem z czerwonych owoców i żelkowymi gałkami ocznymi. Jeśli szykujecie imprezę w Halloweenowym stylu, to koniecznie musicie skusić się na ten przepis! Jednoczesny zachwyt i przerażenie u gości gwarantowane(...)SKŁADNIKI na 12 halloweenowych babeczek 12 ulubionych babeczek (np. marchewkowych z tego przepisu ) 12 żelek w kształcie gałek ocznych 500 ml śmietany kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka czerwonych owoców (np. malin albo żurawiny) ¼ szklanki cukru * PRZYGOTOWANIE Do rondelka wsyp owoce i zasyp je cukrem. Gotuj przez ok. 15-20 minut na bardzo małym ogniu. Następnie zmiksuj
Food SquareLubicie soki marchewkowe?? Po jakie smaki najczęściej sięgacie? Moim faworytem jest oczywiście sok marchewkowy :) A dziś kilka słów o Jakości i Tradycji z sokami Cymes. W poszukiwaniu produktów autentycznych i bezpiecznych, warto wybrać te opatrzone znakiem „Jakość Tradycja” . Znak ten, stworzony z myślą o ochronie dziedzictwa kulinarnego Polski, daje pewność, że producent wykorzystał do wytworzenia produktu surowce, których pochodzenie jest
Niezły Młynekusmażyłam naleśniki na świeżo wyciśniętym soku z marchewek. Z naturalnym twarożkiem i karmelizowanymi w miodzie orzeszkami smakowały tak, że nie chcieliśmy by posiłek dobiegał końca :) 6 sztuk: szklanka soku marchewkowego (taką ilość wycisnęłam z 4 sporych marchewek) 3/4 szklanki mąki pszennej 2 jajka łyżka oleju rzepakowego nadzienie: 250 g naturalnego, kremowego twarożku 25 g słodzonego mleczka skondensowanego dodatkowo: szklanka orzechów(...)słodkim mleczkiem i napełniamy nim naleśniki. Orzechy prażymy na suchej patelni, do zrumienienia. Dodajemy do nich miód i chwilę karmelizujemy. Wykładamy je na naleśniki. Smacznego :) Artykuł Naleśniki marchewkowe z twarożkiem i orzechami w miodzie pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogPołączenie dwóch dobrych przepisów w jednym cieście wróży pewny sukces. I tak było w przypadku tego ciasta. Połączenie ciasta marchewkowego z orzechami, ananasem i wiórkami kokosowymi w zestawieniu z lekkim sernikiem z dodatkiem serka mascarpone - okazało się strzałem w dziesiątkę :) Składniki na spód z ciasta marchewkowego: 150 g drobno startej marchewki 50 g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego
Świat Ciastaśmietany), carpaccio wołowego i pieczeni. Ma intensywny smak, dlatego wystarczy jej niedużą ilością polać gotową potrawę (na oliwie truflowej nie smażymy). Jesienne zupy krem - 3 przepisy Zupa krem dyniowo - marchewkowa z oliwą Czosnek & Chilli Składniki / na 4 porcje: 2 łyżki oliwy Monini Czosnek & Chilli + do podania 2 cebule pokrojone w kostkę 1/2 (500 g) dyni piżmowej, obranej, pozbawionej(...)marchewki, obrane i pokrojone na plasterki 750 ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu sól i pieprz do smaku do podania: jogurt naturalny, posiekana natka pietruszki Przygotowanie kremu dyniowo-marchewkowego: W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę Czosnek & Chilli i wrzuć na nią cebulę. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut, następnie dodaj pokrojoną dynię i marchewkę i smaż
Chilli Czosnek i Oliwasię robi. Orzechy włoskie i migdały przypiekamy na suchej patelni, solimy do smaku. Wyciśnięty sok gotujemy ,dodajemy cukier i cynamon do smaku.Wlewamy skrobie i mąkę (rozrabiamy wpół szklanki soku marchewkowym). Mieszamy do zgęstnienia. Do szklaneczek wlewamy budyń ciepły, wsypujemy pokruszone biszkopty ,ubita śmietana z cukrem uprażone orzechy z migdałami i żurawiną . Znowu budyń marchewkowy śmietana i posypujemy wiórkami
Różowa kuchnia