marchewka - 20163 przepisów (strona:85/1345)

Zupa, krem czosnkowy ze szczypiorkiem 246

Kolejna moja propozycja zup/kremu na moim blogu. Idealne zarówno z pestkami dyni, słonecznika, grzanek czy groszkiem ptysiowym. Spróbujcie i wybierzcie swoją ulubioną wersję. Składniki: - 2l wody - 500g ziemniaków - 3 marchewki - 1 pietruszka (korzeń) - 1 łyżka tłuszczu - ja użyłam oleju - 1 główka czosnku - sól, pieprz - 1 liść laurowy - szczypiorek Ziemniaki, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek i marchewkę obrać. Ziemniaki(...)pietruszkę i marchewkę pokrojoną na pół (tak aby móc później ją wyjąć) z ząbkami czosnku przesmażyć na złoto. Zalać wodą, dodać liść laurowy, sól i pieprz i gotować do miękkości ziemniaków. Wyjąć marchewkę i resztę zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Podawać z posiekanym szczypiorkiem/kleksem śmietany/jogurtu oraz ulubionymi pestkami/grzankami/groszkiem ptysiowym. Smacznego! Inne moje propozycje na zupy krem: Krem z kukurydzy

CookYourself
Zupa miso z grzybami shimeji 241

konsystencji, zapomnieć na chwilę o troskach. Ah... ZUPA MISO Z GRZYBAMI SHIMEJI Składniki: - 2 litry bulionu - 4 łyżki pasty miso - garść kiełków - 1/2 małej młodej cukinii - 1-2 marchewki - 1 kalarepa - 1 opakowanie grzybów shimeji - 1 kostka tofu - pęczek szczypiorku - 200 gramów makaronu udon - olej sezamowy Przygotowanie: Marchewkę i kalarepę obieramy i kroimy - marchewkę w talarki, kalarepę w kawałki zbliżone(...)marchewki wielkością. Cukinię myjemy i siekamy w półtalarki. Szczypiorek również siekamy. Grzyby opłukujemy. Tofu kroimy w niewielką kostkę. Wszystkie składniki rozdzielamy do osobnych miseczek (tak jest łatwiej). Tofu podsmażamy na złoto na odrobinie oleju sezamowego. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy marchew oraz kalarepę i gotujemy 1 minutę. Następnie dodajemy cukinię i grzyby. Gotujemy 30 sekund. Zdejmujemy z ognia. W miseczce

Życie zamknięte w smaku
Sałatka makaronowa z jajkiem. 312

Smaki na talerzu"  "salatka z jajkami"   i oryginał jest de luxe. Ja zrobiłem z tego co mam pod ręką, bez dodatkowych zakupów. Potrzebujemy: makaron, groszek z marchewką, jajka, cebulę, kilka plastrów sera i majonez. Majonez musiałem zrobić wg  majonez-domowy-w-10-sekund  pozostałe składniki już były. Jajka gotujemy, groszek z marchewką też, ser kroimy(...)kostkę i jak już wszystko mamy wystudzone,  pokrojone zabieramy się do tworzenia sałatki. Warstwami w szklanej misce wykładamy makaron, groszek z marchewką, majonez. Jajka kroimy na grube plastry i układamy na ściance miski, ścinki wrzucamy do środka. Do ostatniej warstwy dokładamy ser, cebulę. Ozdabiamy jeszcze groszkiem i marchewką, posypujemy koperkiem i już. Tak przygotowaną sałatkę chowamy do lodówki

chleba naszego
Vege Calzone (faszerowane smażonym tofu i warzywami ) 167

strona bloga i przepis na calzone w wersji dla Wegan i wegetarian. W skład farszu wchodzą m in. Smażone Tofu i sporo warzyw : papryka,cebula, czosnek, por, i karmelizowana marchewka. Ciasto ma dobrą strukturę i jest tak samo dobre jak to na klasyczne calzone. Wierzch posypałam ziołami i startym tofu i wyszło do złudzenia podobnie do posypki ze zwykłego sera(...)mleka sojowego  2,5  łyżki oleju kokosowego /oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli  Na farsz :  300 g pieczarek   1 średniej wielkości marchewka  1 opakowanie Tofu naturalnego  2 ząbki czosnku  1 papryka czerwona  1 papryka zielona  1 papryka żółta  2 małe cebule lub 1 duża  połowa białej części pora

vaniliowoczekoladowa
Surówka z czerwonej kapusty po koreańsku 215

mianem surówek po koreańsku. Przyrządzona w ten sposób czerwona kapusta jest chrupiąca, aromatyczna, a przy tym bardzo smaczna i zdrowa. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty (około ½ kg) 3 marchewki 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka kurkumy Marynata: 70 ml wody 50 g cukru 1 łyżeczka soli 40 ml oleju 40 ml octu jabłkowego Surówka z czerwonej kapusty po koreańsku(...)Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce na długie cienkie słupki. Czosnek drobno siekamy. Kapustę, marchewkę, czosnek i kurkumę mieszamy w misce i odstawiamy. Do garnuszka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Do wody wsypujemy cukier i sól. Jeszcze raz zagotowujemy. Garnek zdejmujemy z ognia, dolewamy olej i ocet. Gotową zalewą polewamy kapustę, mieszamy

Trzeci talerz
Gotowana rolada z mięsa mielonego z białym sosem 241

Jeżeli zastanawiacie się nad wielkanocnym menu, to może skorzystacie z mojego przepisu.  Pyszna i prosta w przygotowaniu gotowana rolada z mięsa mielonego. Po przekrojeniu pięknie widać kolorowe papryki, marchewkę i zieleń natki pietruszki. Sos na bazie bulionu z koperkiem i kremowym serkiem dopełnia smak mięsa. Polecam na świąteczny stół.  1,5 litra bulionu drobiowego 1 łyżeczka suszonej natki(...)pietruszki 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 łyżka świeżej natki pietruszki 1 cebula 1/3 czerwonej papryki 1/3 żółtej papryki 2 marchewki 1 duże jajko 2 łyżki bułki tartej Chilli pieprz cayenne  Galeo Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki świeżego koperku 50 g serka topionego śmietankowego W garnku zagotowujemy bulion drobiowy. Dodajemy

VioletoweKucharzenie
Szybkie danie dla zapracowanych. 156

zapraszam na stronę internetową http://jamar.pl/ . a Was kochani do wypróbowania tego jednogarnkowego dania :) 1 puszka fasoli piękny Jaś Jamar 6 ziemniaków 8 cieniutkich kiełbasek 1 duża cebula 3 marchewki sól, pieprz do smaku 1 łyżka czerwonej papryki 1łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii  4 łyżki masła lub oliwy Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy(...)części, marchewkę w grubsze plasterki. W garnku szybkowar rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki i marchewkę, zalewamy wodą tylko tyle żeby wszystko przykryło.Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy na pierwszym poziomie około 13 minut. Po tym czasie powinny być akurat, lekko twardawe, nie może powstać z nich  ciapka.Kiełbaski kroimy w plasterki, cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy masło

Sama słodycz i szczypta chili
Grillowany łosoś z marchewkowo – pomarańczowym ryżem na liściach rukoli 141

Uwielbiam łososia i jadłam go już z wieloma dodatkami. Tym razem wpadłam na pomysł podania go z delikatną marchewką, ale żeby nie było słodko i mdło, a bardzo ciekawie w smaku, ugotowałam marchew z ryżem w soku pomarańczowym z imbirem, co się okazało świetnym rozwiązaniem. Danie nie straciło na delikatności i miało przy tym swój twist, a żeby nie rozleniwić(...)pomarańczy. Dodaj do garnka startą marchew i zmniejsz ogień. Dodaj ryż i delikatnie wymieszaj z marchwią. Obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami imbir. Dodaj do gotującej się marchewki. Przykryj garnek pokrywką i gotuj około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gdyby ryż wciągnął zbyt dużo wody, możesz dodać odrobinę. Umyj i delikatnie osusz liście rukoli i rozłóż

Eat me! Fit me!
Przepis na marchewkę 175

Marchewka znana jest z dużej zawartości  beta-karotenu  i praktycznie wszystkich karotenoidów.   Poprawia wzrok, wzmaga opaleniznę, wzmacnia system odpornościowy, zapobiega pojawianiu się  i rozwijaniu chorób nowotworowych, wspomaga leczenie trądziku oraz opóźnia pojawianie się zmarszczek... :) Składniki : 4 marchewki 1 cebula 3 łyżki  gęstej śmietany 2-3 łyżki oliwy lub oleju 1 szkl. wody sól pieprz Przygotowanie(...)Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, cebulkę również. Na dno rondla wlewamy oliwę, wrzucamy marchew i z 5 minut podsmażamy często  mieszając. Następnie dodajemy cebulę, wodę i dusimy pod przykryciem, aż marchewka będzie  miękka i odparuje nadmiar wody. Solimy i pieprzymy  do smaku, a na końcu zabielamy  śmietaną. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wieprzowina Kung Bao 154

Marynata do mięsa: 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka cukru 400 g wieprzowego schabu 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 marchewka kawałek imbiru ok. 3 cm 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wody 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych(...)łyżki posiekanego szczypioru z dymki olej arachidowy do smażenia olej sezamowy Wykonanie: Schab kroimy w paski. W miseczce mieszamy składniki marynaty, wrzucamy mięso i marynujemy przez 30 minut. Marchewkę i szalotkę obieramy. Marchewkę kroimy w słupki, a szalotkę w grube piórka. Czosnek, imbir i chili drobno siekamy. Na woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim chili i imbir. Po chwili dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Wielkanocny gulasz z wołowiny 167

Pyszny gulasz z wołowiny z ciemnym piwem, brokułami i marchewką w wersji na ostro. Idealny na sycący obiad. Gulasz z wołowiny z brokułami i marchewką: Składniki Ilość porcji: 4 Wołowina – 500 g Kasza gryczana niepalona – 300 g Brokuły – 300 g Mini marchewki – 200 g Ciemne piwo – 200 ml Bulion wołowy – 250 ml 1 cebula(...)alkohol odparuje. Następnie wlewamy bulion wołowy, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie. Brokuła dzielimy na różyczki i razem z marchewką wrzucamy do garnka. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i podajemy z ugotowaną według przepisu na opakowaniu kaszą gryczaną. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 2 133,1kcal

ale Pysznie
Wielkanocna wegańska causa z majonezem bez jajek na oleju rzepakowym 218

wegańskie odpowiedniki i po kłopocie. Białko występujące zazwyczaj w postaci tuńczyka, kurczaka, lub krewetek, zastąpiłam brązową soczewicą. Zrezygnowałam z jajka, które najczęściej jest tylko ozdobą i zastąpiłam je mini marchewkami, szczypiorkiem, groszkiem, czarnymi oliwkami. W ten sposób powstała wiosenna i świąteczna dekoracja dania. No i oczywiście zrobiłam wegański majonez z aquafaby i oleju rzepakowego, dodałam też trochę kurkumy, aby nadać(...)łyżeczki mielonej kozieradki sok z jednej limonki 2 łyżki soku z kiszonych buraczków sos z ostrych papryczek (dowolny, może być piri-pir, habanero itp) kilka czarnych oliwek kilka mini marchewek pół pęczka szczypiorku   Wykonanie: Ziemniaki, groszek i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie i zostawiamy to przestygnięcia.  Aquafabę ubijamy na gęstą pianę, gdy ją uzyskamy wlewamy powoli olej

Quinoa Raz!
Pikantna fasolka z marchewką 201

Aromat warzyw czuć w całym domu. Do tego iście wiosenne kolory. Jak tu nie mieć ochoty na coś takiego?! Chili i rukola w daniu przełamane są słodyczą marchewki, tartym serem i makaronem ryżowym. Bardzo aromatyczne danie, zdrowe. Szybciutko zniknęło z naszego stołu. Na pewno przygotuję je jeszcze nie jeden raz, dla urozmaicenia czasem w innych konfiguracjach warzywnych, w innych(...)rzeczy, czas podzielić się przepisem. To pikantne danie podałam z makaronem ryżowym, rukolą i tartym serem. Spróbujcie - smacznie warto! Składniki: 150 g żółtej fasolki (użyłam mrożonej) 1 marchewka 1 mniejsza cebula 2 ząbki czosnku kilka talarków papryczki chili 1 większy suszony pomidor z oleju sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk - do smaku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek rukola

Zasmakuj Kuchni
Zupa krem z zielonych warzyw 170

Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka lub 3 skrzydełka; 1/4 korzenia selera; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1 mała cebula; 1 ząbek czosnku; 3 średnie ziemniaki; 250 g mrożonych różyczek brokuła; 200 g mrożonej, zielonej fasolki; 1 puszka groszku konserwowego (waga netto, po odcedzeniu 240 g); 2 ziarna ziela angielskiego; 3 ziarna pieprzu; 2 liście laurowe(...)łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1,5 l zimnej wody; Sól; Pieprz. Dodatkowo/do posypania po wierzchu: Grzanki; 150 g sera gorgonzola.    Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić w kostkę. Pora pokroić w plasterki.  Ząbek czosnku obrać. Cebulę obrać, przekroić na pół, i każdą połówkę opiec nad ogniem

Gospodyni Miejska
PASTA Z PESTEK DYNI I MARCHEWKI 123

jest naprawdę wypasiona, pyszna i, oczywiście, zdrowa. Idealnie sprawdza się jako smarowidło do chleba lub krakersów. Dobrze się komponuje jako dip do warzyw (lasek selera naciowego, słupków marchewki, itp.). U nas została pochłonięta w trakcie śniadania na kromkach domowego chleba ze skiełkowanych ziaren orkiszu i gryki (pyyycha!).  Właściwości marchewki chyba każdy zna, a o walorach pestek dyni - drugim głównym(...)przyrządzenia (poza smakiem i zdrowotnymi właściwościami) namawia również prostota wykonania i niska cena.  Do dzieła Kochani! Polecam! Składniki na słoiczek o pojemności 200 ml: 4 małe marchewki, pół szklanki pestek dyni (namoczonych na noc), 4 łyżki oliwy extra virgin, 1 łyżeczka słodkiego, orientalnego curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1/2 łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej, 1/4 łyżeczki

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania