marchewka - 20163 przepisów (strona:807/1345)

Szczawiowa wiosna na talerzu 161

początku to staram się żeby był esencjonalny. Do garnka wkładam kość lub kawałek mięsa, świetnie sprawdza się pręga lub łata wołowa, a najlepiej żeberka wieprzowe. Dodaję 4 średnie marchewki, 2 pietruszki, małego selera i pora, cebulę, ząbek czosnku. Dorzucam dwa ziarnka ziela angielskiego około 4 liści laurowych i to wszystko zalewam taką ilością wody aby przykryła wszystkie składniki w garnku

Pichceniomania
Lekki bakłażan na bezmięsny apetyt 206

skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na jakieś pół godzinki. Po tym czasie pozbawiam go nadmiaru wody, spowoduje to, że anyżowy smak warzywa złagodnieje. Na dużych oczkach ścieram słodką marchewkę i kwaskowe, winne jabłko. Doprawiam pieprzem, jeśli jeszcze jest to konieczne- solą i sokiem z cytryny, odrobina soku pomarańczowego także świetnie się sprawdzi. Bezmięsna pychota gotowa

Pichceniomania
Zupa paprykowa z pulpecikami i rukolą 171

Składniki tradycyjne- trochę mięsa, dużo warzyw, przypraw. Gdy wywar był już gotowy, czyli wszystkie składniki zmiękły i oddały płynowi swój smaku, przecedziłam go, pozostawiając w środku jedynie kawałek selera, marchewkę, małą pietruszkę i cebulę- po zmiksowaniu dodały zupie nieco gęstości. Nie chciałam jednak by była przesadnie gęsta, niczym zupa-krem, dlatego nie wykorzystałam wszystkich warzyw. Do około 3 litrów delikatnie

Pichceniomania
Szynka na trzy sposoby pieczona w woreczku 298

pół, plaster boczku i obsmażyć na złoty kolor. Obsmażoną szynkę i cebulkę włożyć do worka do pieczenia. Boczek lub skórę położyć na górę szynki. Do worka dodać obraną i marchewkę, posiekany ząbek czosnku. Na patelnię wlać odrobinkę wody zagotować i wymieszać. Wszystko z patelni wlać do woreczka. Wody wlać tylko tyle, żeby wszystko z dna patelni nie zostało zmarnowane. Piec

Kuchnia Pokoleń
Grillowana karkówka z warzywami 159

solą i pieprzem. Marchew, pietruszkę myjemy, osuszamy (nie obieramy) i spryskujemy olejem. Na grillu układamy plastry cukinii, marchew, pietruszkę i zamarynowaną karkówkę, którą jeszcze doprawiamy pieprzem, solą i chili. Marchewkę pod koniec grillowania posypujemy cukrem. Warzywa powinny być al dente, a mięso wg własnego smaku. Smacznego

Moniki Smakołyki
Zupa krem z czerwonej soczewicy 245

źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego :)  Tak więc oto spróbowałam i się nie zawiodłam :) Zakupy: - bulion warzywny ( świeże warzywa lub kostki rosołowe) - 2 marchewki - 1 pietruszka - 250 g czerwonej soczewicy - puszka pomidorów krojonych - sól, pieprz Przygotowanie: Do garnka z bulionem wkładam obraną i pokrojoną marchew i pietruszkę. Jak woda zacznie wrzeć dodaję wcześniej wypłukaną

Tanio smacznie i prosto
Mój piękny ogród po pół roku istnienia. 290

workach. Po sezonie podzielę się z Wami swoim doświadczeniem.         W roboczo nazwanych przez na s „trumienkach” rosną między innymi: jarmuż, patisony, cukinie, seler, marchew, buraczki, pietruszka, poey, groszek, bób (już po), czosnek, ogórki, cebule… Mój ekologiczny patent na mszyce zadziałał. Między bobem i groszkiem posadziłam czosnek. W zeszłym roku robiłam miksturę z czosnku

greenscarf
Ziołowe grillowane warzywa 155

rozkochałam.  Składniki: 3 łyżeczki mieszanki przypraw  zioła tajskie, 2 łyżeczki mieszanki przypraw zioła toskańskie, ½ papryki czerwonej, ½ papryki żółtej, ½ papryki zielonej, garść pomidorków daktylowych, 2 -3 średnie marchewki, 1 mała cukinia, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso, świeża bazylia tajska. Przygotowanie: Obrana marchew kroimy w cienkie plasterki za pomocą nożyka

Moniki Smakołyki
Kurczak w boczku 187

Trzymać na ogniu ok 5-8 min - w razie potrzeby posolić do smaku..  Do gotowego sosu włożyć mięso posypać zielonym groszkiem i gotowe.. Ja podałam z glazurowaną marchewką i pieczonymi ziemniakami.. Smacznego

Gaździnka warzy
Zupa kalafiorowa z koperkiem 112

moim domu sprawdza się o każdej porze roku, bo zawsze mam jego zapasy.   Cóż, uwielbiam taką zieleninkę... mięso na wywar 1 kalafior 4 średnie ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera   2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 pęczek koperku (w zależności od wielkości i upodobań) 50-100 ml śmietany sól, pieprz Ugotować wywar mięsny z dodatkiem

Di gotuje
Krem z białych i zielonych szparagów 168

Składniki na bulion: - 1,5l wody - 3 marchewki - seler - por - cebula - 2korzenie pietruszki - natka pietruszki - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz cały, sól, pieprz mielony według uznania Przygotowanie: Marchew, seler, korzeń pietruszki i opaloną cebulę włożyć do garnka z zimną wodą i dodać przyprawy i zagotować. Następnie dodać natkę pietruszki. Po upływie 2/3h doprawić bulion do smaku. Składniki na biały krem

Coś z niczego
Surówka z czerwonej kapusty 172

smaku, a jednocześnie bardzo chrupiąca. Idealnie komponuje się z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!      Surówka z czerwonej kapusty Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 2-3 duże marchewki 1 duże jabłko 1 średnia cebula sól, kwasek cytrynowy, pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, zlać gorącą wodą i odstawić, aby kapusta zmiękła. Marchew, jabłko oraz cebule ścieramy na tartce o grubych

Smaki Natalii
Surówka z kiszonej kapusty 162

Szybka, bardzo zdrowa surówka, która idealnie komponuje się z zestawem obiadowym. Smacznego! :) Surówka z kiszonej kapusty Składniki:  500g kiszonej kapusty 2 duze marchewki 1 małe jabłko 1 mała cebula oliwa z oliwek sól,pieprz cukier Sposób wykonania: Kapustę dobrze odcisnąć i poszatkować na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski. Marchew, jabłko oraz cebule zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Smaki Natalii