marchewka - 20163 przepisów (strona:690/1345)

Krupnik na żeberkach 187

być po domowemu... Ja uwielbiam krupniczek gotowany na żeberkach, z kaszą jęczmienną, bo miska takiej zupy szczególnie pasuje do jesiennej aury za oknem:) Składniki: 500g żeberek wieprzowych 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera (ok 200g) 2 średniej wielkości ziemniaki 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 cebula 1 łyżka domowej vegety sól pieprz pół pęczka

Obiad gotowy
Pieczone białe warzywa 179

także smacznego dodatku do obiadu, np ziemniaczków z surówką.  W moim przepisie są seler i pietruszka, gdyż akurat takie warzywa miałam w domku, ale można dodać również marchewkę.  Do warzyw dodałam pyszną przyprawę ''zioła Małgorzatki'' , zakupioną podczas wakacji w Wiśle, skusiłam się na nią chyba tylko ze względu że w nazwie jest moje imię, ale przyprawa jest genialna

Mój pomysł na
ZUPA GRZYBOWA JAK U BABCI 190

kurczaka - 1 plaster wędzonego boczku (opcjonalnie) - 4 ząbki czosnku - 3 liście laurowe - 5 małych ziemniaków pokrojonych w kostkę - 5 ziaren ziela angielskiego - 3 gałązki rozmarynu - 3 gałązki cząbru - 3 marchewki pokrojonych w kostkę - 1 biała część pora - 1 mała cebula cukrowa - 10 -15 sporych grzybów ( prawdziwki, podrzybki, krakusy, stojaki) - 3 łyżki śmietany 12% - 1 łyżka mąki pszennej - 4 łyżki oliwy

SMYKWKUCHNI
Fasolka po myśliwsku 300

wyrazisty, ostry smak. Będziecie nim zachwyceni, przekonajcie się sami. Składniki: 50 dag fasoli "Jaś" 2 garście suszonych grzybów 15 dag wędzonego boczku 25 dag wędzonej kiełbasy 1 duża marchew 1 duża pietruszka kawałek selera 2 cebule 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki 4 łyżki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia kilka ziaren jałowca ostra papryka majeranek sól, pieprz Sposób przygotowania

Pobite gary Barbary
Rurki z kremem z soku owocowego. 151

posypujemy cukrem pudrem. 6. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 20 sztuk rurek. Sok miałam z Hortexu w kartonie o smaku banan, marchewka i jabłko

Izabelawkuchni
Omlet z warzywami HORTEX. 206

Taki omlet polecam na bardzo sycące śniadanie lub nawet kolację. Wystarczy pół godzinki żeby go przygotować. Do przygotowania omletu użyłam mrożonych warzyw od HORTEX. W składzie warzyw znajdowały się marchewka, groszek, fasolka szparagowa, brukselka i kalafior. Nie ukrywam, że wyszło pysznie. Zapraszam:)   Składniki: Masa jajeczna: 4 jajka sól do smaku pieprz czarny do smaku 1 łyżeczka masła Warzywa

Izabelawkuchni
Pasztet z ciecierzycy i warzyw. 164

Polecam spróbować. Do przyprawienia pasztetu użyłam  ziół prowansalskich ,  białego pieprzu mielonego i suszonej natki pietruszki od  SKWORCU . Zapraszam:) Składniki: Masa na pasztet: 25 dag ciecierzycy 2 marchewki 2 pietruszki 1 niewielka cebula kawałek selera ( około 20 dag ) 2 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól do smaku biały pieprz

Izabelawkuchni
Botwinka z pulpecikami drobiowymi i makaronem. 152

razem podałam z pulpecikami drobiowymi i pysznym warzywnym makaronem. Bardzo polecam taką botwinkę na obiad. Będzie pysznie i sycąco. Zapraszam :) Składniki: Na botwinkę: 1 pęczek botwinki 2 marchewki 1 pietruszka pół pęczka koperku 250 ml śmietany 18 % 1 płaska łyżka mąki pszennej gorąca woda sok z cytryny sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Na pulpeciki: 30 dag fileta

Izabelawkuchni
Dip serowo-piwny 201

serowo-piwny jest aromatyczny i idealny do wina lub piwa. Dobrze zblendowany jest idealnym dodatkiem do krakersów, tacos, czy paluszków. Można go podawać razem z selerem naciowym, czy też marchewką. Sos worchestershire i musztarda dijon w nim zawarte, a także tabasco nadają bardzo ciekawych doznań kulinarnych. Jak zrobić? Zacznijcie od obejrzenia filmu. Polecamy też naszą sałatkę meksykańską . Film   Składniki

Kuchennyviral.pl
Pulpety w sosie musztardowym z pieczarkami i marchewką 164

bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki, które gotujemy w 1 litrze wody. Odcedzamy.  2. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na dużych oczkach tarki.  3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy marchewkę, cebulę i pieczarki. Zalewamy 1/2 litra wody, dusimy do zmięknięcia warzyw. Zabielamy śmietaną, dodajemy mąkę rozrobioną w odrobinie

Szefowa kuchni
Zupa warzywna z cukinią 180

czasu a przy tym do jej zrobienia nie potrzeba wcale wielu wyszukanych składników. Składniki: 1 średnia cukinia puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1/2 kapusty pekińska 2 duże ziemniaki 25 dag kiełbasy (użyłam podwawelskiej)  20 dag żółtego sera 2 l bulionu  2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki tłuszcz

Pobite gary Barbary
Domowy hummus 181

już nie tylko daniem, które jest jedzone przez wegetarian, ale coraz częściej możemy go znaleźć na przyjęciach w postaci dipu do przekąsek. Jest również idealny do świeżych warzyw np. marchewek czy selera pokrojonego w słupki. Wbrew pozorom przygotowanie hummusu nie zajmuje zbyt wiele czasu. Ze względu na ograniczenia czasowe do jego przygotowania wykorzystuję ciecierzycę z puszki. Owszem jest drożej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ziemniaki z warzywami pieczone w ziołach 393

Aromatyczny i zdrowy obiad składający się z dużej ilości pieczonych warzyw doprawionych ziołami. Wspaniały obiad dla całej rodziny. Możecie także do tego zestawu warzyw dodać marchewkę lub fasolkę. Najczęściej podaję go z kefirem lub maślanką, dobrym domowym zsiadłym mlekiem. Posypuję koperkiem lub natką. Takie warzywa można podawać także w wersji mięsnej z dodatkiem kawałków kurczaka lub nóżek kaczki i domową

Zasmakuj Kuchni
Rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler 417

drobno posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki: 500 g wołowiny 1 kurczak 6 marchewek 6 pietruszek 1 seler 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek lubczyku łyżka pieprzu 5 goździków 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych sól Przygotowanie rosołu: Wszystkie warzywa

Zasmakuj Kuchni
Krupnik 207

mąż lubią żołądki, ale ja się ich brzydzę. Nie przeszkadza mi jednak zupa ugotowana na nich. Składniki na krupnik (około 5 litrów): żołądki drobiowe około 400 g 4 marchewki 3 - 4 pietruszki 1/2 selera 1/4 kapusty (włoskiej) 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej natka pietruszki śmietana 12 % (ilość wedle uznania) sól pieprz Gotować umyte, oczyszczone żołądki około 45 minut w osolonej wodzie

Karola gotuje