marchewka - 20163 przepisów (strona:555/1345)

Placuszki marchewkowe z pomarańczową nutką 217

ulubionych, kolorowych śniadań. Najlepsze w nim jest to, że jest pyszne, a składa się z tego, co właściwie każdy i zawsze ma w lodówce. Razem ze smażeniem i ścieraniem marchewki, wykonanie zajmuje nieco ponad kwadrans. :) Można podawać na sposób wytrawny, lub na słodko. Są dość delikatne, przy smażeniu warto więc jedynie uważać, by się nie rozpadły. ;) 300g marchwii pół szklanki(...)soku pomarańczowego 100% tymbark 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek mąki pszennej (400) 1 jajko (s) 1 łyżeczka ziaren kolendry tłuszcz do smażenia Marchewkę ścieramy na tarce do ziemniaków. Odciskamy sok (najlepiej w dłoniach, marchew może mocno zabarwić ściereczkę). Odciśniętą marchew przekładamy do miski i dolewamy do niej sok pomarańczowy oraz dodajemy jajko. Kolendrę miażdżymy w moździerzu i również dodajemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa cytrynowa z kurczakiem 188

tradycyjny gust kuchenny. Tak, czy inaczej, jest to najlepsza potrawa na upały. :) 1 średnia pierś kurczaka 2 średnie cebule lub 4 dymki 1 cytryna 1 średnia pietruszka 1 duża marchew 1 mały korzeń selera 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz kilka kostek rosołowych olej rzepakowy Mięso i myjemy i osuszamy, po czym kroimy w niedużą kostkę. Zasypujemy je równomiernie solą(...)pieprzem. Pokrojone i przyprawione cząstki kurczaka można odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wrzucamy je na lekko rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i przez kilka minut podsmażamy. Marchew, pietruszkę oraz korzeń selera kroimy w słupki, natkę siekamy, cebulę kroimy w piórka. Cytrynę parzymy we wrzątku, a następnie ścieramy z niej cienko skórkę na drobniutkiej tarce. Do smażącego się

Kuchenna Kontrrewolucya
Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 151

wygodniej i praktyczniej zrobić sakiewki większe, a mniej. Wygodniej będzie się je jadło, a wnętrze lepiej przejdzie wszystkimi smakami. 500g szynki wieprzowej  pół puszki groszku konserwowego 2 nieduże marchewki 2 średnie ziemniaki 50g żółtego sera 1 duży pomidor sok wyciśnięty z 1 cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku świeżo mielona sól morska świeżo mielony czarny pieprz suszone(...)porwało się dno. Przygotowujemy naczynie do zapiekania, które smarujemy odrobiną oleju rzepakowego. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Każdy płat ciasta smarujemy roztopionym masłem, nakładamy na nie odpowiednią ilość mięsa, marchewki z groszkiem oraz ziemniaków. Na wierzch układamy plaster pomidora, który zasypujemy serem. Sakiewki zamykamy ścisło u góry i polewamy je również z wierzchu, równomiernie roztopionym masłem. Gotowe kleftiko przekładamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę 161

zalewy jestem zadowolona na wskroś! Sama wydedukowałam proporcje i tylko czekam, aż będę ją zjadać! Zrobiłam na razie dwa słoiki w różnych wariacjach - z koperkiem i z marchewką. nieduże ogórki gruntowe zalewa na około dwa litrowe słoiki: 700ml wody pół szklanki octu spirytusowego 6 łyżek miodu rzepakowego 2 płaskie łyżki cukru 2 płaskie łyżki soli 4 łyżki oleju rzepakowego płaska(...)Umieszczamy je w słoiku w dość dużej ilości, jednak nie upychamy i wypełniamy słoik zalewą. Jak wspominałam - można do sałatki dodać startą na dużych oczkach/pokrajaną w paseczki świeżą marchewkę lub posiekany koperek (lub jedno i drugie). Dodatki nie gryzą się z miodem, więc polecam wypróbować kilka opcji

Kuchenna Kontrrewolucya
Chrupiące sajgonki 159

znaleźć... Mimo wszystko, naprawdę polecam. :) 2 opakowania papieru ryżowego (u mnie mały, okrągły) 400g mięsa drobno zmielonego (np. z łopatki wieprzowej, ale może być także indyk) 1 duża marchew 1 łyżeczka otartego, świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 duże szalotki (ew. zwykła biała cebula) 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów(...)wrzątkiem i czekamy, aż napęcznieją, po czym kroimy je na niezbyt duże kawałki. Na patelnię dodajemy pokrojone grzyby, otarty drobno czosnek oraz świeży imbir, całość dusimy na niewielkim ogniu. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, po czym także dodajemy na patelnię. Wszystko razem dobrze mieszamy i  dusimy jeszcze przez kilka minut. Następnie dodajemy mięso mielone. Zawartość

Kuchenna Kontrrewolucya
Rosół nieco egzotycznie (z selerem naciowym i bakłażanem) 179

nawet najsmaczniejszy staje się nudny. Kiedy macie ochotę na zupę z kurczakiem, niekoniecznie tę klasyczną, polecam nieco szybszy i bardziej kolorowy wariant. 4 pałki kurczaka 1/4 bakłażana 1 duża marchew 1 duża cebula 1 duża pietruszka 3 łodygi selera naciowego pół pęczka świeżej natki pietruszki sok z połowy cytryny lub limonki czarny pieprz mielony makaron ryżowy (sojowy będzie lepszy(...)bieżącą wodą i zdejmujemy z nich skórę. Umieszczamy w garnku i wlewamy do niego półtora litra wody. Wsypujemy 2 łyżeczki soli do smaku. Cebulę i natkę siekamy, pietruszkę, bakłażana, marchew i selera kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa dorzucamy do wody z kurczakiem i zagotowujemy. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień pod garnkiem i tak gotujemy około 40 minut

Kuchenna Kontrrewolucya
Wątróbka w sosie własnym i kluski śląskie 373

duszoną w sosie własnym z znanymi polskimi kluskami śląskimi. Palce lizać! 500 g wątróbki drobiowej 4 cebule 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki Piątnica  (tu kupisz) 1 łyżka suszonej marchewki Piątnica  (tu kupisz) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 bulionetka do duszonego mięsa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Rafex  (tu kupisz) 1 szklanka wody Sól Pieprz(...)obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy patelnię, szklimy cebulę. Po 5 minutach dokładamy wątróbkę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Całość podlewamy wodą, wkładamy bulionetkę i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy suszoną marchewką, solą, pieprzem i przyprawą warzywną uniwersalną. Wątróbkę dusimy pod przykryciem do miękkości. Kluski śląskie: Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy wodę

VioletoweKucharzenie
Wegetariańskie gołąbki zapiekane 167

przygotowania gołąbków z młodej kapusty. Reszta składników sama się "nawinęła" pod rękę ;) Składnik i: 9 dużych liści kapusty pół szklanki komosy ryżowej szklanka ugotowanej fasoli borlotti 4 młode marchewki kawałek selera korzeniowego pół pęczka kopru jajko sól pieprz Opłukać i ugotować komosę ryżową w podwójnej ilości wody. Zdjąć delikatnie liście z główki kapusty. Jeśli nie da się tego zrobić, włożyć(...)główkę do wrzątku. Dodać zdjęte liście. Parzyć kapustę, aż liście zmiękną i staną się plastyczne. Ostudzić trochę liście. Fasolę rozdrobnić w malakserze z marchewkami i selerem. Dodać koper i jajko. Wymieszać. Doprawić masę do smaku.  Skroić nadmierną ilość głównej żyły na liściu (gołąbki będą się lepiej zwijać). Nakładać łyżką masę na grubszy fragment liścia. Założyć boki i zwinąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Smoothie z marchewką 116

Składniki: 1 banan 1 jabłko 1 pomarańcza 1 marchewka 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: 1. Owoce i marchewkę obrać i pokroić na mniejsze części. Zmiksować z dodatkiem wody

A Ty Smakuj Mnie
Gulasz wieprzowy z kaszą 137

szynka (ew. karkówka) – ok. 0,5 kg cebula (2 średnie) czosnek (2-3 ząbki) przyprawy (sól/vegeta, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka – mielona, dużo) marchewka (1-2 szt.) Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na gorącym oleju przez 10-15 min. Jeśli mięsa robicie dużo to smażymy „na raty” – temperatura przy obsmażaniu musi być(...)Następnie dolewamy wodę (z wyczuciem – nie za dużo), dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawy i dusimy (uzupełniając wodę), aż mięso będzie mięciutkie (możemy też wkroić 1 lub 2 marchewki). Gotowy gulasz doprawiamy do smaku – jak jest gorzkawy możecie dodać odrobinę cukru, jeśli za rzadki zagęszczamy odrobiną mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie. Jak lubicie, możecie jeszcze zagęścić mąką

Ugotuj to sam ...
Zupa ogórkowa 121

Trochę pozmieniałam w przepisie, według którego tę zupę robi moja mama i muszę powiedzieć, że nabrałam ochoty na więcej takich kulinarnych ekspresji :) 20 dag kiszonych ogórków 4 ziemniaki średnia marchewka kawałek selera pietruszka por łyżka masła ok 100 ml śmietany sól, pieprz dużo koperku Warzywa obrać i pokroić w kawałki. Pora pokroić w talarki a ziemniaki w małą kostkę(...)Marchewkę, pietruszkę, pora i selera zalać w garnku ok 1,5 litra wody. Posolić i gotować przez 15 minut. Następnie dodać ziemniaki i gotować kolejne 15 minut. W rondelku rozpuścić masło. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masła. Dusić 5 minut. Przełożyć do garnka i jeszcze chwilę wszystko razem gotować. Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami zupy

My simple kitchen
Zimowa surówka z selerem na słodko. I bajka o miłości. 146

Czas? - zdziwiła się Miłość. - Dlaczego Czas mi pomógł? - Tylko Czas rozumie, jak ważnym uczuciem w życiu każdego człowieka jest Miłość - odrzekła Wiedza. Porcja dla 2 osób Składniki: 2 duże marchewki kawałek selera 1 pomarańcza garść orzechów garść migdałów 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu ewentualnie cynamon Marchewkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o drobnych lub większych oczkach

My simple kitchen
Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką 184

się chrupiąca kołderką. Schab został podany na zielonej salacie z pomidorami i szczypiorkiem. Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką SKŁADNIKI: 3 plastry schabu  sól i pieprz  1 marchewka  1/2 małej cebuli białej  1-2 ząbki czosnku  3 duże łyżki majonezu (tłuszcz do smarowania naczynia) do podania: sałat masłowa, pomidory malinowe,  szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Schab oprószamy(...)solą i pieprzem, rozklepujemy. Naczynie do zapiekania wykładamy torebką do pieczenia (lub smarujemy tłuszczem) układamy rozklepany schab, na nim układamy piórka cebuli białej. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, rozkładamy na schabie, oprószamy solą i pieprzem. Następnie nakładamy porcję majonezu i posiekanego czosnku.  Schab wstawiamy do nagrzanego do 180 stopnie piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z kaszy i gotowanego kurczaka 209

mały słoik ogórków w zalewie octowej bardzo mały pęczek pietruszki do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie można dodać kilka liści świeżego szpinaku i rukoli WYKONANIE Do garnka włożyć obraną marchewkę i umyte udka z kurczaka, zalać wodą i gotować około godziny (aż mięso będzie miękkie). Gotowego kurczaka zostawić do ostudzenia. Do kolejnego garnka nalać litr wody, zagotować. Do gotującej się(...)ochłodła i wyleciał z niej nadmiar wody. Do dużej miski wsypać kukurydzę, pokrojony w drobną kostkę ogórek i por (z pora tylko biała część), obranego kurczaka, połowę ugotowanej marchewki (należy ją zgnieść widelcem) i kaszę. Pietruszkę (i ewentualnie, jeśli posiadamy akurat, szpinak i rukolę), posiekać drobno i również wrzucić do miski. Całość dobrze wymieszać. Do sałatki wsypać szczyptę ziół prowansalskich

Passions hobbies life
Surówka obiadowa z kapusty włoskiej i nowalijek 160

kapusty włoskiej i nowalijek, spróbujcie. ... prosta i pełna witamin, a przede wszystkim smaczna surówka z kapusty włoskiej i nowalijek Składniki: 1 mała główka kapusty włoskiej 2 młode słodkie marchewki szczypiorek (około 1 łyżki posiekanego) 1 średnie jabłko odrobina oliwy z oliwek łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włoską kapustę(...)szatkujemy, wkładamy do większej miski. Młode marchewki obieramy (skrobiemy) i trzemy na dużych oczkach, mieszamy z kapustą. Następnie obieramy jabłko i również ścieramy je na tarce na grubych oczkach, mieszamy składniki sałatki. Dorzucamy drobno posiekany szczypiorek, bazylię i sok z cytryny, mieszamy. Następnie doprawiamy naszą surówkę solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Na tym etapie należy spróbować smak

Słodkie okruszki