Filety z kurczaka w kapuście 206smakuje dzieciom. Danie to można podawać z ziemniakami z wody lub z kładzionymi kluskami. Nam jednak bardziej smakuje z kluskami, Składniki: 2 piersi kurczaka ćwierć główki białej kapusty cebula marchewka pół szklanki śmietany łyżeczka mąki łyżka przyprawy do zup olej pieprz sól Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w cienkie półkrążki, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę podsmażyć na niewielkiej
kuchnia doski
Kapuśniak z młodej kapusty ze stekiem / Steak and cabbage soup 211stekiem (4-5 porcji) Składniki: 1 mała młoda kapusta, podzielona na ćwiartki i posiekana 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w małą kosteczkę 1 marchewka, obrana i pokrojona w małą kosteczkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 x 400g puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki suszonego oregano 800 ml bulionu drobiowego 200 g steka np. z rostbefu(...)pokrojonego steka. Smaż, mieszając od czasu do czasu, do lekkiego zarumienienia i przełóż go na talerz. Włóż do tego samego garnka cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj ziemniaki, marchewkę, czosnek i kapustę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa lekko zmiękną, przez około 5 minut. Dodaj pomidory, bulion, paprykę i oregano, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień
karmelowy
Dla zdrowia seniora, Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 222pietruszka korzeń 100 g , kasza pęczak 50 g , mleko 100 ml , oliwa z oliwek , natka pietruszki 1 pęczek , młoda marchew z natką 1 szt. , musztarda Dijon 1 łyżeczka , majeranek, liść laurowy , słodka papryka , sól, pieprz Sposób wykonania: Schab wykroić. Zamarynować w soli, pieprzu, słodkiej papryce oraz(...)dodatkiem soli oraz liścia laurowego (proporcje 1:2). Do kaszy dodać musztardę i natkę pietruszki. Pietruszkę obrać, zalać mlekiem. Gotować do miękkości. Po tym czasie zblendować na gładkie puree. Marchew obrać, obsmażyć na oliwie. Zapiec około 5-8 minut w 180 0 C. SZPARAGI Sposób przygotowania : Białe szparagi należy obrać z włóknistej skóry, natomiast z zielonych usunąć tylko zdrewniałą
SzczyptaSmaQ
Potrawka a'la minestrone. Zupa trzy strączki. 210zależy czy będzie to zupa czy potrawka - w zależności od ilości wody, wielkości warzyw czy gęstości passaty pomidorowej :) Składniki: 3 szalotki lub 2 cebule 2 cukinie 3 marchewki pół szklanki soczewicy czerwonej pół szklanki mrożonego groszku(nie z puszki!) 1 puszka białej fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego koncentrat pomidorowy pół litra passaty(...)Wykonanie: 1. Rozgrzej olej w dużym garnku. Zeszklij cebulę,a nastepnie dodaj czosnek i dorzuć soczewicę oraz przyprawy (oprócz soli). Pamiętaj o energicznym mieszaniu!. 2. Dorzuć posiekaną w kostkę marchewkę i cukinię. 3. Dolej szklankę bądź dwie bulionu warzywnego albo wody. Gotuj do pożądanej miękkości. 4. Dodaj fasole i groszek. 5. Dolej passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. 6. Gotuj
Fiolka w kuchni
Gulasz z warzywami chińskimi. 206łyżeczki czosnku ProecoPolska 1 łyżeczka koncentratu chili ProecoPolska 3 łyżki oliwy 1 litr + 600ml ewentualnie do podlania bulionu mięsnego lub warzywnego Pieczarki Orzech jako dodatek 2 marchewki 1 woreczek warzyw na patelnię po chińsku Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i dobrze nacieramy wszystkimi przyprawami oraz czosnkiem.Odstawiamy na około 15 minut do przegryzienia mięsa z ziołami. W dużym(...)rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy mięso, obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę, wszystko obsmażamy na małym ogniu na złoty kolor, następnie wlewamy połowę bulionu i dusimy pod przykryciem około 35 minut, następnie dodajemy warzywa, podlewamy resztą bulionu i dalej dusimy około 1 do 1,5 godziny aż mięso będzie przyjemnie miękkie. W szklance wody rozpuszczamy około 2 /3 łyżeczek mąki
Sama słodycz i szczypta chili
Bigosik z młodej kapusty 196Mniam...pyszny bigosik z młodej kapustki.. 1 główka kapusty młodej 1-2 marchewki 1 jabłko 50 dkg kiełbasy bulion sól, pieprz listek laurowy, ziele angielskie 2 łyżki koncentratu pomidorowego koperek Kapustę i marchewkę pokroić , wrzucić do gorącego bulionu . Na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę, jabłko .Dodać do bigosu,dodać przyprawy.Gotować , aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodać koncentrat
Moje domowe kucharzenie
Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa 188Zapraszam do przygotowań! Składniki: 600 g mięsa wołowego na gulasz, pokrojonego w kostkę 100 g wędzonej słoniny, pokrojonej w kostkę* 2 cebule, drobno posiekane 1 marchewka, pokrojona w plastry 1 korzeń pietruszki, pokrojona w plastry 1 czubata łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka kminku 2 słodkie papryki szpiczaste oczyszczone, pokrojone w paski 1 pomidor, sparzony, obrany, pokrojony(...)Rozgrzewamy garnek z grubym dnem lub wysoką patelnię. Wrzucamy mięso i przesmażamy ze wszystkich stron; przekładamy na talerz. Do garnka wrzucamy słoninę i wytapiamy około 10 minut. Dodajemy cebulę, marchewkę i korzeń pietruszki, smażymy aż cebulka zmięknie. Dodajemy słodką paprykę i kminek, mieszamy i wrzucamy mięso. przesmażamy 2 minuty. 2. Do garnka dodajemy pokrojoną paprykę i kawałki pomidora, wlewamy
My Culinary Art
Halloumi sałatka 203Polecam! Halloumi sałatka- przepis 6 Składniki: 2 porcje 125 g halloumi 2 łyżki oleju do smażenia 100 g ugotowanej kaszy 100 g ugotowanej fasoli mung 1 awokado 3 młode marchewki 2 łyżki czerwonej cebuli, drobno pokrojonej garść różnych zarodków 10 cm ogórka 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sól(...)potrzebuje namaczania. Odcedź fasolę, odparuj kaszę i wymieszaj z dressingiem z oliwy, cytryny, czosnku, cebulki i miodu. Przekrój awokado na pół i połóż na sałatce razem z pokrojoną marchewką i ogórkiem. Pokrój halloumi w kostkę i usmaż na oleju na złoty kolor. Ułóż halloumi na talerzu. Całość posyp zarodkami i czarnym sezamem. The post Halloumi sałatka appeared first on Blog
codojedzenia
Krem z pora 176Uwielbiam kremy! Dzisiaj podzielę się swoim przepisem na krem z pora. Niebo w gębie :) składniki: 1 litr bulionu (drobiowy lub warzywny) 3 Pory 1 cebula pół marchewki śmietana 18% masło przyprawy sól, pieprz, gałka muszkatołowa grzanki lub groszek ptysiowy Przygotowanie Kroimy białą część pora w plastry, to samo robimy(...)cebulą.Dusimy na masełku, tak aby się mocno nie zarumieniło. Kiedy warzywa zmiękną miksujemy dolewając po trochę bulionu. Możemy również zmiksować ugotowaną marchewkę oraz mięsko. Ja tak zrobiłam i uzyskałam intensywniejszy kolor. Następnie dodajemy śmietankę ok. 4 łyżki.Wszystko dalej miksując. Na sam koniec zagotowujemy, doprawiamy pieprzem, solą oraz gałka muszkatołową. Podajemy z grzankami lub groszkiem
Kukuleczki
Pasztet z kaszy jaglanej 161nich pasztet z kaszy jaglanej. Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej pół szklanki zmielonych orzechów laskowych lub włoskich pół szklanki zmielonych pestek z dyni 2 marchewki 2 pietruszki pół pora ( biała część) 2 ząbki czosnku ( polskiego) 70 ml oleju roślinnego 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonej pietruszki(...)łam umytego i pokrojonego w talarki pora i posiekany czosnek.Dodałam liść laurowy i ziele. Wszystko dusiłam przez 15 minut. Po czasie wyciągnęłam ziele i liść. Starłam na tarce marchewkę i pietruszkę dodałam do całej reszty.Dusiłam do czasu aż warzywa zmiękły. Całość przełożyłam do miski,dodałam ugotowaną kasze jaglaną,orzechy,przyprawy. Zblendowałam na gładką masę. Następnie przełożyłam do foremki
Kukuleczki
Zupa- Krem z marchewki 156Rozgrzewający krem marchewkowy z nutą pikanterii.Idealny na chłodne zimowe dni. Smakiem przypomina krem z dyni. Składniki: 1 l bulionu 6 marchewek 2 cebule 2 łyżki masła lub oliwy 2 łyżeczki słodkiej papryki kawałek startego imbiru szczypta chilli sól, świeży pieprz Przygotowanie: Marchewkę pokroiłam w plastry. Obrałam cebulę i posiekałam. Wrzuciłam do garnka w którym roztopiłam masło
Kukuleczki
Zupa Krem z Grochu 150Delikatny, lekki krem z grochu. Składniki: 400 g grochu łuskanego 1 marchewka 1 pietruszka 1,5 l bulionu 2 łyżki oliwy 1 łyżka mąki pół szklanki mleka kawałek boczku liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Dzień wcześniej namoczyłam groch. Dodałam do bulionu razem boczkiem, pokrojoną marchewką,pietruszką, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Całość gotowałam na małym
Kukuleczki
Zupa botwinka 177zarazem lekko kwaskowata.Udało mi się znaleźć ostatni zamrożony woreczek botwinki :) Składniki: 1,5 Bulionu warzywnego lub mięsnego 1 nieduży burak pęczek botwinki 1 korzeń pietruszki 1 marchewka 2 łyżki soku z cytryny śmietanka 18% sól i pieprz Przygotowanie: Do bulionu dodałam startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę oraz pokrojonego w kostkę buraka. Gotowałam na wolnym
Kukuleczki
SAŁATKA ZE SZPINAKU 167Składniki: paczka świeżego szpinaku 1 marchewka 2 małe ogórki garść żurawiny 2 pomidory ja użyłam malinowego i pomarańczowego Przygotowanie Umyty i osuszony szpinak przełożyć do miski. Pomidory , ogórki pokroić w kosteczkę. Marchewkę zetrzeć na tarce dodać do reszty. Na wierzch posypać żurawiną. Dressing musztardowo- miodowy 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
Kukuleczki
BARSZCZ CZERWONY-WIGILIJNY 182łyżki cukru sok z połowy cytryny 4-5 ząbków czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku 1 cebula 1 korzeń pietruszki 1 marchewka pół selera sól, pieprz Przygotowanie Do małego garnuszka nalej 250 ml zimnej wody i namocz w niej grzyby przez około 3-4 godziny. Następnie gotuj je na małym(...)ogniu przez 45 minut w tej samej wodzie. Obrane i pokrojone w plastry buraki wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj obraną marchewkę, seler, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, przypieczoną cebulę. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż buraki będą miękkie. Do ugotowanego barszczu dodaj sok z cytryny, cukier, 1 ząbek posiekanego czosnku, majeranek
Kukuleczki