marchewka - 20163 przepisów (strona:1103/1345)

Marchewkowa z żurawiną 184

Krem zupa, marchewkowa z żurawiną to kolejna zupa z pomysłem a jednocześnie niebywale zdrowa. Polecam ją wszystkim już od najmłodszych lat. Składniki : 7 dag suszonej żurawiny 40 dag marchewki 1 korzeń pietruszki 1 cebula 15 dag ziemniaków  (3 nieduże) ok 3 łyżek masła 1 łyżeczka curry 0.5 łyżeczki kurkumy 3/4 litra bulionu warzywnego 10 dag śmietany - kwaśnej sól, pieprz

Mechanik w kuchni
Makaron garganelli z białym ragu i warzywami 215

łączy się z podanym z nim sosem. Makaron garganelli z białym ragu i warzywami Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu garganelli Na ragu: 200 g mielonej cielęciny 1 marchewka ¼ cebuli ¼ łodygi selera ¼ szklanki białego wina 2 łyżki oliwy Sól, pieprz, warzywko do smaku, 1 liść laurowy, 1 liść szałwi 1 duża cukinia( lub 1 ½ małej) Garść słodkiego zielonego groszku

Mia Cucina Sofieta
Jajka w sercach karczochów 158

należy ostrożnie wydrążyć środek i pozbyć się puszka kwiatowego. Tak przygotowany karczoch jest gotowy do ugotowania. Karczochy można ugotować wrzucając je do wody z jarzynką, poddusić z warzywami( cebulką, marchewką i selerem naciowym), lub ugotować na parze. Ja nie miałam zbyt wiele czasu, więc ugotowałam w wodzie z jarzynką, ok. 20 min. Ugotowane karczochy delikatnie wyjmujemy z wody. Uważamy

Mia Cucina Sofieta
Passata czyli sos pomidorowy po włosku 216

włosku Składniki na około 20 słoiczków 0,5 lt: 20 kg dojrzałych pomidorów 20 łyżeczek grubej soli 20 listków bazylii( wypłukanych i osuszonych)   2-3 cebule   2 marchewki   2 łodygi selera (wraz z liśćmi)  10 kg pomirodów zrobiłam z dodatkiem warzyw( conserva ), pozostałe 10 kg bez żadnych dodatków( nie licząc listka bazylii i łyżeczki soli). Pomidory

Mia Cucina Sofieta
Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne 180

Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne Składniki na sos bloński: 900 g mięsa mielonego  wieprzowo-wołowego  100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 marchewka ½ łodygi selera naciowego ½ cebuli ½ szklanki czerwonego wina- u mnie Celebro semi dry red Sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 2 słoiczki przecieru pomidorowego ( ja robię sama (click) , można też kupić w puszkach. 2 łyżki

Mia Cucina Sofieta
4. Jesieni na talerzu ciąg dalszy, czyli trójkolorowa zupa krem. 135

dzisiaj zapraszamy Was na trójkolorową zupę krem, która idealnie pozwoli zapisać w Waszej pamięci smaki jesieni. Składniki:     Ok. 2,5l wywaru warzywnego lub mięsnego 4-5 średnich marchewek  Ok.1kg dyni 2 małe puszki (ok.600g) kukurydzy 1-2 średniej wielkości ziemniaki Ząbek czosnku Łyżka soku z cytryny + łyżeczka startej skórki cytryny Imbir, cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, curry, sól

Symfonia Smaków
45. Zdrowo, pożywnie & kolorowo: czyli marchwiowo-czosnkowa zupa krem! 191

dość, że cieszą oko to są bardzo syte i bogate w witaminy. Też lubicie? Jeśli tak to spróbujcie koniecznie!   Składniki:  1,5l bulionu warzywnego 7 sporych marchewek 1 średnia czerwona cebula (może być zwykła) 6 średniej wielkości ziemniaków 10-15 ząbków czosnku (w zależności od Waszych upodobań) 3 łyżeczki rozdrobnionego koperku 1/4 szklanki śmietanki 36% 2-3 łyżki

Symfonia Smaków
67.Lekko, pożywnie & chrupiąco: czyli krem z kalafiora w towarzystwie groszku ptysiowego! 234

delikatnej i bardzo przyjemnej propozycji na wiosenny(letni) obiad: Składniki: 1litr esencjonalnego wywaru warzywnego 200ml mleka (3,2 lub 2%) 1 średniej wielkości kalafior ugotowana pietruszka, seler oraz marchewki z wywaru (opcjonalnie) mały pęczek świeżego koperku  świeżo zmielona sól i pieprz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej oraz  kurkumy natka pietruszki do ozdoby zupy ciasto parzone na groszek ptysiowy

Symfonia Smaków
Surowka z marchwi 201

marchewka  0,5 malego selera  0,5 pora  sol  cukier  smietana  Obrac warzywa i umyc  Marchewke i selera zetrzec na duzych oczkach tarki  Pora przekroic jeszcze na pol i pokroic drobno  Zmieszac razem warzywa dodajac szczypte soli i ok lyzke cukru  Wszystko doprawic smietana i dokladnie wymieszac  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Zupa krem z dyni 185

tkankę tłuszczową, działa uspokajająco i pomaga w dolegliwościach nerek. Samo zdrowie!     Składniki: 1/2 kg miąższu z dyni,  1litr drobiowego rosołu,  3 duże ziemniaki,  2 marchewki,  cebula, łyżka masła,   szczypta kurkumy,  szczypta curry,  1/2 łyżeczki ostrej papryki,  sól, pieprz,  1/2 szklanki śmietany 18,  grzanki,  natka pietruszki

Z miłości do słodkości
Gulasz z kurkami i ... wycieczka na Kaszuby 184

powstało pyszne danie. Danie bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Polecam! Składniki: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1/2 kg polędwicy wołowej, 600g kurek, duża cebula, 2 duże marchewki, puszka czerwonej fasoli, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki,  1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, czubata łyżka mąki pszennej. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić

Z miłości do słodkości
Kotlety po mediolańsku 220

dania podałam  długoziarnisty Ryż Halina , który dostałam do testowania ze strony Mama na zakupach . Przygotowany jednak w szczególny sposób... Składniki: 500g schabu wieprzowego bez kości,  2 marchewki,  200g selera naciowego,  3 cebule,  łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki,  850ml domowego bulionu drobiowego,  50ml  białego wina (u mnie z ryżu), 50ml czerwonego wytrawnego wina

Z miłości do słodkości
Sałatka jarzynowa 231

tradycyjna sałatka jarzynowa, którą lubi chyba każdy. U nas to taka klasyka, dlatego sałatka jest obowiązkowa na wszelkich uroczystościach:)    Składniki:  6 dużych ziemniaków, 2 marchewki, 4 jajka, 2 grube parówki, 1/2 pora,  puszka groszku, 6 ogórków kiszonych, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz.   Przygotowanie Ziemniaki i marchew umyć, ugotować w łupinach do miękkości, następnie ostudzić

Z miłości do słodkości
Fasolka po bretońsku 241

danie bardzo sycące, ale także rozgrzewające, idealne więc na zbliżającą się zimę;) Składniki: 1kg fasoli "Piękny Jaś", 200 g boczku wędzonego, 1 kg kiełbasy np. zwyczajnej, 2 duże marchewki, po kawałku pora i selera, 3 cebule, koncentrat pomidorowy (mała puszka), 4 łyżki pikantnego keczupu, sól, pieprz, łyżeczka przyprawa do fasolki po bretońsku, łyżeczka majeranku, olej do smażenia, 1,5 łyżki

Z miłości do słodkości
Leczo 243

robimy je w ten sposób. Wszyscy je bardzo lubimy i chyba nigdy nam się nie przeje;)  Składniki: 1/2 kg pieczarek,  4 ogórki kiszone,  3 marchewki,  1/2 kg mięsa mielonego,  puszka groszku,  3 cebule,  kawałek selera i pora,  1/2 kg kiełbasy zwyczajnej,  1/2 czerwonej papryki,  przecier pomidorowy,  sól morska

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania