szczególnego w moich zapasach spożywczych, zrobiłam więc szybki i łatwe deserki. Jak się okazało, baaardzo smaczne. Oczywiście synek dostał wersję bez alkoholową:) Składniki: galaretka truskawkowa, garść mrożonych malin, garść mrożonych truskawek, 125g serka śmietankowego, żółtko, 150ml śmietanki 30%, 50ml likieru jajecznego Adwokat, 2 łyżki cukru pudru. Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić
Z miłości do słodkościstudzimy poczatkowo w zamknietym piekarniku, potem w otwartym, az w koncu mozemy go wyciagnac. Chlodzimy w lodowce, najlepiej cala noc. Sernik podajemy z kwasnymi owocami. Ja podalam z mrozonymi malinami. Moja uwaga: Poniewaz sernik sam w sobie jest bardzo slodki w zwiazku z duza iloscia czekolady, ja dodalam mniej cukru. Poza tym pieklam sernik dluzej o okolo 30 minut. Smacznego
Przysmaki Karolkiminut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygniecia i jak ciasto bedzie juz chlodne sciagamy obrecz tortownicy. Posypujemy je cukrem pudrem. Mozemy przybrac brzoskwiniami lub malinami. Smacznego
Przysmaki Karolkizawsze jest to takie latwe. Ona by pewnie chciala by codziennie na obiad byl do wyboru rosol, pomidorowa, barszcz, ogorkowa, spagetti bolonskie, nalesniki, najlepiej z nutella, racuszki z malinami albo risotto. Przyznam, ze zestaw i tak jest imponujacy, sa mamy ktore maja gorzej niz ja gdy trafi im sie wyjatkowy niejadek. Wlasciwie do obiadowego menu Viki mozna dorzucic jeszcze kilka
Przysmaki Karolkideseru wykorzystałam świeże owoce oraz bitą śmietanę, którą możemy z powodzeniem zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Składniki : 1 arkusz ciasta francuskiego 300 ml śmietany kremówki 80 g borówki amerykańskiej (malin, jagód, truskawek lub innych owoców) 3 łyżki cukru pudru Piekarnik rozgrzać do 200 ºC . Ciasto francuskie rozłożyć na blachę, wyłożonej papierem do pieczenia i pociąć na 12 równych kwadratów, ciasto
Zabawa smakiemprzepysznym cieście :) Palce lizać :) Zaczynamy :) Składniki: 225 gr masła 225 gr self raising* mąki 225 gr drobnego cukru 4 jajka 100 gr wiórków kokosowych puszka owoców- ja użyłam malin 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru( opcjonalnie) *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Masło I cukier zaczynamy ubijać , dodajac jajka
Smaki Edytybyć ) szczypta soli 1 pełna łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 pełne łyżki mąki pszennej olej z pestek winogron do smażenia dodatki do wyboru ( użyłam rozmrożonych malin , kiwi, mandarynki, konfitury wiśniowej, śmietany kwaśnej i cukru) Przygotować składniki na ciasto wbijając do miski jajka i dodając do nich mąkę, szczyptę soli , proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Wymieszać trzepaczką
Buniabaje w kuchniBuraczki na jarzynkę robię w wielu wersjach . Najprostsze są utarte na grubych oczkach tarki jarzynowej z olejem , cebulką i przyprawami. Dobre robiłam też z wiśniami , żurawiną, czarna porzeczką, malinami. Ostatnio ,,chodzi " za mną tymianek. Wszystko bym nim doprawiała. I okazuje się, że zasmażane buraczki w tymiankowej wersji smakują wspaniale. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnikolejna nagroda w konkursie * zaproszenie na roczek Oli już dawno dostaliśmy, nie wiem dlaczego zapomniałam o tym zdjęciu * mój tort dla Oli z mascarpone i malinami * bratowa się tak postarała - było pysznie i miło * tak spędzona niedziela to jest to co lubię VII Wyzwanie Blogerek i Blogerów zakończone! Dziękuję Wam! I na kolejne podsumowanie zapraszam
Magiczne Życie Martyjuż nawet 10 zł za 1 kg. Dobrze, że już przygotowałam zapasy na zimę - frużelinę , konfiturę oraz część zamroziłam w całości. Teraz "na salony" weszły jagody i maliny, więc trzeba korzystać póki jest czas! Pierwszym jagodowym przepisem, który Wam zaprezentuję jest tarta jagodowa z dodatkiem migdałów i brązowego cukru. Uprzedzając pytania - można użyć białego, jednak cukier brązowy nadaje
Pora coś zjeśćpuszyste i wilgotne ciasto drożdżowe jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić. W sam raz do herbaty czy kawy. A owoce? Możecie użyć jeżyn, ale każde inne są również dozwolone - maliny, brzoskwinie, śliwki, co kto lubi :-). Ciasto robiłam "na oko", aż uzyskam zadowalającą konsystencję, więc dzielę się z Wami moim małym, bardzo udanym eksperymentem. Zapraszam! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćDzień dobry! Sezon na porzeczki już się dawno skończył, ale są inne małe owoce, które można wykorzystać chociażby maliny i żurawina. Przepis jest na tyle fajny, że postanowiłam się nim z Wami podzielić, bo jak pewnie część z Was wie, dzięki niemu wygrałam świetny blender z końcówkami do siekania :-). Muffinki mają całkiem inny aromat, powiedziałabym nawet, że nieco orzechowy, dzięki
Pora coś zjeśćLato w pełni, w naszych ogrodach i działkach dojrzewają owoce, także w sklepach ciągle w sprzedaży są owoce sezonowe - maliny, truskawki, śliwki, porzeczki, jagody. Dziś postanowiłam zaprezentować przepis na ciasto ze śliwkami w wersji ucieranej. Ciasto ucierane ze śliwkami Składniki: 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 20 dag margaryny 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody
Smakołyki Berenikiformy, z której korzystamy. Smak galaretki można wybrać zgodnie z własnym gustem smakowym i smakiem Kubusia. Zanim wylejemy na ciasto galaretkę, możemy ułożyć na nim dowolne owoce, np. banany, maliny czy plasterki pomarańczy. Ciasto ładnie się kroi, warstwy się nie rozpływają. Należy przechowywać je w lodówce, zachowa tam świeżość przez kilka
Smakołyki Bereniki