maliny - 13977 przepisów (strona:28/932)

Deser truflowo – chałwowy z malinami 206

Deser truflowo – chałwowy z malinami Dzisiejszy deser powstał z połączenia smaków na które oboje z mężem mieliśmy ochotę, a ja nie wiedziałam właściwie na co się zdecydować. Krzysiek oczywiście musiał mieć coś z czekoladą (jakżeby inaczej), a ja miałam ochotę na coś z chałwą. Nie planowałam na ten dzień żadnego ciasta, więc padło na deser. Jako kompromis zdecydowałam się(...)połączenie obydwu smaków. A w związku z tym, że obie masy są słodkie połączenie ich z malinami było strzałem w dziesiątkę. Strasznie przypadł mi do gustu ten krem chałwowy, ponieważ był aksamitny, a jednocześnie idealny jako krem tzn. nie był ani za rzadki ani za gęsty. Na pewno będę do niego jeszcze wracać. Polecam serdecznie! Składniki na dwie porcje: właściwie

Relaxtime
MALINY - CO WARTO O NICH WIEDZIEĆ? 157

Maliny, słodkie i pyszne owoce lata.  Są cudownym dodatkiem do jogurtów, owsianki, można z nich przygotować sos do lodów, dżem czy rozgrzewający sok/syrop na zimę. Sezon na maliny rozpoczyna się w lipcu, choć niektóre odmiany dojrzewają dopiero we wrześniu. Co takiego ciekawego kryje się w tych owocach? Źródło: http://www.fit.pl/g/str/image/dieta/malina.jpg Porcja(...)szklanka): Wartość energetyczna: 35 kcal Białko: 1,5 g Tłuszcz: 0,4 g Węglowodany przyswajalne: 6,4 g Błonnik: 8 g Maliny charakteryzują się wysoką zawartością błonnika (minimalne zalecane dzienne spożycie wynosi 25 g). Głównie jest to błonnik nierozpuszczalny, który: - pobudza wydzielanie śliny działającej ochronnie na zęby; - wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku; - wzmaga wydzielanie

Vroblewska-fitlife
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 161

Galette z porzeczkami i malinami, czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam(...)domowej soli waniliowej ) 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%   Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i malinami: 1 garść malin (ok. 200 g) 1 garść czerwonej porzeczki (100 g) 1 garść czarnej porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka

Moja Delicja
Prawdziwa konfitura z malin 269

Prawdziwa konfitura z malin… obłędna, słodka, ale nie jest mdląca, lekko kwaskowa. Gęsta, ale nie sztywna. Niedawno przedstawialiśmy Wam przepis na prawdziwą konfiturę z czarnych porzeczek pisząc, że jest najlepsza na świecie. Ta prawdziwa konfitura z malin jest tak samo przepyszna! Szczerze mówiąc to bez żadnej z nich nie jesteśmy w stanie przeżyć jesieni i zimy :) Prawdziwa konfitura(...)malin – tylko owoce i cukier, żadnych konserwantów; do tego prosta w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie. Składniki (11 słoiczków 0,2l +2 słoiczki 0,15l + 3 słoiczki 0,3l) 3 kg malin 0,6l wody 1kg cukru (ale tak naprawdę wg Waszych kubków smakowych) Wykonanie: Maliny dobrze opłukać i przebrać (absolutnie pozbyć się tych z pleśnią). Do garnka wlać wodę, wrzucić

Pociąg Do Kuchni
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 206

Galette z porzeczkami i malinami, czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam(...)domowej soli waniliowej ) 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%   Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i malinami: 1 garść malin (ok. 200 g) 1 garść czerwonej porzeczki (100 g) 1 garść czarnej porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka

Moja Delicja
Kakaowy tofurnik z malinową żelką - serniczek z tofu (wegański) 227

być. Nie przepadam za zimnem, chłodem i innymi synonimami tego słowa, ale koniec o tym, gdyż już robi mi się zimno! Jeszcze gdzieniegdzie możemy natrafić na dobre, mające smak maliny. Zazwyczaj przed ich kupnem biorę jedną do posmakowania i decyduję, czy warto je kupić. Akurat udało mi się natrafić na pyszne, ostatnie, jak dla mnie, pudełeczko malin i postanowiłam(...)zjeść je sztuka po sztuce bez żadnych dodatków, czy wyczarować z nich smakowity deser. Padło na to drugie i zniknęło w mig! Chodzi tutaj oczywiście o kakaowy tofurniczek z malinami. Moim zdaniem niebo w gębie, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu? Z tego przepisu starczyło mi na trzy małe formy do ciast o średnicy 12cm, lecz spokojnie wykonacie

Be Fit Be Strong
Nalewka z malin (malinówka) 196

Nalewka z malin to według mnie jedna z najsmaczniejszych polskich nalewek. Maliny oddają do alkoholu cały swój aromat i kolor, dzięki czemu malinówka nie tylko pięknie wygląda, ale też wspaniale pachnie oraz smakuje. Jej wykonanie wymaga nieco cierpliwości – po zrobieniu powinna odstać przynajmniej pół roku, aby zyskała odpowiedni smak. Nalewka jaką robiłam w tym roku zawiera dodatek miodu(...)rumu, dzięki czemu jest nie tylko znacznie bardziej aromatyczna, ale także doskonale sprawdza się przy przeziębieniach. Nalewka z malin: 1,5 kg dorodnych, nie uszkodzonych malin 750 ml spirytusu (96%) 500 ml wódki (40%) 125 ml dobrej jakości rumu – jasnego lub ciemnego (40%) 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Maliny

Poezja smaku
Smażona kaczka z malinami i makaronem 265

słodko, a właściwie słodko-kwaśno. Poniższy przepis jest luźno inspirowany kuchnią włoską, aczkolwiek pozwoliłem sobie spojrzeć również w inne regiony świata – stąd np. dobrze komponujący się z tytułowymi malinami imbir czy też syrop klonowy, którego jestem swego rodzaju fanem. Zamiast syropu można użyć płynnego miodu, który jest dość podobny w smaku (co oczywiście nie znaczy, że to tożsame produkty(...)teoretycznych oraz wyczucia i wprawy, ale ten przepis może być dobrym początkiem, aby je nabyć. Zapewniam, że mięso widoczne na zdjęciu było po przyrządzeniu bardzo smaczne. Smażona kaczka z malinami i makaronem 2015-02-15 13:35:10 Pięknie wyglądająca, soczysta kaczka w słodko-kwaśnym sosie malinowym podana na makaronie wstążkach. Inspirowane kuchnią włoską danie, które podbije serca zarówno gości

Kulinarna Pokusa
Malinowy zawijas 164

blogu. Z jednej strony ilość i intensywność przeżyć spowodowała, że wydaje mi się, że czerwiec trwał jakieś trzy miesiące, z drugiej nawet nie zauważyłam, kiedy truskawki ustąpiły miejsca malinom, a dni stają się znów coraz krótsze. Ten drugi fakt niespecjalnie mnie cieszy, za to pierwszy wprawił mnie w euforię. Pierwszą garść malin zerwałam z gałązki, powdychałam trochę ich cudowny aromat(...)kawy?". Robi się je błyskawicznie, zawsze wychodzą, a zależności od nastroju można je przyrządzić z czym się właściwie chce- nawet z boczkiem :) Dzisiejsze będą z zawijasem z musu z malin i serka mascarpone. Bardzo delikatne i aromatyczne. Dawno nie używałam olejku arakowego i muszę przyznać, że jego aromat bardzo fajnie zagrał z malinami. A jakby tak dorwać prawdziwy arak

les mirabelles
Topimy lody. Mrożony sernik malinowy. 160

tego wyrosłem. A może jednak nie? Wystarczy odrobina ciepła i lody zaczynają się topić. Gdy byłam dzieckiem, Rodzice często zapraszali nieznane mi osoby, by latem nazbierały dla siebie maliny. U nas zawsze jest ich urodzaj. Zwykle chętnie pomagałam w zbiorach, choć na początku paraliżowała mnie potworna nieśmiałość. Niepotrzebnie ... Wystarczyła pierwsza garść zjedzonych malin, by poważna pani Krysia okazała się jedną(...)cioć, jakie poznałam. Pamiętam malinowe rumieńce, jakie mnie rozpalały słuchając jej miłosnych historii. I głośny, szczery śmiech unoszący się spod wielkiego słomkowego kapelusza. Odtąd jestem przekonana, że wyprawa na maliny na pewno topi lody. Podobnie jak rozmowy o jedzeniu, a latem najbardziej o lodach ... np. malinowych? To co? Wybierzemy się razem na maliny? Teraz jest ich mnóstwo. Starczy dla każdego

KUCHARNIA
Najlepszy sernik na upalne lato: aksamitny, kremowy z sezonowymi owocami i świeżą miętą 66

Tradycyjne, słodkie ciasto z masy z twarogu na spodzie z kruchego ciasta. Ciekawe w Polsce i krajach Europy. Wersja z owocami ma sezonowe dodatki – najczęściej truskawki, maliny, borówki lub brzoskwinie. Owoce można ułożyć na wierzchu lub dodać do masy serowej. Sernik jest bogaty w białko i wapń. Może być pieczony lub na zimno. Często podawany w kawiarniach oraz jako(...)zimno Przygotowanie doskonałego sernika wymaga starannego doboru następujących składników: Ser twarogowy (najlepiej trzykrotnie mielony) Śmietanka termostabilizowana o zawartości tłuszczu 36% Żelatyna (w odpowiedniej proporcji do masy) Świeże owoce sezonowe (maliny, borówki, truskawki) Aromatyczna mięta do dekoracji Kremowa konsystencja i harmonijne dobranie smaków Sztuka przygotowania świetnego sernika na zimno polega na osiągnięciu perfekcyjnej równowagi między składnikami. „Najważniejszym etapem jest odpowiednie napowietrzenie

Czynniki pierwsze
Brownie z malinami 79

Przepyszne brownie z malinami to doskonała bomba czekoladowa przełamana smakiem kwaskowych malin. Świetne połączenie, któremu trudno się oprzeć ? A dodatkowo takie brownie z malinami jest szybkie i łatwe. Składniki: 300 g czekolady (u mnie w proporcji 2/3 ciemnej i 1/3 mlecznej) 150 g masła 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 250 g malin (mogą być mrożone) Przygotowanie: Czekoladę(...)połowę i cały czas miksując dodaję rozpuszczoną czekoladę z masłem. Następnie dodaję mąkę i mieszam ciasto łopatką. Brownie wylewam na blaszkę (28x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam maliny. Jeśli korzystasz z mrożonych malin, wybierz i odłóż około 10 sztuk, a resztę wrzuć do rondelka i podsmaż, aż sok się zredukuje. Wyłóż zredukowany sos malinowy i odłożone całe maliny

Słodki sentyment
Liść maliny – cenny dodatek do herbaty wzmacniający odporność 95

wszystko, co ma do zaoferowania. Ten zielony liść posiada wiele cennych substancji aktywnych, które mogą korzystnie wpływać na nasze zdrowie. W tym artykule przyjrzymy się bliżej właściwościom liścia maliny i dowiemy się, dlaczego warto go uwzględnić w codziennej diecie. Wzmacnia odporność i pomaga na przeziębienie Liść maliny od wieków jest wykorzystywany w medycynie naturalnej ze względu na swoje właściwości wzmacniające(...)odporność i łagodzące objawy przeziębienia. Jest bogaty w polifenole, flawonoidy i witaminę C, które działają synergistycznie, wzmacniając nasz układ odpornościowy i chroniąc organizm przed infekcjami. Badania wykazują, że liść maliny może przyspieszać proces zdrowienia podczas infekcji dróg oddechowych, takich jak przeziębienie czy grypa . Jego właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne pomagają w zwalczaniu infekcji, a także łagodzą objawy, takie jak kaszel

Trochę smaku