Cudowny aromat i łatwość przygotowania sprawiają, że można tę passatę przygotowywać i zajadać bez końca... ;-) Składniki: - 5kg pomidorów (u mnie ogrodowe, mięsiste, coś a'la malinowe) - 15 ząbków czosnku - 2 płaskie łyżki soli himalajskiej - listki oberwane z jednego krzaczka bazylii W dużym garnku zagotować wodę, wkładać do niej partiami umyte wcześniej pomidory. Po minucie pomidory wyjmujemy do miski
Smaczne Zdrowezajadamy! Świetnie smakuje również na zimno, więc spokojnie możemy go schować do lodówki, w celu późniejszej konsumpcji :) Wychodzą 3 porcje, każda po ok. 170g = 60kcal. Smacznego! Kisiel malinowy z jogurtową bitą śmietaną light Składniki: - 250g malin - 200ml wody + 50ml do rozpuszczenia mąki - 20g mąki/skrobi ziemniaczanej *opcjonalnie: 1 łyżeczka ksylitolu Maliny płuczemy pod bieżącą wodą i umieszczamy
Be Fit Be StrongDzień dobry! Niedawno obiecałam Wam nowy przepis na ketchup, a więc dzisiaj jest! Malinowe pomidory to jedne z najbardziej aromatycznych odmian pomidorów. Mocno różowe, słodkie, a dodatkowo obecnie bardzo tanie. Ceny wahają się od 2 do 3,50 za kilogram, a pewnie w hurcie znajdziecie je jeszcze taniej. Niestety nie są bardzo wydajne, ponieważ mają dużo wody, a niewiele miąższu
Pora coś zjeśćdesce, przyprawiłam pieprzem, grubo skrojonym szczypiorem, cebulką i listkami bazylii. Skropiłam dobrą, mocną, włoską oliwą. Syty obiad z psiankowatych. Kolorowy i lekki. SKŁADNIKI 2 małe, młode bakłażany 2 pomidory malinowe lub bawole serca 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki 1 kulka
Karo in the Kitchenwykombinować . Wyszło coś takiego To w szklance to kompozycja Amelki Składniki 1 litr jogurtu smakowego ( ja miałam malinowy) 3 łyżki żelatyny 1 kisiel ( miałam tylko cytrynowy myśle że czerwony lepiej by wyglądał) Wykonanie Kisiel ugotować . Jogurt schłodzić ile się da . Ja włożyłam do zamrażarki w tym czasie
Eli Gotowaniebędzie to po prostu mleczna galaretka z przyjemnie kojarzącą się nazwą. Mój M. mówi na nią panna z kotkiem. Można ją dekorować na wiele sposobów, doskonale smakuje z musem malinowym lub truskawkowym, za to wiśnie lub czarna porzeczka przyjemnie przełamują słodycz samej galaretki, jeśli natomiast ktoś lubi naprawdę słodkie rzeczy, polecam wypróbować wersję z karmelem lub czekoladą. Wszystko zależy
Przepysznik - BLW i nie tylkotrzykrotnie zmielonego półtłustego 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (400 g) 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii 1 łyżka żelatyny + 1/5 szklanki gorącej wody 2 opakowania galaretki (malinowej, truskawkowej, wiśniowej) rozpuszczone w 3 szklankach wody dowolne czerwone owoce (opcjonalnie) - ja dodałam banany i też wyszło pysznie 250 ml śmietany kremówki + 2 łyżeczki cukru pudru biszkopt/1 opakowanie biszkoptów Spód
Przepysznik - BLW i nie tylkojeszcze elastyczne, puszyste i smaczne. To moja podstawowa wersja naleśników wegańskich i bezglutenowych. Pyszniutkie :) Zrobiłam na śniadanie w dwóch wersjach - z kremem czekoladowo - morelowym i z malinowym serkiem z nerkowców . Mmmmmniam! :) Składniki: 400 g mąki gryczanej 600 ml mleka sojowego 500 ml wody (mineralnej lub gazowanej) 2 łyżki siemienia lnianego mielonego + 6 łyżek ciepłej wody Wykonanie: Siemię zalać ciepłą
pyszne zdrowościkokosowe naleśniki gryczane*; z dyniową ricottą i dżemem malinowym *z mąki gryczanej, z mleczkiem kokosowym Przeżyłam weekend, to teraz pora na cały tydzień, ale szybko zleci :) Do czego to dochodzi, że we wrześniu wyjmuje mrożone maliny? Malinki gdzie jesteście? i słońce. Wróćcie
More food, love and dreamsnietypowa książka kucharska wydawnictwa Insignis, zawierająca 50 klasycznych przepisów kuchni włoskiej (np. tiramisu, prawdziwa pizza margherita, lazania bolognese, słodko-kwaśna caponata, spaghetti carbonara , kurczak cacciatore czy malinowe semifredo ), które przedstawione są w postaci komiksowej – w obrazkach z podpisami przedstawiającymi krok po kroku przygotowanie dania. Przepisy pochodzą z biblii kuchni włoskiej o tytule „Srebrna łyżeczka” (wł. Il cucchiaio
WojnaNaSmaki.plmnie jest to o niebo lepsza wersja tradycyjnej chałwy. Spróbujcie, na pewno się nie zawiedziecie! Składniki: 300g łuskanego słonecznika 2 łyżki miody płynnego (u mnie mój ulubiony, malinowy) Przygotowanie: Ziarenka słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż będą złociste i pachnące. Wystudzić i umieścić w misie blendera. Zblendować na gładką masę, ale nie na masło. W moim przypadku ziarenka
Cakes By Kejtogromna pieczarka portobello, pasta z awokado i suszonych pomidorów oraz pełne smaku, świeże warzywa. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI (2 porcje) 2 ulubione bułeczki 2 duże pieczarki portobello 1 nieduży pomidor malinowy 2 plastry czerwonej cebuli lub szalotki 2 garści roszponki 1 łyżka wiórków parmezanu 1 ogórek małosolny lub kiszony 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) pasta z awokado 1 awokado hass 2 suszone
DefinicjaSmakużółtka 5 łyżek cukru szczypta soli 4 dag. drożdży 10 łyżek mleka Do przełożenia: 30 dkg. posiekanych orzechów włoskich 1 kg.jabłek startych na tarce o dużych oczkach dżem malinowy cynamon Przygotowanie: Mąkę przesiać na środku wrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru.Wlać mleko podsypać mąką .Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.Potem
Smaczne Potrawyprzekładamy na kratkę, żeby nieco ostygło, dzięki temu nie zrobi się mokre i będzie idealnie chrupiące z wierzchu i od spodu. Podajemy posypane cukrem pudrem, z lodami, z musem malinowy, chyba, że nie możemy się doczekać – wtedy jemy od razu nie czekając na żadne dodatki (tak jak ja ;) ). Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercypropozycja na sobotnie czy niedzielne śniadanie, kiedy po całym tygodniu mamy w końcu czas by na spokojnie usiąść przy stole i zjeść coś ciepłego. Przepis własny. Składniki: 2 pomidory malinowe średniej wielkości 2 duże jaja 1/4 czerwonej papryki ząbek czosnku - mały, lub pół większego większa szczypta suszonej bazylii szczypta pieprzu ziołowego szczypta soli 3 gałązki natki pietruszki opcjonalnie: można dodać
Poezja Smaków - blog kulinarny