PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy studzimy. Na patelni, na oleju podpiekamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy szynkę i pieczarki oraz pomidory z puszki. Sos gotując mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Kiedy znacznie zgęstnieje zakręcamy gaz. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy tortellini na to wylewamy sos i lekko mieszamy z makaronem, posypujemy wierzch serem
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: truskawki (25 dag) amarantus ekspandowany (1/2 szklanki) makaron spaghetti lub inny (50 g) Czas przygotowania: 15 - 20 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Makaron łamiemy na nieduże kawałki i gotujemy. Kiedy będzie miękki, odcedzamy i przelewamy wodą, żeby był chłodny i się nie kleił. Truskawki myjemy i blendujemy. W trakcie blenowania dodajemy amarantus. Powstaje zupa, którą możemy dodatkow schłodzić przed(...)podaniem. Makaron wkładamy na dno miski. Zalewamy zupą. Ozdabiamy truskawką
Weganka gotujeCIESZY SIĘ 15 TYŚ. WYŚWIETLEŃ. Przede wszystkim prostota wykonania tego ciasta rzuca na kolana. Następne danie to...totalna improwizacja. Powstało z potrzeby chwili, dla lekko podgłodzonych gości. Bardzo szybki makaron, którego smak pozostanie na długo w pamięci, gdyż sekretem jest dodatek suszonych śliwek. ZERKNIJCIE SZYBKO TUTAJ, NA SZYBKI MAKARON! Ten makaron właściwie powstaje na oczach gości. Jest niesamowicie aromatyczny
Z Kuchni Do KuchniMakaron z kurczakiem, szpinakiem i marchewkę to szybkie i lekkie danie obiadowe. Jedno z tych, które chętnie zabieram do pracy, bo łatwo je odgrzać a w cieplejsze dni smakuje świetnie bez odgrzewania. 2 filety z kurczaka 2 cebule 300g makaronu razowego 500g szpinaku 5 marchewek 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego olej sól, pieprz, papryka wędzona(...)Filety i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy szpinak i czosnek, doprawiamy przyprawami. Kiedy woda wyparuje dodajemy jogurt grecki. 2. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę kroimy, gotujemy do miękkości. 3. Wszystkie składniki łączymy razem i mieszamy
Szefowa kuchnicukinii. Wyszła przepyszna. Jest delikatna w smaku a jednocześnie syta. Polecam. Składniki: 3 młode cukinie 4 pomidory 2 cebule 25 dag boczku 2 litry bulionu 30 dag makaronu śmietana do zabielenia świeży tymianek- ok. 5 łyżek oliwa z oliwek do smażenia Sposób przygotowania: Bulion zagotowujemy. Makaron przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plastry(...)Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i boczek dodajemy do bulionu. Gotujemy ok. 20 minut. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem. Zupę podajemy z makaronem, posypaną świeżym tymiankiem. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1 h Koszt przygotowania: ok. 25 zł źródło: przepis własny
Pobite gary Barbarylato, jak mamy świeże pomidory i ogórki . Ja ją strasznie lubię, bo jest taka inna. Z podanych składników wychodzi dość spora porcja u mnie duża miska. Polecam :)) Składniki: makaron kokardki 2 świeże ogórki szklarniowe jak gruntowe to 4 sztuki ser feta 3 większe pomidory puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy 5 jajek pęczek szczypiorku sól pieprz 2 łyżki majonezu 1 łyżka(...)jogurtu naturalnego Makaron gotujemy al'dente. Jajka gotujemy na twardo. Ogórki i pomidory kroimy w kosteczkę, tak samo ser feta. Do dużej miski wrzucamy makaron, pokrojone jajka, warzywa, warzywa z puszki, pocięty szczypiorek, mieszamy, dodajemy majonez i jogurt. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem
kruche babeczkizupy wsypujemy bazylię, dodajemy sól i pieprz, przekładamy mięso odcedzone z bulionu i pokrojoną w plastry marchew. Całość gotujemy ok. 10 minut. Gotowe! :) Zupę można podać klasycznie z makaronem, ja najbardziej lubię jeść ją ze świderkami, ale ponieważ Dominik nie jest zbyt wielkim fanem makaronu, postanowiłam zrobić ją w nieco amerykańskim stylu, czyli razem z serowymi grzankami. Wyszło bardzo(...)pokroić na mniejsze części i wrzucić do zupy lub jeść normalnie, by nie straciły na chrupkości. Jeśli lubicie pomidorową inaczej, to zachęcam także do wypróbowania mozzarelli zamiast makaronu. Wystarczy pokroić mozzarellę na mniejsze kawałki i wrzucić ją na dno miseczki, a następnie zalać ją ciepłą zupą - serowo-pomidorowe niebo w gębie gwarantowane
Cooking Monsterprzeze mnie potrawy mogły zostać zabrane przez Dominika do pracy i smakowały dobrze nawet na zimno. Dlatego najczęściej na dzień przed 12-godzinną zmianą Dominika, przygotowuję potrawy z ryżu, makaronu i inne, które można zabrać w pudełeczku i zjeść poza domem. 2. Menu dopasujcie do swojego kalendarza Planujecie jakieś wyjście? Macie rodzinną imprezę? Szykuje się dłuższy wyjazd? A może(...)zabrakło Wam składników! My z Dominikiem robimy większe zakupy raz na miesiąc - wtedy zaopatrujemy się w mięso, które później mrozimy i inne produkty, które wykorzystujemy do przygotowywania potraw tj. makarony, warzywa, przyprawy, przeciery warzywne etc. 8. Nie marnujcie jedzenia! Nie cierpię marnować jedzenia, więc gdy tworzę jadłospis, to staram się planować konkretne dni z daniami, które wykorzystują podobne produkty
Cooking Monstersiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki (ok. 15g) 100 ml tajskiego słodkiego sosu chili 1 duża limonka lub 1 mała cytryna 2 łyżki wody reszta składników: 80 g cienkiego makaronu ryżowego (mihoen) 25 g orzeszków ziemnych w całości 200 g grubej marchwi 2 łyżki japońskiego sosu sojowego 200 g młodych strąków groszku cukrowego (sugarsnaps) 12 okrągłych arkuszy płatów papieru ryżowego(...)posiekana cebulką. Dodaj połowę posiekanej kolendry lub natki, sos chili, 2 łyżki wody i sok z limonki lub cytryny i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić. przygotowanie rollek: ugotować krótko makaron ryżowe według wskazań producenta na opakowaniu i przepłukać na sicie zimną wodą. Zetrzeć marchew i wymieszać w miseczce z sosem sojowym Pokroić strąki groszku wzdłuż na paseczki po czym obgotować przez
Sztuka gotowania w/g Samirybardzo lubią ( z życia wzięte ). Teraz jest najlepszy moment na jego wykonanie. Sezon na truskawki w pełni. Owoce są pyszne, słodkie i pełne słońca. Polecam. Składniki: Dowolna ilość truskawek Makaron Cukier Twaróg Śmietana gęsta Wykonanie: Z truskawek usuwamy szypułki. Rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem ( najlepsze są wtedy jak w rozgniecionych truskawkach zostają całe kawałki, dlatego lepiej(...)miksować ). Dodajemy cukier ( ilość uzależniona od naszych preferencji ). Mieszamy. Twaróg rozkruszamy ( dowolna ilość ). Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na odcedzony makaron wykładamy porcję truskawek, śmietanę i na koniec dodajemy twaróg. Pycha. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewyproste pomysły na obiad to moje ulubione propozycje w tygodniu, kiedy nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie. W zaledwie 30 minut przygotowałam przepyszny makaron z pesto bazyliowym, brokułami, suszonymi pomidorami i serem feta. Wszystkim bardzo posmakował i zniknął w kilka chwil. Polecam przepis dla osób zabieganych i nie tylko(...)Post Makaron z pesto bazyliowym i brokułami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeśniadanie dla mnie za syte). Brązowe pieczarki nadają daniu lekko orzechowy posmak, ale jeśli zastąpimy je zwykłymi, też wyjdzie smacznie. Składniki: (porcja na 2-3 osoby) 1/2 op. makaronu ryżowego 100g brązowych pieczarek 1 cebula 3-4 jajka sól pieprz słodka papryka olej natka pietruszki Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy(...)oleju. Do zezłoconej cebuli dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki (jeśli mamy bardzo małe - nie kroimy). Smażymy 5 minut całość i dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Mieszamy, smażymy kolejne 5 minut i wlewamy rozbełtane wcześniej jajka. Całość doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i smażymy do momentu ścięcia się jajek. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki
Walijskie PichcenieSkładniki (na ok. 4-5 porcji): 1,5 l bulionu (warzywnego lub warzywno-mięsnego) ok. 500-600 g kalafiora (różyczki) 1/3 szklanki śmietanki 30% duży pęczek koperku 1 szklanka makaronu świderki 1 płaska łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz Wykonanie: Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Do osobnego garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy(...)Wsypujemy makaron świderki i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Różyczki kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na ewentualne mniejsze cząstki. Wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości. Do miseczki wlewamy śmietankę, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy powoli ok. 1/2 szklanki wywaru i mieszamy, aby śmietana się zahartowała. Następnie dolewamy ją do zupy cały czas mieszając
MyCookBook.plWymieszać i doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku. Wylać sos na mięso, przykryć folią spożywczą i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Można posypać potartym serem. Podawać z makaronem lub ryżem. Można dodać ugotowany na pół-twardo makaron na górę mięsa i zapiekać razem w piekarniku. To już jak kto woli
Kuchnia PokoleńPrzepyszna, sycąca i aromatyczna, domowa zupa pieczarkowa to smakowita propozycja na szybki obiad. Znakomicie smakuje podana z makaronem lub ziemniakami. Jej przygotowanie nie wymaga posiadania wielkich umiejętności kulinarnych, jest bardzo prosta do zrobienia. Zawsze powoduje na twarzy moich dzieci szeroki uśmiech i błyskawicznie znika z talerzy. Składniki na około 4 porcje : 500 g pieczarek 2 średnie cebule(...)łyżki masła 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1,5 litra bulionu 100 g śmietany 30 % 1/2 pęczka natki pietruszki 250 g ugotowanego makaronu ( dowolny rodzaj) czarny pieprz sól Przepis: Marchew, pietruszkę oraz seler kroimy w małą kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i całość gotujemy około 20 minut do momentu aż warzywa będą miękkie. Cebulę
Smakowite Dania