pracy, na szybkie danie itd. Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt pyszny. Spróbujcie. Do przygotowania sosu wykorzystałam pyszny i charakterystyczny w smaku sos madziarów Folwark . Składniki: 1 sitko ugotowanego makaronu kokardki 1 wędzona ćwiartka z kurczaka (około 250 g) 3 łyżki kukurydzy z puszki 1 cm grubego pora (biała część) pieprz do smaku 2 pomidorki cherry 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżka sosu madziarów Folwark Wszystkich zainteresowanych sosami Folwark zapraszam do zakupów na Frisco.pl Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W małej miseczce mieszamy jogurt z sosem madziarów. Do miski przekładamy pokrojone (w paseczki lub kostkę) mięso z wędzonej ćwiartki z kurczaka. Dodajemy kukurydzę, drobno pokrojony por, a następnie ugotowany makaron kokardki. Na koniec do naszych składników dodajemy
Słodkie okruszkidzisiejszy obiad dostałam od Miśki 10/10, to ona test główną testerką moich makaronów i to z jej zdaniem się liczę jeżeli chodzi o tego typu dania. Bardzo swobodnie zainspirowałam się przepisem na chlebowy sos angielski, a że kiedyś robiłam zapiekankę makaronową z grzankami, to wiedziałam że takie połączenie jest niebiańskie. Danie jest baaaardzo sycące, a sosu na tyle dużo(...)maślanego posmaku, ale spokojnie można z nich zrezygnować i tym samym ciut odchudzić sos, no ale po co, no po co? Składniki na 6 porcji: opakowanie 500 g makaronu ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu 100-150 g pieczywa (może być czerstwe_ 1-2 cebule puszka 400 ml mleka kokosowego 400 ml mleka roślinnego 50 g nerkowców płaska łyżeczka gałki
greenscarfstarej jak świat sałatki, którą każdy już w swojej kuchni z pewnością wypróbował. Zawsze przypominam sobie o niej latem, kiedy poszukuję orzeźwiających, lekkich smaków. Pycha <3 Składniki: - opakowanie makaronu ryżowego - 200 g paluszków surimi - pęczek koperku - puszka kukurydzy - duży ogórek szklarniowy sos: - duży jogurt naturalny - pęczek koperku - sok z połowy cytryny - sól, pieprz, czosnek granulowany i przyprawa tzatzyki(...)uznania Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i kroimy na mniejsze pasma (makaron jest na tyle elastyczny że niemal niemożliwe jest połamać go na surowo). paluszki surimi kroimy na cząstki, kukurydzę odsączamy z wody, ogórka kroimy w kostkę.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Składniki sosu dokładnie mieszamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Sałatka jest najlepsza, kiedy postoi w lodówce
Cook&Loveglutaminianu i Bóg wie czego jeszcze. Lepiej nie wiedzieć. Lepiej zrobić sobie wieczorem sałatkę, niczego jej nie pożałować i cieszyć się pysznym lunchem i kolacją:) Składniki: - 300 g dowolnego makaronu (u mnie "oponki" jajeczne, bo akurat taki miałam, ale najlepszy jest orzo , czyli ten w kształcie ryżu) - 1/2 słoiczka suszonych pomidorów - pojedyncza pierś z kurczaka - średnia cebula - 2 ząbki czosnku(...)ziarna sezamu/ słonecznika (u mnie oba) - dwie łyżki sosu sojowego - sól (u mnie czosnkowa), pieprz, bazylia 1. Nasiona prażymy na suchej patelni uważając aby ich nie spalić. 2. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (ważne, żeby był al'dente). 3. Czosnek i cebulę siekam, podsmażam na oleju z pomidorów. Dodaję do miski z ugotowanym wcześniej makaronem. 4. Kurczaka kroję
Cook&LoveSwoją nieobecność wynagradzam Wam przepyszną, orientalną sałatką, którą wymyśliłam całkiem sama, wczoraj :) Efekt przeszedł moje oczekiwania. Do tego stopnia, że jutro robię ją znów. Zapraszam! Składniki: - 200 g makaronu ryżowego (u mnie grubsze wstęgi) - 150 g schabu wieprzowego - mała puszka kukurydzy - garść szpinaku baby - 1/2 awokado - ogórek szklarniowy - garść pestek słonecznika i sezamu - 2 łyżki sosu rybnego - 3 łyżki(...)mięsa. Pokrojony w paseczki schab przekładam do miski, dodaję łyżkę sosu rybnego, łyżkę sojowego, łyżke teriyaki i łyżeczkę czosnku. Odstawiam do lodówki na kilka godzin (optymalnie na całą noc) Makaron ryżowy przygotowuję wg przepisu na opakowaniu, hartuję zimną wodą, dokładnie odsączam i przekładam do miski. Dodaję pozostałą łyżkę sosu rybnego, sojowego, teriyaki, ocet ryżowy, imbir i łyżeczkę czosnku granulowanego. Dokładnie
Cook&Loveczasu, a obiad jednak zjeść trzeba. Ha! I jeszcze zostało do pudełka na cały dzień poza domem. Geniusz, prawda? Zapraszam więc do mojej kuchni. Składniki: - 1/2 opakowania makaronu fusilli - 200 g opakowania mrożonego szpinaku - 1 średnia cebula - 4 ząbki czosnku - 150 g gorgonzoli - 100 ml śmietanki 30% - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - łyżka masła Makaron gotuję al'dente w osolonej(...)smażę aż cała woda odparuje. Następnie wlewam śmietankę, zagotowuję i dodaję rozdrobnioną gorgonzolę. Cały czas mieszając czekam aż się rozpuści. Następnie przyprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Ugotowany makaron dodaję na patelnię i dokładnie łączę z sosem. Smacznego
Cook&LoveParmezanu - 200 ml śmietanki 30% - pęczek pietruszki - łyżka sosu rybnego - łyżka sosu ostrygowego - 4 ząbki czosnku - średnia cebula - łyżka masła do smażenia - pieprz czarny, sól w razie potrzeby - makaron z sepią 1. Makaron gotuję w osolonej wodzie. 2. W rondlu rozpuszczam masło, dodaje posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodaję małże, sos rybny i ostrygowy, zmiejszam ogień i duszę(...)dodaję sól (parmezan i prosciutto oddadzą potrawie swój słony smak, dlatego nie każdy będzie potrzebował dodatkowego dosalania, ja zwykle jednak dodaję szczyptę) 6. Do gotowego sosu na patelnię dodaję makaron i dokładnie mieszam. Smacznego
Cook&LoveWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pad Thai to słynne danie kuchni tajskiej. Jest to nic innego jak smażony makaron z woka z jajkiem, krewetkami, kiełkami fasoli mung oraz pysznym sosem słodko – kwśnym. Ja przedstawiam Wam moją wersję Pad Thai, którą przygotowałam ostatnio dla swojej połówki na kolację Pad Thai przygotowałam(...)Ballarini przeznaczonego na indukcję, o którym usłyszycie parę słów w recenzji, którą dodam niebawem na bloga Post Pad Thai czyli makaron smażony po Tajsku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeMakaron to produkt z którego bardzo szybko można wyczarować pyszny obiad. Dziś polecam z pesto, pachnącymi pomidorami i włoskim serem. Ważne jest aby makaronu nie rozgotować a ugotować go al'dente czyli taki na ząb. Ulubione dodatki i obiad gotowy. Makaron z pesto, suszonymi pomidorami i grana padano. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMakaron ze szpinakiem i pieczarkami to szybki i smaczny pomysł na sycący obiad. Składniki tego dania same w sobie nie mają wyrazistego smaku, ale dzięki przyprawom - dużej ilości świeżo mielonego pieprzu i słusznej ilości czosnku - potrawa staje się wyrazista i charakterna. Kremowy, śmietanowy sos nadaje jej za to delikatności, łączy i równoważy smaki. Bardzo polecam wszystkim zapracowanym - taki obiad(...)powstaje w niespełna 15 minut! Składniki: 10 pieczarek 2-3 garście młodego szpinaku 1 duży ząbek czosnku 2-3 "gniazdka" makaronu pappardelle albo tagliatelle sól pieprz grubo mielony albo młotkowany 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gęstej śmietany 12% lub 18% Przygotowanie: Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej z masłem
Kulinarne Inspiracjeziemniaków 200 g włoszczyzny (por, marchew, seler, pietruszka) 125 ml śmietany 1 łyżka mąki 3000 ml wody sól, pieprz, ostra papryka lub pieprz cayenne 2 łyżki masła dodatkowo: makaron natka pietruszki wykonanie: Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu lub przygotowujmy własny. Wszystkie warzywa obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy masło i gotujemy, aż zmiękną. Miękkie warzywa miksujemy blenderem(...)jednolity krem. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką i wlewamy do zupy. Doprawimy i dokładnie mieszamy. Gorącą zupę podajemy z ugotowanym makaron i posiekaną natką pietruszki
Domowy Smak Jedzeniachwilę przed podaniem, ale nie zawsze mamy taką możliwość, więc będzie też świetnie nadawać się na obiad do pracy. Tagliatelle z dynią – składniki (na 4 porcje) 400g dyni makaron tagliatelle (lub inny dowolny, który lubicie) 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła garść liści szałwii sól pieprz 200 g śmietany 18% 30g parmezanu mała papryczka chilli Tagliatelle z dynią(...)minut (aż dynia stanie się na pół miękka). Dodajemy śmietanę, posiekaną szałwię, sól, pieprz i starty parmezan . Wszystko dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty i mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem al dente. Smacznego! Post Tagliatelle z dynią pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest lekka, ale również bardzo sycąca. Składniki: 500 g pieczarek białych 1,5 l bulionu 2 cebule Natka pietruszki 4 łyżki śmietany kremówki 30% 2 łyżki masła Sól, pieprz Makaron Sposób przygotowania: Pieczarki czyścimy, myjemy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. W dużym garnku gotujemy wcześniej przygotowany bulion. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy(...)gotujemy przez ok. 5 minut i następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość przykrywamy i pozostawiamy na ogniu przez kilka minut, żeby się smaki połączyły. W tym czasie gotujemy również makaron. Makaron wrzucamy bezpośrednio do miseczek przed podaniem i zalewamy gotową zupą pieczarkową
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneczasu do czasu robimy sobie przyjemność przyrządzając dania z nimi w roli głównej w domu. Nie licząc czyszczenia małże przyrządza się dość szybko co jest atutem dania. Składniki: Makaron taiatele - 4 niazdka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoiczek pasty warzywnej Pindżur Podravka 1 kieliszek białeo wina 3 ałązki natki pietruszki 250 białyc malzy w muszelkac łyżka oliwy(...)oliwek Sposób wykonania: Makaron gotujemy aldente. Na rozgrzanej patelni na oliwie szklimy posiekaną w kostkę cebulę oraz podsmażamy przeciśnięty przez prakę czosnek. Dodajemy słoiczek Pasty warzywnej Pindżur oraz kieliszek białego wina. Mrożone małże rozmrozić. Umyć pod bieżącą, zimną wodą, oderwać bisiory (nitki wystające ze środka małży) oraz szczoteczką oczyścić muszle, jeszcze raz opłukać. Do powstałego sosu dokładamy umyte
W kuchennej krainieSkładniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu 100 gram pesto z bazylii 300 gram filetu z indyka 1/2 szklanki śmietany 18% 1 lampka białego, wytrawnego wina 250 gram pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu garść orzechów włoskich świeża bazylia starty parmezan Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu al dente(...)składniki kilka minut. Na patelnię wlewam wino, które redukuję o połowę. Pesto mieszam ze śmietaną i dodaję do sosu na sam koniec gotowania. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Ugotowany makaron mieszam z sosem. Podaję od razu. Przed podaniem posypuję posiekanymi orzechami, posiekaną bazylią i startym parmezanem. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja