wieprzowe duszone w białym winie, a dookoła nich makaronowy warkocz. Całość polana sosem śmietankowym z czerwonym pieprzem. Warkocz sobie wymyśliłam, żeby ładnie wyglądało na talerzu, ale równie dobrze można makaron położyć obok polędwiczek. W takiej wersji jak na zdjęciu, danie bardziej wygląda jak przystawka Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1,5 łyżki czerwonego pieprzu 2 łyżki klarowanego masła 1/3 szklanki(...)białego wytrawnego wina makaron „Czarniecki gniazdko 2″ (kilka gniazdek) 200 g śmietany kremówki 30 % 100 g słodkiej śmietanki 18 % sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Polędwiczkę oczyścić z błonki, umyć, osuszyć i pokroić w plastry (około 2,5 – 3 cm). Natrzeć łyżką rozgniecionego czerwonego pieprzu i solą. Na patelni rozgrzać masło klarowane i obsmażyć polędwiczki z dwóch
Oryginalny smakupalny dzień. Ribollita z kolei to gęsta zupa z fasoli, kapusty (klasyczna z miejscową odmianą cavolo nero ) i czerstwego chleba. Jest sycąca, spokojnie możecie zrezygnować z secondo piatti :) Makarony W Toskanii, podobnie jak w pozostałych regionach Włoch, makarony podawane są na pierwsze danie, primi piatti . Możecie wybierać spośród znanych w całym kraju makaronów z sosem bolognese, arrabiata itd., ale jeżeli(...)chcecie skosztować czegoś wyjątkowego i regionalnego, to polujcie na makaron w sosie grzybowym z truflami lub pappardele z sosem z królika. Kolejna miejscowa specjalność to pici, produkowany pod Sieną makaron z kształcie grubszego spaghetti. Możecie zamówić go w restauracji, np. Pici con le Briciole lub kupić w jednym ze sklepików z regionalnymi produktami i przywieźć do domu. Bistecca alla fiorentina
Chilli Czosnek i Oliwadeser dla mnie i siostry. Właściwie u nas zastępował wszystkie posiłki, mogłyśmy go jeść przez całymi dniami. Pamiętam, jak ciągle prosiłam mamę, żeby po znowu zrobiła dla nas makaron z jabłkami. Gdy podrosłam na tyle, żeby samej go przyrządzić, poprosiłam mamę o przepis. Kiedy go dostałam moim pierwszym pytaniem było "a gdzie reszta składników? Przecież z tych kilku(...)się roześmiała i powiedziała "zrób, a zobaczysz". Zrobiłam więc. I faktycznie, te kilka składników wystarczy. Przepis jest bardzo prosty, ale jednocześnie genialny w swej prostocie. Polecam gorąco! Składniki: jabłka makaron ugotowany jajka cukier słodka śmietana lub jogurt Najlepszy makaron to ten "rosołowy" jak mówi mój T., czyli nitki, ale można użyć każdego innego. Wszystkich składników można użyć w dowolnych
chwile dla mnieWiększość uważa, że domowy makaron jest to bardzo skomplikowana sprawa. Ja właśnie tak nie uważam, bo moim zdaniem jest to do zrobienia bardzo łatwe, najtrudniejsze jest wałkowanie, ale jeżeli macie maszynkę do wałkowania ciasta na makaron to pójdzie wam to bardzo sprawnie. Z ciasta na makaron możemy zrobić np. spaghetti, płaty na lasagne i wiele innych, a smakować będzie(...)podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na bardzo cienki płat o grubości mniej więcej 1 mm. Następnie podsypujemy mąką i zwijamy w rulon, potem kroimy na pożądaną szerokość gotowego makaronu. Taki makaron możemy ugotować od razu w bardzo słonej wodzie przez ok. 2-3 minuty lub zamrozić i użyć w ciągu miesiącu. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaKrakowa! Ale póki jeszcze jesteśmy tu to jednak czasem trzeba coś zjeść! Co tu zjeść jak w lodówce pusto? Puszka tuńczyka, jakiś koncentrat, połowa czerwonej cebuli i resztki makaronu "Kokardek"... Nic więcej konkretnego! Światła nawet nie ma! Ale i z tego da się coś zrobić. Szybko i smacznie. Przedstawiam Wam: Tuńczyk w kokardkach puszka tuńczyka w sosie własnym połowa puszki(...)kukurydzy mała czerwona cebula, łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawa do ryb (Prymat) kilka liści świeżej bazylii makaron kokardki pieprz, sól łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany 12% ząbek czosnku Gotujemy makaron al dente. W tym czasie kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos z tuńczyka. Tuńczyka razem z sosem dajemy na patelnię, lekko dusimy na łyżeczce oleju. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę
Kuchnia moimi oczamiDziś Światowy Dzień Makaronu więc i na blogu makaronowy wpis. Pyszna prosta i sycąca sałatka. Tylko trzy produkty wystarczą aby wyczarować coś pysznego na wielki apetyt. składniki: 200 g makaronu kokardki, użyłam Czaniecki 1 brokuł 120 g wędzonego łososia sól,pieprz olej do skropienia Brokuła podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Zalać wodą i ugotować al'dente. Dobrze osączyć(...)sicie. Makaron również ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Do miski przełożyć ugotowany makaron i brokuła. Dodać wędzonego łososia podzielonego na małe kawałeczki. Wszystko dokładnie wymieszać. Do smaku oprószyć sola i pieprzem oraz skropić olejem. Ponownie wszystko wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujeDziś Światowy dzień makaronu i trza to jakoś uczcić..Przepis na pyszne klopsiki podpatrzony tutaj . 500 g mielonego mięsa 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki tartej bułki sól, pieprz, majeranek na sos: 400 g pomidorów z puszki w całości [ u mnie świeże pomidory i 2 łyżki koncentratu pomidorowego] 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano(...)Prymat 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 100 ml mleka sól, pieprz, cukier przyprawa do dań z makaronu Prymat 1-2 łyżki sosu Salsa Mexicana dodatkowo: makaron Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, doprawić solą i oregano i dokładnie wymieszać. Dodać tyle bułki tartej, aby mięso było zwięzłe i łatwo się lepiło (około 3 łyżek). Z mięsa ulepić
Moje domowe kucharzenieDziś przedstawiam pomysł na szybki i pyszny obiad w zabieganym tygodniu. Makaron w sosie pomidorowym z kawałkami kurczaka, szpinakiem i grzybami, zapieczony pod grubą warstwą mozzarelli. Takie połączenie zawsze i wszystkim smakuje. Polecam! Scroll down for recipe in English Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami (6 porcji) Składniki: 220 g ulubionego makaronu 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka(...)mozzarelli 2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść średniej wielkości naczynie do zapiekania. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, ale odcedź je chwilę przed momentem osiągnięcia al dente. Przelej go zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania. Na patelni rozgrzej na średnim ogniu trochę oleju
karmelowyPostanowiłam ruszyć w podróż, kolejną kulinarną podróż, która przeniesie mnie choć na chwilke do bajecznego domku, malinowej kuchni, do dziecięcych pisków . Do normalnego życia. Biletem na podkarpacie był MAKARON CZANIECKI TARTE . Zrobiłam coś, co na pewno przeniosło mnie tam gdzie chciałam i pozwoliło rozmarzyc się na nowo i oddać wspomnieniom. A najpiękniejsze wspomnienia przychodzą przy gorącym rosole z kaczuchy(...)zawsze wtedy kiedy potrzebuje pewności , że mi wyjdzie na 100%. Po upieczeniu wyłączyłam piekarnik.I sprawdziłam moje kulki- idealne...! Chrupiące z wierzchu, upieczone w środku i miękkie. Ugotowałam MAKARON CZANIECKI TARTE w osolonej wodzie. Na każde 100 g makaronu , producent zaleca 2 litry wody i 15 minut gotowania. Wyłożyłam MAKARON CZANIECKI na talerze, posypałam selerem naciowym. Wlałam gorący
Z Kuchni Do Kuchnibiała, a brązowa. Sos sojowy ciemny to spowodował i oryginalny smak wyczarował. Wygląda jak pieczarkowa z kokardkami i serka kawałkami, ale to zupa kalafiorowa całkiem nowa. Składniki: 200 g makaronu farfalle, 1 szt. świeżego kalafiora, 200 g pieczarek średniej wielkości, 1 krążek sera camembert, 4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pieczarki pokrojone na ósemki i podsmażamy je aż całkowicie wyparuje z nich woda. Pod koniec delikatnie solimy. Pieczarki dodajemy do zupy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Ser camembert kroimy w bardzo małą kosteczkę. Zupę podajemy bardzo gorącą, ponieważ będziemy dodawać do niej makaron i ser camembert. Doprawiamy pieprzem
Moniki SmakołykiWiększość uważa, że domowy makaron jest to bardzo skomplikowana sprawa. Ja właśnie tak nie uważam, bo moim zdaniem jest to do zrobienia bardzo łatwe, najtrudniejsze moim zdaniem jest wałkowanie, ale jeżeli macie maszynkę do wałkowania ciasta na makaron to pójdzie wam to bardzo sprawnie. Z ciasta na makaron możemy zrobić np. spaghetti, płaty na lasagne i wiele innych, a smakować(...)podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na bardzo cienki płat o grubości mniej więcej 1 mm. Następnie podsypujemy mąką i zwijamy w rulon, potem kroimy na pożądaną szerokość gotowego makaronu. Taki makaron możemy ugotować od razu w bardzo słonej wodzie przez ok. 2-3 minuty lub zamrozić i użyć w ciągu miesiącu. Smacznego
Kuchnia Łukaszaprzepis na szybki i smaczny obiad. Potrzebne nam beda -tortiglioni badz penne - makaron -oliwa z oliwek Goccia d Oro - pesto rosso- Goccia d Oro -swieza bazylia - jesli mamy -parmezan do posypania lub inny wyrazny ser zolty Pesto rosso to nic innego jak suszone na sloncu pomidory ...w oliwie :-) Jest to pesto alla siciliana. To bedzie bardzo szybki i prosty(...)obiad ale godny kazdego podniebienia :-) Makaron ugotowac al dente. Odcedzic, wysypac na duza patelnie posmarowana wczesniej oliwa i zabkami czosnku. Lekko podgrzewamy makaron i potrzasamy nim tak aby oliwa dokladnie go pokryla i zapobiegala sklejaniu Nastepnie wykladamy na makaron bezposrednio ze sloiczka pesto rosso Goccia d Oro. Potrzasamy patelnia aby pesto dokladnie okleilo makaron Posypujemy serem
Z Kuchni Do Kuchnitaka forma jak z babki do piasku i szczerze powiedziawszy wyglądu estetycznego to-to nie miało! Jako , że jestem przeciwnikiem wyrzucania jedzenia do śmieci, postanowiłam coś zrobić z tego makaronu. Zapiekankę. Banalnie prosta i szybka-nie licząc czasu zapiekania. I genialnie pyszna. Aż dziw bierze , że również estetyczna. Składniki -makaron babuni ileś tam jajeczny -2 jajka -ziarenka od Ziarenkowo Słoneczne(...)Pola i Euforia -soczysty pomidor -oregano,bazylia,oliwa z oliwek -szynka, ja nie miałam szynki w lodówce dałam chyba lencz w plastrach -parmezan Ugotuj makaron, jaja zmiksuj ,posól, dodaj troszke pieprzu .Wlej do makaronu, wymieszaj aby powstała masa makaronowo-jajeczna. Na dno naczynia do zapiekania wkrop kilka kropel oliwy z oliwek, pokrój pomidora w plastry i ułóż na dnie, nestępnie
Z Kuchni Do Kuchnipołudniu, to człowiekowi smaka zrobi i bez burczenia w brzuchu się nie obejdzie. Rzuciłam okiem na przepis ze strony TUTAJ I miałam taką ochotę na łososia wędzonego z makaronem, że nic tylko widziałam tego łososia i kropka.A ja kocham wędzonego łososia- on czasami działa na mnie jak taki psychiczny detox. Jak mi zle to..mama zaraz aplikuje mi wędzonego(...)tego radicchio rosso. I łososia. Trzeba się poderwać i pójść do sklepu. Łapię dzieci za rękę i idę po składniki. Wracam w podskokach i moge się zabrać za wyśmienity makaron, który robi się w kilka minut! U mnie -chifferi rigati Malma -śmietana -łosoś wędzony -czerwona cebula- zamiast radicchio rosso-bo radicchio po prostu nie było! -pieprz,sól, -masło
Z Kuchni Do Kuchniszybko. Polecam. Zaczynamy: Skadniki: 500 gr mielonego - wolowego 100-150 gr małych pieczarek 2 papryki czerwona i żółta natka pietruszki 100 gr startego miękkiego sera 200 gr suchego makaronu 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz, papryka, chilli, sucha pietruszka, granulki czosnku. Wykonanie: W garnku gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni- na oleju podsmażamy około(...)pieczarki przepołowione na pół. Dodajemy mielone- doprawiamy przyprawami i smażymy aż mięso przestanie być różowe. Doprawmy mocniej, bo gdy dojdzie makaron , może nasza zapiekanka stać się jałowa :) Zciągamy z gazu. Ugotowany makaron odcedzamy. Do mięsa dodajemy makaron, pokrojoną paprykę i natkę pietruszki- dużo pietruszki. Mieszamy wszystko. Na wierzch posypujemy ser. Patelnię stawiamy na gaz i "pieczemy" :) do rozpuszczenia sera
Smaki Edyty