Jedne warzywa smażymy, inne na nich dusimy. Makaron na al dente ugotowany, do warzyw dokładamy. Całość ziołami i przyprawami doprawiamy i w max. 30 min obiad mamy. Składniki: · 1 duża cebula różowa, · 1 papryka czerwona, · 3 łyżki oleju rzepakowego(...)mrożonego groszku zielonego – Hortex, · garść świeżych, zielonych szparagów, · ok. 250 g makaronu maccheroni, · garść świeżej mięty, · świeży tymianek, · 1 płaska łyżeczka suszonych pomidorów z chili (mieszanka przypraw
Moniki Smakołykiprawdę frajda gdy wchodzę do kuchni, a tam szykuje się niespodzianka, czyli coś nowego, czego jeszcze nie jadłem... 😁 Słyszałem, widziałem, wiedziałem o takich wynalazkach... Makaronie nadziewanym... Zaraz❗ Nie❗ Nawet raz taki jadłem❗ Trzy sztuki w jakiejś restauracji w Mariotcie...😀 Nie powaliły mnie na kolana, smaku nie pamiętam, a tym bardziej co to było...😉 Powaliła mnie(...)przystawkę 10 lat temu zapłaciłem ponad 200 zł❗ W tym przypadku było na odwrót, cena nie wielka, za to smak nieziemski💫 i oczywiście praca Agnieszki...😍 Bezcenna❗ Składniki: makaron muszle conchiglioni pesto brokułowe sos beszamelowy Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu najlepiej rozłożyć na talerze (wtedy nam się nie poskleja). Do muszli - makaronu nakładamy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezwykle makarony sprawdzają się tam, gdzie szybko musimy przygotować obiad. Troszkę nam późno wstało się, a taki makaron to maksymalnie 25 min i danie gotowe. Kurczak idealnie komponuje się z ricottą i brokułem. Składniki 400 g makaronu penne 400 g fileta z kurczaka 2 łyżki oleju 200 g sera ricotta 200 ml śmietany 36% 1/2 brokułu 1 l bulionu warzywnego(...)garść orzechów sojowych sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie w gorącym bulionie gotujemy (kilka minut) różyczki brokułu. Wyławiamy i przekładamy na talerz. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy ser, mieszamy ze śmietaną…dusimy na małym ogniu przez kilka chwil. Do smaku doprawiamy solą
R'n'G Kitchenmuffinki. Dzięki temu możemy z łatwością zapakować je do lunchboxa i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Przygotowując tę potrawę zaczęłam się zastanawiać nad jej genezą. W sumie makaron w tej wersji gości na moim stole bardzo często, a tak naprawdę nic o nim nie wiem. Zasiadłam do komputera. Szukam. Okazuje się, że historii na temat powstania carbonary jest(...)Obecnie Carbonara to danie popularne na całym świecie. Zawdzięcza to przede wszystkim prostocie i szybkości wykonania. Jednak wersja, którą znamy troszkę różni się od tradycyjnej, włoskiej receptury. Carbonara to makaron spaghetti, pancetta, jajka i owczy ser pecorino. Jak widzicie, nie ma tutaj śmietany. Ja jednak jestem przyzwyczajona do wersji śmietanowej, na której bazuje carbonara cake . Carbonara cake 300 g makaronu
365 dni dookoła kuchniczarnuszkę i kiełki brokuła. Nie jest to sałatka fit, ale na imprezy i inne wyjątkowe okazje jest wprost idealna. Sałatka makaronowa z brokułami i kukurydzą Składniki: 400 g makaronu "kolanka" 400 g kukurydzy z puszki 1 brokuł 2 małe cebule 4 ogórki konserwowe majonez (ilość wedle uznania) Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy(...)ostygnie. Brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie. Warzywo ugotowane ma być al dente, czyli "półtwarde". Ugotowane brokuły odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia. Makaron przekładamy do dużej miski. Różyczki brokuła rozdzielamy na mniejsze części dodajemy do makaronu. Cebule obieramy i siekamy, dodajemy do miski z makaronem i brokułami. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę, łączymy z pozostałymi składnikami
Moja smaczna kuchniaMakaron ze szparagami czemu nie. Składniki 250 g makaronu penne 2 łyżki masła 10 szt zielonych szparagów 2 łyżki posiekanego szczypiorku 100 g sera koziego twarogowego 4 łyżki oliwy extra vergine świeżo mielony czarny pieprz sól starty parmezan Przygotowanie Do gotującej wody wrzuciłem makaron, ugotowałem al dente. Odłamałem twarde końce szparagów, obrałem do 2/3 wysokości, pokroiłem na 4 cm kawałki(...)Ugotowałem na parze ( ok. 4 min. ), lekko posoliłem. Kozi serek podzieliłem na kawałki. Ugotowany makaron odcedziłem, przełożyłem z powrotem do garnka, dodałem masło, wymieszałem. Dodałem szparagi i szczypiorek, ser, wymieszałem. Makaron podałem na talerzach, polałem oliwą z oliwek, posypałem parmezanem. Doprawiłem solą i pieprzem
R'n'G Kitchenpojęcia dlaczego tak wiele osób ma wstręt do szpinaku, może przez tą breję którą nas karmiono w przedszkolu? W każdym bądź razie ja szpinak uwielbiam, a poza standardowym makaronem ze szpinakiem postanowiłam wyczarować z niego zupę. Wyszła tak dobra, że postanowiłam jej nie blendować. Miśka zachwycona, a jak wiecie ona jest moją najsurowszą jurorką, dostałam 15/10 Czas przygotowania: 30 minut(...)maksymalnie. Składniki na 4 porcje: opakowanie 200-300 g szpinaku 1 duży por 2-3 ziemniaki puszka 400 ml mleka kokosowego 800 ml wody 100 g makaronu ryżowego pół łyżeczki kurkumy płaska łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka suszonego czosnku płaska łyżeczka kuminu Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a pory z półplasterki. W dużym 5 litrowym garnku rozgrzej
greenscarfSałatka z makaronem i dodatkami Jest to na pewno jedna z moich ulubionych sałatek, a prostota w wykonaniu sprawia, że można ją robić często. Wszystkie składniki w połączeniu tworzą bardzo dobrą kompozycję smakową. Sałatka ta nadaje się na różne świąteczne okazje, kolacje, śniadanie. Porcja sałatki jest duża, ale oczywiście można zmniejszyć proporcje składników. Na prawdę(...)polecam! Przepis: Składniki: 350 g makaronu mini muszelek, lub innego drobnego makaronu 2 czerwone papryki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka (340g) bonduelle mieszanki meksykańskiej (skład taki: kukurydza 55%, groszek 32%, czerwona papryka 13%) 6 - 8 ogórków kiszonych (w zależności od kwasowości ogórków.) sól pieprz około 7 łyżek majonezu Wykonanie: 1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu
Mój pomysł napapryki 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 1 słoiczek ragu di verdure a cubetti LaSelva 250 g makaronu tagliatelle LaSelva sól, pieprz Dużą patelnię z grubym dnem rozgrzewamy razem z oliwą i przesmażamy na niej warzywa: cebulę i paprykę pokrojoną w kosteczkę, starty czosnek i marchewkę(...)pozostać sam smak. Do suchej podstawy sosu dodajemy słoiczek ragu di verdure a cubetti, czyli sos pomidorowy z dużą ilością warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek producenta. 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu zostawiamy, resztę odcedzamy. Do gorącego makaronu dodajemy sos i odstawioną wodę z gotowania makaronu. Podgrzewamy do zgęstnienia, wystarczy 1 minutka
MamaOskarkaMuszę Wam się przyznać że jestem typową makaroniarą ;) tzn uwielbiam makarony pod każdą postacią, na słodko czy na słono, to dla mnie najlepszy posiłek. W tym przypadku makaron typu penne połączyłam z pomidorami i tuńczykiem, oraz dla podkreślenia smaku, odrobinę wina <3 Pyszne danie i ekspresowe. Składniki dla 4 osób 1 puszka tuńczyka w oleju 500 g makaronu penne(...)krojonych lub 4 świeże 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanych listków bazylii 100 ml białego wina pieprz sól 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania: Ugotuj makaron al dente. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj pomidory i podsmażaj jeszcze 5 minut mieszając. Do podsmażonych pomidorów wlej wino i duś jeszcze
Różne smaki w kuchniMuszę Wam się przyznać że jestem typową makaroniarą ;) tzn uwielbiam makarony pod każdą postacią, na słodko czy na słono, to dla mnie najlepszy posiłek. W tym przypadku makaron typu penne połączyłam z pomidorami i tuńczykiem, oraz dla podkreślenia smaku, odrobinę wina <3 Pyszne danie i ekspresowe. Składniki dla 4 osób 1 puszka tuńczyka w oleju 500 g makaronu penne(...)krojonych lub 4 świeże 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanych listków bazylii 100 ml białego wina pieprz sól 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania: Ugotuj makaron al dente. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj pomidory i podsmażaj jeszcze 5 minut mieszając. Do podsmażonych pomidorów wlej wino i duś jeszcze
Różne smaki w kuchniplacki wpadł mi do głowy po odkryciu w mojej małej spiżarence mąki z brązowego ryżu. Mąka z brązowego ryżu jest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej. Nie tylko makaron ryżowy, jak sama nazwa mówi, jest z niej zrobiony. Jest ona także podstawą ciast, ciasteczek, placków czy klusków. Ja postawiłam tym razem na placki. W przyszłości postaram się zastosować ją także(...)słodko i mają w sobie mięso. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 3 dkg makaronu ryżowego 20 dkg purée z dyni 300 ml mleka kokosowego 1 jajko 8 łyżek mąki z brązowego ryżu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka świeżo krojonej papryczki chili
mecooksplacki wpadł mi do głowy po odkryciu w mojej małej spiżarence mąki z brązowego ryżu. Mąka z brązowego ryżu jest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej. Nie tylko makaron ryżowy, jak sama nazwa mówi, jest z niej zrobiony. Jest ona także podstawą ciast, ciasteczek, placków czy klusków. Ja postawiłam tym razem na placki. W przyszłości postaram się zastosować ją także(...)słodko i mają w sobie mięso. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 3 dkg makaronu ryżowego 20 dkg purée z dyni 300 ml mleka kokosowego 1 jajko 8 łyżek mąki z brązowego ryżu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka świeżo krojonej papryczki chili
mecooksSałatka z makaronem i dodatkami Jest to na pewno jedna z moich ulubionych sałatek, a prostota w wykonaniu sprawia, że można ją robić często. Wszystkie składniki w połączeniu tworzą bardzo dobrą kompozycję smakową. Sałatka ta nadaje się na różne świąteczne okazje, kolacje, śniadanie. Porcja sałatki jest duża, ale oczywiście można zmniejszyć proporcje składników. Na prawdę(...)polecam! Przepis: Składniki: 350 g makaronu mini muszelek, lub innego drobnego makaronu 2 czerwone papryki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka (340g) bonduelle mieszanki meksykańskiej (skład taki: kukurydza 55%, groszek 32%, czerwona papryka 13%) 6 - 8 kiszonych ogórków kiszonych (w zależności od kwasowości ogórków.) sól pieprz około 7 łyżek majonezu Wykonanie: 1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu
Mój pomysł na