być do tego dobrą okazją. Oprócz szpinaku potrawa ta wykorzystuje także kilka innych składników jakich dotąd nie było jeszcze w recepturach na naszym blogu. Są to w szczególności risoni (makaron w kształcie ziarenek ryżu) oraz suszone figi. Zresztą oba z nich należą do kluczowych komponentów potrawy, od których bierze ona swój bardzo specyficzny smak. Chociaż przygotowanie tego dania wymaga odrobiny(...)wprawy i pewnej koordynacji działań (wszystkie 3 składowe: kaczka, sos i makaron powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie), to efekt jest zdecydowanie wart włożonych starań. Przepis mocno inspirowany podobnym, który można znaleźć w książce Podróże kulinarne – Kuchnia francuska. Pierś z kaczki ze szpinakiem, risoni i sosem figowym 2015-02-23 13:48:35 Oryginalna w smaku pierś
Kulinarna Pokusabardzo często pojawia się w mojej kuchni są wszelkiego rodzaju makarony. Są one fantastyczne pod względem swojej różnorodności w ich przygotowywaniu. Począwszy od rodzaju makaronu, a skończywszy na tym co do niego dodamy. Mój dzisiejszy pomysł na sobotni obiad składa się więc z tagliatelle, kurczaka i brokuła ;) Składniki: (wystarczające na 4 porcje) 400 g makaronu tagliatelle(...)dwie łyżki masła cztery ząbki czosnku ser Grana Padano zioła prowansalskie sól pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy dwa garnki z wodą: jeden na makaron, drugi na brokuła. W międzyczasie, gdy czekamy aż woda w obydwu garnkach nam się zagotuje rozpuszczamy masło. Ja wykorzystałam do przygotowania tego dania woka, jednak można także przygotować wszystko
Taste TherapyCię to nie odstrasza - dodaj kilka młodych szparagów, fasolkę szparagową, garść kiełków lub pokrojonych w paseczki bądź plasterki dymek. Jeżeli trudno Ci znaleźć te cudowne paczuszki z prawie gotowym makaronem Udon, nie przejmuj się. Możesz go zastąpić przeźroczystym makaronem ryżowym, chow-mien, gryczanym, spaghetti albo linguine. Przepis poniżej to tylko propozycja. Sięgając po taką zupę oczekujemy pokrzepienia, a nie frustracji(...)przygotowanie bulionu tak, aby wszystkie smaki były odpowiednio zbilansowane. Reszta jest uzupełnieniem. Gorąco, gorąco polecam. Nic nie przychodzi na ratunek tak szybko i tak skutecznie, jak ta gorąca miska makaronu i warzyw w aromatycznym bulionie. Idealna do gryzienia, siorbania i do utrzymania spójności ciała z duchem, co czasem bywa osiągalne. Składniki na 4 porcje: 1,5 litra mocnego wywaru
Roślinna - blog wegańskiCóż tu dużo mówić. Oto prosty przepis na obiad. Znajdziesz w nim i mięsko i warzywo i makaron. Słowem - dla każdego coś miłego. Receptura Teściowej, którą w końcu wypróbowałam. Przepis przypomniany niedawno przez samą Autorkę. A przeze mnie wykonany tylko dlatego, że makaronu ugotowanego zostało a innego pomysłu na obiad zabrakło ;). Dlaczego smak zakochania? Ciekawych zapraszam do lektury. Składniki: dwie(...)garście makaronu penne ugotowanego al dente 1/2 opakowania mieszanki warzyw chińskich (mrożonka) 1/2 piersi kurczaka ser żółty tarty (duużo) masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego imbir mielony, szczypta: curry, gałki muszkatołowej, szafranu lub kurkumy, papryki mielonej sól, pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Pierś kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, szafranem dla koloru i mieszamy z łyżeczką
Kuchnia po mojemuByły już rozmaite propozycje na zielone pesto, dzisiaj przełamujemy ten ciąg i będzie pesto czerwone. Przygotowane z pieczonej papryki i orzechów włoskich w połączeniu z makaronem i odrobiną serka mascarpone daje niezwykle sympatyczny, delikatny smak. Przypadł do gustu nawet mojemu małemu niejadkowi (wielkiemu fanowi papryk w każdej postaci J ). Przepis zaczerpnięty z gazety GoodFood Polska numer 2. Potrawa wolna(...)glutenu. * Czas przygotowania: 15 minut + czas na pieczenie papryki Ilość porcji: 4 Składniki: 400g wybranego makaronu 50g serka mascarpone 70g orzechów włoskich 25g żółtego sera 2 czerwone papryki 1 mały ząbek czosnku Kilkanaście listków bazylii 2 łyżki oliwy *Osoby na diecie bezglutenowej muszą użyć makaronu bez zawartości glutenu. Papryki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy
Kolizje Smakówznane są paluszki krabowe (mimo, iż można spekulować ile w nich jest kraba). Paluszki jedzone "solo" średnio przypadają mi do gustu, jednak w połączeniu z sosem pomidorowym i makaronem smakują doskonale tworząc proste, szybkie i smakowite danie. Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi) - Składniki: 300 g makaronu opakowanie paluszków krabowych (ok. 300g) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki(...)papryki czerwonej duża cebula ok. 6 łyżek oliwy (ewentualnie oleju) bazylia suszona lubczyk suszony chilli sól pieprz (można także użyć gotowej mieszanki przypraw: "przyprawa 5 smaków") Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi) - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie - al dente. Odcedzamy i mieszamy z łyżką oliwy. Cebulę, czosnek i paprykę siekamy w drobna
Słodka Stronajeszcze lekko, bo czerwone spodnie nie chciały się dopiąć (pewnie skurczyły się w praniu ;) ) Dzisiaj więc klasyk kuchni włoskiej i jednocześnie danie z kategorii "prościej być nie może", czyli makaron z czosnkiem i chili podsmażonymi na oliwie. Danie lekkie, ale sycące, szczególnie jeżeli użyjemy makaronu z mąki pełnoziarnistej. Do czterech podstawowych składników dorzuciłam jeszcze zieleninkę. A jak dodać jeszcze lampkę(...)białego wina... Składniki na 2 porcje: 220 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty pół na pół ze zwykłym) 2 ząbki czosnku 1-2 papryczki peperoncino 4 łyżki oliwy 1 łyżka posiekanej bazylii lub natki pietruszki Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje przygotować resztę. Papryczkę przekroić, usunąć pestki, posiekać
Pełny talerzKurczak w sosie słodko-kwaśnym z makaronem chow mein Najczęściej kurczak w sosie słodko-kwaśnym podawany jest z ryżem, ale ja wybrałam opcję z 3 minutowym makaronem. Wyszło pysznie. Moja wersja nie ocieka sosem. Jest go jedynie tyle (sosu), aby oblepił wszystkie składniki, łącznie z makaronem. Kurczaka smażyłam na małej ilości oleju, żeby był lekki i delikatny. Jeżeli chcecie(...)puszki) 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 2 łyżki pędów bambusa 2 łyżki szczypioru pokrojonego w ok 1 cm kawałki sos sojowy do smaku Dodatkowo 100-150 g makaronu chow mein lub ryżu Mięso pokroić na 2-3 cm kawałki. Białko roztrzepać, połączyć ze skrobią i sosem sojowym. Wymieszać z kurczakiem tak, aby całe mięso było pokryte. Odstawić
Pełny talerzpowinny być wiosenne posiłki, żeby zostało nam więcej czasu i ochoty na podziwianie przyrody budzącą się do życia ;) W zestawie prostych i szybkich potraw nie powinno zabraknąć makaronu, bo wystarczy kilka smacznych dodatków, żeby wyczarować coś pysznego i nie skomplikowanego. Dziś proponuję połączenie czarnego makaronu naturalnie barwionego atramentem z kałamarnicy z małżami, chrupiącą fasolką szparagową(...)serem pleśniowym w wersji ostrzejszej. W trakcie gotowania małże puszczą sok, który w połączeniu z sokiem z pomidorków, cytryną, cebulą, czosnkiem oraz z winem da nam przepyszny sos otulający makaron. Małże sercówki można zastąpić innymi owocami morza, znakomicie smakuje też z polskimi rakami. Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250 g czarnego spaghetti (lub pełnoziarnistego), 400 g Fasolki Szparagowej Zielonej już
SzczyptaSmaQMakaron tylko wrząca wodą zalewamy, kilka minut czekamy. W tym czasie tapenadę z oliwek robimy, a słonecznik na patelni prażymy. Do tapenady makaron dodajemy, słonecznikiem posypujemy i danie ekspresowe w 6 min mamy gotowe. Składniki: 250 g makaronu chińskiego błyskawicznego, 2 łyżki oliwek czarnych, 2 łyżki oliwek zielonych, 1 łyżka kapary, garść świeżej bazylii, 4 łyżki oliwy z oliwek(...)smaku, 3 łyżki ziaren słonecznika. Przygotowanie: Za pomocą blendera miksujemy kapary, oliwki, bazylię, dodajemy oliwę, sok z cytryny, 1 łyżeczkę sosu chili i ponownie miksujemy. Doprawimy pieprzem do smaku. Makaron zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 5 min pod przykryciem. Odcedzamy. Na suchej patelni prażymy słonecznik, przekładamy do miseczki. Na patelni podgrzewamy tapenadę, dodajemy gorący makaron i całość
Moniki Smakołykiksiążki o których nie macie pojęcia skąd się wzięły? Mam nadzieję, że tak, bo to by oznaczało, że to nie tylko ja mam ten problem ;) Znalazłam zatem książkę o makaronach. 127 stron przepisów tylko na kluchy! Czy może być coś piękniejszego? :> Ostatnimi czasy na jedzenie (a jego przygotowanie to już tym bardziej) mam niewiele czasu. Ten makaron wpadł(...)wykorzystałam drzemkę Szefowej, żeby go zrobić. Jest pyszny! Składniki (proporcje dla 2 osób): makaron spaghetti - ok. 250 - 300 g 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietany kremówki skórka starta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 łyżka drobno siekanej natki pietruszki bądź 1 łyżka suszonej pietruszki sól, pieprz do smaku Makaron gotujemy według zaleceń producenta. W czasie gotowania się
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Makaron z truskawkami tylko latem? Czy na pewno? Nie! Mamy przecież mrożone truskawki, z których możemy korzystać przez cały rok. :-) Tak przygotowany truskawkowy sosik smakuje wcale nie gorzej niż ten ze świeżych owoców, może konkurować z nim jedynie pod względem wyglądu. ;-) Polecam zimą wspomnieć lato. Choć zwykle jadam ciemne makarony, są takie dania, w których koniecznie musi pojawić się(...)tradycyjny. Do truskawkowego sosu wybrałam makaron od Makarony Polskie . Miękki, ale zarazem sprężysty dobrze dopasował się do sosu. :-) 450g mrożonych truskawek 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki zwykłego cukru 1 mały kubek jogurtu naturalnego 1. Mleko zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym, po czym dodajemy rozmrożone truskawki i trzymamy na gazie do ponownego zagotowania. Odstawiamy
Szefowa kuchniFrittata to świetny pomysł na szybki i pożywny obiad z wykorzystaniem lodówkowych resztek - pozostałości warzyw, serów czy wędlin. Doskonale będzie się komponować także ugotowany wcześniej makaron, kasza czy nawet ziemniaki. Kolejną z zalet tej potrawy jest to, że można dowolnie eksperymentować z użytymi dodatkami-za każdym razem wychodzi nieco inaczej. Moja dzisiejsza, bardzo kolorowa propozycja zawiera w sobie makaron(...)mnóstwo rozmaitych warzyw, tj. cebulę, paprykę, pomidory, brokuły, natkę pietruszki, a nawet kukurydzę. :) Składniki (na ok. 2-3 porcje) : - 5-6 jajek - 100 g dowolnego drobnego makaronu (przed ugotowaniem) - kilka różyczek brokuła - 1/2 czerwonej papryki - 2 pomidory - cebula - 2 łyżki kukurydzy konserwowej słodkiej - 2 łyżki koncentratu/ketchupu - odrobina oleju do smażenia - garść startego żółtego sera - przyprawy : sól, pieprz, papryka ostra - natka
Kuchnia Elliejednocześnie, podawanymi z niezmierną miłością. Kiedy tak je wspominam, na myśl przychodzą mi łazanki, urzekające swą prostotą. Jako weganka mam ułatwione zadanie, ponieważ z zasady łazanki to kombinacja smakowa makaronu o charakterystycznym kwadratowym kształcie oraz kapusty. Mięsne dodatki są tu zbędne, zamiast nich zdecydowanie lepiej sprawdzą się aromatyczne grzyby. Wybór rodzaju kapusty to kwestia indywidualna, mi bardziej odpowiada lekko słodkawy(...)smak, jaki można uzyskać dusząc świeżą kapustę. Ale równie dobrze możesz zdecydować się na kapustę kiszoną. I oczywiście makaron, którego kształt determinuje i wygląd, i smak potrawy. Można by pokusić się o samodzielne zrobienie pysznego, domowego makaronu, co niewątpliwie ma swój urok. Jak na chwilę obecną jestem jednak zbyt leniwa, kto wie, może następnym razem? Składniki: ¾ średniej białej kapusty
Roślinna - blog wegańskiniego dodać mięso lub kiełbasę. Wszystko zależy od Waszej fantazji :) Bardzo lubię pieczarki i powiem szczerze, że bez dodatków mięsnych łazanki również smakują bardzo dobrze :) Składniki: 500g makaronu gotowego lub domowego 800g pieczarek 2 średnie cebule 50g margaryny 30g masła Sól Pieprz Domowy makaron: 4 jajka Ok. 3 szklanki mąki Ok. ½ łyżeczki soli 2 szklanki mąki(...)dość tęgie. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 2 – 3mm, podsypując z obu stron mąką, by nie lepiło się do wałka, ani stołu. Rozwałkowane płaty makaronu układamy na ściereczce lub papierze, każdy osobno i pozostawiamy na pewien czas, by lekko przeschły. Co pewien czas przewracamy ciasto. Jeśli nie jest już lepkie możemy je pokroić, w dowolne
Smakowy Raj