Zapiekanka to bardzo dobry pomysł na obiad. Polecam, szczególnie tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Wystarczy wrzucić do naczynia ulubione warzywa, makaron, może mięso, zalać sosem lub śmietanką, zapiec i gotowe. U mnie dzisiaj zapiekanka z fasolką szparagową :) Chyba jedna z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach 2 piersi z kurczaka
Kuchnia w opałachLasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Aby była smaczna powinny znaleźć się w niej różnorodne składniki - dużo warzyw. Dzisiaj prostokątne płaty makaronu zastąpiłam cukinią. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Ostatnio przeczytałam, że wielkość porcji lasagne dla każdego domownika powinna odpowiadać wielkości jego rozłożonej dłoni. Składniki: 3 małe cukinie 10 dag sera żółtego
Salonik smakówsię rozpuszczą. Na koniec dodać śmietanę, doprawić dużą ilością pieprzu i solą. Konsystencja powinna być kremowa, gdyby było za gęste można dodać wodę lub podlać rosołem. Podawać z makaronem, u mnie pełnoziarnistym. Wyśmienite
pieprzny smaczekidea monosmaków, czyli potraw bazujących na niewielu składnikach tak, aby wydobyć z nich, jak najwięcej smaku. Przygotowaliśmy dwa niesamowicie proste dania z sezonowych warzyw - zupę z zielonego groszku oraz makaron z pesto z czerwonej kapusty. Ten pyszny minimalizm okazał się kluczem do sukcesu. Dania były nieprzegadane, karmiły zarówno oczy (niesamowite kolory!), jak i ciało oraz wprowadziły nas w prawdziwy błogostan
Food Squarenadrabiam, kilka pomysłów dla gofrożerców, które w te wakacje u mnie królują, szczególnie te cukiniowe, coś na szybko, no, a dwa ostatnie pomysły całkowicie wegańsko ^^ Miłego dnia :) Makaron noodle z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym Marchewkowe gofry, z pastą ricotta-feta i tymiankiem Tu podobne, z tym, że z cukinią Cukiniowe gofry; z pastą
More food, love and dreamsstopni przez 20 minut. Jak słoiki trochę ostygną przekładamy na ściereczkę do góry dnem i czekamy jak ostygną. Potem słoiki odwracamy i chowamy do piwniczki Leczo możemy podawać z makaronem lub ryżem z dodatkiem uduszonego mięsa. Smacznego
Kuchenne Wariacjetylko leśnych inspiracji znajdziecie w kategorii owoce Gofry z malinami i bitą śmietaną Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl z jeżyn na maślance Makaron z serem twarogowym Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Semifreddo jagodowo-truskawkowe Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane
Moja smaczna kuchniaznowu zagoszczą ciężkie, rozgrzewające potrawy. Póki co dziś obiadowa propozycja - co prawda jeszcze nie z rodzaju 'ciężkich dań' - tylko pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym. Możemy je podawać zarówno z makaronem czy ryżem, zresztą w obecności każdego z ulubionych przez nas dodatków będą smakować wyśmienicie :) Smacznego! Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa 1 jajko 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku
psgotujemybulionu 1 cebula 2 marchewki mały kawałek selera kawałek pora natka pietruszki 5 łyżek śmietany do zup (kwaśnej) 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku ulubiony makaron Wykonanie: Wszystkie warzywa oraz pieczarki obieramy i kroimy, warzywa - w kostkę, pieczarki i por - w talarki. Następnie na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy je kilka minut. Potem do garnka wlewamy bulion
psgotujemykupnych. W smaku jest dokładnie taki sam ( jak nie lepszy), tyle że bez całej tablicy Mendelejewa. Idealne rozwiązanie dla zapracowanych (czyli poniekąd mnie :)). Można go łączyć z dowolnymi dodatkami - makaronem, kaszą czy ryżem a także wzbogacić go o dodatek mięsa, np. kurczaka. Wcale nie jest pracochłonny ani trudny. W przyszłym roku na pewno zrobię go kolejny raz :) Przepis
My simple kitchenblogera kulinarnego! Jakie pamiątki przywozić z wakacji? Każda rzecz jest wyjątkowa, a zrobienie prezentu wakacyjnego osobie takiej jak bloger kulinarny nie jest trudne. Zobaczcie kilkainspiracji, na zdjęciach przedmioty, od makaronów, bo wina i inne cuda, które dostałam od najbliższych, są i pamiątki z Alzacji, Krety, Turcji, Egiptu... Francja: Alzacja Grecja Turcja, Egipt... miseczki, talerzyki, ręcznie zdobione Belgia: Brugia, Bruksela
Moja smaczna kuchniaRecipe yerbook Jamiego! Jak zwykle Jamie nie rozczarowuje. Daje inspiracje i pomysły na kulinarną twórczość. Świetne dania z warzyw, ciasta, przekąski, codzienne makarony i łatwe posiłki na każdego dzień. 200 przepisów ! Gazeta więcej warta niż nie jedna książka kucharska. Będę publikować przepisy inspirowane tym tytułem
AZgotuj!Tego obiadu dzisiaj miało nie być. Miał być makaron z sosem z pieczarkami. Ale wcale nie żałuję. 2 papryki zielone 1 żółta szklanka bulionu 3/4 szklanki kaszy bulgur marchewka pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku 1 cebula pół łyżeczki kminku 2 łyżki oleju pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego pół puszki pomidorów ( pulpa) sól pieprz cayenne ( według upodobania
AZgotuj!dodaj czosnek i kurki. Smaż. Dolej wino. Odparuj kilka minut. Dodaj sól i pieprz. Duś. Na koniec dodaj śmietankę. Na koniec koperek. Zmieszaj z ugotowanym w tym samym czasie makaronem tagliatelle
AZgotuj!zawartości białka skutecznie zastępuje mięso. Zawiera m.in. kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo oraz posiada niski indeks glikemiczny;) Świetnie wchłania przyprawy, idealnie nadaje się na wypełnienie zupy pomidorowej, zamiast makaronu czy ryżu. Przepis wypatrzony tutaj klik! i niewiele zmodyfikowany. U mnie w domu to już klasyk, szybka do zrobienia, zdrowa i bardzoo smaczna. Polecam :) Składniki: - 1 l wody - cebula
Corner With Recipes