Składniki: 400 g makaronu świderki 2 cukinie 3 ząbki czosnku 100 g grana padano w kawałku 100 g salami w plasterkach oliwa Przygotowanie: Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy 2 minuty posiekany czosnek, dodajemy cukinię pokrojone w plasterki, a następnie w paski, podsmażamy, aż cukinia będzie miękka(...)cukinii z czosnkiem dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy do smaku, mieszamy i po 2 minutach gasimy płomień, podajemy z świeżo startym grana padano i salami, które kroimy w paski
Moja smaczna kuchniaSkładniki: makaron spaghetti na dwie porcje pęczek świeżego szpinaku/opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku cztery garście startego sera grana padano/parmezanu szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzony, przykrywamy, aby pozostał ciepły. Szpinak podsmażamy na oliwie z plasterkami czosnku, dodajemy gałkę muszkatołową(...)doprawiamy do smaku. Makaron dodajemy do szpinaku mieszamy delikatnie i starannie, aby pasta była w pełni oblepiona szpinakiem. Podajemy posypane grana padano
Moja smaczna kuchniaSkładniki na dwie porcje. Składniki: 1 szklanka suchego makaronu świderki 150 g mięsa mielonego np. wołowego 1 szklanka fasolki szparagowej 1 marchew 5 łyżek kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Olej do smażenia Sól, pieprz do smaku Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso mielone(...)oczkach) należy wcześniej ugotować i następnie dodać do mięsa. Na patelnię dodajemy pomidory, kukurydzę, doprawiamy do smaku i trzymamy na patelni jeszcze ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Makaron po odcedzeniu dodajemy na patelnię. Całość trzymamy jeszcze chwilę na ogniu. Gotowe
Emcia PichciSkładniki: 3 małe świeże papryki (zielona, żółta i czerwona) cukinia bakłażan opakowanie makaronu penne 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek extra vergine przyprawa Specialite - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią sól pieprz łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Przygotowanie: Warzywa umyć. Cukinię pokroić w grubsze ukośne plastry(...)plastry grubości 2 cm na 30 minut moczyć w osolonej zimnej wodzie, w ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnej goryczki. Warzywa grilujemy, aż uzyskają charakterystyczne dla grilowania paski. Gotujemy makaron al dente: Lekko osolona woda z dodatkiem oliwy extra vergine i szczypta soli. Odcedzamy Grilowane warzywa dodajemy do makaronu wraz z posiekanymi czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą specialite. Buon
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 4 gniazdka makaronu tagliatelle (wstążki) szpinakowe 3 ząbki czosnku świeży szpinak 1 łyżka śmietany do gotowania szczypta startej gałki muszkatołowej sól pieprz łyżka oliwy z oliwek extra vergine Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekane ząbki czosnku, gdy zacznie pachnieć dodajemy umyte, osuszone i porwane liście(...)szpinaku oraz śmietanę. Dusimy kilka minut, na sam koniec dodajemy gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Makaron mieszamy z kremowym szpinakiem. Podajemy
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 100g makaronu mini penne rigate średniej wielkości cukinia 1/2 szklanki opłukanej z zalewy i osączonej czerwonej fasoli z puszki ząbek czosnku łyżeczka suszonego oregano szczypta chili z cayenne sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek do posypania dania posiekana, suszona natka z pietruszki Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie(...)oliwie podsmażamy posiekany czosnek z cukinią pokrojoną w księżyce, dodajemy oregano i chili z cayenne, mieszamy, a gdy cukinia będzie al dente gasimy płomień. Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię razem z cukinią i czosnkiem, dodajemy czerwoną fasolę i doprawiamy do smaku solą/pieprzem, mieszamy, po 2 minutach danie jest gotowe. Podajemy posypane posiekaną, suszoną natką z pietruszki
Moja smaczna kuchniaosobę) spaghetti Barilla garść zielonej fasolki szparagowej garść posiekanego szczypiorku suszone pomidory z bazylią i czosnkiem suszone oregano sól Przygotowanie: Gotujemy makaron razem z fasolką w osolonej wodzie. Do miski dodajemy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, suszone oregano, szczypiorek; odcedzony makaron przekładamy do miski z przyprawami, dodajemy pokrojoną w ukośne(...)plastry fasolkę i odrobinę wody z gotowania makaronu. Całość delikatnie mieszamy i podajemy
Moja smaczna kuchnianigdy tego nie próbowaliśmy... Ja szpinak uwielbiam, ale tylko ten, który jest dobrze przyrządzony. Zapraszam na szybki i pyszny obiad. Składniki (dla 2-3 osób): 1/3 opakowania pełnoziarnistego makaronu spaghetti 225 g mrożonego szpinaku 1/2 małego opakowania śmietany 18% 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól, pieprz kilka płatków parmezanu Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie(...)szpinak, przykryć pokrywką i ciągle podgrzewając na małym ogniu czekać aż się rozmrozi. Następnie dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Chwilę podsmażać, dodać śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku. Makaron wymieszać ze szpinakiem i posypać parmezanem
Pasja Smakuktórych trzeba czymś uraczyć. Dlatego ja zawsze mam w zanadrzu mrożonki. Do dzisiejszego dania, co widzimy na zdjęciu, potrzebujemy niewiele składników; kilka kostek szpinaku cebula śmietana 18% serek kozi makaron sól pieprz cukier Dodatkowe warianty: Dodać możemy również czosnku. Ja dziś dodałam serka koziego, ale można zastąpić go serem żółtym, lazurem lub parmezanem. Czasami dodaję też sera twarogowego(...)fety. Ja lubię wymieszać śmietanę 18% z 36% A makaron to już według uznania: ja dałam małe penne, ale spaghetti, tagliatelle, kokardki czy muszelki będą jak najbardziej ok. A więc zaczynamy: Cebulę podsmażamy na maśle.( ja dodaje do masła trochę oliwy) Dodajemy szpinak, który dusimy pod przykryciem
Olikowa kuchnianajlepsze spaghetti. Szczerze polecam każdemu to danie, jest przepysznie jedwabiste i kremowe w smaku, a dodatek świeżych ziół orzeźwia i daje nie zapomniane wrażenia smakowe. Składniki: - opakowanie makaronu omnomnom spaghetti - kapelusze suszonych prawdziwków - wędzony boczek - 200ml śmietany 36% - ząbek czosnku - świeże zioła: bazylia, oregano, pietruszka, kolendra - sól, pieprz - oscypki - oliwa z oliwek najwyższej jakości Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie(...)czosnek, i pokrojone w paseczki grzyby (jeden kapelusz zostawcie do udekorowania potrawy). Wszytko podsmażamy około 5 minut, dodajemy śmietankę wraz z posiekanymi oscypkami, doprawiamy i redukujemy sos. Dokładamy ugotowany makaron. Wszystko razem łączymy, wykładamy na gorące talerze. Posypujemy posiekanymi ziołami na sam wierz układamy przecięty na pół kapelusz prawdziwka. Gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNIzapiekankę makaronową. Miała to być standardowa wersja, jaką przeważnie robię, jednak podczas zakupów udało mi się wybrać składniki, z której powstał prezentowany przepis. Składniki na 6 porcji: 750 g makaronu świderki 100 g szynki lub kiełbasy żywieckiej 450 g warzyw: marchewka, brokuł, papryka, kukurydza itp. 1 śmietana 18% 200g 15 dag sera żółtego Gałka muszkatołowa Rozmaryn Słodka papryka(...)jajko Sól, pieprz olej Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Warzywa i szynkę podsmażyć na oleju z solą i pieprzem (dałam też do nich saszetkę z biedronkowych warzyw po włosku- opcjonalnie). Sos: wymieszać ze sobą śmietanę, jajko i połowę startego sera żółtego. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, gałką i papryką słodką. Ugotowany makaron wymieszać z sosem
Fabryka pomysłówjeżeli jest pod ręką) Nie podaję proporcji jest to jedno z tych dań, które robi się cały czas oblizując palce. :) No dobrze, bierzemy się do roboty! Wstawiamy wodę na makaron (nie solimy jeszcze, dzięki temu szybciej się zagotuje). W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło (ok. 1/8-1/6 kostki), dodajemy śmietankę (ok. 150 ml) całość musi sobie bulgotać i zacząć gęstnieć(...)czasie najpewniej możemy już posolić wodę i wrzucić makaron (gotujemy al dente). Do sosu dodajemy starty parmezan/grana padano i cały czas mieszamy czekając, aż zrobi się gęsty. Na koniec doprawiamy pieprzem i gałką (musi być wyczuwalne w smaku). Odlewamy makaron, dorzucamy na patelnię do sosu. Całość łączymy i można jeść! :) Opcjonalnie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Brzuszki ŁakomczuszkiWprawdzie przepis już kiedyś zamieszczałam, jednak nie mogę się oprzeć aby zrobić to jeszcze raz. Makaron wychodzi przecudowny! Składniki (duże porcje dla 2 osób): duże krewetki (bądź wołowina) ilość zależy od tego czy wolimy bardziej krewetkowo czy mniej, ja użyłam 25 dag (mrożonych, surowych) makaron ryżowy (ten szerszy) użyłam 2/3 opakowania 2 jajka (rozmącone) 30 g oleju garść kiełków sojowych(...)woku (bądź zwykłej patelni, jeżeli woka nie mamy) rozgrzewamy olej, gdy już będzie gorący dorzucamy rozbełtane jajka, cały czas szybko mieszkamy. Dodajemy krewetki cały czas energicznie mieszając. Dodajemy pokrojony makaron (wcześniej namoczony w zimnej wodzie przez jakieś 10 min) i smażymy mieszając, aż będzie szklisty. Dodajemy tofu, sos ketchupowy, sos ostrygowy, posiekane chilli (wg. upodobań odnośnie ostrości, potrawa musi być
Brzuszki Łakomczuszkisera (np. grana padano) Od szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy je w osolonej wodzie (nie wiem przez ile - na oko, muszą pozostać jędrne). W tym samym czasie gotujemy makaron (2 minuty krócej niż wg. instrukcji na opakowaniu). Na patalni delikatnie podsmażamy orzechy. Zdejmujemy je i następnie delikatnie podsmażamy pokrojone kawałki szynki. Dodajemy śmietankę i ser czekamy, aż ser się(...)rozpuści, a sos zagęści.Następnie dodajemy pokrojone szparagi i trochę wody z gotowania szparagów. Gdy sos jest już gęsty wrzucamy makaron i pozostawiamy jeszcze na chwilę na ogniu, aby makaron się podgrzał i obtoczył sosem. Wyjmujemy na talerz, posypujemy orzechami, pokrojonym szczypiorkiem i wiórkami z sera. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkilodówce kawałek mięsa schabowego, a ile można jeść kotlety?! W ten właśnie sposób postanowiłam - będzie coś na nutę chińską. Inspiracją był ten przepis . Składniki: 200g mięsa schabowego opakowanie makaronu chow mein 3 cebulki dymki czerwona papryka 50g groszku 2 ząbki czosnku kawałek pora sok z pół pomarańczy chili w proszku olej sezamowy Sos : 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego(...)paseczki. Zalewamy sokiem z pomarańczy, posypujemy chili i zostawiamy. Kroimy: paprykę, pora, dymkę w paseczki, obieramy czosnek. Wrzucamy do jednej miseczki wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzewamy woka i wlewamy olej sezamowy, czekamy aż ten się również zagrzeje i wrzucamy mięcho. Nie ruszamy mięsa niech się samo pyrli - obsmażamy przez
Brzuszki Łakomczuszki