makaron - 33044 przepisów (strona:721/2203)

Sałatka makaronowa z szynką i ziołami prowansalskimi 141

Sałatek z makaronem i szynką na blogu już kilka jest. Oto kolejny pomysł, tym razem z dodatkiem moich ulubionych ziół prowansalskich. Składniki: 250 g makaronu (dowolny kształt) 250 g szynki drobiowej 1 puszka kukurydzy kilka ogórków kiszonych 1 czerwona papryka 3-4 łyżeczki ziół prowansalskich majonez zielona cebulka pieprz sól Sposób wykonania: 1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku

Kuchnia domowa Ani
MAKARON Z KURCZAKIEM W POMIDORACH Z FASOLĄ CZERWONĄ I KUKURYDZĄ 106

SKŁADNIKI: (na 2 porcje) - makaron pełnoziarnisty (penne) - 100 g - pomidory krojone - 1 puszka (400 g) - fasola czerwona - (120 g) - kukurydza konserwowa - (165 g) - mięso z piersi kurczaka - (100 g) - olej rzepakowy - (15 g) - przyprawy: zioła toskańskie/ czosnek granulowany/ sól/ pieprz/ papryka słodka/ zioła prowansalskie WYKONANIE: Makaron ugotuj, zgodnie z instrukcją na opakowaniu al'dente. Podsmaż kurczaka w kawałkach na oleju(...)Dopraw wymienionymi przyprawami. Dodaj pomidory, odsączoną kukurydzę i fasolę. Duś ok 10 minut,aż wyparuje większość wody, następnie wymieszaj z makaronem. Posyp potrawę na talerzu posiekaną pietruszką. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja: 471 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Sałatka makaronowa z tuńczykiem, ogórkiem i kukurydzą 140

znacie tę sałatkę makaronową z tuńczykiem, często jest ona hitem na imprezach ponieważ jest pyszna, a to że przygotowuje się ją bardzo prosto. Składniki (na 3-4 porcje): 300g makaronu świderki puszka tuńczyka w sosie własnym mała puszka kukurydzy duży ogórek szklarniowy 1 czerwona cebula Na dressing: 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki gęstego jogurtu łyżka drobno siekanej natki(...)pietruszki sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku   Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Ugotowany, dobrze przelewamy pod zimną wodą. Odstawiamy do odcieknięcia.   Do dużej miski przekładamy odsączony makaron, dodadajemy do niego odsączonego tuńczyka oraz kukurydzę. Ogórka dobrze myjemy i kroimy wzdłóż na ćwiarki. Nożem, usuwamy z niego gniazda nasienne i kroimy w małe

Smaczna Strona
MEKSYKAŃSKA ZUPA Z AWOKADO 131

Meksyku. Ostrzejsze i wyrazistsze smaki to coś po co sięga mój mąż. Ja jednak zawsze robię 2 wersje (łagodniejszą i ostrzejszą): dla mnie i dla męża. Składniki: 200 g makaronu spaghetti Arc Pol 1 mała puszka kukurydzy 2 marchewka 2 szalotki dymka 500 g boczniaków 1/2 szt awokado 1 limonka 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy szczypta papryki ostrej szczypta(...)minuty. Marchewkę zetrzeć. Dodać wraz z kukurydzą do warzyw. Zalać 600 ml wody. Gotować 6 minut. Dodać sok z limonki oraz skórkę.  Na ostatnie 5 minut dodać makaron. Gotować aż makaron będzie al dente. Podawać z awokado i dymką

Kuchnia w oparach
Penne z sosem pomidorowo-pieczarkowym zapiekane z mozzarellą 125

który można rozdzielić na kilka osób lub zrobić tak, aby był na dwa dni.  Na drugi dzień w zasadzie wszystko smakuje jeszcze lepiej! Składniki penne lub inny kształt makaronu sos pomidorowy ze świeżych pomidorów, u mnie malinówki pieczarki , ilość zależy od naszych preferencji mała cebula sól i pieprz do smaku kilka plastrów mozzarelli lub mozzarella tarta świeża bazylia oliwa(...)korzystamy z gotowego. Cebulkę siekamy drobno i dusimy na odrobinie oleju. Pieczarki szatkujemy i dodajemy do cebulki. Dusimy. Uduszone pieczarki dodajemy do sosu pomidorowego. Zalewamy nim ugotowany al dente makaron. Mieszamy, wsypujemy parmezan, u mnie nawet dwie garście, mieszamy. Dodajemy świeżej bazylii siekanej drobno. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek , wykładamy makaron i posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w 160 stopniach

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami 165

Makaron ze świeżymi i suszonymi pomidorami, oliwkami i tuńczykiem 🐟 Jeden z moich ulubionych.Przyznawać się... Kto je ryby, a kto nie? My w lecie zdecydowanie częściej ze względu na działkę przy stawach. Składniki na 3 porcje: 300 g makaronu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor Garść oliwek 5 suszonych pomidorów Świeża bazylia 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła/oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka oregano Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Pomidora sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórę. Kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z masłem/oliwą przez 5 minut. Czosnek wyciskamy, suszone pomidory i oliwki kroimy. Również podsmażamy. Dodajemy tuńczyka (razem z płynem) i doprawiamy. Podsmażamy do momentu redukcji płynu. Całość podajemy

Czarnawisienka
Sos bolognese 165

Najlepszy sos bolognese, jaki do tej pory jadłam. Sos jest bardzo sycący i łatwy do przygotowania. Sos bolognese jest bogaty w smaku, a podany na obiad z makaronem, na pewno wszystkim posmakuje. Sos świetnie smakuje nie tylko podany od razu po zrobieniu, ale również podgrzany i nie wiem, czy nie jest jeszcze lepszy. Oprócz jedzenia takiego sosu z makaronem używam(...)minut. Następnie dodać koncentrat i sól, po wymieszaniu gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia. Doprawić do smaku mielonym pieprzem.  Sos bolegnese najlepiej smakuje z ugotowanym al'dente makaronem.  * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka

Gotuj w domu
Sałatka makaronowa w paprykowym pesto 121

strony. Papryki przełożyć do foliowej torebki i odstawić do ostygnięcia. Po przestygnięciu zdjąć z nich skórkę i przełożyć do melaksera, dodać pozostałe składniki pesto i zmiksować na gładkie pesto. Makaron ugotować do miękości, odsączyć i do jeszcze ciepłego makaronu przełożyć pesto i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Pomidorki pokroić na pół, przełożyć do makaronu, dodać rukolę i pokrojoną w kostkę mozzarellę

Cooking for Emily
Spaghetti al pesto trapanese 164

migdałów, pomidorków cherry, świeżej bazylii, czosnku, oliwy i sera pecorino lub parmigiano reggiano. Ja użyłam tego drugiego. Polecam, naprawdę warto spróbować :-) Miłego dnia :-) Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu spaghetti 500 g pomidorków cherry spora garść świeżej bazylii 2-5 ząbków czosnku (ja dałam 4) 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 80 g migdałów bez skórki(...)pokrojone w kosteczkę pomidorki. Blendujemy aż wszystkie składniki się połączą. 4. Teraz doprawiamy solą i pieprzem. Sos odstawiamy, żeby smaki nam się przegryzły. 5. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. 6. Ugotowany makaron łączymy z pesto. Nakładamy na talerze, posypujemy startym serem i możemy podlać strużką oliwy z oliwek extra virgin. Smacznego

kruche babeczki
Indyk z penne w kremowym sosie z suszonymi pomidorami 153

Pyszny i bardzo prosty pomysł na szybki domowy obiad. Takie mięsko w sosie idealnie właśnie smakuje z makaronami. 400 g sznycli z indyka Przyprawa do mięsa 250 g pieczarek 2 cebule ½ pęczka natki pietruszki 500 ml wody lub bulionu 200 g gęstej śmietany 18% 1 łyżka mąki ryżowej 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem Sól Pieprz Czosnek granulowany(...)makaronu penne Sznycle z indyka kroimy na mniejsze kawałki. Każdy przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Mięso przesmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy zmięknie dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Całość dusimy przez 10 minut, podlewamy wodą lub bulionem. Dodajemy natkę pietruszki oraz suszone pomidory z czosnkiem. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.  Śmietanę

VioletoweKucharzenie
Szybki przepis na cukinię – fit spaghetti napoli 167

już warto testować różne przepisy, bo to wdzięczne i uniwersalne warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów. Mój dzisiejszy przepis na cukinię to spaghetti napoli z cukinią zastępującą makaron. Danie nie tylko pyszne i lekkostrawne, ale również bezglutenowe! Cukinia nie dość, że jest pyszna to jest też bardzo zdrowa – to idealne warzywo dla dbających o zdrowie i osób(...)sporo wiele cennych składników odżywczych m.in. potas, żelazo, magnez i witaminę C. Mój przepis na cukinię to spaghetti z cukinii, czyli zoodles, gdzie pokrojone w cieniutkie paski warzywo zastępuje makaron. Innymi słowy, fit spaghetti napoli to duszona cukinia oblepiona ziołowym sosem ze świeżych pomidorów, podawana ze marchewką (opcjonalnie) oraz świeżą bazylią. Po prostu pycha! Lubicie przepisy z cukinii? Zobaczcie

A to pestka
Wegetariański makaron z kapustą 114

Świetna alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa. Składniki: 250 g makaronu pantacce toscane (ew. typu łazanki) 1/2 główki młodej kapusty 2 łyżki masła 1 mała cebula 3 suszone pomidory z oliwy 200 g wędzonych kiełbasek sojowych sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę. Wrzucamy pokrojone kiełbaski, pomidory pokrojone(...)paski, chwilę smażymy, zalewamy wodą, dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy pod przykryciem do jej miękkości. Wrzucamy makaron, nadal smażymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze starym serem (ulubionym -u nas bursztyn) i posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Noodle z tuńczykiem 150

czemu? Wczoraj przygotowywała je moja dziesięciolatka z moimi podpowiedziami i efekt widzicie na zdjęciu (my zajadaliśmy ze smakiem). PRZEPIS NA NOODLE Z TUŃCZYKIEM Składniki na noodle z tuńczykiem: 300g makaronu noodle – u mnie żytnie 1 puszka tuńczyka w oleju 1 ząbek czosnku 2 marchewki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 duże łyżki majonezu sok z ćwiartki cytryny sól pieprz(...)łyżek oliwy sezam Jak zrobić noodle z tuńczykiem: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Marchewki obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy minute na oliwie. Do marchewek dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tuńczyka z olejem, majonez, natkę, mieszamy podgrzewamy minutkę. Do sosu dodajemy odcedzony makaron. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. posypujemy sezamem. Artykuł Noodle z tuńczykiem pochodzi z serwisu

Dorota Smakuje
Sałatka z indyka z czerwoną fasolą i makaronem 134

bardzo sycąca. Z pewnością przekonacie do niej swoją rodzinę Składniki: 400 g mięsa z indyka na gulasz 4 jajka 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka groszku zielonego 110 g makaronu 4-5 łyżek majonezu Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony Przyprawy do gotowania indyka: sól, pieprz cytrynowy, kurkuma, papryka słodka mielona, bazylia, ziele angielskie, liść laurowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Mięso(...)indyka zagotować z wyżej podanymi przyprawami. Gotować 40 minut. Po tym czasie mięso wyłożyć na talerz i odstawić do ostygnięcia. Makaron ugotować według wskazań producenta. Jajka gotować przez 10 minut. Przestudzone mięso można posiekać na drobniejsze kawałki, wrzucić do miski. Dodać jajka potarte na tarce o grubych oczkach. Wsypać przestudzony makaron, dodać fasolkę i groszek. Posypać solą i czarnym pieprzem

Przepisy Babci
Makaron z botwinką, serem i orzechami 202

przetwórnia owocowa ruszyła na dobre. Przerabiam na dżemy, soki i kompoty wszelakie dostępne w rodzinnym ogrodzie owoce. Ale nie o owocach dzisiaj mowa, a o botwince. Zapraszam na pyszny makaron w różowej odsłonie :) Botwinka w innej odsłonie niż chłodnik. Tak dobra, że już ze 3 razy ją w ten sposób przygotowałam. Nie zajmuje sporo czasu. Botwinkę możecie przyrządzić(...)Składniki na 2 porcje: pęczek botwinki 1 mała cebula 150 ml śmietany kremówki 100 g sera pleśniowego np. blue sól, pieprz, świeży tymianek garść orzechów włoskich 250 g makaronu  Orzechy z grubsza posiekać i podprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Botwinkę umyć. Buraczki pokroić w plastry a następnie w słupki. Łodygi pokroić w podłużne kawałki; posiekać połowę liści z pęczka

My simple kitchen