czasu ani ochoty na gotowanie, wybieram proste przepisy. Takie, które nie wymagają dużo stania przy garnkach, a są sycące i pożywne. Jednym z takich przepisów jest makaron soba z warzywami i sosem z masła orzechowego. Makaron soba do Polski przywędrował z Japonii, gdzie jego historia sięga XVI wieku. [...] Artykuł Makaron soba z warzywami pochodzi z serwisu jedzeniowy
Vegan Tastesałatka, którą zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie. Do jej przygotowania potrzeba kilku prostych składników, które zakupicie w każdym sklepie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do sałatki niezbędna będzie szynka, świeży ogórek, makaron, cebula, kukurydza, jogurt naturalny, majonez oraz musztarda. Jak sami widzicie, są to bardzo proste i ogólnodostępne produkty. Składniki te, w połączeniu ze sobą z dodatkiem delikatnego sosu na bazie głównie(...)pracy, domowe imprezy i inne przyjęcia okolicznościowe. Świetnie się sprawdzi także podczas świąt. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Składniki 200 g szynki 1 ogórek świeży 160 g makaronu 1/2 papryki czerwonej 1 cebula czerwona 1/2 puszki kukurydzy 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną
Przepiski.pltego łatwy do przygotowania. Spaghetti i ciepły sos mięsem mielonym i pomidorami. Robi się je naprawdę szybko, smakuje nieziemsko! PRZEPIS NA SPAGHETTI PO BOLOŃSKU Składniki : 400 g makaronu spaghetti 400 g mięsa mielonego 2 cebule 1 marchewka 200g koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 100 ml oliwy sól pieprz świeża bazylia i pomidorki cherry do dekoracji Jak zrobić spaghetti po bolońsku(...)Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z przepisem z opakowania. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz startą na tarce marchewkę. Do cebuli dodajemy mięso i krótko przesmażamy, rozdrabniając je drewnianą łopatką. Dodajemy koncentrat pomidorowy i szklankę wody, czosnek przeciśnięty przez praskę i gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą
Dorota Smakujeczerwonej cebuli. Całość wymieszałam z sosem jogurtowo – majonezowym z czosnkiem. To pyszna i pożywna sałatka, która świetnie sprawdzi się jako lekki samodzielny posiłek. Składniki: 1/2 szklanki drobnego makaronu (użyłam typu kolanka) 1 mały brokuł 3 łyżki kukurydzy konserwowej 3 łyżki startego parmezanu (lub grana padano) 1/2 czerwonej cebuli Sos: 100 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku(...)łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente i odcedzić. Brokuła umyć i podzielić na malutkie różyczki. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować około 2 minut (ma być al dente). Odcedzić. Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na cienkie plasterki. Sos: Do miseczki wlać jogurt naturalny. Dodać majonez, sok z cytryny, szczyptę
Oryginalny smakOcet ryżowy 1-2 łyżki Cukier 1-2 łyżeczki Czosnek 1 ząbek starty Imbir 5 cm starty Ciepła woda Dodatki Pieczarki kasztanowe 250 gram Olej roślinny 3-5 łyżki Makaron ryżowy 400 gram Orzeszki ziemne prażone garść Szczypiorek zielona część posiekana Szczypiorek biała część posiekana Chili 1 sztuka Przygotowanie Sos Mój drogi czytelniku nic łatwiejszego, po prostu wymieszaj wszystkie składniki(...)wlej olej, wrzuć pieczarki i dość mocno je podsmaż. Reszta dania Po pierwsze do podpieczonych pieczarek wrzuć pędy bambusa, posiekane chili, biała część szczypiorku i chwilę podsmaż. W międzyczasie makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Na koniec wlej sos na patelnię, wymieszaj, dodaj zieloną część szczypiorku. Na sam koniec, nałóż makaron, sos orzechowy z pieczarkami, posyp prażonymi orzeszkami ziemnymi
RafalCookzasmakuje również Wam i Waszym bliskim. Super smakuje dodatkowo polana już na talerzu ketchupem. To taka moja słabość, zawsze go dodaję do prawie każdej sałatki makaronowej. 250 g drobnego makaronu 5 jajek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 70 g kukurydzy 100 g żółtego sera np gouda 1 por 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% zioła prowansalskie(...)sól, pieprz szczypiorek Makaron gotujemy na al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę. Tuńczyka osączamy z zalewy, rozdrabniamy. Kukurydzę osączamy z zalewy. Pora kroimy na półplasterki. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Majonez łączymy z kwaśną śmietaną. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi (najlepiej z młynka) oraz solą i pieprzem. W dużej misce
Smaki Na Talerzułyżek Sos miodowy Miód 5-7 łyżek Sos sojowy 3-5 łyżek Ocet ryżowy 1-2 łyżki Sos ostrygowy 3-5 łyżek Mąka ryżowa 1-2 łyżeczki Dodatki Makaron ryżowy 400 gram Czosnek 3-5 ząbki Imbir 5 cm Chili 1 sztuka Sezam Szczypiorek posiekany Miód 2-3 łyżki Sos sojowy 3-5 łyżek Pomarańczowy kurczak po Chińsku Przygotowanie Kurczak(...)drugie w razie potrzeby dodaj łyżkę, lub dwie oliwy i wrzuć posiekany Imbir, następnie, chili i czosnek, chwilę podsmaż, dodaj sezam, ponownie wymieszaj i podsmaż. W międzyczasie gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu i wymieszaj w miseczce miód z sosem sojowym. Po trzecie wrzuć kurczaka na patelnię, wymieszaj i wlej sos. Sos, który oczywiście przygotujesz mój drogi czytelniku z miodu
RafalCookPrzygotowałam ostatnio bardzo ciekawą w smaku sałatkę. Z delikatnie słodko-kwaśnym akcentem. Bardzo mi smakowała. Do sałatki warto wybrać drobny makaron, aczkolwiek kształt może być zupełnie inny, niż wykorzystany przeze mnie. Seler konserwowy polecam dokładnie odcisnąć z zalewy, i dodatkowo posiekać na desce, by był nieco mniejszy (choć ten krok już opcjonalnie). Sałatka jest pełna smaku. Mamy tutaj słodką marchewkę(...)chrupiącą paprykę, lekko ostre ogórki, marynowaną cebulę, seler konserwowy, który nadaje lekko orzechowego posmaku oraz sos majonezowo-musztardowy. Moim zdaniem sałatka smakuje lepiej, niż wygląda 250 g drobnego makaronu 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 łyżka cukru pudru 1-2 łyżki octu z czerwonego wina 1 marchewka 1 słoiczek selera konserwowego 3-4 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu
Smaki Na TalerzuDomowy i ręcznie wyrabiany makaron z dodatkiem kakao podany z musem bananowym z super dojrzałych bananów i chili. MAKARON CZEKOLADOWY Z MUSEM BANANOWYM SKŁADNIKI 350 gramów mąki pszennej; 2 łyżki kakao; 1 jajko; 2-3 łyżki maślanki naturalnej; szczypta soli; pół kilograma bardzo dojrzałych bananów; 1-2 łyżeczki pasty waniliowej lub laska wanilii; pół łyżeczki mielonej, ostrej... Artykuł Makaron czekoladowy
Kuchnia TomkaSmażone kawałki kurczaka z cebulą i warzywami, szynką i omletem połączone z makaronem i przyprawami. BAMI GORENG SKŁADNIKI 250 gramów makaronu chińskiego pszennego (chow mein); 300 gramów mięsa z wyluzowanych udek kurczaka; 300 gramów warzyw (u mnie mrożona mieszanka chińska); 100 gramów gotowanej szynki; 1 duża cebula; 1 duży ząbek czosnku; pęczek dymki; dwa jajka;... Artykuł Bami Goreng makaron
Kuchnia Tomkanowym roku liczą kalorie, ale i dla tych co mają ochotę na coś pysznego i szybkiego w przygotowaniu. Składniki: 1 średniej wielkości brokuł ok 1 szklanki makaronu ryżowego orzo średniej wielkości cebulka słoik suszonych pomidorów puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym garść ziaren słonecznika sól, pieprz Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko(...)osolonej wodzie. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Suszone pomidory i cebulkę drobno kroimy. Do miski przekładamy makaron, ugotowanego brokuła, odsączonego z zalewy tuńczyka, cebulkę i pomidory. Dresing: 4 łyżki oleju lnianego (może być oliwa z oliwek) 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu winnego sól, pieprz Podane składniki mieszamy ze sobą do połączenia i polewamy nimi
Cynamonowe szczęścieMałe kawałki indyka smażone w woku razem z groszkiem cukrowym i pieczarkami oraz imbirem, kolendrą i chili. MAKARON Z INDYKIEM SKŁADNIKI 250 gramów makaronu pszennego mie lub chow mein; 250 gramów fileta z indyka; 125 gramów groszku cukrowego; 125 gramów brązowych pieczarek; 150 gramów kiełków fasoli mung; 75 gramów niesolonych orzeszków ziemnych; kilkucentymetrowy kawałek świeżego... Artykuł Makaron z indykiem
Kuchnia Tomkaoliwy. PESTO GENOVESE SKŁADNIKI pęczek liści świeżej bazylii oliwa extra vergine garść parmezanu lub sera owczego pecorino 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków piniowych sól morska 200 gramów makaronu papardelle przepis na makaron z pesto genovese z Ligurii Artykuł Makaron z pesto Genovese z Ligurii pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka