najmniej 3 Szybkie smażenie nie tylko dla wołowiny Stir fry to technika szybkiego przygotowywania rozmaitych dań, krótko obsmażonych na bardzo intensywnym ogniu. Metoda świetnie sprawdza się w przypadku makaronów, warzyw, owoców morza, drobiu, czyli generalnie produktów miękkich, podatnych na wysokie temperatury lub, jak w przypadku wołowiny, surowców, które nie muszą być mocno wysmażone (a nawet nie powinny). Czy do szybkiego(...)miksturze przez 15 minut i gotowe. Mięso staje się mięciutkie i idealnie nadaje się do dań typu stir fry. Ten patent pochodzi z serwisu seriuoseats.com . Składniki: Opakowanie makaronu chińskiego 0,5 kg polędwiczki wieprzowej lub żeberek wieprzowych (bez kości) 1 łyżeczka sody Sos 3 łyżki cukru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki
Niedzielny kucharzdużej miski i mamy wspaniałą, zdrową ucztę. Micha zdrowia przypomina takie zdekonstruowane sushi w formie sałatki – jest surowa ryba, są warzywa, są wodorosty. Może być też ryż lub makaron ryżowy. Zdecydowanie polecam tu improwizację – ważna jest jakość składników (jeśli używamy surowej ryby, koniecznie korzystajcie z miejsc, gdzie jest bardzo świeża – nie polecam supermarketów). Mój mąż podsumował michę(...)jednozdaniowo: “chciałbym jeść to codziennie”. Lekko, pysznie, świeżo. Micha zdrowia z łososiem i makaronem ryżowym: ok. 50-100 g ugotowanego makaronu ryżowego na osobę (typu wstążki) ok. 50-100 g dobrej jakości surowego łososia na osobę (można użyć także ugotowanego/ugrillowanego) 1/4 dużego, dojrzałego awokado na osobę kilka plasterków świeżego ogórka na osobę 1 czubata łyżeczka suszonych wodorostów wakame
Poezja smakuSkładniki: * Filet z kurczaka 2 szt ( 500 g) * Makaron lazania ( 9-10 płatów makaronu) * Cebula 2 średnie * czosnek 2 ząbki * pieczarki 500 g * pomidory w puszcze 2 * ser żółty 250 g * mozzarella kulka 125 g * kilka łyżek oleju * Tymianek łyżeczka * Słodka papryka łyżeczka * zioła prowansalskie łyżeczka * sól * pieprz Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę przyprawić słodką papryką(...)Wymieszać i zdjąć z ognia. Ser żółty zetrzeć na tarce lub pokroić drobno. Ser mozzarella pokroić na cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować odrobioną oleju. Na dnie wyłożyć 3 płaty makaronu. Wyłożyć połowę sosy pomidorowego. Posypać serem żółtym (2/3 całej porcji). Ponownie ułożyć płaty makaronu, pozostały sos pomidorowy i układamy trzecią warstwę, makaronu. Posypujemy pozostałą częścią żółtego sera. Na wierzchu układamy
Kulinarne przygodyupalne dni, które już od dłuższego czasu są w Polsce. Do sałatek makaronowych warto wybrać ciekawe kształty, które ładnie prezentują się na talerzu. Mój wybór padł na makaron w kształcie kokardek, popularnie nazywany we Włoszech farfalle czyli motylki. Sałatka makaronowa z mozzarellą / 1 porcja Składniki: 100 g ugotowanego wcześniej makaronu farfalle czyli kokardki 1 pomidor kilka kuleczek mozzarelli(...)łyżki startej na dużych oczkach cukinii 2 szczypty suszonego oregano 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Makaron przekładamy do miseczki. Pomidora ze skórą kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki. Dodajemy do makaronu. Kuleczki mozzarelli rozrywamy i dodajemy do makaronu. Oliwę z oliwek mieszamy z solą i oregano. Dressingiem polewamy sałatkę i mieszamy. Na wierzchu układamy
Moja smaczna kuchniaMakaron z łososiem w kremowym sosie winnym. Tym wykwintnym daniem możesz zawsze przyjąć niespodziewanych gości. Będą zachwyceni cudownym aromatem białego wina i strukturą serowego sosu jaką daje gorgonzola. Obiecuję, że będzie wyśmienicie i każdy poprosi o dokładkę. Może od razu przygotuj więcej Jest to danie kuchni włoskiej więc wybrałam klasyczny włoski makaron tagliatelle. Pochodzi z regionu Emilia-Romagna i jest(...)taki który akurat masz w szafce i nie przejmuj się tym ani trochę. Zobaczysz – oni i tak będą zachwyceni. Piękne jest to w jaki sposób włosi robią swoje makarony. Nie musi on topić się w sosie, wystarczy że jest nim oblepiony. Śmietanka i gorgonzola tworzą delikatny, kremowy sos, który fajnie wtopi się w makaron ale nie obciąży go . Dodatek
Słodkie GotowanieDanie genialne w swej prostocie, a przygotowanie go zajmie Ci tyle ile ugotowanie makaronu. Składniki ( 2 osoby): ulubiony makaron pojedyncza pierś z kurczaka 3 łyżki zielonego pesto garść orzechów laskowych olej do smażenia Przygotowanie: ugotuj makaron wedle przepisu na opakowaniu w czasie gdy gotuje się makaron, pokrój filet z kurczaka z kostkę, lekko posól i popieprz, a następnie(...)podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju orzechy wysyp na deskę i posiekaj na mniejsze kawałki nożem makaron odlej i wrzuć z powrotem do garna, w którym się gotował, dodaj do niego pesto i wymieszaj, następnie dorzuć kurczaka i orzechy, wymieszaj, przełóż na talerz gotowe! Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujetrzy tygodnie kluski z truskawkami częściej niż kanapki..... Najlepsze są kluchy własnej roboty świeżo ugotowane i do tego świeżo zerwane truskawki. Niebo w gębie. Zbieram się do produkcji własnego makaronu. W sumie dobrą mąkę mam, jeszcze jaja wsiowe przydałyby się. Bajka! Własny ogród podczas niemocy kulinarnej jest świetnym rozwiązaniem. Nie mam pomysłu to biegnę w grządki i szukam czegoś(...)się wrzucić na ząb. Brzuch pełny i człowiek zadowolony :D Może będę "oryginalna"i podam składniki :D Ale w sumie czemu nie pisać o tym, jeśli to jest smaczne? * makaron * truskawki * cukier Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, truskawki rozgnieść tłuczkiem i wymieszać z cukrem, połączyć z makaronem. Mamy obiad :D Ilości makaronu, truskawek i cukru dowolne. Wedle upodobań
Pieprzyć z FantazjąIdealne połączenia pierożków, sosu pomidorowego i sera. Po zapieczeniu jest na prawdę pyszna. Można ją przygotować wcześniej, przed zapieczeniem dodać ser i gotowe. Polecam. SKŁADNIKI : 250 g makaronu tortellini ( serowe ) 1 puszka pomidorów krojonych 3/4 szklanki soku pomidorowego 1 cebula 1 mała marchew 3 ząbki czosnku sól, pieprz, ostra papryka do smaku po 1/2 łyżeczce bazylii(...)wszystkie przyprawy oprócz świeżych liści bazylii. Prużymy około 15 minut. Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy krojone liście bazylii, doprawiamy go jeszcze solą, pieprzem, papryką i ewentualnie szczyptą cukru. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Wykładamy go łyżką do makaronu, bezpośrednio z garnka i wkładamy do sosu. Chwilkę gotujemy na małym ogniu i gotowe. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy cały
Kulinarne Fantazje MarioliRamen (jap. 拉麺 bądź ラーメン; rāmen) – japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury. Ramen do Japonii przywędrował z Chin i różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso, podczas gdy tradycyjnie w Japonii stosowało się głównie ryby i warzywa. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku, jednak popularny stał się(...)gałązki selera naciowego - 2 łyżeczki pokrojonej trawy cytrynowej( KLIK ) - grzyby shiitake (kapelusze-kilka sztuk) ( KLIK ) - gwiazdka anyżu ( KLIK ) - 1 laska cynamonu ( KILK ) - sos sojowy japoński Marukin ( KLIK ) Dodatki: - makaron udon (dałam gotowy) ( KLIK ) - jajka – po 1 na porcję - uprażone ziarna sezamu ( KLIK ) - łodyżki szczypiorku - kilka listków sałaty rzymskiej - plasterki papryczki chilli - wodorosty nori ( KLIK ) Marynata do jajek
mojewypiekiinietylkoSałatka makaronowa z tuńczykiem i ogórkiem to ekspresowa w przygotowaniu przekąska. Makaron, tuńczyk, ogórki, kukurydza i szczypiorek do tego majonez oraz musztarda to prosta i smaczna kompozycja, znakomity pomysł na śniadanie lub kolację. składniki na 4 porcje 200 g drobnego makaronu puszka tuńczyka w sosie własnym (180 g ) 2 średnie ogórki zielone pęczek szczypioru z dymki(...)kukurydzy z puszki 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy czarny pieprz sól przepis Makaron gotujemy w garnku z lekko osolonym wrzątkiem, według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy i studzimy. Wystudzony makaron przekładamy do dużej miski. Obrane ze skórki ogórki kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do makaronu. Opłukany szczypior z dymki dość drobno siekamy i wrzucamy do miski
Smakowite Daniazaprzątaną myślami…Ale o tym poźniej. O ważnych sprawach nie rozmawiam ana pusty żołądek. Na kolację przygotowałam spaghetti z tuńczykiem i szpinakiem, czyli spaghetti florentine. Tak nazywają Włosi makaron ze szpinakiem . Niech więc będzie spaghetti florentine z tuńczykiem. Jest to delikatny w smaku makaron z duża ilością pomidorów i oczywiście szpinaku. Danie z makaronu gotowe dosłownie w 30 minut(...)pół. Smaż przez 2 minuty. Pomidorki powinny być w całości z lekko popękaną skórką. Następnie dodaj tuńczyk, spaghetti i na końcu szpinak. Dopraw danie solą i pieprzem. Ułóż makaron na talerzach i posyp cienkimi kawałkami parmezanu. Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Spaghetti z tuńczykiem i szpinakiem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaSpaghetti primavera – pyszna wiosenna pasta! Jedno z najbardziej zielonych dań, pełne warzyw i smaków wiosny. Chyba najbardziej zdrowy makaron jaki można sobie wyobrazić. Czas: 20 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 duże Tak jak w przyrodzie bocian zwiastuje nadejście wiosny, tak w dobrych restauracjach pojawienie się spaghetti primavera w menu oznacza powrót nowalijek na stół. Niedawno zrobiliśmy własną(...)wersję dania w formie pęczotto , które okazało się jednym z hitów na Niedzielnym kucharzu. Nie było więc wyjścia, trzeba było zrobić primaverę zgodnie z oryginałem, czyli z makaronem Naprawdę trudno znaleźć tak napakowane zieleniną i witaminami danie! Jest tu cukinia, brokuł, groszek, fasolka szparagowa, szparagi. Do tego bardzo lekki sos na bazie masła i jogurtu greckiego. To nasze małe odstępstwo
Niedzielny kucharzDzisiaj kuchnia włoska, do której mam słabość. Makaron spaghetti z pachnącym i pysznym pesto ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, oliwy z oliwek i parmezanu. To oryginalne połączenie, które zniewala aromatem i smakiem. Pesto doskonale sprawdzi się również jako dodatek do pizzy , gnocchi, sałatek , pieczywa i wielu innych potraw. Tradycyjnie składniki na pesto uciera się w marmurowym moździerzu, jeśli(...)sobie pracę, użyjcie blendera Opcjonalnie orzeszki piniowe można zastąpić orzechami nerkowca lub ziarnami słonecznika, jednak polecam użyć oryginalnych składników, bo smak będzie się nieco różnić. Składniki: około 300 g makaronu spaghetti 1 duża doniczka bazylii 40 g orzeszków piniowych 1 ząbek czosnku 2 łyżki startego parmezanu + 1 łyżka do dekoracji około 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine sól pieprz
Oryginalny smakjest również bardzo bliskim krewniakiem klasycznej włoskiej gremolaty. Tak, czy inaczej, jest to zastrzyk zielonej wiosennej energii w najprostszej postaci. Dania tego typu są z pewnością gratką dla miłośników makaronu jako takiego - nie ma co ukrywać, że w towarzystwie tak prostych sosów, to on gra pierwszą rolę. Dlatego powinien być jak najlepszej jakości i dobrze ugotowany. Smacznego! :) Składniki: makaron spaghetti(...)duży pęczek pietruszki 3 łyżki prażonych pestek dyni 3 łyżki startego parmezanu (lub podobnego twardego sera) 6 łyżek oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli (+ sól do gotowania makaronu) skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki soki z cytryny Wykonanie: Pietruszkę posiekać. Czosnek również posiekać i rozetrzeć na pastę z łyżeczką soli. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody
zadanie-gotowaniezupy ok. 3 litry): 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki (korzenie) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 3 puszeczki przecieru pomidorowego ok. 100 ml śmietanki 30% 250 g makaronu lub ryżu oliwa do smażenia ok. 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, czarnuszka, kozieradka, majeranek ok. 3 litry wody Wykonanie: 1. Zaczynamy od pokrojenia cebulki w kosteczkę. Następnie(...)razem wszystko chwilę smażymy. 4. Następnie wlewamy ok. 3 litrów wody, przykrywamy gar i tak gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. 5. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy makaron lub ryż. 6. Gdy zupa się już pogotuje to czas na przyprawy. Wsypuję około dwóch łyżeczek soli, trochę pieprzu i pół łyżeczki kozieradki. Chwilę gotujemy. 7. Następnie dodajemy przecier pomidorowy
Kawa z mlekiem