Zielone pesto, w sam raz do pieczywa, makaronu, ryby czy jako farsz do mięsnych roladek. Składniki: 2 duże garście listków jarmużu duży pęczek natki pietruszki awokado (Hass) sok z połówki cytryny 1/3 szklanki oliwy 4 łyżki pestek słonecznika sól, pieprz Przygotowanie Słonecznik prażymy na suchej patelni. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką wybieramy miąższ. Wszystkie składniki prócz oliwy
e-PrzepisyKulinarneilością szpinaku i dodatkiem suszonych pomidorów oraz fety. Naleśniki świetnie smakują z jogurtowo- serowym sosem. Nadzienia z tych naleśników, bardzo często używam też do wypieku tarty albo łączę z makaronem. Myślę, że świetnie sprawdziłoby się również w pierogach. Koniecznie wypróbujcie! SKłADNIKI : (około 15 naleśników)* ciasto na naleśniki : 1 jajko 8-10 łyżek mąki 200 ml wody gazowanej 150 ml mleka
DefinicjaSmakuKolejna propozycja podania makaronowych muszli, tym razem już nieco jesienna, bo z dodatkiem dyni i grzybów. Nadzienie dzięki dodatkowi ricotty jest kremowe i delikatne, a śmietanowo
DefinicjaSmakuukładamy gałązki rozmarynu i wkładamy do piekarnika na 15 minut, temperatura 200 stopni. Po tym czasi wyjmujemy warzywa, układamy na nich filety i pieczemy 10 min. Można podawać z makaronem, kaszą lub grzankami. Ja wybrałam opcję z pełnoziarnistym spaghetti wymieszanym z pesto z suszonych pomidorów. Smacznego
DefinicjaSmakuPesto szparagowe jest cudowne! Świetnie smakuje z makaronem, jako dodatek do grzanek z mozarellą, czy nadzienie do mięsnej rolady - o czym wkrótce się przekonacie :) Jeśli macie w lodówce kilka szparagów koniecznie przeróbcie je na pesto! SKŁADNIKI 1/2 pęczka zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 3 łyżki tartego parmezanu kilka listków świeżej bazylii 10-12 migdałów 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego
DefinicjaSmakulicie zwiędną i zmiękną. Przestudzić. Dodać, koperek, pietruszkę, pokruszoną fetę i bryndzę. Dokładnie wymieszać . Przyprawić solą, dużą ilością pieprzu. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać
Stare GaryBardzo lubię wszelkiego rodzaju kluski i makarony. W polskiej kuchni mamy się czym pochwalić. A że ja wciąż jestem wygłodniała po pobycie w Londynie, więc wczoraj na piątkowy obiad zaserwowałam kluski z kaszy jaglanej uformowane na sposób śląski. Inspiracją do tego dania był przepis z bloga Zapach Apetytu . Składniki (na 3 porcje): 220 g kaszy jaglanej 4 czubate łyżki mąki
Weekendy w domu i ogrodzieProste, szybkie danie, jakie uwielbiam. Zawsze przygotowuję je, gdy nie mam pomysłu na obiad. ;) Nadaje się tak, jako sos do grubszego makaronu (na przykład fussili), jak i do podania solo w głębokim talerzu, jako potrawa jednogarnkowa. 1 średniej wielkości podwójna pierś kurczaka 1 kartonik/ butelka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 duża czerwona papryka 1 duża
Kuchenna Kontrrewolucyapamiętać, choć i tak mam wrażenie, że jemy je zbyt rzadko. Dzisiejsza propozycja to pstrąg łososiowy z pomidorowym pesto. Pesto przygotowywałam już jakiś czas temu: TUTAJ . Dodaję ją do makaronów lub na kanapki. Sprawdziła się także w połączeniu z rybą. :-) 1 duży filet z pstrąga łososiowego 1/2 cytryny 10 suszonych pomidorów z oleju 10 orzechów, u mnie nerkowca 5 listków
Szefowa kuchniUżywam takiej salsy do wszystkiego czyli do chleba, do wędliny, do kanapek, do pierożków mięsnych, do makaronu, do naleśników itd. Salsa jest bardzo odświeżająca, odżywcza i znakomita przy upałach, które mam nadzieję nadejdą. Przy chłodnych dniach też jest znakomita,wystarczy dodać papryczkę chili i kapsaicyna zrobi swoje, zapraszam. Papaja czyli melonowiec właściwy jest bogata w witaminę C, A oraz witaminy
Moje Małe Czarowanieczym zagęszczamy zupę mąką kukurydzianą rozrobioną w winie, doprawiamy szczyptą pieprzu cayenne, odstawiamy do schłodzenia. Posypujemy świeżą posiekaną miętą. Najlepiej smakuje zimna z lodówki podana z małą ilością grubego makaronu. Smacznego
Wanilia i Kardamondobieraniu dodatków ogranicza Was tylko wyobraźnia Składniki: 10 szt. papieru ryżowego 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 100 g rukoli 1 awokado 2 ogórki np. gruntowe 150 g makaronu ryżowego Dodatkowo: miska z ciepłą wodą Czytaj dalej... Artykuł Spring rolls z warzywami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuprzyjedzie gość. Co podać...co podać na szybko? Do pogaduch ? Coś małego, coś dobrego, coś zdrowego...coś fajnego! Jak na złość bułki się skończyły, chleb był "wczorajszy". A gość makaronu..nie je! Z 15-tu zrobiło się 10 minut i trzeba było działać! Składniki -krakersy -szprot w oleju u mnie GRAAL Ziołowo Mi! Od ZIARENKOWO garść spora koperku
Z Kuchni Do Kuchniśrednie marchewki - 1 pietruszka - ćwiartka selera - 1 cebula - natka pietruszki - natka lubczyku - 3 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - sól, pieprz - szczypta chili - kilka igiełek rozmarynu - makaron domowy z pietruszką i lubczykiem Składniki na 10 porcji. Do garnka wrzucamy gęś, kurczaka, szponder wołowy i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają
Kuchenne Wariacje