makaron - 33044 przepisów (strona:1495/2203)

Wyposażenie nowej kuchni – lista niezbędnych sprzętów 80

wybrałam, jest idealny do niewielkiej kuchni i w zupełności wystarczy dla 2 osób. Garnki Sander mają dodatkowo niesamowicie przydatny system durszlaka w pokrywkach, ułatwiający odlewanie wody z warzyw czy makaronu. Tak niewielka rzecz, a okazuje się niezwykle przydatna. Wybierając naczynia do gotowania czy pieczenia zwróć uwagę na materiał, z którego są wykonane oraz możliwość użytkowania na różnego rodzaju

nietylkopasta.pl
Ketchup z cukinii 94

oczywiście wykorzystać w ten sam sposób co kupny, czyli na zimno do kanapek, tostów, parówek czy frytek. Ale również można go użyć do dań na gorąco jako sos do makaronu czy ryżu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5kg cukinii 2-3 papryki czerwone 4 cebule 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka curry 1 płaska łyżeczka papryki ostrej

Waniliowe Improwizacje
Pulpety w sosie śmietanowo - ziołowym 101

Robię je głownie ze względu na dzieci, ale nie tylko. Takie pulpety to zawsze jakaś odskocznia od tradycyjnych schabowych czy mielonych z ziemniakami. Ja pulpety podaję często z ryżem, makaronem, lub kaszą, żeby była odmiana. Często wymyślam różne sosy, aby nadać im trochę innego smaku i wyglądu. Tym razem zdecydowałam się na sos śmietanowo - ziołowy. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Waniliowe Improwizacje
Leczo z kiełbasą 115

wody. Wsypałam paprykę w proszku, dodałam koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiłam solą i pieprzem. Leczo dusiłam na niedużym ogniu ok. 30 minut. Leczo podawałam na ciepło z makaronem lub ryżem. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami 114

kuchnię orientalną. Sama pracując kilka lat w restauracji polsko - koreańskiej, trochę nasiąkłam tą kulturą i tymi smakami i się nimi zaraziłam. Lubię od czasu do czasu zjeść jakąś zupę, makaron chiński czy pierożki. Jednak jak wiadomo jedzenie na mieście trochę kosztuje, a poza tym nie zawsze mamy możliwość wyjścia do restauracji. Dlatego możemy niektóre dania przygotować sami w domu

Waniliowe Improwizacje
Mini kotleciki z warzywami 97

przekąskę i podać z ulubionym sosem. Można z nich zrobić szaszłyki, przeplatając je serem lub oliwkami. Ale można je też podać jako danie obiadowe z ryżem, ziemniakami, kluseczkami czy makaronem. Ja te kuleczki zrobiłam z myślą o dzieciach i ich małych rączkach i buziach. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 300g schabu ok. 200g mrożonych warzyw na patelnię

Waniliowe Improwizacje
Sajgonki z kurczakiem i warzywami 100

już mój drugi przepis na sajgonki. Na moim blogu znajdziecie też przepis na sajgonki z mieloną wieprzowiną i warzywami. Oprócz sajgonek mam też inne przepisy inspirowane kuchnią orientalną, np. makarony na sposób chiński czy smażone mięso. Kuchnią orientalną zaraziłam się pracując w polsko - koreańskiej restauracji. Te smaki naprawdę do mnie przemówiły. Jednak w domu trochę ciężko odtworzyć te smaki

Waniliowe Improwizacje
Schab duszony z papryką i brzoskwiniami 74

smaku słodko - ostrym, ale nie jest ani mocno pikantne, ani bardzo słodkie. Smaki są bardzo stonowane, żeby było czuć smak poszczególnych składników. Taki schab można podać z ryżem, chińskim makaronem, lub z pieczywem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g schabu 2 cebule 1 papryka czerwona 3-4 połówki brzoskwiń z puszki 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego

Waniliowe Improwizacje
Indonezja - Tempeh w mleczku kokosowym (Usih tempeh) 76

Tempeh kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. 4) Podajemy z ryżem (tradycyjnie) lub (mniej tradycyjnie) z makaronem ryżowym. U nas również jako dodatek zagościł brokuł, ale nie mówcie prawdziwym Indonezyjczykom, bo mogą chwycić się za głowę

Roślinożerni urlopowicze
Wegetariański przewodnik kulinarny po Dubrowniku 99

powodu miejsce to jest polecane przez Michelin czy Gault Millau. Mają tu ciekawą selekcję dań kuchni chorwackiej z elementami nowoczesności. Już kiedyś wspominaliśmy, że jedzenie njoków czy makaronu tudzież risotto w Dalmacji czy Boce Kotorskiej to żaden nietakt. Toż to dawna Republika Wenecka! Na naszych talerzach znalazł y się  więc njoki z wędzonymi migdałami i pa škim sirem

Roślinożerni urlopowicze
Knedle z bułki tartej 86

Bardzo lubię potrawy mączne takie jak domowe makarony, kluski czy właśnie knedle. Knedle to można powiedzieć taki rodzaj klusek, tylko z owocami w środku. Można zrobić knedle serowe, ziemniaczane, serowo - ziemniaczane, a nawet z bułki tartej. Do knedli można użyć zarówno owoców świeżych, sezonowych, jak i mrożonych. Najlepsze są śliwki, truskawki czy jagody, ale nie tylko. Knedle podaje się przeważnie

Waniliowe Improwizacje
Oliwa bazyliowa i pesto z orzechami 74

soku z cytryny, miodu lub czosnku - niech smakuje tak jak lubisz! Pesto idealnie nadaje się jako smarowidło do kanapek, dodatek do np. klusków śląskich lub jako samodzielny sos do makaronu. Poniższe aranżacje fotograficzne są efektem zaangażowania mojej mamy w robienie zdjęć :) ... w żółtym dyniowym kwiatku siedziała pszczoła! Co dobrego w bazylii? Świeża bazylia jest po pierwsze prze-pyszna, po drugie

Gary Bez dna
Pasta dyniowa - przepis na zdrowy półprodukt! 80

aromaty! Pasta dyniowa - i co dalej? Możliwości jest tak wiele! Z pasty dyniowej można przygotować mnóstwo, mnóstwo dań, zup i deserów... na przykład:  zupę krem,  sos do makaronu,  sos do mięsa,  pastę do kanapek,  sos do przekąsek,  muffiny lub placek...      Znajdź swój pomysł na wykorzystanie pasty dyniowej!     Pasta dyniowa

Gary Bez dna
Błonnikowe ABC - działanie, źródła, wskazówki 68

sobie więcej w codziennej diecie, postaraj się stosować do 3 prostych wskazówek za każdym razem kiedy podejmujesz żywieniowy wybór :) Wskazówka 1  Zamień "jasne" na "ciemne" Białe pieczywo oraz makarony zamień na razowe - dzięki temu w takiej samej ilości spożytego jedzenia dostarczasz sobie aż 5 razy więcej błonnika! Jak wygląda 5 g błonnika? Aby dostarczyć 5 g błonnika trzeba zjeść

Gary Bez dna
Gotowanie podczas obozu tai-chi - relacja kulinarna 98

zmiażdżony czosnek i zioła (w dowolnej ilości!). Mieszaj co jakiś czas doprowadzając do ulubionej konsystencji. Pod koniec gotowania dopraw świeżo mielonym pieprzem i jeśli chcesz - solą morską. Podawaj z makaronem spaghetti - najlepiej razowym. Jeżeli lubisz - posyp startym parmezanem. Można również użyć startego sera żółtego i posypać bardzo gorące danie - tak, żeby ser zdążył się rozpuścić lub wstawić na 5 minut

Gary Bez dna

Proponowane wyszukiwania