makaron - 33044 przepisów (strona:114/2203)

Makaron z brokułami i kurczakiem w serowym sosie 215

realacje dalekie od miłości:) Ostatnio brokuły przechodziły jedynie w zupie – bez zachwytów ale też bez większych protestów. Mam jednak nowy sposób na brokuły bo ten makaron z brokułami i kurczakiem w gęstym, serowym sosie okazał się hitem. Co prawda w jej wersji brokuła rozgniotłam na drobno z widelcem i wymieszałam z sosem:) ale całość bardzo jej smakowała. Jest więc(...)przepis, w którym polubią brokuła, albo po prostu będzie on „przechodził” Jeżeli robicie to danie na zapas to warto przechowywać składniki oddzielnie, nie zmieszane z sosem, żeby makaron nie rozmiękł. Co prawda sos bardzo gęstnieje ale to w niczym nie przeszkadza- rozgrzewamy trochę sosu w garnku lub na patelni ( można lekko rozcieńczyć wodą) i mieszamy z resztą składników

Cooking for Emily
Sałatka z kolorowego makaronu z szynką i pomidorami koktajlowymi 248

Sałatka z kolorowego makaronu z szynką i pomidorami suszonymi to idealna kompozycja na przyjęcie w gronie najbliższych ale również pomysł na zdrowe i pożywne danie dla naszych maluchów. Kolorowy makaron w kształcie serc dopełniony szynką i suszonymi pomidorami nie tylko zachwyca smakiem ale i sposobem podania. W ten sposób możemy zachęcić nawet największego niejadka poprzez zabawę kolorami i strukturami(...)jego skosztowania. Lista niezbędnych produktów i przepis przedstawiam poniżej. Składniki: 30 dag kolorowego makaronu w kształcie serca 10 dag szynki sopockiej 4-5 pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych 10 dag żółtego sera Szczypta soli, pieprzu, oregano, bazylii, tymianku, cukru 1- 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek oliwy z oliwek 1-2 łyżki octu winnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nie marnuje – makaron 109

tygodniu obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji dzisiejsza seria nie marnuje dotyczyć będzie właśnie makaronu. To produkt, który tak naprawdę w wersji suchej nigdy się nie psuję (oczywiście wszystko pod warunkiem, że dobrze go przechowujemy). Jednak gdy już go ugotujemy to często ląduje w koszu. Przeważnie dlatego, że źle wyliczyliśmy swoje możliwości lub dlatego, że zapomnieliśmy(...)oraz nie mamy pomysłu na ponowne wykorzystanie produktów (5%). Więcej na temat marnowania żywności znajdziecie w najnowszym raporcie – Nie marnuj jedzenia 2018 A jeśli szukacie pomysłów na ugotowany makaron to zapraszam do dalszej lektury Nie marnuje – makaron Carbonara cake (tutaj użyłam makaronu spaghetti, ale tak naprawdę makaron z rosołu również dobrze się tutaj sprawdzi) 2. Sałatka w słoiku

365 dni dookoła kuchni
SPAGHETTI CARBONARA – prawdziwy, włoski klasyk! 97

się w Parmie, gdzie poznaliśmy dwa włoskie, najbardziej znane produkty, które królują na włoskich stołach – Prosciutto di Parma i Parmigiano Regiano. Dziś poznamy trzeci – symbol Włoch – makaron BARILLA . Barilla jest rodzinną firmą spożywczą założoną w Parmie w 1877r. przez Pietro Barillę. Posiada 30 fabryk, w tym aż 14 we Włoszech i rozprowadza produkty do ponad 100 krajów(...)całym świecie. Jest światowym liderem na rynku makaronów i gotowych sosów w Europie kontynentalnej, produktów piekarniczych we Włoszech i chrupkiego pieczywa w Skandynawii. Przez te 140 lat nieprzerwanie się rozwijała stając się liderem a jednocześnie symbolem włoskiej wiedzy specjalistycznej. Barillę znają chyba wszyscy! Myślisz makaron – mówisz Barilla – czyż nie jest tak?! „ Zasadniczo jesteśmy producentami makaronu i piekarzami

Ostra na Słodko
Poniedziałek: spaghetti aglio e olio z małym przekrętem 149

spaghetti aglio olio e pomodoro jest aromat czosnku, choć samego czosnku nie ma. Taka magia. Polecamy Wam najprostszy z prostych przepisów na makaron w 15 minut, który najlepiej smakuje o tej porze roku. Czas: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Makaron w 15 minut Spaghetti aglio olio e pomodoro, czyli makaron z czosnkiem, oliwą i pomidorkami to danie(...)proste, jak paczka spaghetti. Ta wspaniała pasta najlepiej smakuje wczesnym latem, kiedy pomidory są słodkie, soczyste i pachnące. W klasycznym wydaniu sos do makaronu aglio e olio e pomodoro robiony jest na bazie czosnku, drobno pokrojonego, uważnie smażonego na lekko rozgrzanej oliwie. W naszym przepisie uprościliśmy całą rzecz: zamiast siekać czosnek, wrzucamy na oliwę całe rozgniecione ząbki, smażymy, a później

Niedzielny kucharz
Makaron z truskawkami i twarogiem 154

Makaron z truskawkami i twarogiem. Przepis krok po kroku.   Można powiedzieć, że to klasyka klasyk. Danie absolutnie polskie i typowo letnie. Jak jest gorąco to obowiązkowo musi być makaron z truskawkami i twarogiem. Potrawa którą bezlitośnie „katowała” mnie babcia i za to jestem jej wdzięczny(...)Wehikuł czasu w dziecięce lata   Każdy z nas ma takie danie, które przenosi go niczym wehikuł czasu w dziecięce lata. Dla mnie taką potrawą jest makaron z truskawkami i twarogiem. Kiedy tylko czuje ten smak, do razu staję się małym Kubusiem w krótkich spodenkach, biegającym po Żoliborskiej IV kolonii

kuron.com.pl
Makaron z cukinią 116

Makaron z cukinią Makaron z cukinią – danie proste, smaczne i sycące. Doskonale sprawdza się, gdy nie mam czasu na gotowanie, przygotowanie dania zajmuje tyle czasu ile ugotowanie makaronu. Pierwszy raz wypróbowałam je w ubiegłe wakacje i od tego czasu gości na moim stole regularnie. Jeśli macie ochotę na lekki obiad pachnący latem makaron z cukinią(...)pewno się sprawdzi. Spróbujcie. Składniki na przygotowanie makaronu z cukinią: 200g makaronu, 2 średniej wielkości zielone cukinie, 2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, parmezan do posypania, sól i do smaku, oliwa do smażenia. Sposób przygotowania makaronu z cukinią: Gotuję makaron (do cukinii ja najbardziej lubię pene). Kroję cukinię w dość dużą kostkę, siekam jeden ząbek czosnku. Rozgrzewam

Gotuj Się Kto Może
Wtorek: Spaghetti ze szparagami, ziemniakami i pesto 142

Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente. Spaghetti z pesto i szparagami – sycące danie kuchni włoskiej do przygotowania w 15 minut, w którym można się zakochać! Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Makaron z pesto ze szparagami i ziemniakami jest naszą wariacją na temat klasycznej włoskiej pasty, uważaną za jedną z najelegantszych – makaronu(...)zielonym groszkiem (strączkowym) z ziemniakami i pesto. Ponieważ na świeży groszek trzeba jeszcze poczekać, a tegoroczne szparagi już są – postanowiliśmy nieco pozmieniać oryginalną recepturę. Wyszło pysznie. Ziemniaki z makaronem Połączenie ziemniaków z makaronem może Wam się wydać nieoczywiste i dziwne, ale jest to sztandarowe rozwiązanie włoskiej kuchni, które (jak to u Włochów) doskonale się sprawdza. Dzięki ziemniakom to proste

Niedzielny kucharz
Gemelli i sos z karczochów, suszonych pomidorów i szpinaku 204

karczochów z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinaku. Sos jest idealny w wersji wegetariańskiej ale ja dodałam jeszcze kurczaka ku zadowoleniu męskiej części mojej rodziny. Uwielbiam kremowe sosy do makaronu . Ten sos jest na bazie sosu Alfredo . Bardzo pożywny i smaczny. Do ugotowanego sosu wystarczy dodać warzywa i kawałeczki kurczaka i już jest gotowe całkiem szybkie danie z makaronem. Dzisiaj wybrałam(...)gemelli. Zauważyliście ile rodzajów makaronu pojawiło się w ostatnich latach! Tyle nowych nazw, że nie w sposób je zapamiętać, nie mówiąc już o wymyślnych kształtach. Wybrałam gemelli , bo jego długość idealnie pasuje do kurczaka pokrojonego w cienkie paski. Moja rodzinka przepada za makaronem! Kiedy robię zakupy zawsze wracam do domu z jakimś nowym wymyślnym makaronem. Makaron i sos z karczochów

codojedzenia
spaghetti serowe z brokułem i orzechami nerkowca! 154

SPAGHETTI, kto Cię nie lubi?! No kto? ;-))) Makaron, to taki składnik, który znajduje się w każdej kuchni, najbardziej kojarzy się nam on oczywiście z Włochami, ale pojawia się w każdej kuchni, tyle, że z rożnych mąk. W kuchni tajskiej najbardziej popularny to makaron ryżowy czy z pszenicy, Włosi robią makarony z maki durum, dzięki czemu są one tak pyszne(...)ostatnich latach asortyment makaronów bardzo się poszerzył i możemy kupić bez problemu, niemalże każdy makaron czy to ciemno brązowy z gryki - soba, czy z mąki żytniej, po całą gamę makaronów z pełnego ziarna i dodatkami np. szpinakiem czy burakiem. Dzisiaj u mnie tradycyjny włoski makaron typu spaghetti, z dużą ilością dobrego sera, brokuła i orzechów nerkowca. To taki nasz obiad

SMYKWKUCHNI
Makaron z tuńczykiem, czyli pyszny przepis na szybki obiad 260

Makaron z tuńczykiem, czyli pyszny przepis na szybki obiad Kocham proste i szybkie do zrobienia przepisy, bo kiedy wracam po całym dniu z pracy to naprawdę nie mam czasami (;)) siły stać nad garnkami. Makaron z tuńczykiem to właśnie taki przepis.     Makaron podnosi poziom endorfin czyli hormonu szczęścia, ryby są zdrowe a połączenie razem jest pyszne i tego(...)obiad na dzień jutrzejszy, no co. Zaczyna się przeszukiwanie szafek i coraz większy bunt przed pojechaniem do sklepu i proszę jest pomysł. Puszka tuńczyka, domowy sos pomidorowy i ukochany makaron i zaczyna się kombinowanie. Kombinowanie na tyle dobrze, że przepis tu wrzucam od razu. Makaron z tuńczykiem 0,5 kg makaronu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 0,5 litra

Kuchnia na wzgórzu
Lasagne ze szpinakiem 184

Podziel się z nami swoim ulubionym sposobem na lasagne z makaronem Lubella – pomysłów jest co najmniej 1000!” Tak brzmi zadanie konkursowe, które postanowiłam potraktować bardzo dosłownie;) Poza tradycyjną lazanią, z mięsem mielonym i beszamelem, ta ze szpinakiem jest bowiem moją ULUBIONĄ. Kilka warstw makaronu lasagne Lubella przełożone są dobrze doprawioną warstwą szpinakową z serem ricotta, ementalerem oraz kukurydzą(...)kukurydzy (najmniejsza puszka) opcjonalnie kilka suszonych pomidorów sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos beszamelowy: 55g masła 2 duże, pełne łyżki mąki pszennej 500 ml mleka 3,2% Dodatkowo: makaron lasagne nr 52 Lubella 100 g tartego ementalera lub mozzarelli olej do smażenia masło do wysmarowania formy   Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy

Smaki Na Talerzu
Makaron lasagne ze szpinakiem i cukinią pod beszamelem 154

śmiechem). Podobno donośnym. W czeluściach lodówki znalazłam szpinak, kawałek cukinii i natkę pietruszki. Zawsze w lodówce mam masło, mam czosnek i mam mleko. W spiżarni jest cały arsenał makaronów, kasz i mąk. Jak się okazało pole do popisu miałam ogromne, zabrałam się zatem do dzieła. A dziełem był makaron lasagne nadziewany szpinakiem duszonym z fetą, czosnkiem i natką pietruszki. Między(...)poszczególne warstwy makaronu nakładałam plastry cukinii i polewałam beszamelem każdą warstwę i obficie wierzch. Wyszło z tego świetne danie po zapieczeniu, takie od którego oderwać się ciężko. Takie, przy którym ludzie milkną i zamiast plotkami, zajmują się jedzenie. Bezbłędnym, doskonałym jedzeniem.  Składniki (na naczynie żaroodporne o wymiarach 25 cm x 15 cm, około 4 porcje): 10-12 plastrów makaronu

Mango Papaja
Makaron z parówkami w sosie pomidorowym 210

Składniki: 6 cienkich parówek dobrej jakości (u mnie Berlinki , z indyka); 2 duże cebule; 400 g makaronu (u mnie kokardki); 500 g przecieru pomidorowego; 1 szklanka wody z gotowania makaronu; 1/2 łyżeczki suszonego oregano; 1/2 łyżeczki suszonej bazylii; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; Szczypta białego cukru; Olej do smażenia; Sól; Pieprz.  Dodatkowo/do oprószenia po wierzchu: 4 łyżki startego(...)obrać z osłonek, pokroić w cienkie plasterki. Cebule obrać, drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Zachować szklankę wody z gotowania makaronu. Na rozgrzany na patelni olej (około 2 łyżek) wrzucić cebulę i podsmażyć

Gospodyni Miejska
Makaron z brokułami 158

Makaron jest jednym z najsłynniejszych dodatków do dań, sałatek i przystawek. Jest często stosowany zarówno w kuchni studenckiej, ze względu na szybkość przygotowania i stosunkowo nie dużą cenę, jak i w wykwintnych restauracjach, ponieważ łatwo jest dodać go do różnego rodzaju wymagających potraw. Makaron może być niewiarygodnie tanim składnikiem dania, jak i drogim elementem wyższych półek sklepów z włoską żywnością(...)inaczej makaron jest wdzięcznym kuchennym pomocnikiem, dzięki któremu każdemu podniebieniu zapewnimy nie lada ucztę. Pamiętam, że makaron zawsze był obecny w moim kulinarnym świecie. Mama często tworzy z niego różnorodne pyszności chętnie pałaszowane przeze mnie i mojego brata. Słony, słodki, z lekką goryczką, czasem z kwaśnym posmakiem. Cała paleta smaków śmiało może być zastosowana do tego składnika. Makaron jest elementem

Moja Mama Gotuje