Klasyczna babka piaskowa - wspomnienie mojego dzieciństwa, babka, która pachnie i smakuje jak sprzed lat, z cukierni , a to za sprawą aromatu rumowego , który najbardziej pasuje do
Kawa z mlekiemmięsa itp. Tak było też z tym sosem – skończyło się na wychwaleniu i zjedzeniu większości mojej porcji. Bo ten sos to można sobie zjeść solo albo np z makaronem jak klasyczne spaghetti. Pyszne! Do przygotowania sosu potrzebujemy: 1 cebulę 2-3 ząbki czosnku 250 g czerwonej soczewicy odrobinę koncentratu pomidorowego 1 puszkę pomidorów 500 ml bulionu warzywnego(...)czosnek i orzechy. Chwilę zmażymy aż będą szkliste. Dodajemy soczewicę i chwilę razem próżymy. Po ok. 5 minutach dodajemy koncentrat, pomidory i bulion. Gotujemy około 30 minut. Podajemy z makaronem i posypane prażonym pieczarkami
Szybko Tanio SmacznieTakie obiadki to jest coś, co tygryski lubią najbardziej. Jest szybko i mega smacznie! Kurczaka w sosie pomidorowo-koperkowym podałam w towarzystwie makaronu z sałatą i orzechami. Bardzo lubię ten dodatek i uważam, że świetnie się tutaj skomponował. Razem z pomidorowo-koperkowym sosem z mięsa smakował po prostu cudnie. Spróbujcie. Przepis na makaron z sałatą znajdziecie TUTAJ-KLIK około
Smaki Na Talerzufasola, seler, cebula i mleko kokosowe, polana ostrym jak brzytwa sosem. Przepis będzie dostępny w czwartek rano Piątek: Duszone krewetki na ryżu Jeśli masz w domu ryż, albo drobny makaron (orzo, gwiazdki, łezki), czosnek, cytrynę i krewetki, to masz wszystko, żeby zrobić szybki, nietuzinkowy obiad. W tym daniu bardzo interesujący jest sposób przygotowania krewetek. Przepis będzie dostępny w piątek rano(...)przyszłości. Nie należy przy tym kurczowo trzymać się przepisów, ale dostosowywać do własnych potrzeb i możliwości. My np. zrobiliśmy łososia z brokułem, choć w oryginale występowały szparagi, makaron orzo do krewetek, zastąpiliśmy ryżem, który jest zdrowszy, a poza tym był pod ręką, a do zupy dodaliśmy mleczko kokosowe zamiast śmietany. Chodzi o to, żeby nie ganiać do sklepu za każdym
Niedzielny kucharzPyszna sałatka makaronowa, która na pewno zaspokoi podniebienie wielu smakoszy. -- Skład : makaron op.250 g, szynka lub polędwica w plastrach op. ~150 g, ser żółty w kawałku np. pół serka Liliput ~175 g , cała lub połowa czerwonej cebuli, 4-5 jajek ugotowanych na twardo, sól i pieprz do smaku- po dużej męskiej szczypcie i 3 duże stołowe łyżki majonezu. ***opcjonalnie(...)domowy link do przepisu .../majonez-domowy-w-10-sekund.html ... Wędlinę kroimy w paski lub wg swojego uznania. -- Ser i jajka ucieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a makaron gotujemy aldente wg zaleceń producenta i schładzamy. -- -- -- Wszystkie przygotowane produkty wkładamy do dużej miski, przyprawiamy, dokładnie i zarazem delikatnie mieszamy całość żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły
chleba naszegoSkładniki: Makaron w kształcie ryżu szklanka (przed ugotowaniem) Kabanosy 2 duże Kukurydza puszka Papryka czerwona Ogórki konserwowe 4 Majonez 2 łyżki Jogurt naturalny łyżka Sól Pieprz Natka pietruszki Por biała część ok. 2 cm Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Kukurydze odcedzić na sicie. Paprykę oraz ogórki pokroić w kostkę. Kabanosa w cienkie plasterki. Wszystko razem wymieszać. Doprawić
Kulinarne przygodydomu - książka kucharska autorstwa Briana MacDuckston to kolejny w naszej domowej biblioteczce tytuł poświęcony tej kultowej zupie i zarazem 100 nowych inspiracji na jej przygotowanie. Proste przepisy na buliony, makarony i dodatki do ramenu oraz ciekawostki na temat kuchni i kultury Kraju Kwitnącej Wiśni powodują, że lektura książki Briana MacDuckston staje się prawdziwą przyjemnością. Dla początkujących, ważnym atutem będą sugestie(...)Bardziej doświadczeni, znajdą w niej wiele inspiracji i zachętę do poznawania nowych smaków. Książka podzielona jest na rozdziały dotyczące wywarów (bulionów), tare czyli mieszanek przypraw dodawanych do zupy, makaronów, dodatków i przystawek. Kolejne pięć rozdziałów autor poświęcił głównym rodzajom ramenu: Shio ramen Shoyu ramen Miso ramen Tonkotsu ramen nowe wersje ramenu Poszczególne przepisy zawierają informacje
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWitam Was ;) Dziś zapraszam na pyszny i szybki w przygotowaniu Gulasz -- ze schabu,cukini i słodkiej papryki , podawany z makaronem. Wszystkie przyprawy znajdziecie w sklepie Skworcu #skworcu https://www.skworcu.com.pl Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na Facebooku gotowaniepatki ❤ https://m.facebook.com/gotowaniepatki/ Składniki: 0.5 kg schabu bez kości 1 Cukinia 2 Papryki Czeewone Słodkie 1 Pęczek Natki Pietruszki(...)drobno siekam. 6. Do gotującego się mięsa dodaję cukinię i cebulę . Gotuję . Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy paprykę i natkę, gotujemy jeszcze ok 5 minut Podajemy z makaronem
Gotowanie Patkigórskim serem lub ementalerem, a najczęstszy dodatek to tylko prażona cebulka. Dziś poszłam mocno na skróty i przygotowałam błyskawiczny obiad z kupnych, gotowych szpecli. Składniki: 250 g makaronu szpecle 150-200 g żółtego sera np. gouda, ementaler, bergkäse 2 łyżki masła ghee słodka papryka w proszku Przygotowanie: przygotuj szpecle wg przepisu z bloga lub ugotuj gotowe szpecle(...)wskazań na opakowaniu na patelni rozgrzej masło, dodaj ugotowany, odcedzony makaron. Posyp starym serem, smaż i mieszaj przez kilka minut do rozpuszczenia sera przed podaniem posyp słodką papryką. Dodatkowo podałam z brukselką pieczoną w piekarniku (przepis tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pasta curry - u mnie 3 łyżki 3 duże ząbki czosnku 1 cebula Sok z połowy limonki sól, pieprz, papryka ostra- jeśli lubimy pikantną 2 łyżki oleju do smażenia Dodatkowo makaron ryżowy gruby Natka lub szczypiorek do posypania WYKONANIE Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę obsmażamy na oleju.Wyjmujemy i odkładamy do miseczki. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę(...)jeszcze ok. 10 min, żeby się nie rozgotował. Wlewamy mleko kokosowe. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą. Wyciskamy odrobinę soku z limonki. Na koniec wyciskamy czosnek. Podajemy z makaronem ryżowym. Można posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewysię przyda taki prosty przepis na smaczną sałatkę. Makaronowa sałatka z kurczakiem i brokułem 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duży brokuł 0,5 kg pieczarek 200 g drobnego makaronu 50 g masła majonez sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka papryka Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na parze, ostudzić. Piersi z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, doprawić do smaku przyprawami(...)podsmażyć na maśle, tylko do utraty surowości. Podsmażone mięso przełożyć do ostudzonych brokułów. Peczarki pokroić w półplasterki i również podsmażyć na maśle. Makaron ugotować do miękkości i ostudzić. W misce wymieszać wszystkie przygotowane wcześniej składniki z majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaronowa sałatka z kurczakiem i brokułem By Published: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced
Pieguskowa KuchniaPesto z rukoli? Właśnie tak! Pesto z rukoli jest smaczniejsze i bardziej wyraziste niż pesto z bazylii. Ma orzechowy smak i jest pikantne. Świetne do makaronów i gnocchi. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 duże Być może dziwi cię nieco propozycja zrobienia pesto z rukoli, bo zielony sos do makaronów kojarzy ci się pewnie z bazylią. Poniekąd
Niedzielny kucharzPrzepis na zupę pieczarkową Składniki: około 700 gramów pieczarek, 2 cebule, około 2 litrów wywaru mięsnego przyrządzonego na przykład na porcji rosołowej z kurczaka, 2 marchewki, 2-3 garście makaronu z pszenicy durum (u nas kolanka), 200 ml słodkiej śmietanki, natka pietruszki, olej, sól, pieprz. Zrób tak: na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim pieczarki pokrojone w plasterki wraz(...)pomocą blendera – to sprawi, że zupa zrobi się bardzo aromatyczna oraz zyska przyjemną konsystencję. Następnie dodaj pozostałe pieczarki oraz marchewkę pokrojoną w kostkę, gotuj około 5 minut, dorzuć makaron i gotuj jeszcze około 7 min. Teraz do zupy wlej śmietankę, dokładnie wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Na koniec dorzuć posiekaną natkę. Artykuł Jeszcze bardziej pieczarkowa zupa
Kulinarna Polska