Proponuję dziś przepis na przepyszne ciasto - kołacz z makiem - tradycyjne ciasto ze Śląska u mnie w uproszczonej wersji na małą blachę . Uwielbiam ciasta z makiem i
Kawa z mlekiemArtykuł Sałatka z makaronem Orzo i kurczakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEZaskakująco pyszna sałatka, w której najbardziej obawiałam się dodatku ananasa. Zupełnie niepotrzebnie, bo dodaje jej charakteru. Spróbujcie sami. Sałatka idealna na każdą okazję. Składniki: 250 g dowolnego drobnego makaronu 1 szklanka mrożonego groszku 3 marchewki 2 niewielkie wędzone piersi z kurczaka 4-5 plastrów ananasa z puszki majonez jogurt naturalny sól, pieprz odrobina kurkumy 1 łyżka soku z cytryny (pominęłam(...)Sposób przygotowania: 1. Marchewkę ugotować. Po wystudzeniu obrać i pokroić w kostkę. 2. Zielony groszek ugotować w lekko osolonym wrzątku z odrobiną cukru. 3. Makaron ugotować. 4. Piersi z kurczaka i plasterki ananasa pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać, dodać jogurt naturalny, majonez, kurkumę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Smacznego!!! Źródło: blog Smaki na talerzu
Kuchnia domowa Anicebula 500g przecieru pomidorowego 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego natka pietruszki lub lubczyk dodatkowo: ryż lub makaron PRZYGOTOWANIE: Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w kostkę i przesmażyć na oleju z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Dodać pokrojone w kostkę warzywa(...)kolor. Całość zalać 1,5 l wody i gotować, aż warzywa zmiękną. Następnie dość przecier pomidorowy, gotować 5 min. Doprawić solą i pieprzem. Zupę zagotować. Podawać z ryżem lub makaronem i kwaśną śmietaną. Smacznego
kulinarnyJaaromatyczny czosnek i delikatna roszponka. Tylko tyle wystarczy by cieszyć się tym pysznym kremowym sosem. Ten sos pieczarkowy jest gotowy w mniej niż 20 minut. Dodaj go do mięsa , makaronu, ryżu aby uzyskać smaczny i zdrowy posiłek. Pieczarki z suszonymi pomidorami z dodatkiem roszponki , mają niesamowity smak, jest to najlepszy dodatek do każdego posiłku. Kremowym sosem pieczarkowym będziesz chciała polać(...)zmniejsz suwak na środek. Mieszaj od czasu do czasu. Przypraw solą i pieprzem. Na koniec wsyp liście roszponki. Wymieszaj i smaż całość przez kolejne 5 minut. Oddawaj z makaronem lub puree ziemniaczanym. Przybliżone kalorie to około 270 Kcal. Jest prosty w przygotowaniu, nie wymaga wyszukanych składników. Absolutnie pyszne połączenie. Podsmażasz pieczarki , dodaj suszone pomidory , cebulę , czosnek , śmietankę oraz roszponkę. Poczekaj
Zdrowy Styl Joannyprzygotowania zakupicie w każdym sklepie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Jestem pewna, że sałatka Wam posmakuje. SAŁATKA SPECIAŁ – PRZEPIS Składniki 100 g kabanosów 100 g makaronu rurki 1/2 szklanki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1 mały ogórek świeży kilka liści sałaty lodowej 1/2 pora pęczek szczypiorku sos 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnki sól pieprz(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Kabanosy dzielimy na kawałki o długości 2-3 cm. Możecie wybrać kabanosy drobiowe lub wieprzowe, wedle uznania. Paprykę kroimy w kosteczkę, pora w półkrążki. Ogórka świeżego obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Sałatę lodową dzielimy na mniejsze kawałki
Przepiski.plpracy, szkoły czy na spacer. Sałatka na każdą okazję. Jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut. Składniki: 200 g makaronu risoni 130 g tuńczyka w sosie własnym 2 jajka ugotowane na twardo 100 g świeżego ogórka 100 g fety 60 g czerwonej fasoli z puszki 70 g kukurydzy konserwowej(...)ananasa w kawałkach 2 łyżki posiekanego koperku 3 duże łyżki sosu chrzanowego sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Jajka, ser i ogórek kroimy w kostkę. Rybę, fasolę i kukurydzę osączamy z zalewy. Ananasa możemy pokroić na mniejsze cząsteczki (zależy od preferencji). Wszystkie składniki łączymy z sosem chrzanowym i koperkiem. Do smaku doprawiamy
R'n'G Kitchenciasta lub deseru zajmuje dosłownie chwilę. Tefal i-Companion posiada opcje: gotowania, podsmażania i duszenia, gotowania na parze, zagniatania i wyrabiania każdego rodzaju ciasta, także drożdżowego, chlebowego i na makaron, ubijania, mielenia i blendowania. mieszania składników, kruszenia lodu. Niewątpliwą zaletą jest 14 programów automatycznych, łączność Wi-Fi oraz tryb manualny. Te funkcje przydają się nie tylko osobom, które dopiero(...)kuchni jest chłodno, możesz pozostawić ciasto do wyrastania w misie urządzenia. W podobny sposób przygotujesz inne ciasta, zarówno na słodkie, jak i wytrawne wypieki, m.in. ciasto na pierogi, makaron, pączki lub chleb na zakwasie albo na drożdżach. Blendowanie, miksowanie i szatkowanie To najczęściej wykorzystywane przez nas funkcje. Zupy krem, pyszne aksamitny koktajle owocowe, sałatki warzywne czy placki ziemniaczane powstają
Cztery FajeryProponuję dziś przepis na bardzo prosty i przepyszny piernik . Nie wymaga wiele pracy, a sekretem sukcesu jest mus jabłkowy , dzięki czemu ciasto jest mięciutkie i wilgotne
Kawa z mlekiemłatwo dostępnych składników. Jeśli szukacie nowych pomysłów na dobre sałatki, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! SAŁATKA PIRI-PIRI PRZEPIS Składniki 1 opakowanie kabanosów piri-piri 150 g makaronu w kształcie ryżu 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 papryka czerwona 4 ogórki konserwowe 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie 1. Makaron ugotować
Alle Dobre!rozumiecie. Wracając jednak do dzisiejszego posta… do czego użyję pesto? Jeszcze nie wiem. Siądę sobie dziś wieczorem na spokojnie i coś wymyślę. Bo klasycznie świetnie sprawdzi się do makaronu, kasz, do drobiu, ryb, do klusek, sałatek, itd. Sałatki ostatnio częściej za nami chodzą, może pójdę jednak w tę stronę. Na dziś to tyle. Pojawię się tutaj znowu pojutrze. Ciao(...)jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można pozwolić sobie na kwaśne
Kardamonovyliczba będzie nawiązywać do dwunastu apostołów. 24 grudnia na każdym stole mogą pojawić się następujące dania jarskie: barszcz czerwony z uszkami, najczęściej faszerowanymi kapustą i grzybami, zupa grzybowa z makaronem, przygotowana z borowików, podgrzybków i kurek oraz zabielona śmietaną, karp pieczony, smażony, w galarecie bądź po żydowsku – zależnie od upodobań gości, ryba po grecku – smażona miruna, tilapia lub dorsz, przykryta(...)grzybami, przysmażone na patelni i okraszone cebulką, łazanki z kapustą i grzybami, kapusta kiszona z gotowanym grochem, cebulą i dodatkiem majeranku, kulebiak z kapustą, kluski z makiem, czyli makaron z mielonym makiem, miodem i bakaliami, makowiec, popularne ciasto z makiem i bakaliami, pokryte lukrem i skórką pomarańczową, kutia, czyli obtłuczona pszenica z makiem, miodem, orzechami i suszonymi owocami, piernik – korzenne
Rozdomowionałodygi z selera naciowego – składniki soffritto – szklanka białego lub czerwonego wina półsłodkiego – oliwa z oliwek – 200 ml bulionu warzywnego – przyprawy: sól i pieprz – makaron Tagiatelle lub Penne Rigatte PRZYGOTOWANIE 1.Na wstępie kroimy w drobną kostkę warzywa na tzw. Soffritto (jest to rodzaj zasmażki) . Można zrobić to również za pomocą blendera, po to by uzyskać gładką(...)świeże pomidory. 4.Całość zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy przez co najmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec doprawiamy świeżym pieprzem i solą. 5.Podajemy z ugotowanym makaronem. A może teraz coś słodkiego? Pozostając przy kuchni włoskiej, przejdźmy do deserów. Świetną propozycja będzie tutaj klasyczny włoski deser jakim jest Tiramissu . SKŁADNIKI : – 300 ml espresso (opcjonalnie: kawy rozpuszczalnej
Menmagazinegrzankami, podana na ciepło jest jedynie inspirowana Y. Ottolenghi. Nie trzymałam się wiernie przepisu, bo jak zwykle lubię puścić wodze fantazji...kulinarnej! Zrezygnowałam z octu z czerwonego wina. Długi makaron zastąpiłam fasolką szparagową. Dla szybszego uczucia sytości dodałam czosnkowe grzaneczki. A dla oka oraz cudownego aromatu dałam gotowy krem balsamiczny o zapachu pomarańczy. Kochani, tak wiem, że chemia, ale jaka(...)powodzeniem zastąpi pełnowartościowy posiłek. Chociaż znam osoby, które podają ją z ryżem i kieliszkiem czerwonego wina! Sałatka z cukinią inspirowana przepisem wg Ottolenghi: Składniki : 250 g fasoli szparagowej( makaron u Y. O.) 250 ml rosołku lub wody do ugotowania fasolki 3 średnie cukinie sól, przyprawy olej do smażenia 1 łyż. octu z czerwonego wina( u mnie bez) 200 g mozzarelli
dolcevitainmykitchensię okaże, że przy zakupach za określoną kwotę jest darmowa dostawa (w Bee.pl mają takową od 249 zł). Tym razem w moim koszyku znalazły się napoje roślinne, ulubiony makaron moje córki (Bartolini makaron dla dzieci z warzywami w kształcie zwierzątek), tortille pszenne, pasta do pieczywa z suszonymi pomidorami, bo bardzo ją lubię. Skusił mnie również sok z kiszonych buraków
Cynamonowe szczęście