przedstawię..Cud kuchenny Tupperware to naprawdę bardzo proste "urządzenie"...rosołek ugotowany "bez gotowania"..wystarczy zalać wodą -gotującą , zamknąć i odstawić na około 20-30 minut[w zależności od makaronu] i zająć się innymi obowiązkami lub odpocząć..a zupka "ugotuje się "sama..do makaronu dodałam kawałek piersi z kurczaka pokrojoną w małe kawałki..ale dodałam także większy kawałek
Moje domowe kucharzeniewystarczy wyjąć ok 5, poczekać aż się rozmrożą i pokroić w grubą kostkę. W tej sposób mamy już gotowe i doprawione mięso na spaghetti.Składniki: pół opakowania makaronu do spaghetti5 rozmrożonych kotletów mielonych lub jeśli nie mamy ok 0.5 kg mięsa mielonego500 g przecieru pomidorowego1 cebula1 czosnekser (np. parmezan czy pecorino)bazylia, oregano, zioła prowansalskiełyżeczka słodkiej mielonej paprykisól, pieprzoliwa(...)solą, pieprzem, mieloną papryką oraz suszonymi ziołami: bazylią, oregano jeśli ktoś lubi także ziołami prowansalskimi. Patelnię przykryć i dusić pod przykryciem dosłownie parę minut.W tym samym czasie możemy ugotować makaron w osolonej wodzie. Makaronu nie przelewamy po ugotowaniu zimną wodą, tylko po odlaniu wody zostawiamy go w garnku i wlewamy do niego przyrządzony sos. Dokładnie mieszamy, by każda nitka makaronu
upichciczabieramy ją na różnego rodzaju wypady w plener, gdyż można sobie zjeść kawałek na zimno jak i na gorąco a smakuje lepiej niż zwykła kanapka.SKŁADNIKI500 g makaronu typu spaghetti4 jajka100 g żółtego sera3 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano200 g wędzonego boczku1 łyżka oliwy z oliwek50 g masłasólSPOSÓB PRZYGOTOWANIAUgotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić(...)odstawić do ostygnięcia. W dużym naczyniu połączyć ze sobą rozbite jajka, ser pokrojony w kostkę, tarty ser, sól do smaku, wędzony boczek pokrojony w paseczki oraz wystudzony makaron. Wszystko szybko i dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnie o średnicy 32 cm, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wlać całą zawartość z naczynia. Wyrównać powierzchnię, zmniejszyć
zielonacukinkakoncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30%);200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2,5 litra zimnej wody;Sól;Pieprz;Pęczek natki pietruszki;250 g makaronu nitki.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Marchewki, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki.Cebulę umyć, nie obierać(...)wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Chwilę jeszcze razem pogotować i zestawić z ognia.Zupę doprawić solą i pieprzem.Natkę pietruszki drobno posiekać.Zupę podawać z makaronem (lub ryżem), oprószoną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 2 - 2,5 litrów zupy.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu
Gospodyni Miejskaważne że były pyszne. Teraz na pewno nie będę kupować już gotowców.składniki:2 marchewki1 cebula300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej2 ząbki czosnku1 mała garść grzybków mun100 g makaronu ryżowego nitki2 łyżki sosu sojowego2 łyżki sosu rybnego1 jajkook 150 g papieru ryżowego1-2 garście posiekanej natki pietruszkiolej do smażeniaMakaron ryżowy oraz grzybki mun przygotować wg przepisu na opakowaniu. Makaron(...)następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Dodać sos sojowy i sos rybny. Zawartość patelni przełożyć do miski aby przestygła. Następnie dodać drobno pokrojone grzybki mun, osączony makaron ryżowy, jajko oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować papier ryżowy i miskę z letnią wodą. Ja zużyłam 1 opakowanie małego papieru o średnicy 16 cm i 1 opakowanie dużego
Monia miesza i gotujeczas spędzony w rodzinnych stronach. Żadna Turcja, Grecja nie zastąpi naszej polskiej wsi. Dzisiaj mamy niedzielę w związku z tym w moim domu obiad tradycyjny, rosół drobiowy z makaronem. Kiedyś był z domowymi kluseczkami, teraz już jest taki wybór wśród makaronów, że śmiało można nim zastąpić domowy. Ile rodzin tyle smaków rosołu. Wszędzie smakuje inaczej, każdy ma jakiś sekret(...)wyciągnąć pianę). Zmniejszyć ogień. Dodać warzywa i przyprawy. czosnek zmiażdżyć nadgarstkiem i wrzucić do rosołu. Na bardzo małym ogniu z uchyloną przykrywką gotować do powrotu z kościoła :-) Podawać z makaronem i pietruszką. Pycha
pieprzny smaczekPrzepyszne połączenie cukinii i mięsa mielonego, idealne na przygotowanie szybkiego obiaduSkładniki:0,5 kg mięsa mielonego z łopatki1 kg cukinii2 szklanki makaronu rurki2 ząbki czosnkupo łyżeczce bazylii i tymianku Kamissól,pieprz mielony Kamiskilka plastrów cienko krojonego zółtego sera np masdamer lub potarkowany ser-do posypania zapiekanki z wierzchusos beszamel:łyzka masła łyżka mąki1 szklanka mlekasól,pieprz do smakuWykonanie:Cukinie(...)kroimy w grube plastry,oprószamy solą,lekko dusimy na niewielkiej ilości oleju. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Mięso mielone wrzucamy na rozgrzany olej,doprawiamy sola ,pieprzem,ziołami,przeciśnietym przez praskę czosnkiem.Podsmażamy na rumiano.W garnuszku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę,rozkłócamy,dolewamy po mału mleko,oby nie powstały grudki.Mieszamy.Do naczynia żaroodpornego kładziemy połowę makaronu,na to połowę mięsa mielonego
Z Majeczką w kuchniSkładniki / Ingredients: 1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth1 szklanka bulionu drobiowego / 1 cup of chicken broth makaron / pastakurczak / chicken włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, cebula, seler) / mix vegetables (carrot, parsley, leek, onion, celery)8 ziaren ziela angielskiego / 8 grains of pimento5 listki liścia laurowego / 5 leaves of bay leafszczypta koperku / pinch of dill1 łyżeczka majeranku / 1 teaspoon(...)Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, gotowanie: 30 godz., ilość porcji: ok. 6 Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy kurczaka (ja użyłam piersi i uda z kurczaka) i makaron. Gotujemy makaron, a kurczaka dokładnie myjemy. Wlewamy buliony do garnka (najpierw zagotować bulion) z wodą i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę (warzywa trzeba umyć i obrać
Projekty ze smakiemSkładniki / Ingredients: makaron / pasta500 g mięsa mielonego / 500 g minced meat1 szklanka koncentratu pomidorowego / 1 cup of tomato paste1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine50 g sera żółtego startego (Gouda) / 50 g grated cheese (Gouda)50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesanszczypta soli / pinch of salt szczypta pieprzu / pinch of papper300 g groszek(...)patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Potem dodajemy wino, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka), ser gouda i znowu makaron. Robimy tak, aż do wyczerpania składników (2 warstwy). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 25 minut. 5 minut
Projekty ze smakiemAmatriciana jest bardzo popularny w kuchni włoskiej. Najczęściej podawany jest z makaronem typu bucatini, podobnym do spaghetti, tylko z dziurką w środku. Chociaż sos Amatriciana przygotowuje się z kilku składników, ma wiele wersji. Niektóre podają aby dodać cebulę… inne nie, to samo dotyczy chilli i wina. Oryginalny przepis zawiera guanciale, czyli wieprzowe policzki, które zastąpiłam pancettą. Składniki(...)makaronu bucatini100 g pancetty (w oryginale guanciale)50 g włoskiego salami1 cebulka1/3 szklanki białego wytrawnego wina2 puszki pomidorów bez skóry1 łyżeczka koncentratu pomidorowego1 mała papryczka chilliokoło 5 łyżek startego sera Pecorino (lub Parmezan)2 łyżki oliwy z oliweksólPrzygotowanie:Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pancettę, salami i chilli. Zrumienić. Wlać wino, rozgniecione widelcem lub zmiksowane pomidory
Oryginalny smaktradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym. A ja podaję przepis na przepyszną, prostą, a na dodatek szybką do zrobienia sałatkę z tym oto makaronem (tortellini). Na prawdę warta spróbowania, bo mimo swoich prostych składników zachwyca smakiem nawet tych, którzy lubią wyszukane przepisy :) A więc zaczynamy działać ! :)Składniki :1/2 torebki makaronu Tortellinipuszka kukurydzyczerwona(...)cebulapuszka fasoli czerwonej1 zielony ogórekwędlina drobiowa (nie trzeba koniecznie tego dawać, ale osobiście wolę z)sos koperkowo - ziołowy1 łyżka przyprawy tzatzikimajonezPrzygotowanie :Makaron Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Przełożyć do miski.Kukurydzę, czerwoną fasolę odcedzić i wrzucić do makaronu.Ogórek, cebulę i wędlinę drobiową obrać i pokroić w kostkę.Dodać sos koperkowo - ziołow, przyprawę tzatziki, majonez i dokładnie
charlotte gotujeMoja ukochana cukinia (jeszcze z ogródka Teściowej) znów w towarzystwie makaronu, tym razem jednak w wersji dla mięsożerców - z boczkiem. I chociaż u mnie wersja z boczkiem szynkowym (czyli prawie bez tłuszczu) - oczywiście każdy mniej dietetyczny się nada ;) SKŁADNIKI300g makaronu spaghetti200g boczku3 ząbki czosnku2 małe cukiniesól, pieprzoliwa z oliwek50g parmezanu PRZYGOTOWANIESpaghetti gotujemy al dente - zgodnie z instrukcją(...)półplasterki podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy podsmażony boczek. Smażymy razem kilka minut. Zdejmujemy całość z patelni i przesmażamy na niej chwilę odcedzony makaron (żeby.całość nie była zbyt sucha). Podajemy makaron z boczkiem i cukinią- całość posypujemy startym parmezanem. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: 1/2 opakowania makaronu penne, 1 podwójna pierś kurczaka, 1/2 bakłażana, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 duże pomidory bez skórki, 5 listków świeżej bazylii, 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie hartujemy zimną wodą i odstawiamy do odcieknięcia wody. Na patelni podsmażamy cebulkę(...)pieprzem. Bakłażana kroimy w kosteczkę i posypujemy solą, odstawiamy na kilka minut i dodajemy do kurczaka. Dodajemy pokrojone pomidory i dusimy pod przykryciem. Na koniec dodajemy świeżą bazylię i makaron. Przyprawiamy solą i pieprzem
Aga w kuchniSkładniki: 200 g makaronu gwiazdki Czaniecki, 1 brokuł, 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w wodzie Graal, 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz. Przygotowanie: Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy makaron al dente. Po odcedzeniu makaronu, hartujemy go zimną wodą. Dzięki temu makaron nie będzie nam się sklejał. Z różyczek brokuła odcinamy łodygi i kroimy różyczki
Aga w kuchniobierzemy je ze skórki...zalejemy wrzętkiem- dlaczego? Nie stwardnieją nam , nie zżółkną,będą miękkie na zewnątrz ale chrupiącew środku... Zrobie jak tesciowa robiła..kłócićsię przecieżnie będę ,prawda? Odcedzamy makaron, lekko go oliwimy by się nam nie chciał posklejać.Całość mieszamy delikatnie z bardziej wodnistą częściąsosu, wykladamy na talerz. Na Sycylii makaron to podstawa i meżczyznom podaje sięgo na szerokich, dużych(...)talerzach lub salaterkach bo to jest danie główne, niejednokrotnie jedyne. W czasie upałówzazwyczaj je sie tylko ten makaron... Jeśli mamymałe dzieci zrezygnujmy z papryczek ;-) Na makaron oraz obok wykładamy nasz bardzo gęsty sos ,posypujemy serem- najlepiej pasuje do tego pecorino ( owczy) ale jak nie mamy to zwykly parmezan wystarczy. Dekorujemy bazylią. I zasypujemy słodkimi migdałami całą naszą
Z Kuchni Do Kuchni