którym pierwszy raz zrobiłam ten sos był dniem szczęśliwym sos jest ideałem - tani, dobry i szybki. Szczerze polecam. Pasuje zarówno do makaronu, jak i kaszy czy ryżu. Podawać go można z dodatkiem mięsa lub tuńczyka ale sam smakuje najlepiej konieczny jest dodatek kolendry bo to ona nadaje sosikowi ten świetny aromat i smak. Najlepszy sos do makaronu(...)jest to konieczne świetnie smakuje również sam. Doskonale pasuje do niego tuńczyk w sosie własnym - ja już go nie podgrzewam tylko mieszam gorący sos z makaronem i gdy sos jest na talerzu dodaję tuńczyka. Mniam!!! Smacznego
sierotka maRysia w kuchnikorniszonami, w pysznym sosie musztardowo-majonezowym. Taka sałatka sprawdzi się też świetnie na wszelakie imprezy! Zapraszam Scroll down for recipe in English Sałatka makaronowa z tuńczykiem (3-4 porcje) Składniki: 150 g makaronu pełnoziarnistego farfalle Lubelli , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 1/4 szklanki świeżej pietruszki, posiekanej sól, pieprz 1 puszka (170 g), tuńczyka w puszce (w sosie własnym
karmelowyobiad,a mianowicie znienawidzony w dzieciństwie szpinak, który uczę się na nowo polubić :) składniki na 2 porcje: 5 kostek szpinaku mrożonego ( lepszy świeży) puszka tuńczyka w sosie własnym 6 pomidorów suszonych makaron pełnoziarnisty tagliatelle 5 gniazdek 1 mała cebula 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa Makaron gotujemy al dente. Czosnek siekamy drobno, podsmażamy na maśle(...)dorzucamy szpinak dusimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy i dorzucamy do szpinaku. Dodajemy pomidory, tuńczyka oraz śmietanę i przyprawiamy. Zamieszać, nałożyć makaron na to szpinak i gotowe! Smacznego! Buziaki
Cukier&Puderjednej osoby około 500 kcal. - 70 g makaronu suchego pełnoziarnistego - 150 g szpinaku - 5 sztuk pieczarek średnich - 2 łyżki tuńczyka w oleju lub sosie własnym - łyżka masła - sól, gałka muszkatołowa i pieprz do przyprawienia - pół szklanki tartego parmezanu Włącz piekarnik na 180 °C. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem. Ugotuj makaron al dente. Odsącz po ugotowaniu i przełóż do naczynia. Dodaj
Pasje JolkiCoś dla fanów tuńczyka i szpinaku. Proste i szybkie danie jednogarnkowe. Składniki : pół cebuli 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka oleju słonecznikowego Bio Czosnek SemCo 4-5 kulek mrożonego szpinaku / można zastąpić świeżym 250- 300 ml śmietany 30% łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku 4 gniazdka makaronu tagliatelle Przygotowanie : Cebulę kroimy(...)kostkę i szklimy na oleju słonecznikowym. Następnie dodajemy szpinak i dusimy, aż się rozmrozi. Dodajemy tuńczyka razem z sosem i śmietanę. Dodajemy 4 gniazdka makaronu i wszystko dusimy pod przykryciem do miękkości makaronu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, a także sokiem z cytryny
Garnkowe fanaberieprzygotowaniu sałatkę makaronową z tuńczykiem, ogórkiem i kukurydzą. Przepis pochodzi z książki „Po prostu po włosku” :) Składniki na sałatkę makaronową: – 450 g makaronu penne (u nas bezglutenowy kukurydziany) – 185 g tuńczyka w oleju – 200 g odsączonej kukurydzy – 1 mała czerwona cebula – 1 mały
Kuchenne WariacjeOstatnio mój blog obfituję w sałatki. Tak bardzo je lubię, że nawet kawałek szynki parmeńskiej oddałabym za miseczkę sałatki ;-) 130 g makaronu drobne kolanka lub podobne ok. 80 g szpinaku 1 puszka tuńczyka 5-7 ogórków konserwowych sos 1/3 szklanki oliwy z oliwek(...)łyżka musztardy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu sok z 1/2 cytryny szczypta soli Wszystkie składnik sosu połączyć ze sobą, czosnek należy zmiażdżyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Tuńczyka odcedzić z oleju i rozdrobnić. Ogórka pokroić w półksiężyce. Wszystkie składnik sałatki wymieszać wraz z sosem i przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego
Jadło i czytadłoSprawdzi się zarówno na śniadanie lub kolację jak i na imprezę ze znajomymi. Sałatkę podałam w miseczce z serii "Malta" od Porcelany Bogucice. 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 130g drobnego makaronu, np. ryż papryka 4 ogórki konserwowe 4 jajka puszka kukurydzy 1/2 czerwonej cebuli 1/3 szkl słonecznika aól pieprz 2-3 łyżki majonezu Makaron ugotować wg przepisu
Smakołyki AsiTrzeba dodać, że danie w całości wykonałam z produktów, które miałam w domu, bez niepotrzebnego wychodzenia z domu Na 3 porcje: 200 g makaronu farfalle użyłam Pudliszki 1 garść mrożonego, zielonego groszku 120 g dobrego tuńczyka w sosie własnym (już po odcedzeniu) 6 połówek suszonych pomidorów 3 łyżki oleju z pomidorów 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku szczypta oregano sól(...)patelnię wlać 100 ml wody i dorzucić zielony groszek, ciągle mieszając poczekać aż groszek zmięknie. Kiedy groszek jest już miękki (ale nie rozgotowany), dodać odcedzony, gorący makaron oraz odcedzonego z sosu tuńczyka. Wszystko razem wymieszać, doprawić, a następnie od razu podawać. Smacznego
Krylowa Kuchniałyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku pieprz i sól do smaku 2 - 3 łyżki oleju do smażenia makaron pełnoziarnisty do podania Do odmierzania używam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak przygotować tuńczyka z selerem naciowym? Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Selera umyć i pokroić na niezbyt duże kawałeczki. Pietruszkę i koperek umyć(...)dusić około 3 minut. Pod koniec dodać odsączonego z zalewy tuńczyka, koperek i pietruszkę, przyprawić do smaku pieprzem i solą, chwilę jeszcze podsmażyć. Tuńczyk z selerem naciowym najlepiej smakuje podany z makaronem pełnoziarnistym. Zobacz również: surówka z pora i selera naciowego
Kuchcik gotujeoleju 1 ząbek czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżeczki kaparów kilka gałązek szczypioru lub dymki dwie szczypty płatków chili sól, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente, zostawić nieco wody z gotowania. W dużej misce rozdrobnić tuńczyka, dodać(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili, połowę kaparów (posiekanych), szczypior lub dymkę (drobno pokrojoną), sól i pieprz oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem. Do tuńczyka dodać niewielką ilość wody z gotowania makaronu, wymieszać, dodać spagetti, dokładnie wymieszać aż makaron połączy się z sosem tuńczykowym. Nałożyć na talerze, posypać pozostałymi kaparami i od razu podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniebardzo dawno nie robiłam (nie przyznam się ile, bo aż wstyd), to postanowiłam raz dwa zrobić i zaspokoić moje kubki smakowe. SKŁADNIKI: 250 gr. ugotowanego makaronu kokardki 1 puszka tuńczyka (130gr) 1 cebula 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 marchewka starta na grubych oczkach tarki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego sól wg. uznania pieprz wg. uznania
RITA food channelsłonecznikiem, do tego garść świeżej bazylii i ser parmigianino regino. Wyszło smacznie, polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu u mnie penne średnia cukinia kilkanaście suszonych pomidorów 2 puszki tuńczyka w sosie własnym świeża bazylia starty ser parmigianino regino 3/4 szklanki słonecznika 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki sól pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano(...)przepuszczony przez praskę czosnek. Pomidory kroimy w paski, dodajemy do reszty, dodajemy też przyprawy (paprykę, oregano, sól i pieprz) i ziarna słonecznika. Następnie dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. 2. Listki bazylii myjemy i razem z tuńczykiem (odsączonym od zalewy) dodajemy już na samym końcu, delikatnie mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe :-) Przed podanie posypujemy startym serem. Smacznego
kruche babeczkiłączy się z tuńczykiem i pozostałymi składnikami, a w dodatku ładnie się prezentuje. Doprawiłam pieprzem białym od Rafex . Składniki: 300 gram makaronu gryczanego od Fabijńscy 1 puszka kukurydzy 1 puszki tuńczyka w sosie własnym Kawałek pora 5 łyżek majonezu Sól świeżo mielony pieprz biały od Rafex Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie
Bajeczna Kuchniapóźno wracasz do domu. Jako obiad, kolacja czy jako sałatka imprezowa. PYCHOTA! potrzebujemy: - puszkę tuńczyka - kawałek sera typu feta (w żależności od upodobań) - ugotowany makaron - ząbek czosnku - pieprz Do miski wrzucić tuńczyka i rozdrobnić go widelcem oraz na grubych oczkach zetrzeć ser. Czosnek przecisnąć przez praskę. Całość wymieszać. Dodać makaron, pieprz i polać ok. łyżką oliwy
Szybko Tanio Smacznie