makaron z suszonymi pomidorami - 2271 przepisów (strona:99/152)

Wytrawny makaron z polędwiczkami 195

wysmażone dobrze się z sosem i makaronem komponują i naprawdę smakują. Składniki: 4 porcje250 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki, 1 polędwiczka wieprzowa,1 cebula szalotka,½ papryczki chili,sok z ½ limonki,½ łyżeczki białego pieprzu,2 duże ząbki czosnki,olej rzepakowy,puszka pomidorów w kostce,2 łyżki pasty pomidorowej,3 łyżki sosu salsa,50 ml czerwonego wina wytrawnego,½ łyżeczki cukru(...)patelni przygotowywać sos) przelewamy całą zawartość pomidorów z puszki i je dusimy. Do pomidorów dodajemy, pastę pomidorową, salsę, cukier, sos sojowy i wino. Całość zagotowujemy, miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos jest za gęsty można dolać niewielką ilość przegotowanej wody.Do sosu dodajemy wysmażone polędwiczki.Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie

Moniki Smakołyki
Vegebulion – 100% wegańska zdrowa zupa 196

Podajemy gorący, z makaronem, ryżem, posypany drobniutko posiekaną kolendrą lub pietruszką – albo bez żadnych dodatków. Można użyć go do bazy dla innych zup i potraw, np. do risotto, zamrozić lub zapasteryzować w słoikach. W sezonie warto dodać do garnka kilka gałązek świeżego tymianku, gałązkę szałwii, zielone szparagi (150g). Jeszcze więcej umami? Dorzućcie kilka połówek suszonych pomidorów (4-5 sztuk

Karo in the Kitchen
Zupa pomidorowa z grzankami z mozzarellą i pesto. Najlepsza. 207

nadają. Zamiast tradycyjnego makaronu do zupy (u nas panuje frakcja makaronowa, z ryżem nigdy nie było pomidorówki) proponuję grzanki z pesto, które fundują drugie życie czerstwym kromkom chleba. Ci, którzy nie są na diecie mogą dorzucić do grzanek mozzarellę. Gorąco polecam :) Składniki: 1 ½ kg pomidorów 2 chlusty oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku ¾ łyżeczki suszonego tymianku ¾ łyżeczki suszonego

Pełny talerz
Podróże kulinarne - Tunezja 188

brick'a W Tunezji spożywa się też zupy warzywne z dodatkiem makaronu, soczewicy, mięsa oraz zupy rybne. Zupa rybno-pomidorowa Bardzo popularne są jajka podawane na twardo jako dodatek do wielu dań lub jako przystawka. Kuchnia tunezyjska obfituje też w warzywa, przede wszystkim ostrą i słodką paprykę, pomidory, cukinie i bakłażany oraz roślin strączkowe-soczewicę i cieciorkę. Robi się(...)dużo przypraw, przede wszystkim ostrej papryki, kolendry, kminku, szafranu, cynamonu, a do deserów-wody różanej. Do większości potraw podaje się również kawałki cytrny lub limonki. Zupa warzywna z makaronem, soczewica i miesem Warto też spróbować oliwy z oliwek-niektórzy twierdzą, że tutejsza oliwa jest najsmaczniejsza. Dostępna w wielu wersjach smakowych, np. z ziołami, z czosnkiem, z ostrą papryczką. W Tunezji

Zawsze głodna!
SAŁATKA Z RUKOLI Z KOZIM SEREM 169

makaronów. Idealnie komponuje się z innymi sałatami,mozzarellą i oliwą z oliwek. Warto spożywać ją dla zwiększenia odporności, zapobiega anemii i osłabieniom. Jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Chroni przed nowotworami i zwiększa odporność. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Proponuję więc na dziś sałatkę z rukolą. Składniki: Ilość wg.uznania;-) rukola świeże pomidory suszone pomidory

potrawyregionalne
Musaka 224

tylko bez makaronu i moim zdaniem smaczniejsza. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mielonego mięsa wołowego, 1 kg ziemniaków, 2 średnich cukinii,  2 średnich bakłażanów, 2 cebul, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 2 puszek pomidorów, 1 łyżki miodu, 2 jajek, 2 żółtek, 200 gram przecieru pomidorowego, 200 ml bulionu wołowego, 100 gram bułki tartej, suszonego oregano, mielonego białego

Wyprawy kulinarne
Cannelloni z wołowiną i pieczarkami 173

może doczekam się maszynki do makaronu? Marzenie... :)Składniki:1 kg mielonej wołowiny1 opakowanie gotowego makaronu cannelloni lub lasagna1 koszyczek pieczarek czyli około 20 pieczarek1 cebula4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa i 2 do sosu)1 kula mozzarelli do zapiekaniakilka pomidorków koktajlowychok. 0,7 pasty z pomidorów. (Ja kupiłam przecier w butelce w biedronce za 2,99 zł jest super)!sól(...)lasagnę, która zwijamy w ruloniki). Układamy je w naczyniu żaroodpornym,blisko siebie. W rondlu podgrzewamy pastę pomidorową. Doprawiamy ją czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem a także suszonymi ziołami. Gotowym sosem zalewamy cannelloni. Na wierzch układamy plastry mozzarelli oraz pomidorki koktajlowe. Pieczemy w 200 stopniach około 25-30 minut.cannelloni z wołowiną

Bon Appetit Małgorzaty
Ziemniaki zapiekane po sycylijsku 179

tygodniu). Makaron zjadany dnia powszedniego...a ziemniak? Od święta. Głównie na zimno, na plaży po południu. Do mojego dania użyłam tych oto produktów ze zdjęcia. Składniki ziemniaki świeża bazylia tarty parmezan kilka pieczarek opcjonalnie świeży szpinak oliwa z oliwek sugo alla siciliana – sos pomidorowy z bakłażanem i serem polpa di pomodoro z bazylią kilka suszonych pomidorów pół łyżeczki zmielonych

Z Kuchni Do Kuchni
Czerwone pesto z suszonych pomidorów 120

makaron, wymieszać z pesto i obiad gotowy. Zdziwiona patrzyłam jak je 3 latek niejadek ... W końcu odważyłam się sama zrobić pesto. Przeglądałam wiele przepisów i ostatecznie zdecydowałam się na przepis ze strony Kuchnia na obcasach , który jedynie delikatnie zmodyfikowam. Powiem krótko zakochałam się w domowym pesto:) Składniki : słoiczek suszonych na słońcu pomidor

cucinare
Sałatka z tortellini 4199

Testując i udoskonalając kolejną sałatkę, tym razem specjalnie dla mojego Męża powstała sałatka z tortellini...Jak się okazało całkiem smaczna, szczególnie dla amatorów makaronu ;)Po zrobieniu

Lawendowe Niebo
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 152

składniki to pomidory, karczochy, czosnek, kapary, anchois, bazylia i orzeszki piniowe ze zbóż jedzone są makarony, ryż oraz chleb Kuchnia północnoafrykańska: obejmuje: Maroko, Algierię, Tunezję oraz Libię najważniejsze cechy: najbardziej aromatyczna spośród kuchni śródziemnomorskich, chętnie używane są: kumin, kolendra, szafran, cynamon, goździki i chilli, a także pikantne pasty harissa i ras el hanout słodyczy dodają suszone owoce, jak daktyle

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti pełnoziarniste z pieczonym bakłażanem i pomidorami 188

łyżka pasty z papryczki chilli 0,5 szklanki wody garść posiekanej świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej sól i pieprz do smaku oliwa do skropienia starty parmezan do posypania Wszystkie składniki znajdziecie tutaj   Przygotowanie:  Na blasze wyłożonej pergaminem ułóż umyte pomidory, przeciętego wzdłuż bakłażana i czosnek przecięty w pół, wszystko skrop oliwą i piecz(...)drobno cebulę, i upieczone warzywa, pastę, i bazylię. Wszystko smaż na małym ogniu dodaj wodę i dobrze wymieszaj, smaż tak długo aż powstanie idealny sos i dopraw do smaku. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i połącz z sosem. Na talerzu posyp parmezanem i gotowe. Smacznego

Niezły Młynek
Spaghetti z kurczakiem 140

Bardzo proste i szybkie danie, polecam jest pyszne. Piersi kurze pokroić małą kostkę,wrzucić do miseczki. Doprawić solą pieprzem, suszoną bazylią, papryką ostrą i słodką. Wlać jogurt i wymieszać. Zostawić najlepiej na noc i zrobić spaghetti na drugi dzień. jeżeli nie macie tyle czasu można zrobić od razu, ale piersi kurze moczone w jogurcie są smaczniejsze. Na patelnię wlać(...)Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Pieczarki dodać do mięsa, chwilkę przesmażyć. Wlać pomidory z puszki, dodać przecier pomidorowy. Świeże listki bazylii porwać i wrzucić do sosu. Zagotować i gotować na małym ogniu kilka minut. Dodać porwaną mozzarellę, chwilkę delikatnie podgrzewać aż mozzarella się rozpuści. Ugotować makaron, odcedzić. Gorący makaron polać sosem. Można dodatkowo posypać potartym serem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Domowe pesto z suszonych pomidorów 190

suszonych pomidorów z oleju 10 orzechów nerkowca, u mnie Piątnica 5 listków świeżej bazylii 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe szczypta soli szczypta pieprzu 1. Wszystkie składniki przekładamy do blendera.  2. Miksujemy do uzyskania preferowanej konsystencji. Ja lubię kiedy masa nie jest idealnie gładka, kawałki pomidorów powinny mieć wielkość ziarenek cukru.  3. Podajemy z makaronem, jako

Szefowa kuchni
Muszle makaronowe z serami i pesto 150

ułożyć makaron (nadzieniem do góry). Resztę sosu i pomidorki, rozłożyć na wierzchu, posypać pecorino. Jeżeli zostało trochę nadzienia, wciskamy je pomiędzy muszle. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12-15 minut. Sos pomidorowy: 1 łyżka oleju 1 cebula , posiekana 2 ząbki czosnku , posiekane kawałek papryczki chili 1 łyżeczka mieszanych suszonych ziół tymianku , bazylii, oregano, lubczyku 400 g krojonych pomidorów

Pełny talerz
Najprostsze spaghetti bolognese 214

doń pomidory i trzymamy to wszystko razem tak długo, aż nie puści wystarczająco dużo soku (ok. 10-15 minut). Jak widać, sos zrobił nam się sam :) Teraz pora na zioła, których dodać musimy dużo i ostateczne doprawianie. Jeśli sos nie będzie dość gęsty, dodajemy trochę przecieru pomidorowego. Podajemy oczywiście z makaronem, całość posypujemy żółtym serem i suszoną bazylią.Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa

Proponowane wyszukiwania