Sambal oelek (czyt.sambal ulek) to indonezyjski sos - przecier z papryczek chili. Jest to jeden z najostrzejszych sosów, więc trzeba używać go ostrożnie ;) Otrzymałam słoiczek tego przecieru i postanowiłam (nie sugerując się przepisami z sieci) wymyślić coś "po polsku". A cóż bardziej polskiego jak nie szynka wieprzowa i cebula?Poniższy przepis dedykuję ze specjalnymi pozdrowieniami Kamie, jednej z moich najwierniejszych(...)wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180-190 stopni. Zapiekamy przez około 60-70 minut.Tak przyrządzone mięsko jest bardzo aromatyczne i przede wszystkim kruche. Dzisiaj podałam je z makaronem razowym lecz smakuje również z ryżem czy ziemniakami.Smacznego!p.s. jeśli nie macie pod ręką sambal oelek to przyprawcie mięso ostrą sproszkowaną papryką :) też będzie pyszne :)Przepis pierwotnie zamieściłam
Codzienna kuchnia niecodziennabyło smacznie. Jadłam kotlety wieprzowe w towarzystwie polskich jabłek z francuskim winiakiem Calvados podane z zasmażanymi ziemniakami z boczkiem. Najbardziej smakowały mi właśnie te ziemniaki z boczkiem i sos z sera pleśniowego, którego niestety mogło być ciut więcej :). Po za tym miła obsługa i bardzo przytulny wystrój. Dopiero dzisiaj znalazłam w końcu czas, żeby do Was zajrzeć. Jutro i pojutrze(...)dodać cebulę, po 5 minutach wrzucić pokrojone w paski papryki i smażyć, tak by zachowały chrupkość. Pod koniec dodać koncentrat i koncentrat pomidorowy. Posypać serem żółtym. Podawać z ryżem, makaronem lub tortillą. Smacznego
Trufelkowozdecydowanie w tym roku królują te drugie, w sałatkach przede wszystkim; żurawina świeża i suszona , świeżą możecie użyć jako dodatek do serów pleśniowych i przygotować pyszny wytrawny w smaku sos, suszoną zaś dodajcie do ulubionej sałatki, np. takiej owocowej, którą zamieściłam w zestawieniu. Ostatnio znacznie częściej sięgam po orzechy , zwłaszcza włoskie, oprószam nimi sałtki, dodaję do śniadań i deserów(...)cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Sałatka z burakiem
Moja smaczna kuchniaSkładniki: jajka ugotowane na twardo 5 sztuk, kasza jęczmienna 2 szklanki/sucha, pietruszka 1 pęczek, jajka 2 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, przyprawa pesto peperoncino Royal Brand
W Mojej Kuchni LubięDziś szybka, wiosenna sałatka, która podana w makaronowych muszelkach nabiera odświętnego charakteru. Kompozycja smaków wzbogacona została aromatyczną czarnuszką, która świetnie współgra i uzupełnia całość. Wiosenna
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNie wszyscy lubią sushi, jednak część z Was tak myśli, bo jeszcze nie miała okazji go spróbować. Może domowa wersja sushi zasmakuje Wam znacznie bardziej, aniżeli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!olive nere 40 g di parmigiano grattugiato 400 ml di passata di pomodoro 1 cipolla 2 spicchi d'aglio 3 rametti di timo olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Makaron muszle gotujemy al dente w osolonej, wrzącej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Na patelni z 2-3 łyżkami oliwy podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę(...)circa 10 minuti, mescolando di tanto in tanto. Per ultimo aggiungete le olive tagliate in quarti e il tonno sgocciolato dall'olio e tagliato a dadini. Do sosu pomidorowego z tuńczykiem i oliwkami dodajemy 150 g ricotty; resztę ricotty odkładamy na bok. Całość dokładnie mieszamy. Form ę żaroodporn ą smarujemy oliw ą , następnie wylewamy
La grande e la piccola cuocaPyszny, delikatny, soczysty gulasz z indyka z dużą ilością warzyw. Przygotowuję go często bo wszystkim domownikom bardzo smakuję. Podaję czasami z makaronem albo ryżem. Składniki: 700 g mięsa z indyka 250 g pieczarek 2 marchewki 1 cukinia 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 2-3 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela(...)pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę, pieczarki i cukinię. Wszystko gotujemy razem do miękkości mięsa. Śmietanę hartuję z odrobiną gorącego sosu, wlewam do mięsa i chwilę gotuję. Pietruszkę posiekać i dodać do reszt, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Gulasz podałam z kaszą, Smacznego
magiczna kuchnia Kasiwiecie jak - piszcie, na pewno stworzę taki post ;) Jako pierwszy zestaw proponuję: zupę pomidorową z tymiankiem (cz. I) naleśniki kukurydziane zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym (cz. II) pierogi mięsne z dynią i pietruszką (cz.III) Sposobów na zupę pomidorową jest całe mnóstwo, a myślę nawet, że każdy ma swój ;) Moim ulubionym jest ten, przygotowany na bazie(...)pieprzu przyprawy: sól himalajska, pieprz, tymianek, naturalna wegeta - mielona suszona włoszczyzna z dodatkiem soli oraz 2 soki pomidorowe - jeden zwykły, drugi pikantny (z dodatkiem tabasco) 500 ml jogurtu naturalnego makaron nitki Podstawą zupy jest rosół. Umyte mięso, obrane i umyte warzywa, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu czarnego, łyżkę naturalnej "wegety" oraz łyżkę soli himalajskiej zalewam wodą
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!dużo mówić - przepis powtórzę w weekend ;) Do przepisu wykorzystałam makaron muszle, które dostałam od firmy Czaniecki . I nie to, żebym przysładzała firmie, ale uważam, że są to najlepsze makarony obecne na polskim rynku :) 'makaronowe muszle na beszamelu z kurczakiem, szpinakiem, pod cheddarem' Składniki: * farsz do muszli: - 1 duża pierś z kurczaka (lub dwie mniejsze) - pół opakowania mrożonego szpinaku(...)podane jest na opakowaniu. Beszamel: Masło rozpuścić w małym garnuszku. Dodać mąkę i zrobić jasnożółtą zasmażkę. Dodać mleko, sok z cytryny, gałkę i pieprz. Mieszać aż zgęstnieje (ok.2-3 minuty - sos zgęstnieje jeszcze po zestawieniu go z ognia). Na dno żaroodpornej formy wylać sos. Układać na nim nadziane muszle. Na wierzch zetrzeć ser. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C
CookYourselfcebra...więc ostatnia rzeczą, którą mam ochotę zrobić to wyjść na zakupy...Dlatego musimy po eksperymentować w kuchni, włączyć wyobraźnię i do dzieła...A nic tak nie zastąpi makaronu jak ciasto naleśnikowe...Naszym ulubionym daniem obiadowym jest lasagne z mięsem i szpinakiem... więc przeobraziłam lasagne na tort naleśnikowy... pychaaaaaa ;) Składniki: Na ciasto: 500g. mąki pszennej 700 ml. mleka 200ml. wody(...)Szpinak rozmrażamy, odsączamy wodę...Dodajemy masło, czosnek i chwile podsmażamy...Z pomidorów usuwamy gniazda z nasionami...kroimy na drobne kawałki i miksujemy dodajemy przyprawy ja mam swoje ulubione do sosu pomidorowego tj, duuuuzo czosnku, bazylii, oregano, chilli... Naleśniki przekładamy naprzemiennie szpinakiem, i mięsem...posypujemy startym serem i pieczemy około 30 min w 160st.Smacznegoooo
NaKońcuJęzykaSezon na dynię trwa w pełni, dlatego przygotowałam dla Was zestawienie najciekawszych przepisów na dynię, które znalazłam na blogach kulinarnych. Znajdziecie tutaj ciasta, dania wytrawne, sałatki
Kuchnia BazyliiMięso z kurczaka ze względu na swoją dostępność oraz cenę jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków. Wykorzystujemy go nie tylko do przygotowania obiadów, ale możemy stworzyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kuchnia włoska jest jedną z tych, które lubię najbardziej. W mojej kuchni włoskie dania to nie tylko pizza czy makarony ale też dania zainspirowane kuchnią włoską z nutą polskich czy egzotycznych smaków. Dzięki Galbani - producenta serów mogę wyczarować w kuchni nie tylko klasyczną pomidorową z mozarella ale też bawić się smakami. Tym razem postawiłam na bakłażana po włosku. bakłażana nafaszerowałam(...)świeże sól 1/2 papryczki chilli 2 op. Galbani mozarella 125 g 4 łyżki oliwy z oliwek 7 pomidorków cherry (żółtych i czerwonych) 6 listków świeżej posiekanej bazylii 350 g sosu pomidorowego SOS POMIDOROWY: 2 puszki pomidorów w puszce oregano tymianek sól bazylia pieprz 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek Przygotowujemy sos pomidorowy: Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć chwilę
Kuchnia w oparach