dań. Jest na tyle uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych. Jego zaletą również jest to, że można przygotowywać go przez cały rok, bo pieczarki są dostępne niezależnie od pory roku. Kluczem do pysznego sosu pieczarkowego są przyprawy i dodatki, bo bez nich byłby on mdły w smaku. Dlatego u mnie
Kuchnia MagdaLenydań. Jest na tyle uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych. Jego zaletą również jest to, że można przygotowywać go przez cały rok, bo pieczarki są dostępne niezależnie od pory roku. Kluczem do pysznego sosu pieczarkowego są przyprawy i dodatki, bo bez nich byłby on mdły w smaku. Dlatego u mnie
Kuchnia MagdaLenyKurczak w sosie śmietankowo-ziołowym to bardzo szybkie danie. Do sosu można dodać swoje ulubione zioła, mogą być zarówno świeże jak suszone. Tak przyrządzonego kurczaka można podać z różnymi dodatkami, pasuje zarówno do makaronu, kaszy jak i ziemniaków. składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 łyżka masła 200 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii sól posiekana natka
Monia miesza i gotujeprzepis na gulasz wołowy na wschodnia nutę, potrzebujemy tylko: 50 dag wołowiny, 1 cebulę, 1 łyżkę oleju, oraz sos bazyliowy z Trawa cytrynową Blue Dragon, 1 łyżkę mąki pszennej, sol morska. Dobrze zrobiony gulasz wołowy smakuje za równo z kluskami, kaszą, makaronem, czy ziemniakami. Każdy kto nie jest jaroszem doceni w smaku dobry gulasz wołowy. Ja tym razem podałam gulasz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszny i sycący obiad. Gdy jest teraz sezon na świeże pomidory, robię tylko takie spaghetti. Składniki: (dla 5 osób) 500 gram makaronu spaghetti 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub inne 800 gram świeżych pomidorów 1 cebula 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 2 małe ząbki czosnku 3 łyżki oleju łyżeczka oregano łyżeczka bazylii pół łyżeczki carry(...)gazu, mieszamy z zaklepką i znowu stawiamy ma gaz i gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu. Do sosu dorzucamy oregano, bazylię oraz szczyptę cukru. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej przypraw. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente, ale bez oleju. Smacznego
Wołowina od rekinailości intensywnych azjatyckich przypraw jest idealna, moim zdaniem, dla osób zaczynających swoją przygodę z kuchnią azjatycką. Skusicie się? :) Warto! Składniki (na dwie duże porcje): 150 - 180 g ugotowanego makaronu ryżowego 750 ml bulionu azjatyckiego lub warzywnego (może być z kostki) 1 łyżeczka proszku z tamaryndowca, rozpuszczonego w 30 ml wrzątku (opcjonalnie, z powodzeniem można ten składnik zastąpić sokiem(...)słodkawa w smaku, wyraźnie kwaśna i troszkę pikantna. W razie potrzeby doprawiam sosem rybnym (jeśli jest mało esencjonalna), sosem sojowym (jeśli mało słona) oraz ewentualnie sokiem z limonki i mielonym pieprzem. 5. Do większych miseczek nakładam dość spore porcje ciepłego makaronu ryżowego, nalewam zupę po brzegi, dekoruję kiełkami, ukośnie pociętymi plasterkami szczypioru, prażonym czosnkiem i kolendrą, na osobnym talerzyku kładę
Kuchnia Prezydentowejubiegły tydzień zajrzałam do książki "Gotuj sprytnie jak Jamie" i już wiedziałam, że muszę przygotować ten makaron. Prosty w wykonaniu, bardzo smaczny i w gruncie rzeczy zaskakujący w smaku. Jadłam ja, jadły i dzieci więc chyba warto spróbować...Penne w sosie carbonara z wedzona makrela320 g penne1 szalotka1 cukinia
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: Pełnoziarnisty makaron np. tagliatelle 1 brokuł 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 podwójna pierś kurczaka 10-15 pieczarek 1 serek topiony kremowy 1/3 szklanki startego żółtego sera sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Brokuł podzielić na różyczki, przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie. 2. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Podsmażyć na niewielkiej(...)miseczce rozmieszać serek topiony z 1/2 szklanki wody. Wlać do kurczaka i nadal dusić do momentu zredukowania się sosu. 7. Doprawić solą, pieprzem. Dodać ugotowany brokuł i żółty ser. 8. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie pełnoziarnistym makaronem
A Ty Smakuj Mniepysznym bakłażanem przygotowanym w panierce z orzechów włoskich i parmezanu. Złociste plastry, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują świetnie w towarzystwie bułeczki, świeżych warzyw i niezawodnego sosu tzatziki , na który przepis podałam Wam w sobotę. Bakłażany, dzięki swojej mięsistej konsystencji, świetnie zastępują mięso w daniach wegetariańskich. Wystarczy pokroić je w podłużne plastry i opanierować w jajku(...)dobrze się razem komponują! Bakłażany z dzisiejszego przepisu możecie także podać z dodatkiem ziemniaków i surówki, czy z makaronem z pesto jak w tym przepisie . Zamiast smażyć, możecie je upiec w piekarniku. Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i sosem tzatziki przepis własny Składniki: na bakłażany w orzechowej panierce: 1 bakłażan 40 g orzechów włoskich (waga bez łupin
Chilli Czosnek i Oliwaawokado. Jednak możecie je komponować dowolnie i dodawać do nich nie tylko warzywa, ale też ugotowany makaron, np. sojowy, usmażone krewetki czy kurczaka... Składniki: 6 arkuszy papieru ryżowego 6 listków mini sałaty rzymskiej 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 1/2 awokado sos słodka chili Wykonanie: Sałatkę myjemy i osuszamy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie słupki. Paprykę myjemy, usuwamy nasionka
Kuchnia MagdaLenyawokado. Jednak możecie je komponować dowolnie i dodawać do nich nie tylko warzywa, ale też ugotowany makaron, np. sojowy, usmażone krewetki czy kurczaka... Składniki: 6 arkuszy papieru ryżowego 6 listków mini sałaty rzymskiej 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 1/2 awokado sos słodka chili Wykonanie: Sałatkę myjemy i osuszamy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie słupki. Paprykę myjemy, usuwamy nasionka
Kuchnia MagdaLenywarzywny – 1 l Mleko kokosowe – 400 ml Krewetki – 300 g Makaron spaghetti – 200 g Dynia – 200 g Czerwona papryka – 100 g Czerwona cebula – 50 g Imbir – 20 g Papryczka chilli – 1 szt. Limonka – 1 szt. Sos sojowy – 1 łyżka Pasta curry, zielona lub czerwona – 1 łyżka Czosnek(...)posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Zblenduj zupę, wymieszaj i nadal gotuj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć krewetki i smaż około 3-5 minut, aż krewetki się zarumienią. Usmażone krewetki wrzuć do garnka, w którym robisz zupę i gotuj na małym ogniu około 15 minut. Na koniec ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu i podawaj
ale Pyszniemakaron – to zakochasz się w tych pomysłach na lunch. Każde danie jest zdrowe, łatwe, szybkie w przygotowaniu (od 20 do 50 minut gotowania) i niedrogie – składa się z niewielu składników, a kosztuje maksymalnie 7 zł od osoby. Spaghetti z pieczonym kalafiorem Czas : 35 minut Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla 2 osób: około 7 zł Spaghetti z domowym sosem pomidorowym(...)składniki) Czas: 20 minut Poziom trudności : Mega łatwe Szacowany koszt dla 2 osób: ok. 11 zł Penne w sosie pomidorowo-paprykowym Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwy Szacowany koszt dla 2 osób: 15 zł Smacznego! Artykuł 4 wegetariańskie lunche z makaronem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzalkohol odparował a groszek się ugotował do miękkości. Poznasz po tym, że zacznie się marszczyć jego skórka. Doprowadź sos do całkowitej redukcji (jeśli nie jesteś na diecie możesz dodać też 1 łyżeczkę śmietany). Całość dopraw solą i różowym pieprzem, dodaj ugotowany makaron i wyłóż gorące danie na talerze. Życzę smacznego
SMYKWKUCHNIMuszle makaronowe (conchiglioni) z mozzarellą, mascarpone, ricottą i parmezanem w sosie pomidorowym. Muszle makaronowe (conchiglioni) nadziewane serami. Przepisem tym zainspirowała mnie Asia z KS. Jednak u
Kulinarne Przeboje