makaronu, najlepiej pełnoziarnistego, i mamy lekkie a zarazem sycące danie, które bez problemu można zabrać ze sobą do pracy/szkoły/w podróż. Pamiętajcie, że makaron warto przygotować na półtwardo – zmięknie on jeszcze pod wpływem sosu. To nie pierwszy raz kiedy wykorzystuję połączenie cukinii i pomidorów, już wcześniej proponowałam Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese , wiem jednak(...)świeżą bazylię, no i jesteśmy w domu. Ale wiecie co jest najlepsze? Danie jest tak szybkie w przygotowaniu, że nie zgrzejemy się w gorącej kuchni. Zobaczcie sami! Artykuł Makaron z cukinią, pomidorem i fasolką – idealny na upał pochodzi z serwisu A to pestka
A to pestkakrewetek (tak na wypasie u mnie tygrysie i koktajlowe) gałązka pomidorków koktajlowych 10 dużych czrnych oliwek 5 ząbków czosnku 90 g pesto z bazylii (ja kupiłam gotowe, świeże) opakowanie makaronu tagliatelle 2 łyżki oleju do smażenia zioła prowansalskie, papryka ostra Wykonanie: Krewetki jeśli są mrożone opłukujemy wodą i zostawiamy na 10 min na sitku. Następnie suszymy recznikiem papierowym. Na patelni(...)każdej strony. Na koniec wcisakmy czosnek, dodajemy połówki pomidorków i oliwki. Przykrywamy wszystko pokrywką i dusimy jeszcze kilka minut w sosie, który się wytworzył. W międzyczasie wstawiamy wodę i gotujemy makaron al’dente (pamiętajcie o posoleniu wody) . Krewetki odstawiamy. Odcedzamy makaron, mieszamy go z pesto i wrzucamy na patelnię z krewetkami. Wszystko razem mieszamy, nakładamy, podajemy. Delektujemy się
Mama z miastaMakaron gotujemy al dente. W misce wymieszaj: mleko, śmietanę, jajka, sery i przyprawy. Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek, dodaj brokuła, ugotowany makaron, wlej masę i mieszaj aż składniki połączą się w gęsty kremowy sos. Całość posyp orzeszkami nerkowca (możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni) i płatkami parmezanu. Gotowe! Proste i przepyszne danie, jestem pewna, że będziesz
SMYKWKUCHNIśmietanę, dokładnie wymieszać by smaki się połączyły. 6. Postawić na moment na bardzo małym ogniu. 7. Ugotować makaron wedle zaleceń na opakowaniu. 8 Makaron układać na talerzu,zrobić z niego gniazdko i do środka nakładać sos. Do sosu można opcjonalnie dodać garść roszponki i wymieszać- już nie podgrzewając na ogniu dania. 9. Układać na talerzu, przyozdobić świeżymi liśćmi roszponki. Smacznego(...)Farfalle z kurczakiem, pieczarkami i bakłażanem Różowy makaron z buraczkowym pesto i orzechami włoskimi
KreatywnePinypomidorki i listki roszponki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W słoiczku wymieszać oliwę, musztardę, sok z cytryny, doprawić do smaku solą z pieprzem. Gotowym sosem skropić sałatkę. Jeszcze raz wszystko wymieszać i podawać. Paczuszka z pysznymi makaronami Czaniecki
Monia miesza i gotujeSkładniki: - 1/2 opakowania makaronu chow mein - 3 cebule dymki - duża garść mieszanki kiełków - pojedynczy filet z kurczaka - garść prażonego sezamu - niewielki korzeń imbiru - 3 ząbki czosnku - mała papryczka chilli - olej sezamowy - olej kokosowy - 1/2 limonki Marynata: - 100 ml sosu teryiaki - łyżka octu ryżowego - łyżeczka brązowego cukru Przygotowania zaczynamy dzień wcześniej. Kurczaka płuczemy, wycinamy wszytskie błonki i kroimy na spore(...)zamknąć się z jednej strony. Po 2-3 minutach energicznym potrząśnięciem woka przewracamy kurczaka na drugą stronę. Odczekujemy kolejne 2 minuty. Dorzucamy makaron, dodajemy sok z limonki, dwie łyżki oleju sezamowego i w razie potrzeby kilka kropel sosu sojowego. Szybko mieszamy, wykładamy na talerze, posypujemy prażonym sezamem i szczypiorkiem. Smacznego
Cook&Lovełyżki soku z cytryny, wymieszać. Ewentualnie doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Na koniec należy ponownie włożyć kawałki łososia do sosu i podusić całość przez ok. 2 minuty, by ryba nieco się podgrzała. Podawać np. z ryżem, makaronem lub kaszą. Świetnym dodatkiem są też warzywa ugotowane na parze. Smacznego! Polecam również ten przepis: Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym (adsbygoogle
Kulinarne PrzebojePyszny, delikatny i kremowy lekki gulasz czy sos a nawet potrawka z kurczakiem i zielonymi warzywami. Idealnym dodatkiem do tego dania jest ryż, albo makaron i koniecznie odrobina parmezanu. Korzystajcie z sezonu na szparagi, bo w tym daniu smakują wyśmienicie! Składniki : * podwójny filet z kurczaka * 2 łyżki oliwy z oliwek * pęczek szparagów * brokuł * cukinia * ulubione zioła
Magiczne Życie Martyzdrową i pyszną.Przepis nie jest trudny , tak więc niesprawi trudności kucharzowi.Makaron jest przepyszny i nieczuć go rybą .Teraz będę częściej ten makaron wykorzystywać w mojej kuchni.POLECAM przepis i makaron. 30 dag.makaronu fettuccine z dodatkiem atramentu z kałamarnicy 30 dag.filetów białej ryby 4 łyżki masła 1łyżka oleju 1/2 szkl.mąki 2 szkl.startego żółtego sera żółtego przyprawa do ryby - fisz(...)łyżek mąki i masła.Masło roztopić w rondelka, stopniowo dodając mąkę i mieszając .W ostatniej fazie dodać połowę startego sera .Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić, wymieszać z rybą i wyłożyć do żaroodpornego naczynia.Połać sosem , posypać serem i włożyć do pieca 200 stopni.Zapiekać ok..15 minut.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPolecam pulpety w sosie pieczarkowym . Możemy je podawać różnymi dodatkami : ja podałam z makaronem świderki . Składniki : 50 dag mięsa mielonego, 1 jajko, 1 czerstwa bułka ,( moczymy w wodzie ) 1 cebulka,(pokrojona w drobną kostkę ) 1 ząbek czosnku,( zmiażdżony przez praskę ) 1 łyżka bułki tartej, majeranek,( opcjonalnie ) sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, Ponadto : do panierowania : mąka do smażenia : 2 łyżki(...)masła klarowanego Wyrabiamy mięso z przyprawami i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.Obtaczamy w mące i delikatnie obsmażamy na rozgrzanym maśle. Składniki na sos : 25 dag pieczarek 200 ml śmietany 18%, sól,pieprz, liść laurowy, 1 łyżeczka mąki ( opcjonalnie ) koperek, 1,5 l. wody. W rondlu zagotować 1,5 l wody i włożyć pulpety, liść laurowy oraz pokrojone w plasterki
Pysznosci Babci Basioliwy 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego (opcjonalnie) Sposób przygotowania makaronu: Wsyp spaghetti z komosy ryżowej do gotującej się wody (ok. 3 litry). Dodaj sól wedle uznania. Gotuj w garnku bez przykrycia przez 13-15 minut mieszając od czasu do czasu, aż spaghetti zmięknie, ale nie rozgotuje się. Odcedź i przepłucz ciepłą wodą. Sos: W między czasie obieramy cebulę i pieczarki(...)drobną kostkę. Dorzucamy do pieczarek i cebuli i mieszamy dolewając odrobinę wody. Doprawiamy do smaku. Do całości możemy dodać przecier pomidorowy. Po przyrządzeniu sosu polewamy nim spaghetti i posypujemy startym żółtym serem :) Gotowe! Podsumowanie: makaron był łatwy do przyrządzenia, nie sprawiał żadnych „kłopotów”. Smak miał inny od tradycyjnego (co jest oczywiste ze względu na skład), ale jednocześnie był grubszy
Emcia Pichciśrednia marchewka połówka niewielkiej kapusty pekińskiej lyżka drobno posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku 1/5 łyżeczki sproszkowanego chili 3 łyżki ciemnego sosu sojowego lub do smaku 2 łyżki oleju garść suszonych grzybów mung Do podania: ugotowany na sypko ryż lub makaron ryżowy Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników przed rozpoczęciem smażenia – suszone grzyby mung namaczamy w zimnej wodzie – wystarczy(...)odcedzamy grzyby – duże egzemplarze kroimy w mniejsze paski. Dodajemy je do woka. Na sam koniec doprawiamy wszystko do smaku sosem sojowym, mieszamy i ściągamy z ognia. Danie jest od razu gotowe do podania, z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym. Powrót na górę
Smaczna Stronanaciowego 2 ząbki czosnku kawałek ( 2 cm ) świeżego imbiru sól do smaku szczypta mielonej kolendry ( ziaren mielonych ) 1 opakowanie makaronu chińskiego, taki jak do zupek chińskich (suszonego lub 1/2 dużej paczki) 1 łyżka pasty sojowej miso , czerwonej 2 łyżki , jasnego , sosu sojowego pęczek szczypiorku – dymki do posypania Korpusy płukamy , umieszczamy w garnku i zalewamy około 2,5 l wody(...)drobnej tarce imbir ( bez skórki ) , oraz wszystkie pozostałe przyprawy , papryczki itd. ( poza pastą sojową miso i sosem sojowym- te, dodamy na koniec ) , solimy do smaku . Gotujemy jeszcze około 8-10 minut. Wyłączamy i wybieramy łyżką cedzakową, warzywa na talerz . W między czasie , przygotowujemy makaron- najlepiej postępujemy jak w przepisie na opakowaniu , bo czasy i sposoby , u różnych producentów nieco się
Ogrodnik w podróżypółnocnej Italii. Najlepiej podawać w temp. 16-18°C. Idealne do wieprzowiny, makaronów i pizzy. Po więcej informacji i fantastycznych przepisów zapraszam do Klubu Celebro . Składniki: 300 g makaronu fettuccine szerokie wstążki 150 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml wina białego półwytrawnego Celebro oliwa z oliwek do smażenia 150 ml kremówki 2 żółtka sól, pieprz(...)wlać wino i całość smażyć około 3-4 minuty. W kremówce dokładnie rozmieszać żółtka i wlać do boczku. Całość mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ugotowany al dente w osolonej wodzie makaron, wymieszać i od razu podawać. Przed podaniem posypać na wierzchu odłożonym boczkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Do spaghetti carbonara świetnie pasuje
Ala piecze i gotujejedzenia jest po około 10 minutach gotowania. Jak widać przygotowanie go nie trwa długo, a w tym czasie możemy zrobić jakiś dobry sos. Tym razem postawiłem na pierś z kurczaka oraz szpinak, które razem z makaronem tworzą pełnowartościowy, zdrowy posiłek. Składniki Makaron pełnoziarnisty 2 garści szpinaku 1 podwójna pierś z kurczaka 1 ostra papryczka (chilli lub pepperoni) 1 łyżka śmietany
Programista w kuchniSKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka pojedyncze 20 dag mrożonych warzyw chińskich 200 g makaronu Chow Mein 300 ml mleczka kokosowego 1 /3 szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 3 łyżki curry 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia np rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka myję. Kroję(...)Mieszam. Na rozgrzaną patelnię wylewam kilka kropel oleju. Dodaję kurczaka. Smażę na rumiano. Dodaję 2 łyżki sosu sojowego. Następnie dodaję warzywa. Wlewam ok 1/3 szklanki wody oraz mleczko kokosowe. Zmniejszam ogień. Duszę aż całość będzie gęsta. Doprawiam jeszcze do smaku solą i pieprzem. Makaron przygotowuję jak w instrukcji na opakowaniu. Na koniec makaron polewam kurczakiem w mleczku kokosowym i warzywami
Gotowanie Patkipatelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek wraz z cebulką. Następnie dodajemy paprykę i oliwki pokrojone w plasterki. Całość zalewamy domowym koncentratem pomidorowym. Sos mieszamy i przyprawiamy: chilli, papryką, solą, pieprzem i bazylią. Na koniec dodajemy makaron i mieszamy
Aga w kuchnipatelni.2. Na drugiej patelni przygotować mieszankę chińską według przepisu na opakowaniu. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać sos sojowy, ocet ryżowy i chilli.3. Do warzyw dodać podsmażonego kurczaka, wymieszać i doprawić pieprzem do smaku.4. Dusić jeszcze chwilę pod przykryciem.Podawać ryżem lub makaronem. U mnie makaron chiński Tao-Tao. Wersja mojej mamy była z makaronem ryżowym
Pasja Smaku