dania, dodaję przepis do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek - 28 lipca 2017r . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu: c.d.n. Składniki na 2 porcję: 50g makaronu - ważony "suchy", przed gotowaniem 1/2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym - wraz z wodą z puszki 1/2 średniej cebuli 1 średni pomidor - u mnie malinowy 1/2 małej młodej cukinii - zużyłam kawałek ok 10cm długości(...)łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku - płaska 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku sól, pieprz czarny - do smaku olej - do smażenia Makaron ugotować w osolonej wodzie, zg. z instrukcją na opakowaniu, wedle preferowanego stopnia twardości - u mnie al dente - odcedzić, przelać zimna wodą i odstawić do odsączenia. Wszystkie warzywa wyszorować szczoteczką
Grunt to przepis!imbir drobniutko. Umyj i oczyść mięso, pokrój je w średniej wielkości kostkę. Zamarynuj mięso w sosie sojowym i imbirze. Umyj dynię, odetnij jej czapeczkę a następnie wydrąż łyżką gniazdo nasienne. Nastepnie wydrąż miąższ i pokrój go w cieniutkie paseczki. Nastaw wodę na makaron i gotuj go al'dente w lekko osolonej wodzie. W rondelku rozgrzej miód, dodaj żurawinę(...)alkohol odparuje dodaj masło, mieszaj do chwili aż powstanie aksamitny sos. Na maśle zeszklij cebulkę, dodaj mięso i obsmaż je dokładnie. Dodaj czosnek i chili oraz paseczki dyni. Dodaj czosnek i kurkumę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Duś razem kilka minut po czym dodaj makaron, natkę pietruszki po czym delikatnie wymieszaj. Po kolejnych kilku minutach sprawdź
Gotuj Sam!postawiłam na pizzę, a J. wypatrzył GNOCCHI RIPIENI DI FORMAGGIO DI CAPRA E TARTUFO kluseczki faszerowane kozim serem i truflami/ suszone pomidory/ emulsja truflowa/ sos winny. Przyznam że jak przeczytałam kartę i część „domowe makarony” gnocchi z truflami też zwróciły moją uwagę, bo znam jej już z innej włoskiej restauracji. Z rozmowy z tamtym restauratorem wiem(...)mrożonej. To mi naprawdę nie przeszkadza, bo te gnocchi są naprawdę genialne … ale pod warunkiem że nie przekombinuje się z dodatkami. No i właśnie tak tu trochę było. Sos otaczający gnocchi tylko psuł ich pyszny smak, jest zupełnie zbędny bo te gnocchi najlepiej smakują w sosie maślanym z datkiem szałwi i posypane parmezanem. Tu niestety trochę je upstrzono
nietylkopasta.plZwykłe kotleciki jajeczne można pysznie urozmaicić, wystarczy dodać do nich kukurydzę i marchewkę. Spróbujcie, a zobaczycie jak są pyszne. Polecam również przygotować sos i podać z ulubionym dodatkiem, może to być ryż, makaron czy ziemniaki, co kto lubi. Takie kotleciki polecam Wam na bezmięsny obiad, a do tego są tanie i łatwe w wykonaniu. W zależności jak duże zrobimy wyjdzie(...)jajek 1 średnia marchewka 5 łyżek kukurydzy z puszki 1 pszenna bułka koperek świeży według uznania 2 łyżki bułki tartej sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Sos: 6 łyżek majonezu pieprz czarny mielony do smaku koperek świeży według uznania Dodatkowo: masło do smażenia bułka tarta do panierowania Wykonanie: 1. Pięć jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy
IzabelawkuchniProsty, szybki, sycący. Spaghetti nie zawsze musi być standardowe, pomidorowe, czy jedwabiście śmietankowe. Może być również zaskakująco skąpe w ilości sosu, a przy tym bardzo delikatne i smaczne, Spróbujcie :) Składniki: 25dag makaronu spaghetti 20dag pieczonego schabu 1 średnia cukinia 1 duża cebula pęczek koperku 3 łyżki oliwy świeżo zmielony pieprz sól Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
ChilliJemyoraz ryb 🐟 Jak już pisałam około tydzień temu, testuję nowe pasty warzywne od firmy Rolnik , które można stosować jako dodatek do kanapek, tart, zapiekanek, makaronów... Dziś postanowiłam wypróbować jak sprawdzą się jako dodatek do sosów. Wykorzystując pastę warzywną z nutą curry powstało curry rybne z polędwiczek z dorsza na mleczku kokosowym. Pasta ta ma wyrazisty i orientalny smak, zawiera marchew
Kuchnia MagdaLenypapryczka chili3 cm kawałek imbiru1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej1 łyżeczka kminu rzymskiego1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnegosok z połowy limonki1 łyżeczka brązowego cukru300 g piersi z kurczaka160 g makaronu do dań azjatyckich bez gotowaniaolej do smażenia Wykonanie: W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy posiekane: czosnek, imbir, szalotkę i papryczkę, smażymy przez(...)minuty. Wsypujemy kolendrę, kumin i kurkumę, smażymy 30 sekund. Dolewamy bulion, mleczko kokosowe, sos rybny, pokrojonego w cienkie paseczki kurczaka, trawę cytrynową, sok z limonki i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Ogień wyłączamy i dodajemy makaron, mieszamy. Po 3 minutach zupa jest gotowa do podania
Kulinarne przygody Gatityprzez 3 godziny, i w 4 etapach, to ja odpadam. W przedbiegach. Wysiadam. Wymiękam. Nawet nie walczę. I dlatego mam cała szafkę najróżniejszych makaronów zawsze gotowych do akcji. I lodówkę z kolekcją serów, oraz zamrażarkę pełną sosów... :) Składniki: (na jakieś 3 porcje, lub 1 dorosła osoba i 3 dzieci) około 300g fileta z łososia (zwykle 2 sztuki) oliwa
Lejdi of the housepolski akcent w postaci śliwki węgierki – zapewniam, że to połączenie niezwykle smaczne i udane. Do tego skąpane w sosie delikatne, soczyste kawałki kurczaka. Brakuje tylko dobrego nośnika tych pysznych smaków – najlepiej sprawdzi się ryż na sypko, ale makaron ryżowy także będzie pasował. Składniki (na 3-4 porcje): 500g mięsa z podudzi kurczaka 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka mąki(...)minuty. Na patelnie dodajemy kawałki kurczaka oraz przygotowany sos – wszystko delikatnie mieszamy i gotujemy, aż sos zredukuje i lekko zgęstnieje – około 4-5 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Serwujemy je z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym. Powrót na górę
Smaczna Stronazawsze mamy czas i ochotę spędzać długie godziny w kuchni. I tutaj z pomocą przychodzi nam Łowicz z nowymi sosami: jasnym uniwersalnym i ciemnym uniwersalnym . Jasny idealnie nada się do makaronów, ryb lub zapiekanek , zaś ciemny sprawdzi się idealnie w towarzystwie pieczeni i innych typowo mięsnych dań, np. takich jak gulasz . Mi brakowało czasu właśnie wczoraj, bo po powrocie
Passions hobbies lifeWspaniały sos o zapachu pieczarek, pora i śmietanki z dodatkiem musztardy i papryczki chili, które dodają charakteru daniu. Taki sos pasuje doskonale do wszelkich potraw z ziemniaków a także do makaronów i ryżu z dodatkiem, np. kurczaka. Smacznego:) Składniki: 1 kg pieczarek obranych / oczyszczonych 2 łyżki masła klarowanego 1 por 2 średnie cebule 3 - 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
Zasmakuj KuchniEkspresowe danie z makaronem, mięsem, brukselką i świeżymi pomidorami koktajlowymi, podlane bulionem i odrobiną wina. Makaron w tym daniu chłonie wszystkie smaki niczym gąbka, a dodane na końcu wino, masło i pomidorki tworzą bardzo smaczny sos, dzięki któremu cała potrawa dodatkowo zyskuje na smaku. Z mięsem trochę się pobawiłam i uformowałam je na kształt klopsików (by wizualnie pasowało do okrągłej(...)wrzenia, wrzucić brukselkę oraz makaron i gotować pod przykryciem. 5 minut przed zaleconym na opakowaniu czasem ugotowania się makaronu wlać wino, dodać masło, pomidorki koktajlowe, i bez przykrycia 'smażyć' do momentu odparowania płynu, jednak zostawiając odrobinę- by powstałym sosem skropić potrawę. Posypać koperkiem. Smacznego! :) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie: www.sklep.dajar.pl
Kraina Miodem Płynącanitki łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego puszka tuńczyka w sosie własnym sól do smaku pieprz do smaku łyżka natki pietruszki 2 plasterki sera żółtego Wykonanie: Makaron ugotować jak zawsze. Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na rozgrzanym maśle, gdy będzie już zrumieniona dodać przeciśnięty przez praskę
Krakowskie smaki Anipenne pełnoziarnistego 1 łyżka oleju 300 g zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 250 g pomidorków koktajlowych garść szpinaku świeża bazylia do posypania sos 1 duże jajko 50 g mozzarrelli szczypta soli szczypta czarnego pieprzu Przygotowanie Ugotuj makaron al dente w dużej ilości słonej wody. W dużej misce połącz za pomocą trzepaczki sól, pieprz i jajko. Dodaj pokrojony drobno
Powiedz dietom niemakaronu, najlepiej pełnoziarnistego, i mamy lekkie a zarazem sycące danie, które bez problemu można zabrać ze sobą do pracy/szkoły/w podróż. Pamiętajcie, że makaron warto przygotować na półtwardo – zmięknie on jeszcze pod wpływem sosu. To nie pierwszy raz kiedy wykorzystuję połączenie cukinii i pomidorów, już wcześniej proponowałam Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese , wiem jednak(...)świeżą bazylię, no i jesteśmy w domu. Ale wiecie co jest najlepsze? Danie jest tak szybkie w przygotowaniu, że nie zgrzejemy się w gorącej kuchni. Zobaczcie sami! Artykuł Makaron z cukinią, pomidorem i fasolką – idealny na upał pochodzi z serwisu A to pestka
A to pestkakrewetek (tak na wypasie u mnie tygrysie i koktajlowe) gałązka pomidorków koktajlowych 10 dużych czrnych oliwek 5 ząbków czosnku 90 g pesto z bazylii (ja kupiłam gotowe, świeże) opakowanie makaronu tagliatelle 2 łyżki oleju do smażenia zioła prowansalskie, papryka ostra Wykonanie: Krewetki jeśli są mrożone opłukujemy wodą i zostawiamy na 10 min na sitku. Następnie suszymy recznikiem papierowym. Na patelni(...)każdej strony. Na koniec wcisakmy czosnek, dodajemy połówki pomidorków i oliwki. Przykrywamy wszystko pokrywką i dusimy jeszcze kilka minut w sosie, który się wytworzył. W międzyczasie wstawiamy wodę i gotujemy makaron al’dente (pamiętajcie o posoleniu wody) . Krewetki odstawiamy. Odcedzamy makaron, mieszamy go z pesto i wrzucamy na patelnię z krewetkami. Wszystko razem mieszamy, nakładamy, podajemy. Delektujemy się
Mama z miasta