Makaron z dynią, mięsem mielonym i szpinakiem 226Zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy gorącym sosem. Ilość porcji: 4 Koszt wykonania: ok. 18 zł Czas wykonania: 45 min. Źródło: przepis własny Przepis dodaję do akcji
Pobite gary Barbary
No i klops! Prosto z Kalifornii 354przypominają polskie klopsy, znane również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim miłośnikiem wszelkiego rodzaju meatballs. Postanowiłam stworzyć własną wersję, nieco inspirowaną włoskimi smakami. Są bez żadnego sosu, lekkie, aromatyczne, podane z warzywami a nie makaronem… Polecam serdecznie! Klopsy a’la Food Polka Składniki (na 4 osoby): 25 kg mielonej wołowiny 1/2 kg mielonej wieprzowiny 8 świeżych pomidorów Roma (jeśli
Jem więc Jestem
Przecier pomidorowy 237ulepszaczy czy też chemicznych barwników. Nie jest trudny do wykonania ale trochę pracochłonny. Słoiczki wystarczy zapasteryzować i jesienną bądź zimową porą delektować się przepysznym sosem bądź zupą pomidorową np z dodatkiem domowego makaronu ? Polecam ;) Składniki: 3 kg dojrzałych, świeżych pomidorów sok wyciśnięty z połowy cytryny szczypta soli do smaku 2-3 łyżeczki cukru Wykonanie
Krakowskie smaki Ani
Biała Trufla - restauracja Szczecin 221razowe chlebki (jeden z suszonymi pomidorami) z pesto. Wszystko na duży plus. Dania główne za to były przepyszne, powyżej sandacz w cukinii z nori i makaronem somen. Smaki się idealnie komponowały, pyszna ryba, sosy. Tutaj rozpływający się w ustach kurczak zagrodowy w miodzie pitnym z idealnie przygotowanymi szparagami, grillowanym bakłażanem i chrupiącymi pestkami granatu. Nigdy nie jadłam tak smacznego kurczaka
Corner With Recipes
Makaron w pikantnym malinowym sosie z chilli, czosnkiem i octem balsamicznym z dodatkiem koziego twarożku 199pokrojone w drobną kostkę chilli, ocet balsamiczny i sok z limonki oraz przeciśnięty czosnek - całość podgrzewać do zgęstnienia - ugotowany wyłożony na talerz makaron posypać rozdrobionym kozim twarożkiem i polać malinowym sosem - ozdobić listkami świeżej mięty i posypać całymi malinami SMACZNEGO
Pora na pora i pomidora
Makaron tagliatelle z ricottą i suszonymi pomidorami 210muszkatołową , przesmażoną szynkę i starta skórkę z cytryny. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Odstawiłem na kilka minut aby smaki przeszły. W osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente . Odcedziłem , wrzuciłem do miski z sosem , delikatnie wymieszałem. Posypałem resztą bazylii i orzeszków i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
R'n'G Kitchen
Penne z cukinią i kurczakiem 193pomidorami pokrojonymi w ćwiartki (wcześniej sparzonymi i obranymi ze skórki). Zalewamy bulionem i dusimy około 15 min. Do smaku całość doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,osączamy i mieszamy z sosem i posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchen
Marynowana dynia 274takiej nie jadłam, ani nie robiłam. Nawet nie wiecie, jak żałuję; z pewnością jest to jedna z niezbędnych rzeczy w spiżarce - nadaje się do sosów, wędlin, serów, wspaniale łączy się z serami, makaronem i zapiekankami. Znajdziecie na pewno dla niej zastosowanie w kuchni, a jeżeli nie, to prawdopodobnie zjecie wszystkie marynowane kostki dyni prosto ze słoika
Kuchnia Prezydentowej
Staroangielski krem mandarynkowy (Clementine Curd) 226lekkim uśmiechem politowania mój upór i dyskusję w temacie lemon curd z ową blogerką... Czy miała rację? Po części tak. Bo kto zamówi w restauracji "makaron długie nitki z warzywno -pomidorowo-mięsny sosem" i co też może się kryć w tym sosie? :) I choć nazwa ta niepoprawna nie jest, to czyż nie piekniej i szlachetniej brzmi po włosku "spaghetti bolognese
Kuchnia Prezydentowej
.745. szybkie śniadanie i pare pomysłów na równie szybki (wegański) obiad 197Zacznę więc od jedynego tutaj, niewegańskiego dania: Omlet z 3 jaj z wędliną sojową, warzywami (cukinia, pieczarki, papryka, natka pietruszki) podany z brokułem i keczupem Makaron soba z pieczarkami i cukinią duszonymi w sosie sojowym Fasola w sosie pomidorowym z cukinią, papryką, pieczarkami, bazylią i natką pietruszki (+masa przypraw :)) Cukiniowe tagliatelle z ciecierzycą i pieczarkami w sosie pomidorowym, posypane natką
breakfast of dreams
Spaghetti z cukinią i papryką 211ępnie dosypujemy przyprawy i całość oprószamy mąką. Mieszamy aż potrawka się zagęści i zdejmujemy z ognia. Wówczas dodajemy śmietanę (możemy z niej zrezygnować) i mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i dodajemy do sosu. Przekładamy na talerze i posypujemy startym serem
My simple kitchen
Farfalle i spółka 174Ekspresowe dania często są przygotowane bez namysłu i zrobione dosłownie w kilka chwil. Po obiedzie zostało pieczone udko z kurczaka, dodałam co nie co, ugotowałam makaron i wyszło smaczne danie. Do dania wykorzystałam sos cygański, który świetnie się sprawdził w daniu na ciepło. Do tej pory sos ten zajadaliśmy przeważnie do kanapek z wędliną. A tu takie miłe zaskoczenie
Ewa w kuchni
Sos pomidorowy podstawowy 202Pyszny mocno pomidorowy sos z dodatkiem smażonej cebulki i ziół. Wykorzystuję go jako bazowy sos do pizzy, ale również do dań z makaronem
Milion Smaków
Łosoś gotowany na parze z zielonymi szparagami 190Lekki i zdrowy wiosenny obiadek Łosoś gotowany na parze z zielonymi szparagami SKŁADNIKI: pęczek zielonych szparagów 2 filety z łososia ze skórką sos serowy (z serków topionych, śmietany) korbacz (oscypek - makaron) sól, pieprz, cytryna Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować na parze około 10 minut. Zahartować w zimnej wodzie.Łososia podobnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. skropić sokiem
MarciochaKucharzy