Garganelli na powierzchni mają charakterystyczne żłobienie, uzyskane przez zrolowanie na rowkowatym grzebieniu gotowego makaronu. Dzięki tej czynności makaron jest dobrze sklejony i świetnie łączy się z podanym z nim sosem. Makaron garganelli z białym ragu i warzywami Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu garganelli Na ragu: 200 g mielonej cielęciny 1 marchewka ¼ cebuli ¼ łodygi selera ¼ szklanki białego wina(...)razie potrzeby uzupełniać płyn. Mięsko nie możne być suche i musi być przykryte sosikiem. W osobnym garnuszku ugotować al dente pokrojoną w kostkę cukinię i groszek. Ugotować makaron al dente, wymieszać z sosem i warzywami, posypać parmezanem. Smacznego
Mia Cucina SofietaŻołądki czyścimy i myjemy. Zalewamy zimną wodą, dodajemy liście kaffiru i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy w paski. Następnie mieszamy z mąką i sosem sojowym. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Pieczarki czyścimy i kroimy na ćwiartki. Paprykę kroimy na paski. Czosnek kroimy w drobną kostkę, szalotkę w piórka. Na oleju, na małym ogniu(...)Następnie wrzucamy paprykę i pieczarki, zwiększając płomień. Po kilku minutach dodajemy mięso, smażymy, cały czas mieszając, 5-6 min dodając cukier, sól i pieprz do smaku. Do całości dodajemy makaron,sos ostrygowy i posiekany na większe kawałki szczypiorek. Dokładnie mieszamy i podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
R'n'G Kitchenpodsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy mięso mielone. Kiedy oba składniki się usmażą dodajemy zmiksowane pomidory z puszki. Całość przyprawiamy do smaku i dusimy przez chwilę. Do sosu pomidorowego dodajemy makaron i całość mieszamy. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i przez chwilę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy szpinak, podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości liści. Przygotowujemy(...)Następnie powoli dodajemy mleko (w temp. pokojowej) cały czas mieszając trzepaczką. Dodajemy przyprawy i mieszamy dopóki sos nie stanie się gładki i kremowy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy połowę makaronu z sosem pomidorowym i mięsem, następnie szpinak i drugą połowę makaronu. Całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym żółtym serem. Makaron zapiekamy ok 20 min w temp 180 C. Zapiekanka spaghetti
e-PrzepisyKulinarnePyszny przepis na tagliatelle z zielonymi szparagami. Śmietanowo- serowy sos doskonale komponuje się z chrupiącymi szparagami. Polecam :) SKŁADNIKI 350g tagliatelle 1 pęczek zielonych szparagów 2 małe cebule 200g śmietany 30% 200g tartego sera corregio (lub innego twardego sera) sól pieprz oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka(...)ogniu przez 15-20 minut. W tym czasie w rondelku podgrzewamy śmietanę z serem do utworzenia gęstego sosu. Na patelnię dorzucamy główki szparagów i smażymy 1-2 minuty. Zalewamy sosem. Makaron odcedzamy (zachowując 5-6 łyżek wody, którą dodajemy do sosu). Odcedzony makaron przekładamy na patelnię. Całość mieszamy. Od razu podajemy. Oprószamy na talerzach świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeinnych porach roku smakuje równie dobrze, ale wówczas do przygotowania takiego obiadu trzeba wykorzystać mrożone lub niekrajowe truskawki. Czy Wy również lubicie takie proste dania z makaronem? Makaron w miętowo serowym sosie truskawkowym 2016-04-15 14:03:31 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)pozbawiamy zielonych części. Następnie przekładamy do misy blendera. Do owoców dodajemy listki świeżej mięty, serek homogenizowany oraz śmietankę 18%, wszystko razem miksujemy do połączenia składników i uzyskania konsystencji sosu. Ugotowany makaron wykładamy na talerze i polewamy sosem. Uwaga: makaron podajemy na zimno lub ciepło. Osobiście preferuję wersję zimną - idealna na letnie śniadanie, kolację lub obiad. Zdobimy ćwiartkami truskawek i listkami
Słodkie okruszkiuparła, zjedlibyśmy pewnie ok. północy ;) Myślę jednak, że następnym razem na pewno tego spróbuję. Tymczasem zapraszam na mój najnowszy sposób na mielone... Klops mięsno-warzywny z makaronem i sosem cebulowym Na klops będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam mięsa z szynki) 2 marchewki 1 pora 1/2 puszki kukurydzy 100 g łuskanego słonecznika 2 jajka 1 małą(...)upiecze, odstawiamy go na chwilę, a następnie sosik, który pływa w formie, zlewamy do sosu cebulowego (można przecedzić przez sitko). Podajemy pokrojony na dość grube plastry, w towarzystwie makaronu polanego sosem. Klops zdecydowanie lepiej kroi się następnego dnia lub kiedy pozwolimy mu dłużej odpocząć, dlatego spokojnie można go przygotować dzień wcześniej albo jako obiad dwudniowy. Świetnie się w tej roli
Ratunku obiadbakłażan, pomidory pokrojone w kostkę i dusimy chwilkę (5 minut). Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, sól, pieprz i dusimy 10-15 minut na wolnym ogniu. Sos należy zblendować. SKŁADNIKI NA DANIE 1 szklanka makaronu penne MALMA 3 pomidory 1 papryczka chilli 1 puszka tuńczyka czerwona cebula łyżka masła Makaron ugotować według zaleceń producenta. Na patelni roztopić masło i dodać(...)cebulę, pokrojone w plasterki chilli i pomidory (przekroiłam na 8 części). Podsmażamy tak aby pomidory zmiękły, dodajemy tuńczyka. Podsmażamy około 7 minut. Dodajemy sos np. 2 szklanki i dodajemy makaron. Sos ma się połączyć z makaronem. Danie świetnie smakuje na gorąco, oraz na zimno. Pełni smaku doda odrobina parmezanu
ClauditteMissCookingDzisiaj pierwszy przepis z testowanym makaronem. Proste pulpeciki z mielonego mięsa z indyka w sosie pomidorowym podane na świderkach. Makaron pyszny, nie skleja się i nie łamie podczas gotowania.składniki:1 opakowanie makaronu Czaniecki a'la italiana świderek500 g mielonego mięsa z indyka1,5 szklanki wody1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego1 łyżeczka bazylii Kamis1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis2 liście laurowe(...)Dodać bazylię i słodką paprykę, doprawić do smaku solą z pieprzem. Wszystko dusić 10 minut. W pozostałej wodzie rozmieszać mąkę i wlać do garnka, wymieszać i zagotować aby sos zgęstniał. Makaron ugotować al'dente, osączyć i podawać polany sosem, można też makaron wrzucić do sosu i wszystko razem wymieszać
Monia miesza i gotujeSkładniki (na 2 porcje) - 2/5 opakowania makaronu (ok. 200g), - 2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20g), - 2 piersi z kurczaka (ok. 200g), - 1 cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku, - 4 suszone pomidory (ok. 80g), - opakowanie świeżego szpinaku (ok. 150g), - 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 100g), - przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, curry, sos, sojowy. Sposób przygotowania 1. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy(...)szpinaku dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, pomidory suszone i kurczaka. 5. Całość zagęszczamy jogurtem greckim (możemy dodać również odrobinę wody) 6. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem. Makaron z sosem szpinakowym jest bogaty w: - żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem hemoglobiny, - likopen (pochodzący z suszonych pomidorów), który działa przeciwnowotworowo, - substancje przeciwbakteryjne, pochodzące z cebuli i czosnku. Wartość
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsezon w pełni ) oraz orzechami w miodzie. Możecie wybrać dowolne orzechy, jak na przykład: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, czy tak jak ja - orzeszki ziemne. PRZEPIS NA CZEKOLADOWY MAKARON Z SOSEM WANILIOWYM I TRUSKAWKAMI Składniki: 1 opakowanie mini świderków Lubella 150 ml mleka 3,2% 100 ml śmietanki 30% 3 żóltka 50 g cukru 1 laska wanilii 2 łyżki miodu(...)małęj patelni rozpuścić 2 łyżki miodu. Do płynnego miodu dodać orzechy. Całość chwilę podgrzewać, aż orzechy oblepią się miodem. 4. Na talerzyk wylać porcję sosu, na sos wyłożyć makaron. Dodać kilka pokrojonych truskawek i orzechów w miodzie
kolorowotorcikowododaj pokrojony bakłażan, pomidory pokrojone w kostkę i dusimy chwilkę (5 minut). Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, sól, pieprz i dusimy 10-15 minut na wolnym ogniu. Sos należy zblendować. PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według zaleceń producenta(...)patelni roztopić masło i dodać do niego posiekaną cebulę, pokrojone w plasterki chilli, oliwki i odsączone kalmary. Podsmażamy około 7 minut. Dodajemy sos np. 2 szklanki i dodajemy makaron. Sos ma się połączyć z makaronem. Danie świetnie smakuje na gorąco, oraz na zimno. Pełni smaku doda odrobina parmezanu i świeżej bazylii
ClauditteMissCookingNie każdy je lubi, jednak jeśli nie spróbujecie to nie będziecie wiedzieć co tracicie :) Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to niezwykle szybkie w przygotowaniu danie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zupa niż klasyczna pasta. Nas zaintrygowała wariacja na temat makaronu z cieciorką: tagliatele z cieciorką i rozmarynem. Danie genialne! Powoli smażony rozmaryn wspaniałe aromatyzuje sos, a później połamany na małe kawałki świetnie odnajduje się w makaronie. Cieciorka to w ogóle kwestia osobna. Pieczona cierciorka W przeciwieństwie do oryginału, który zaleca usmażenie cieciorki, my ją pieczemy. Pieczona cieciorka to wspaniała rzecz(...)chwilę a następnie dołóż pieczoną cieciorkę. Smaż przez 2 minuty, następnie dodaj 2 łyżki masła i energicznie zamieszaj. Podłej sos wodą spod makaronu – kilka łyżek. Wymieszaj. Dodaj do sosu makaron i pokruszony rozmaryn. Posyp posiekaną natką pietruszki, tartym parmezanem i podawaj. Artykuł Wtorek: Spaghetti z pieczoną cieciorką z rozmarynem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzmożemy także roztopić kostkę rosołową w połowie szklanki wody oraz dodać do pozostałych składników. Włączamy piekarnik. Rozgrzewamy go do temperatury ok 200*. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą. Wykładamy makaron, sos, następnie starty ser żółty, układamy kolejną warstwę makaronu i reszty składników. Na koniec posypujemy obficie serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut. Danie to możemy przygotować także(...)jako "zwykły'' makaron z sosem brokułowym. Wszystko zależy ile mamy czasu i chęci;-) Smacznego
Kuchnia Pełna Pasjismaku oliwa lub łyżka masła klarowanego do smażenia sos beszamelowy: 150 g masła 3/4 szklanki mąki pszennej 2 1/2 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku dodatkowo: 300 - 500 g twardego sera żółtego (zetrzeć na tarce o dużych oczkach) 250 - 500 g makaronu lasagne Przygotowanie: farsz: Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu. U mnie była taka, której nie trzeba wcześniej obgotowywać. Makaron posmarować sosem, na to farsz, a na farsz cienka warstwa tartego sera i znów makaron, sos, farsz, ser. W zależności jak duże mamy naczynie, to mięsa powinno wystarczyć na 2 - 3 warstwy. U mnie było 2 warstwy mięsa i wykorzystałam 1/2 opakowania lazanii o wadze
Kuchcik gotuje