makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:334/815)

Kurczak 3x paprykowy z tagliatelle 205

patelni podsmażamy najpierw mięso. Gdy będzie gotowe dodajemy pokrojoną paprykę oraz łyżkę wędzonej papryki. Wszystko razem smażymy, aż papryka zacznie robić się miękka. Dodajemy sos z pieczonych warzyw i mieszamy razem. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron tagliatelle. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Gotowe

Dieta bez mleka
Czarny makaron z kurkami i szpinakiem 234

Gotujemy ok. 1-2 minuty. Dolewamy śmietankę kremówkę, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy szpinak. Gdy zmięknie, wrzucamy odsączony makaron. Mieszamy, aż oblepi się w sosie, a cały sos zgęstnieje. Gdy nabierze odpowiedniej konsystencji od razu podajemy. Post Czarny makaron z kurkami i szpinakiem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Chińskie z zielonym makaronem 258

kurczaka 1 czerwona papryka 1 garść grzybów mun 1/4 główki białej kapusty 150 g makaronu ryżowego 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 papryczka chili 1 łyżka sosu … Czytaj dalej Chińskie z zielonym makaronem

czarrna od kuchni
Domowy makaron 186

drugi i kroje w paseczki.   Wrzącą wodę solę i wrzucam partiami pokrojony makaron. Po około 5-7 minutach wyjmuję łyżką i nakładam w talerze.Jeżeli makaron ma czekać dłużej np: na sos lub zupę, wtedy hartuję zimną wodą, przekładam do miski na makaron i skrapiam oliwą by się nie posklejał. Od czasu do czasu przemieszam i gotowe. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
397. 105

makaron z kasza manną gotowany z truskawkami i rabarbarem podany z sosem truskawkowym, jogurtem naturalnym i miodem inspiracja Praktycznie 13godz. po za domem. Milusio. Chce spać.  Tak, zdecydowanie. Ale gdy pomyślę sobie ile mam do zrobienie i nauczenia to stwierdzam, po co spać

More food, love and dreams
„Anielskie włosy” z marynowanymi karczochami – elegancki obiad w 10 minut 189

gotujemy go na koniec – dosłownie 2 minuty, z zegarkiem w ręku. Ma być al dente, nie może stać się miękką ciapą i stracić swojej szczególnej struktury. Nastawiamy wodę na makaron, solimy, stawiamy na palnik. Odsączamy z zalewy karczochy – odkładamy kilka większych do dekoracji, resztę – kroimy na 4-5 części. Na drugim palniku stawiamy sobie duży szeroki rondel. Powoli rozpuszczamy(...)całość razem na małym ogniu , mieszając, około 3 minut. Dopieprzamy mocno i sprawdzamy, czy sosu nie trzeba dosolić. Szybko – bo dosłownie 2 minuty – gotujemy anielskie włosy. Makaron odcedzamy na sicie i przekładamy do sosu. Całość dokładnie mieszamy i rozkładamy na talerze. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy pietruszką i startym serem. Dodajemy słodko-kwaśne pomidorki pokrojone na połówki lub ćwiartki, zachowane

Karo in the Kitchen
Makaron z kurczakiem, pieczarkami i estragonem 249

Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka 30 dag makaronu (ozdobne kolanka) 1 cebula 25 dag pieczarek 50 ml sos sojowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła  3 łyżki suszonego estragonu 40 dag śmietany 18% oliwa z oliwek sól, pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso myjemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy sos sojowy i zmiażdżony czosnek. Odstawiamy na 30 minut(...)pieczarki i cebulę. Dodajemy estragon, sól i pieprz. Wszystko razem smażymy na złoty kolor. Następnie wlewamy śmietanę i wrzucamy usmażone wcześniej mięso. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy al dente i dodajemy do sosu. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki

Qchnia po prostu
MĄKI NATURALNIE BEZGLUTENOWE. JEDZ BEZ OBAW ;) 141

obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Posiada zdolność wiązania składników. Szeroko wykorzystywana w kuchni indyjskiej do przygotowywania przekąsek, zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do chleba i makaronów. K omosa ryżowa Ma delikatny, lekko orzechowy smak. Posiada bardzo dużą zawartość białka. Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, żelazo, wapń(...)lekko słodki smak. Jest lekkostrawna, bogata w skrobię, ziarnista i kleista. Służy jako zagęszczacz do sosów, a po wymieszaniu z innymi mąkami stanowi świetną bazę do wypieków. Wykorzystywana również do produkcji makaronów. Mąka z ryżu brązowego jest ciemniejsza od mąki ryżowej i bogatsza w składniki odżywcze

BezglutenowaIzabela
TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM I SEREM FETA 198

Bardzo treściwa i konkretna potrawa dla całej rodziny z kawałkami piersi kurczaka.  1 duży paczka makaronu tagliatelle 1 op.sera feta 1/2 kg.piersi kurczaka 2 łyżki przecieru pomidorowego sól 1 łyżeczka bazylii 1 posiekana cebula 2 łyżki sosu chili  pieprz pieprz CAJUN sok z 1/2 cytryny Olej *****************************  Mięso kroimy w cienkie kawałki , popieprzyć i posolić.Usmażyć na oleju(...)przecier pomidorowy i dusić ok.3 minut.Następnie skruszyć ser feta do sosu , doprawić pieprzem CAJUN , Bazylią, sosem z chili i sokiem z cytryny.Mieszać , aż sos stanie się jednolity.Kawałki mięsa podajemy na makaronie polane sosem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Spaghetti ze świeżym szpinakiem i fetą 147

Dodanie śmietanki i fety po doprawieniu ich suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią powoduje piękny i delikatny zapach w daniu i całej kuchni:) Do tego makaron spaghetti ugotowany al dente....pyszności! Oczywiście do takiego sosu możecie wrzucić także ryż albo kaszę, wszystko z pewnością będzie smakować wyśmienicie. Składniki: 300 g makaronu spaghetti + szczypta mielonego kardamonu 250 g świeżego szpinaku(...)drobno czosnek. Po chwili dodaj umyty i osuszony świeży szpinak, duś aż zmięknie, dodaj fetę. Potem zalej danie śmietanką, przypraw do smaku. Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kardamonu. Następnie połącz go z sosem szpinakowym i smacznego:) Szybko, łatwo i smacznie

Zasmakuj Kuchni
MAKARON Z TUŃCZYKIEM NA GORĄCO 168

makaron musi tuczyć? Nie koniecznie.Wystarczy zwykły pszenny zamienić na ten ciemny z durum i nie przesadzać z tłuszczem oraz serem.Dzisiaj zrobiłam raczej zdrowszą wersję kuchni włoskiej, dodałam zaledwie 2 łyżki oleju rzepakowego, puszkę tuńczyka w sosie własnym, pół cukinii i paprykę.Z sera zrezygnowałam(...)Obiad rewelacyjny, przepięknie pachnący dzięki ziołom i czosnkowi i oczywiście sycący, jak to kluchy :-) Idealny na piątkowe zakończenie tygodnia, oczywiście piątkowe bo bez mięsa.  Składniki: makaron, np. kokardki  puszkę tuńczyka w sosie własnym 1/2 cukinii  1/2 czerwonej papryki 1 cała czerwona cebula duży ząbek czosnku  po pół łyżeczki suszonego tymianku, czarnuszki, pieprzu ziołowego, ostrej czerwonej papryki

pieprzny smaczek
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 272

Błyskawiczny do zrobienia, pyszny sos ze świeżych leśnych grzybów. Kupiłam małą porcję podgrzybków. Za mało na grzybowe danie ale w sam raz na sos. Sos jest znakomity z makaronem, może też być dobrym dodatkiem do mielonych kotletów. Polecam ! składniki 200 g leśnych grzybów 150 ml wywaru warzywnego lub bulionu 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki(...)Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepły wywar grzybowy. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając - najlepiej drewnianą łyżką - aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, dodać śmietanę ,  doprawić   pieprzem, solą i sokiem z cytryny, wymieszać, dodać grzyby, posypać natką pietruszki. Smacznego

Stare Gary
Sałatka makaronowa z szynką 158

Tradycyjna, smaczna i szybka w wykonaniu. Polecam na każdą okazję. Składniki: 1 puszka groszku konserwowego 1 słoiczek pieczarek marynowanych 1 słoiczek sosu tatarskiego(250 ml) 5 jaj 1 makaron typu ryżowego 20 dag szynki konserwowej sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Makaron ryżowy ugotować według opisu na opakowaniu. Jaja ugotować, wyjąć żółtka, a białka pokroić w kostkę. Pieczarki drobno(...)posiekać i wymieszać z groszkiem, makaronem ryżowym, białkami jaj, pokrojoną w kostkę szynką a całość wymieszać z sosem tatarskim. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pieczywem

Tradycyjna Kuchnia
ŁAGODNA ZUPA TAJSKA Z TOFU TOM YUED 170

makaronu somen, 3 pieczarki, pokrojone na plasterki, 150 g grzybów shimeji, 250 g tofu, pokrojonego w kostkę, garść szpinaku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 cebula dymka, pokrojona na kawałki, 1 łyżka pasty miso, Makaron gotować 5 minut, odcedzić.  Do gotującego się bulionu dashi dodać sos sojowy, wrzucić pieczarki, shimeji i tofu, gotować jakieś 3 minuty.  Wyłączyć gaz, dodać

ClauditteMissCooking