makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:329/815)

Kurczak z ananasem po chińsku 210

podróż po dalekim wschodzie. Przygotowałem niezwykle proste danie, które w pełni oddaje smaki orientu. Prosty przepis na kurczaka zamarynowanego w chińskich przyprawach i dużej ilości sosu sojowego podany z ananasem i makaronem chow - mein pozwoli na chwilę przenieść się w przestrzeni i zakosztować azjatyckiej kuchni. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 szalotek, 3 ząbków czosnku(...)łyżek sosu sojowego jasnego, 1 puszki (350 gram) ananasa, 2 łyżek oleju słonecznikowego, 2 łyżek oleju sezamowego, 3 łyżek nasion sezamu, 400 gram makaronu chow - mein, 2 łyżek miodu, 1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczki nasion suszonej kolendry, 1 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej, 10 ziaren pieprzu syczuańskiego, 7 goździków, 1 gwiazdki anyżu, 1 łyżeczki cukru trzcinowego. Przygotowanie dania rozpocząłem

Wyprawy kulinarne
Menu na tydzień: Coś gorącego na chłodną jesień 359

dynie, dynie makaronowe, żółtawe i podłużne, które po upieczeniu można podzielić widelcem na żółte, piękne makaroniki. Po prostu czary:) Prawdziwa magia zaczyna się w momencie, kiedy dyniowy makaron zostaje zapieczony z sosem bolognese! Wtorek: Krem z pieczonej cieciorki i kalafiora Kalafior jest krewnym kapusty i rzeczywiście pokrewieństwo można łatwo wyczuć podczas gotowania:) Upieczony kalafior pachnie znacznie subtelniej, a smakuje(...)upieczeniu jak prażone orzeszki. Razem z kalafiorem, po zmiksowaniu, dobrze doprawione tworzą pyszny krem. Środa: Kurczak pod parmezanem Klasyk włosko-amerykańskiej kuchni. Wspaniałe dania główne z dodatkiem ryżu, makaronu lub kaszy. Łatwe do zrobienia i wychodzi zawsze! Możecie użyć dowolnego rodzaju mięsa: schabowego, albo cielęciny. W przypadku kurczaka też panuje dowolność i możecie sięgnąć po filety z piersi albo udek

Niedzielny kucharz
Spaghetti z mulami w białym winie i pomidorach 186

białym winie i pomidorach SKŁADNIKI: 0,5kg makaronu spaghetii 250g muli bez muszli kilka pomidorów  malinowych 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku białe wino natka pietruszki sól, pieprz, oliwa grana padano Na patelni podsmażyć cebulę i posiekany czosnek. Następnie wlać kieliszek białego wina.Odparowujemy. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić aż powstanie sos i pomidory się całkowicie rozpadną, pod koniec(...)przygotowanego sosu wrzucić małże, wymieszać cała zawartość patelni, tak żeby małże nabrały aromatu czosnku, wina i pietruszki. Zostawić na ogniu tak ok 3 minuty.  Ugotowany makaron przekładamy na talerz, zalewamy sosem i mulami. Podajemy oprószony serem grana padano i zieloną pietruszką :D  Mamma

MarciochaKucharzy
Letnia sałatka - bób z marchewką i bekonem 195

się gotuje, przygotowujemy resztę składników. Przy pomocy obieraczki, wycinamy z marchewki "makaron". Bekon smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (nie ma potrzeby dodawania, ponieważ bekon jest bardzo tłusty) aż się zarumieni i odsączamy na ręczniku papierowym. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia bekonu przygotowujemy sos. Wrzucamy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i podsmażamy, uważając(...)się nie spalił. Dodajemy śmietanę i cały czas mieszając, smażymy jeszcze przez minutę. Sos przelewamy na talerzyk i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Na talerzu układamy marchewkowy makaron, bób bez łupinek i pokruszony bekon. Sos podałam obok, ponieważ jest mocno czosnkowy i każdy powinien go nakładać wedle uznania. Smacznego! :) Wskazówka: do sosu można również dodać świeżą pietruszkę

My Culinary Art
Makaron z kurkami i szpinakiem 175

Szpinak – 200 g Śmietanka kremówka – 200 ml 1 niewielka cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka orzeszków pini 1 łyżka parmezanu Oliwa z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedzamy, zostawiając około 2-3 łyżek wody z gotowania. Kurki płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek(...)Całość mieszamy. Dodajemy szpinak i kurki, sól, pieprz i podsmażamy na dużym ogniu około 3 minut. Dolewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia – wówczas sos zacznie gęstnieć. Kiedy sos już zgęstnieje dodajemy makaron wraz z wodą i mieszamy aż do połączenia się składników. Makaron z kurkami nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem, orzeszkami pini i gotowe. Smacznego!   Sprawdź również ten przepis

ale Pysznie
MAKARON ZE SZPINAKIEM, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I SEREM LAZUR 109

pomidorków koktajlowych, 3 czubate łyżki śmietany, 20 g startego na drobnych oczkach sera Grana Padano (opcjonalnie), sól, pieprz, papryka słodka, szczypta gałki muszkatołowej, 1-2 łyżki masła. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Czosnek siekam, podsmażam na maśle, dodaję szpinak, smażę do momentu wyparowania wody (często mieszam). Ser pleśniowy kroję w kostkę, pomidorki w ósemki. Do szpinaku dodaję pomidorki(...)pleśniowy i 2/3 sera Grana Padano, trzymam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serów. Na koniec dodaję śmietanę, mieszam, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Przygotowany sos łączę z ugotowanym makaronem. Na talerzu posypuję pozostałym serem

JejKuchnia
Pistou i lato w Prowansji 134

pistou: - 75 gram świeżych liści bazylii - 1 ząbek czosnku - 5 łyżek owocowej oliwy z oliwek - sól - pieprz Przygotowanie sosu pistou: Miksujemy wszystkie składniki w blenderze i doprawiamy. Odstawiamy sos do lodówki do chwili aż będzie potrzebny. Składniki na zupę: - 3 młode marchewki - 2 ziemniaki - 200 gram świeżego zielonego groszku (nie dostałam, wrzuciłam mrożony) - 200 gram fasolki szparagowej - 150 gram młodej(...)przykryciem przez jakieś 8 minut, do czasu aż warzywa zmiękną. Dodajemy groszek, fasolkę, cukinię, pomidory i makaron. Gotujemy całość przez jakieś 5 minut, do miękkości warzyw i makaronu. Wlewamy do zupy sos pistou. Podajemy z parmezanem lub innym twardym serem.  Voila! Zainspirowane: "Kuchnia śródziemnomorska" Anne White

Życie zamknięte w smaku
Czwartek: Jak zrobić stir fry 175

Szczypior Papryczka chili (dla tych co lubią ostre smaki) Przyprawy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Jeśli wymagał gotowania przelej zimną wodą. Krok 2 Posiekaj paprykę w paski, cukinię(...)sosu rybnego, sosu ostrygowego, łyżkę miodu, 2 łyżki cytryny i wymieszaj całość energicznie. Smaż razem kilkanaście sekund. Na koniec dodaj do rondla makron. Wlej ostatnią łyżkę sosu sojowego. Wymieszaj. Smaż jeszcze chwilę. Podawaj makaron posypany drobno pokrojony szczypiorem, kolendrą, pietruszką lub inną zieleniną. Do dania możesz dodać również podprażone nasiona sezamu, albo posiekane orzeszki ziemne lun laskowe. Artykuł Czwartek

Niedzielny kucharz
Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym 304

minut, a smakuje wybornie. Do tego takie danie jest bardzo uniwersalne – pasuje do niego zarówno ryż, makaron, jak i różnorodne kasze. Poza sezonem, zamiast szparagów, można użyć mrożonej fasolki szparagowej. Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym: 2-4 pojedyncze piersi z kurczaka (lub sznycle z indyka) 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy(...)dodatkowo przyprawi mięso. Posypujemy danie tymiankiem, ewentualnie posiekaną natką pietruszki. Ja danie podałam z bulgurem, ale świetnie pasuje też długoziarnisty ryż czy makaron.   Post Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Makaron soba ze szparagami i truskawkami w sosie na bazie cydru 177

Letni delikatny i lekkostrawny obiad! Przepyszny makaron soba ze szparagami i truskawkami w sosie na bazie cydru. Uwielbiam szparagi, najbardziej lubię  zielone cienkie, lubię je łączyć z różnymi składnikami, ale wydaje mi się, że szparag kocha sąsiedztwo masła, oliwy z oliwek i czosnku, lubi też świeże zioła jak bazylia, tymianek, mięta czy natka pietruszki. Lubi też wino białe wytrawne(...)masło i oliwę z oliwek, dodaj szparagi i czsonek, podsmażaj co chwilę mieszając, przez 3-4 minuty, dodaj truskawki i podlej cydrem, poczekaj aż sos się zredukuje i cały alkohol wyparuje. Dodaj sól, ugotowany makaron i natkę pietruszki, całość delikatnie wymieszaj, tak aby nie uszkodzić delikatnych truskawek. Nakładaj póki gorące na talerze! Podaj z lampką schłodzonego cydru z miętą! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Menu na tydzień: Awaryjne menu na tydzień 86

Kurczak po prowansalsku, saltimbocca, pulpety szwedzkie, zoodle w sosie z suszonych pomidorów, makaron z grzankami i pistacjami – tak wygląda menu na ten tydzień. W Niedzielnym Kucharzu najbardziej lubimy, kiedy w niedzielę wieczorem mamy lodówkę zapakowaną jedzeniem spakowanym do pojemników na cały tydzień. Wiemy wtedy co będziemy jeść przez najbliższe pięć dni, to po pierwsze, po drugie – nie musimy biegać(...)Kurczak po prowansalsku Świetny przepis na przypieczonego kurczaka z chrupiącą skórką. Danie wymaga bardzo mało zachodu i pracy, a jest bardzo aromatyczne i smaczne. Zobacz przepis Wtorek: Zoodle w sosie z suszonych pomidorów Spaghetti z cukini ma jedną słabą cechę – musi być skonsumowane od razu, bo potem podpływa wodą. Ten przepis rozwiązuje ten problem. Zoodle, czyli noodle, są zanurzone

Niedzielny kucharz
Środa: Pomidorowo-paprykowe penne 105

paprykowego sosu sporo sosu pomidorowego, mniej więcej pół na pół, co pozwoliło przełamać smaki: słodki papryki i kwaśny pomidorów. Naszym zdaniem penne podlane takim sosem zyskuje na smaku. Tak w każdym razie jest z makaronem pełnoziarnistym. Być może penne pszeniczne, lżejsze, dałoby radę z samym sosem paprykowym (jak jest w oryginale).. Musimy to kiedyś sprawdzić. A może ktoś(...)ciekawi wyników eksperymentu. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwy Szacowany koszt dla 2 osób: 15 zł Składniki Opakowanie makaronu penne 2 papryki czerwone Mała cebula Ząbek czosnku Garść migdałów Garść rukoli 50 g serka koziego 2 łyżki soku z cytryny Sos pomidorowy 400 ml passaty pomidorowej Pół główki cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Łyżeczka miodu Przygotowanie Krok

Niedzielny kucharz
Grillowany schab z kurkami w sosie śmietanowym 169

mięsa, ale tylko grillowanego. składniki: 2 porcje schaba wieprzowego 1 koszyczek kurek 250 ml śmietanki 1/2 cebuli 2 łyżki tartego parmezanu albo cheddara 2 gałązki tymianku sól, pieprz ulubiony makaron (u mnie farfalle farbowane atramentem kałamarnicy) Schaby musimy najpierw roztłuc tłuczkiem. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy olejem i grillujemy. Ja zastosowałam  GRILL Z ODŁĄCZANYMI PŁYTAMI ENTERTAINING, który(...)cebulą na rozgrzanym maśle przez około 4 minuty. Pod koniec smażenia solimy. Następnie wlewamy śmietankę i dodajemy tarty ser. Dodajemy listki świeżego tymianku. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. Sos podajemy z ugotowanym makaronem oraz z grillowaną porcją mięsa

Bon Appetit Małgorzaty
76 przepisów na jesienne obiady 151

Jesień może być piękna, ale i smaczna. Zupy, dania z kaszą, ryżem czy makaronem, z pewnością rozgrzeją w zimny wieczór i poprawią nastrój. Najlepsze dania, w jednym miejscu, specjalnie dla miłośników dobrego jedzenia! Smacznego! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą(...)ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kluseczki z semoliny z sosem Knedle ze śliwkami Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron

Moja smaczna kuchnia
Indyk w sosie z gorgonzoli z makaronem 186

łyżeczki tymianku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego sól 2 łyżki oleju roślinnego 300 g pomidorków koktajlowych garść poszatkowanej świeżej bazylii 1 kg ulubionego makaronu Sposób wykonania: Mięso kroimy na średniej wielkości kawałki. Dodajemy przyprawy - tymianek, kmin, rozmaryn, pieprz i sól. Mieszamy aby równomiernie pokryły mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. W dużym garnku(...)garnka. Do sosu, który powstał podczas duszenia mięsa dodajemy śmietanę oraz ser gorgonzola. Mieszamy rózgą cały czas podgrzewając do momentu aż ser się roztopi a sos będzie bez grudek. Wrzucamy z powrotem mięso. Makaron gotujemy al'dente. Wrzucamy do garnka z sosem i mięsem. Mieszamy. Wykładamy na talerze. Posypujemy pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na połówki oraz poszatkowaną, świeżą bazylią

Qchnia po prostu