pomidorowy (użyłam Pudliszki) 1 słoik 200 g brązowy cukier 2 łyżki woda 2 -3 szklanki sól do smaku majeranek, oregano wg uznania mąka do zagęszczenia sosu (użyłam skrobii ryżowej) 2 łyżki makaron spaghetti (użyłam kukurydzianego) pół paczki mozarella w kulkach lub rzodkiewki kilka szt. Przygotowanie: Rozgrzać na patelni około 3 łyżki oleju, wrzucić mielone mięso, mieszając rozgnieść(...)dodać koncentrat pomidorowy. Mąkę (może być też skrobia ryżowa lub kukurydziana) rozmieszać z 2-3 łyżkami zimnej wody, wlać do sosu. Mieszając gotować około 2 minuty aby sos zgęstniał. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Ułożyć na talerzu nadając mu kształt gniazdka. Polać sosem. Udekorować ptaszkami z kulek mozarelli: - dzioby wycinamy z plasterka marchewki: - oczka możemy zrobić
głodny alergikMakarony - bardzo lubiane przez Nas Polaków. Często robimy z sosem , dodajemy do zup , zapiekanek. Dziś zapraszam na Makaron Spaghetti z sosem serowym na bazie jogurtu naturalnego z pieczarkami i dodatkiem natki pietruszki. Jadłeś? Jadłaś? Jeśli nie to zapraszam do wypróbowania :) - ROBI SIĘ BARDZO ŁATWO - JEST TANI W PRZYGOTOWANIU -SMAKUJE MAŁYM I DUŻYM -ROBI SIĘ JE BARDZO(...)www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI NA 2 PORCJE: 250 g makaronu spaghetti 20 dag pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki 500 ml jogurtu naturalnego 15 dag sera żółtego tartego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej Olej
Gotowanie Patkituńczyka kawałki w sosie własnym 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 puszki groszku konserwowego 5 ogórków konserwowych 2 jajka ugotowane na twardo majonez kremowy Folwark majonezowy sos chrzanowy Folwark Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Z tuńczyka odlać sos i rozdrobnić lekko widelcem. Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki pokroić w drobną kostkę(...)Żółtka zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Na płaski talerz na którym podamy sałatką ułożyć obręcz tortownicy o średnicy 18 cm. Układać kolejne warstwy sałatki. makaron cienka warstwa majonezu tuńczyk cienka warstwa majonezowego sosu chrzanowego groszek kukurydza cienka warstwa majonezu ogórki białka cienka warstwa majonezowego sosu chrzanowego żółtka Przygotowaną sałatkę z wierzchu przykryć folią spożywczą i włożyć na kilka
Ala piecze i gotujeMakaron Rigatoni faszerowany szpinakiem, serem feta, z mozzarella i sosem pomidorowym Pierwszym pomysłem było aby zrobić faszerowany makaron muszle, ale kiedy poszłam do sklepu okazało się, że takiego makaronu nie ma, poszłam więc do drugiego sklepu a tam dalej nic. :( Tak chodząc szukając w produktach ekologicznych znalazłam makaron Rigatoni i sobie powiedziałam jakoś to będzie. Zapraszam do zapoznania(...)najlepiej trzepaczką kuchenną. Doprawiamy łyżeczką oregano i czosnku granulowanego i do smaku solą i pieprzem. 5. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego 6. Zaczynamy faszerować nasz makaron przygotowanym farszem i układamy makaroniki na sosie 7. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki i wykładamy na wierzch 8. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 min. Smacznego
Mój pomysł naObiad w 20 minut. Trzy główne składniki, dwa składniki dodatkowe, przyprawy. Bakłażan, pomidor i sardynki są podstawą tego szybkiego i bardzo sycącego sosu do makaronu. To mocno aromatyczne danie dzięki połączeniu drobnych wędzonych ryb, maślanego bakłażana i słodko-kwaśnych pomidorów. Bakłażana obrać cienko ze skórki i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki. Kapary odsączyć(...)sardynki się rozpadną na drobne kawałki. Sos pomidorowy zredukować o jedną czwartą, gotując go bez przykrycia na średnim ogniu. Przyprawić sos solą, pieprzem, ziołami, dodać przesmażonego wcześniej bakłażana. Całość wymieszać i zagotować do podgrzania bakłażana. Podawać z ugotowanym makaronem. SKŁADNIKI 1 puszka sardynek w oleju, ok.150g 400g bakłażana 3 szalotki 1 średni ząbek czosnku 1 puszka pomidorów 400g 1 łyżka
Karo in the KitchenPieczony burak w roli sosu do makaronu. (sprawdzi się też jako pasta na kanapki :) ) Czytaj więcej
Kasia Sarnainne przepisy na klopsy i pulpety: Pulpety W Sosie Koperkowo-Chrzanowym Klopsiki Z Piekarnika Pulpety Zapiekane Na Ryżu Pulpety Zapiekane Z Warzywami W Sosie Pomidorowym Pulpety W Białym Sosie Z Warzywami Makaron Z Klopsikami W Sosie Śmietanowym Zupa Warzywna Z Pulpetami Spaghetti Z Pulpetami Artykuł Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnedalej podsmażaj ok. 4 minut. Na koniec dodaj śmietanę, dopraw do smaku i duś jeszcze ok. 3 minut. W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron połącz z sosem i dobrze wmieszaj. Makaron ze szpinakiem i kurczakiem podawaj od razu po przyrządzeniu. Jeśli chcesz, możesz posypać se startym parmezanem. Smacznego Artykuł Makaron ze szpinakiem i kurczakiem pochodzi
365 dni dookoła kuchnikomponuje się z różnego rodzaju dodatkami, które można dobierać wedle gustu. Składniki: 400g fileta z indyka 12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej świeżo zmielony pieprz tymianek rozmaryn zioła prowansalskie 200g makaronu pełnoziarnistego (kokardki) Sos: 50g liści świeżej bazylii 1 ząbek czosnku 75g orzechów nerkowca 30g migdałów 50g sera żółtego (parmezan) sól morska świeżo zmielony pieprz 350g mrożonego zielonego groszku 300ml śmietany(...)gotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. 5. Śmietanę wlać na patelnię, dodać sos przygotowany w blenderze, dokładnie wymieszać. Następnie dodać groszek i zagotować. 6. Makaron ugotować al dente, polać „zielonym” sosem a na wierzchu ułożyć upieczone kawałki indyka
Szalona Kuchnia Ewelinydoprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. 6) Całość zalać śmietanką, dodać parmezan i w razie potrzeby jeszcze doprawić. 7) Na koniec dorzucić ugotowany makaron i połączyć z sosem. 8) Gotowy makaron podawać posypany parmezanem z listkami szałwii. Artykuł Pełnoziarniste tagliatelle z dynią i szałwią pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.medoprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. 6) Całość zalać śmietanką, dodać parmezan i w razie potrzeby jeszcze doprawić. 7) Na koniec dorzucić ugotowany makaron i połączyć z sosem. 8) Gotowy makaron podawać posypany parmezanem z listkami szałwii. Artykuł Pełnoziarniste tagliatelle z dynią i szałwią pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mePrzygotowałam dla Was dzisiaj przepis na pyszny sos, który można użyć na wiele sposobów. My używamy go głównie do pizzy, ale też często jako podstawę do różnych sosów do makaronu lub ryżu. Znakomity, pachnący pomidorami i papryką. Paprykę należy najpierw upiec, sos będzie bardziej aromatyczny, surowa papryka średnio się sprawdza i najlepiej przechowywać go w lodówce. Polecam! 1 kg. pomidorów
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanietajski rosół z łososiem. Aromatyczny, ostry, inny niż nasz polski bo z posmakiem rybnym. Odkryjcie kawałek Tajlandii... Składniki na 4 porcje: 1l bulionu 150g łososia 100g makaronu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu chilli (może być 1/2 łyżeczki sproszkowanego) 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru Garść posiekanego szczypiorku Garść sezamu Przygotowanie: Bulion gotujemy(...)łyżkami sosu sojowego. Łososia (obranego ze skóry i ości, pokrojonego w kostkę) marynujemy 10-15 min w reszcie sosu sojowego, oleju sezamowym, sosie chilli oraz uimbirze. Makaron gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu. Do bulionu wrzucamy łososia i gotujemy ok. 3-5 min. Podajemy z makaronem, szczypiorkiem i sezamem. #AMBITION
CzarnawisienkaOrecchiette to super makaron do wszelakich sosów, gdyż te małe łódeczki makaronowe cudnie napełniają się sosami. Tym razem wypełniłam je pesto z natki marchewki, a obok podałam bób i marchewkę i był to pomysł znakomity. Spróbujcie sami może i Wam taki sposób zagospodarowania naci marchwi, którą przeważnie się wyrzuca przypadnie do gustu. Orecchiette z pesto z natki marchwi i bobem
Moje Małe Czarowaniewyjąć pestkę. Wrzucić do pojemnika blendera. Dodać bazylię, rukolę, czosnek oraz oliwę i wszystko zblendować. Doprawić solą i pieprzem. 3. Pomidorki umyć i przekroić na połówki. 4. Odlać makaron, wymieszać z sosem. Nałożyć na talerze makaron i pomidorki. Gotowe! Polecam wypróbować odrobinę dłuższą wersję z jajkiem w koszulce - płynne żółtko rozpływające się po makaronie jest warte poświęcenia dodatkowych dwóch minut
two broke sisterspodsmażoną cebulką Spaghetti z sosem z pieczonej papryki i pomidorów, z pieczonym kurczakiem i fetą Zielony makaron ryżowy z kruczkiem i warzywami w mleczku kokosowym Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem i serem żółtym
More food, love and dreamsMakaron z klopsikami w sosie pomidorowym to klasyk, któremu nie sposób się oprzeć. Uwielbiany zarówno przez dorosłych jak i dzieci, wywoła nie jeden uśmiech gdy pojawi się na stole. Bo kto oprze się talerzowi makaronu w aromatycznym pomidorowym sosie, pachnącym oregano i bazylią z dodatkiem mięsnych kulek? To klasyczne danie wywodzi się z kuchni amerykańsko-włoskiej, która powstała dzięki spopularyzowaniu(...)szklanki wody. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Sos na początku może wydawać się rzadki, ale potem zgęstnieje. Do sosu dodajemy pojedynczo mięsne kulki. Patelnię przykrywamy. Nie mieszamy, żeby kulki się nie rozpadły. Gotujemy około 20 minut. Podajemy z makaronem, listkami bazylii i tartym parmezanem
Smakowity Blog Kulinarnyszynki z całych udźców wieprzowych. JEDZENIE W Barcelonie niemal w każdej knajpce można zjeść paellę w różnych wariantach - z mięsem, warzywami, wegetariańską, owocami morza, na bazie ryżu lub makaronu, z sosem pomidorowym, atramentem z kałamarnicy,...ciężko wszystko zapamiętać :) Danie to jest smaczne, stosunkowo niedrogie i sycące, choć zazwyczaj ilość dodatków jest symboliczna. Jednak po kilku dniach, pomimo różnorodności, może się(...)znudzić ;) Paella z owocami morza, groszkiem i sosem pomidorowym Paella z owocami morza i atramentem z kałamarnicy Paella z makaronem i owocami morza Co dla nas było dużym zaskoczeniem, we wszystkich restauracjach typu fast-food była możliwość wyboru piwa w miejsce coca-coli. Dla miłośników fast-foodów obowiązkowym punktem na mapie powinna być miejscowa sieciówka PANS, która serwuje pyszne (mówię
Taste Of My Dayrównież ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś w lekkim sosie holenderskim. Muscat / Moscato Wspaniałe do owoców i serów. Pinot Blanc Do makaronu z sosami na bazie pomidorów czy z owocami morza. Pinot Gris / Pinot Grigio Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim
królestwo garówtłustym weekendzie na jarmarku Bożonarodzeniowym w Brnie, czas na coś delikatniejszego :) Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym SKŁADNIKI: 300-400 g dużych krewetek 400 g makaronu 2-3 łyżki masła 1 biała cebula 3 ząbki czosnku kubek śmietany 18% pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz, białe wino, parmezan Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sparzone krewetki(...)podgrzewamy, nie można doprowadzić do wrzenia bo się nam zważy! Następnie dosypać pietruszkę, dwie szczypty soli i pieprzu. Zdejmujemy z ognia i podajemy. Na talerz nakładamy makaron, polewamy sosem i na wierzch posypujemy szczyptą parmezanu. Pyszności
MarciochaKucharzy