makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:311/561)

Sałatka makaronowa z ananasem i pstrągiem 138

pół. Ostrym nożem wycinam niejadalny środek. Następnie wycinam miąższ ananasa i kroję  w kostkę. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie i studzę. Przekładam do miski, dodaję ananasa, truskawki pokrojone i pomidorki. Rybę zawijam w folię aluminiową i smażę na odrobinie oleju na patelni dosłownie po dwie minuty z każdej strony. Pstrąga odwijam z foli, zdejmuję skórę i dzielę

wesoła kuchnia
Makaron lane kluski z kremowym sosem pieczarkowym 239

łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka, zioła prowansalskie,  Wykonanie: 1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.  2. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę.  3. Pieczarki obieramy, myjemy, i kroimy w większą kostkę.  4. Na rozgrzanej patelni, podsmażamy cebulę na maśle, kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki, smażymy do odparowania wody

Mój pomysł na
Pesto bazyliowe 125

parmezan lub grana padano, orzeszki pinii, oliwa i czosnek. Przygotowane pesto mieszamy z ulubionym makaronem ugotowanym al dente i mamy danie, że palce lizać! Bon Appetit kochani! Składniki: liście bazylii (1 doniczka) 1 ząbek czosnku 25 g orzeszków pinii (zrumienionych na suchej patelni) 10 g tartego parmezanu 70 ml oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu

Smakowity Blog Kulinarny
Jak przygotować szpinak 171

szpinaku do wrzącej wody, bardzo łatwo możemy je rozgotować. Innym sposobem jest duszenie szpinaku na patelni pod przykryciem. Sposobów na przyrządzenie duszonego szpinaku jest wiele. Najczęściej przygotowuje się go z dodatkiem czosnku i cebuli lub śmietany. Szpinak to również dodatek do wielu potraw – makaronów , pierogów czy naleśników. Nieprzetworzone liście to także świetny dodatek do koktajli warzywnych, sałatek i ciast . Post

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kolorowy gulasz wołowy 171

danie będzie super smakowało z ryżem, makaronem lub dowolną kaszą. Ja zrobiłam z kaszą jaglaną. Było super. Mięso wołowe pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli, majerankiem i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso, smażyć aż mięso nabierze złotego koloru. Dodać cebulkę pokrojoną drobno i chwilkę smażyć, mieszając. Wrzucić grzybki i lekko podsmażyć. Dodać

Kuchnia Pokoleń
Sałatka wiosenna z kurczakiem 133

jajka 3 - 4 łyżki majonezu 1/2 pęczka koperku 3 łyżki oleju z czosnkiem sól, pieprz Makaron gotujemy w lekko posolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, zostawiamy na sitku by się odsączył. Fileta oczyszczamy, kroimy w kostkę, posypujemy solą, a następnie wkładamy na patelnię, na rozgrzany olej; smażymy do miękkości, a następnie przekładamy na papierowy ręcznik. Jajka gotujemy na twardo

Czary - gary w kuchni
Sos brokułowo – serowy 186

Słowo to ma niezbyt dobry wydźwięk, ale przecież szybkie jedzenie w cale nie musi być niezdrowe. Jeżeli dopada Was chandra, dołek i chcecie sobie podmaślić to zróbcie sobie makaron w sosie brokułowym. Chodźcie ze mną do kuchni, pokaże Wam jakie to proste!   Do przygotowania wegańskiego sosu brokułowo – serowego potrzebujemy: 500 g świeżych brokułów 1 cebulę, drobno posiekaną(...)pokrójcie drobno brokuły ostrym nożem. Na rozgrzanej patelni podgrzejcie łyżkę tłuszczu roślinnego i podsmażcie drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zarumieni dodajcie brokuła i smażcie na średnim ogniu. Po ok 10 minutach dodajcie przyprawy, płatki drożdżowe i śmietankę. Gotujcie na małym ogniu kolejne 20 – 25 minut. Podawajcie z ugotowanym makaronem

Szybko Tanio Smacznie
Sakiewki z krewetkami i pieczonymi warzywami 125

lepiej :) Potrzebne składniki:  1 opakowanie papieru ryżowego 10 krewetek 1/2 czerwonej papryki 6 rzodkiewek 0,5 cukinii   garść świeżych ziół (majeranek tymianek, mięta)   100 gr makaronu ryżowego 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sok z 1/2 limonki  1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 papryczki chilli 10 szczypiorków 1 łyżka oleju kokosowego   2 łyżki sosu sojowego(...)godziny.  Na mocno rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym wrzucamy krewetki, czosnek, posiekaną pietruszkę i smażymy aż krewetki będą miękkie.  Cukinię i paprykę kroimy w cieniutkie słupki, a rzodkiewkę w plasterki, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok. 20 min.  Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją

Łycha smaków
Łazanki 107

makaronu łazanki ok. 6 parówek z szynki (93% mięsa) 1 cebula sól, pieprz, przyprawa maggi, vegeta, liść laurowy Sposób przyrządzenia: Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy z wody i drobno kroimy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy, sól i gotujemy do miękkości.  Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Na tej samej patelni smażymy potem

upichcic
Cytrynowa saltimbocca z kurczaka 255

być usmażone, a szynka stać się chrupiąca). Gdy kurczak będzie już prawie gotowy, wyciśnij na patelnię sok z cytryny, który zmiesza się z oliwą i mięsnymi sokami tworząc pyszny sok. Zamiast cytryny możesz użyć także białego wytrawnego wina.  Kurczaka saltimboccę możesz podać z makaronem, czy kluseczkami  gnocchi , ale ja polecam pieczone ziemniaki i sałatkę z rukoli

Chilli Czosnek i Oliwa
Tagliatelle z kurczakiem w sosie kurkowo-śmietanowym. 241

Składniki (dla dwóch osób): ok. 200g makaronu tagliatelle 100g kurek 100g śmietany kremówki (1 opakowanie) 1 cebula 1 łyżka masła (ja użyłam klarowanego) garść świeżej posiekanej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz 1. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy kurki i smażymy, aż puszczą soki.  2.Dodajemy kurczaka, sól i świeżo mielony pieprz

My Culinary Art
Cannelloni :) 233

makaronu Cannelloni (ja miałam Lubelli) 1 puszkę pomidorów całych 500g mięsa mielonego z indyka 8 pieczarek 2 cebule 3 łyżki oleju ryżowego 4 plastry sera żółtego 3 kostki rosołowe warzywne Sól, pieprz, papryka ostra w proszku, zioła prowansalskie, oregano  - co kto lubi Beszamel: 50g masła 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Na patelni rozgrzewamy(...)ściągamy patelnię z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. A teraz beszamel ;) W garnuszku rozgrzewamy masło na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy mąkę energicznie mieszając - nie mogą powstać grudki. Kiedy już dodamy mąkę wlewamy powoli dwie szklanki mleka - ciągle mieszamy. Kiedy nasz beszamel zgęstnieje dodajemy sól, pieprz i odrobinę gałki. Ścigamy z ognia. Kiedy farsz już ostygł możemy nadziewać makaron

Emcia Pichci
Roladki z kurczaka z serem feta i pesto 522

piec roladki z każdej strony po około 6 minut aż ładnie się zarumienią. Na patelnię walać 1/2 szklanki wody. Śmietanę kremówkę wymieszać z pesto i zalać roladki, dodać przygotowany wcześniej groszek i dusić około 5 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z makaronem, młodymi ziemniaczkami lub sałatą. Smacznego

Zabawa smakiem
Kurczak w sosie bazyliowym - czyli pesto 205

Zapraszam na obiad w 15 min. Kurczak w sosie bazyliowym - czyli pesto Obsmazamy przyprawione na patelni piersi z kurczaka Szykujemy pesto- czyli listki bazyli, parmezan, 3 zabki czosnku, ok 150ml oliwy z oliwek, pieprz , sol, orzechy Wszystko miksujemy blenderem Do zagotowanego I odcedzonego makaronu dodajemy pokrojonego w kostke kurczaka I pesto- mieszamy Mozna posypac startym parmezanem I gotowe Smacznego

Smaki Edyty
MAKARON Z PIECZARKAMI I POMIDORAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM 131

gotowanej szynki pokrojonych w kosteczkę WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. Pieczarki opłukujemy, osuszamy i kroimy plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek na plastry. Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż i wkładamy na 2 minuty do wrzątku, obieramy, kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Wrzucamy(...)minuty, dodajemy śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, posypujemy natką pietruszki i parmezanem. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Przed podaniem posypujemy płatkami chili

cool and minty
Zapiekanka od serca z makaronem 147

filetu z indyka 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku sól,pieprz papryka czerwona 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki kaszki manny 1 bułka 1 szklanka mleka pozostałe: 20 dkg makaronu penne Czaniecki 1/3 brokuła 2 ząbki czosnku 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 1/2 szklanki sera żółtego startego 2 szklanki mleka sól, pieprz 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka masła(...)nieduże kule. Na patelni roztapiam masło, dodaje mąkę i chwilę przesmażam, ale uważam żeby mąka się nie spaliła. Zdejmuję z ognia i wlewam mleko, cały czas mieszam. Wstawiam na ogień, zagotowuję. Dodaję czosnek rozduszony, śmietanę, sól, pieprz. Do sosu dodaję małe różyczki brokuła surowego i nie gotuję ich. Do naczynia do zapiekania przekładam sos, dodaję makaron i mieszam, układam kule

wesoła kuchnia
Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel 145

sklepu lub domowego sól, pieprz i cukier do smaku 500 g makaronu Lubella , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu starty parmezan do posypania Składniki na beszamel: 70 g masła 40 g mąki 400 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej i włóż cebulę wraz z czosnkiem. Podsmaż na średnim(...)Smaż ją mieszając aż lekko zbrązowieje. Cały czas mieszając rózgą wlewaj powoli mleko, aż powstanie gęsty sos, przez 10 minut. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Włóż makaron do dużego naczynia żaroodpornego i wymieszaj go z sosem mięsnym i 1/4 beszamelu. Następnie wyłóż na niego resztę beszamelu i posyp tartym parmezanem. Piecz w piekarniku nagrzanym

karmelowy
Orientalne pieczarki z mleczkiem kokosowym 236

danie główne z ryżem lub makaronem różowym bądź jako dodatek np. do sajgonek.   Składniki: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu chili Sambal Oelek biała cebula olej sezamowy do smażenia 500g pieczarek 400ml mleczka kokosowego sól, czarny pieprz ½ pęczka natki pietruszki Sposób wykonania: Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na rozgrzany wok lub duża patelnię wlewamy olej i podsmażamy krótko(...)kokosowe i zmniejszamy ogień. Gdy pieczarki zmiękną a sos stężeje doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Posypujemy obficie posiekaną natka pietruszki. Serwujemy z dodatkiem ryżu lub makaronu ryżowego lub jako dodatek do potraw kuchni chińskiej np. sajgonek

Pyry na Gaz
Zapiekanka makaronowa z dynią, kalafiorem i mięsem mielonym 211

żółtego - trochę zostawiamy do posypania wierzchu. Mój był w plasterkach 1 kulka mozzareli 5 listków świeżej bazylii 1 garść świeżego lubczyku 1 garść natki pietruszki sól pieprz świeżo mielony Makaron wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy ok. 12 minut Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok. 10 minut Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Dynię obieramy, kroimy w kostkę(...)mielone przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu a gdy wypuści trochę tłuszczu - dodajemy cebulę. Chwilę smażymy Następnie dodajemy pokrojoną dynię, solimy, pieprzymy i dokładamy świeże zioła Gdy całość się dusi, do miseczki wlewamy jogurt naturalny i dodajemy jajka. Mieszamy i delikatnie solimy i dodajemy pieprz Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni - u mnie termoobieg Ugotowany makaron przekładamy do naczynia

Szczęśliwa kuchnia
Zapiekanka makaronowa z dynią, kalafiorem i mięsem mielonym 220

żółtego - trochę zostawiamy do posypania wierzchu. Mój był w plasterkach 1 kulka mozzareli 5 listków świeżej bazylii 1 garść świeżego lubczyku 1 garść natki pietruszki sól pieprz świeżo mielony Makaron wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy ok. 12 minut Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok. 10 minut Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Dynię obieramy, kroimy w kostkę(...)mielone przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu a gdy wypuści trochę tłuszczu - dodajemy cebulę. Chwilę smażymy Następnie dodajemy pokrojoną dynię, solimy, pieprzymy i dokładamy świeże zioła Gdy całość się dusi, do miseczki wlewamy jogurt naturalny i dodajemy jajka. Mieszamy i delikatnie solimy i dodajemy pieprz Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni - u mnie termoobieg Ugotowany makaron przekładamy do naczynia

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kolorowy sos do makaronu z kurczakiem 345

Taki sos możemy przygotować dzień wcześniej, a kolejnego ugotować tylko makaron. Znakomity pomysł na jesienne rozgrzewające danie. 1 filet z piersi kurczaka Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Liść lubczyku 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 5 łyżek kukurydzy 3 łyżki keczupu 2 szklanki wody 10 różyczek brokułu 100 g serka topionego (kremowego) Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy(...)zmieni kolor, a warzywa zmiękną). Na patelnię wlewamy wodę i całość dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy kukurydzę i keczup. Brokuł gotujemy do miękkości w osobnym garnku, odcedzamy. Na końcu do mięsa dodajemy brokuł oraz kawałki serka topionego. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dusimy do momentu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ulubionym makaronem. Obsypujemy natka pietruszki

VioletoweKucharzenie
Makaron z pomidorami, cieciorką, czosnkiem niedźwiedzim i fetą. 170

wspaniałą fuzję smaków. SKŁADNIKI (4 duże porcje) makaron tagiatelle 1 puszka cieciorki 1 puszka pomidorów pelatti 1 czerwona papryka 1 żólta papryka 1 czerwona cebula 1 malutka puszka drobnego zielonego groszku (można pominąć) 2 ząbki czosnku 1 łyżka czosnku niedźwiedziego kilka listków świeżej bazylii sól pieprz parmezan feta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Na patelni rozgrzac oliwe i wrzucić posiekaną w piórka(...)miękka ( lub lekko chrupiąca jeśli taką bardziej lubimy).  4. Dodać cieciorkę oraz groszek. Doprawić czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. 5. Na koniec dodać świeżą bazylię i parmezan. 6. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie ( 12-13 minut). Odcedzić. 7. Makaron wymieszać z sosem i wyłożyć na talerz. 8. Posypać pokruszoną fetą oraz świeżą bazylią. Smacznego

DefinicjaSmaku
Lazania 357

załączonym zdjęciu widać że danie to rozpływa się nie tylko w ustach, ale i na talerzu :p ;) Obiad trochę pracochłonny ale warty swojej uwagi i poświęconego czasu :D Składniki: makaronu lasagne, oliwa, ser żółty lub mozarella, sos pomidorowy: 0,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 2-4 ząbki czosnku, 2 duże cebule, 0,5 kg dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów(...)dodajemy do reszty składników na patelni. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, a także bazylią. 3. Przygotowujemy sos beszamelowy. Rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy. Dodajemy zimne mleko, mieszamy aby mąka się rozpuściła i nie było grudek, ok 5minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatałową. 4. Podgotowujemy makaron w osolonej wodzie z łyżką oliwy

Kuchnia Pełna Pasji