makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:191/561)

Zupa krem z soczewicy 253

koperek – 1 pęczek - masło – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Podsmażamy na patelni na łyżce prawdziwego masła. Odstawiamy do przestygnięcia. Namoczoną soczewicę dwukrotnie płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu

Ostra na Słodko
Czekoladowy makaron truskawkovelove 241

mięty + kilka listków do dekoracji 300 g twarogu 200 g śmietany 30% 3 łyżki ksylitolu 400 g makaronu Lubella mini świderki z czekoladą WYKONANIE Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić w kostkę. Mięte umyć i drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, po czym dodać truskawki, miętę i ksylitol. Podgrzewać mieszając, aż truskawki puszczą soki. Banany obrać

Passions hobbies life
Tagliatelle z szynką i groszkiem 169

oliwy - 50 g parmezanu - 2 plastry szynki - 100 ml śmietany (u nas śmietanka 18%) - sól - 275 g świeżego makaronu tagliatelle (u nas 140 g suchego) Składniki na 2 porcje. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szynkę kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy do miękkości na małym ogniu. Następnie dodajemy groszek. W międzyczasie

Kuchenne Wariacje
Indyk na zielonej łące 193

doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, które można dobierać wedle gustu. Składniki: 400g fileta z indyka 12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej świeżo zmielony pieprz tymianek rozmaryn zioła prowansalskie 200g makaronu pełnoziarnistego (kokardki) Sos: 50g liści świeżej bazylii 1 ząbek czosnku 75g orzechów nerkowca 30g migdałów 50g sera żółtego (parmezan) sól morska świeżo zmielony pieprz 350g mrożonego zielonego groszku 300ml śmietany(...)wysypać na sitko i przepłukać ciepłą wodą, wrzucić na wrzątek i gotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. 5.  Śmietanę wlać na patelnię, dodać sos przygotowany w blenderze, dokładnie wymieszać. Następnie dodać groszek i zagotować. 6.  Makaron ugotować al dente, polać „zielonym” sosem a na wierzchu ułożyć upieczone kawałki indyka

Szalona Kuchnia Eweliny
Frittatine di pasta- cudownie smaczna przekąska z makaronu 247

odcedzeniu mieszamy z oliwą z oliwek. Groszek podsmażamy aż zmięknie, dodajemy cebulkę i krótko dusimy, a następnie lekko studzimy. Do makaronu dodajemy groszek, pokrojoną w kostkę szynkę, pokrojoną mozzarellę i starty parmezan, mieszamy. Przygotowujemy beszamel. W garnku lub na patelni lekko przypalamy mąkę, dokładamy rozdrobnione masło i mieszamy aż masa mocno zgęstnieje. Powoli, porcjami, dolewamy mleko, ciągle mieszając. Gdy mieszanka

Pichceniomania
Zupa krem z zielonego groszku 210

dodaniem mleka kokosowego i oliwy. Można jeść też bez przecierania, ale mi osobiście przeszkadzają twardawe łupinki. Wolę aksamitną i gładką zupę krem. W międzyczasie ugotować makaron ryżowy i przygotować makaron z surowej marchewki. Ja używam krajalnicy do warzyw, ale można pokroić marchewkę za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw. Żeby marchew zachowała sprężystość i chrupkość, warto ją po pokrojeniu wrzucić(...)jest dobry moment na przygotowanie chrupiącej posypki. Łupinki pojedynczo wrzucać na mocno rozgrzany olej na patelni (niewiele oleju i patelnia z nieprzywierającą powłoką). Wyciągnąć na ręcznik papierowy dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Zupę podawać z makaronami ryżowym i marchewkowym. Ja makaronu z marchewki nie gotuję (lubię taki chrupiący i soczysty), jednak jeśli ktoś woli, może zblanszować go we wrzątku przez

Dietolog
Szybki makaron z cukinia 181

szafran i odstawiamy na ok. 10 minut. Cebulę siekamy w cienkie piórka. Cukinię kroimy w bardzo cienkie plastry. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu, pamiętając, aby posolić wodę, ale nie dodawać do niej oleju. W woku lub na głębokim patelni rozgrzewamy 1 - 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę. Szklimy przez chwilkę, po czym dorzucamy cukinię i przesmażamy, aż zmięknie. Dolewamy

Kuchnia od dwojga
Makaron z kurczakiem i pomidorkami suszonymi 232

pokroić w paski. Oprószyć solą morską (nie za dużo bo oliwki i pomidorki też są słone) i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z pomidorków i podsmażyć mięso. Pomidorki pokroić w paski i dodać do filetów. Dodać oliwki i makaron. Doprawić do smaku bazylią, chwilkę przesmażyć. Podawać posypane natką pietruszki

Smakołyki Asi
Kremowe spaghetti z cukinią 153

totalTime":"PT30M","recipeInstructions":["Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebul\u0119 kroimy w kosteczk\u0119 i podsma\u017camy na odrobinie oliwy. Dorzucamy drobno posiekany czosnek i sma\u017cymy chwil\u0119, dodajemy mi\u0119so. Przyprawiamy wszystko zio\u0142ami prowansalskimi, tymiankiem, sol\u0105 i pieprzem.\r","Cukini\u0119 myjemy, kroimy w kostk\u0119 i dorzucamy do patelni. Po kilku minutach dodajemy(...)tymianku kilka liści bazylii sól, pieprz oliwa Sposób przygotowania Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dorzucamy drobno posiekany czosnek i smażymy chwilę, dodajemy mięso. Przyprawiamy wszystko ziołami prowansalskimi, tymiankiem, solą i pieprzem. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do patelni. Po kilku minutach dodajemy pomidory i całość dusimy

Mostek w kuchni
Spaghetti z soczewicą i kaparami 212

olej do smażenia Dodatkowo: makaron, liście bazylii do posypania Soczewicę zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodać sól. Soczewica powinna wchłonąć większość wody. Ewentualny nadmiar wody odlać na durszlaku. Soczewicę ostudzić i podzielić na dwie części. Jedną część zblendować. Cebulę i pomidory drobno posiekać. Cebulę zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie dorzucić soczewicę (zblendowaną(...)przez kilka minut na patelni co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory (z puszki i posiekane świeże) i wymieszać. Całość smażyć na patelni jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekaną bazylię i kapary. Podawać z makaronem. Gotowe danie posypać świeżą bazylią

Bullio
Spaghetti z soczewicą i kaparami 218

olej do smażenia Dodatkowo: makaron, liście bazylii do posypania Soczewicę zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodać sól. Soczewica powinna wchłonąć większość wody. Ewentualny nadmiar wody odlać na durszlaku. Soczewicę ostudzić i podzielić na dwie części. Jedną część zblendować. Cebulę i pomidory drobno posiekać. Cebulę zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie dorzucić soczewicę (zblendowaną(...)przez kilka minut na patelni co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory (z puszki i posiekane świeże) i wymieszać. Całość smażyć na patelni jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekaną bazylię i kapary. Podawać z makaronem. Gotowe danie posypać świeżą bazylią

Bullio
CARBONARA Z FRANKFUTERKAMI 198

przelewamy wodą. Frankfurterki kroję w plastry ok 0.5 cm grubości. Następnie smażę na rumiano na patelni z dodatkiem oleju. Śmietankę, jajka, ser tarty, sól i pieprz dokładnie łącze za pomocą blendera albo miksera. Do usmażonych frankfurterek dodaję makaron i kukurydzę, mieszam. Następnie dodaję masę śmietanową, mieszam ok 2 min, uważając by z masy nie zrobiła się jajecznica

Gotowanie Patki
łosoś z makaronem i fasolką zapiekany w sosie śmietanowym z mozzarellą 232

niewielką kostkę, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. W garnku gotujemy makaron, tak aby był al dente.  Fasolkę szparagową wkładamy do garnka, zalewamy wodą i krótko gotujemy (na pół twardo). Na rozgrzaną  dużą patelnię dodajemy dwie łyżki masła, oraz wlewamy oliwę i lekko przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz drobno posiekane ząbki czosnku(...)Następnie na patelnię dokładamy pokrojoną w paski paprykę, smażąc całość na dość dużym ogniu przez trzy minuty. Do przesmażonych warzyw dodajemy kawałki ryby smażymy jeszcze przez minutę i całość przekładamy do  ugotowanego makaronu ( wcześniej odcedzonego). Do makaronu dodajemy również szparagową fasolkę, całość lekko przyprawiamy solą, oraz pieprzem i mieszamy . Żaroodporne naczynie smarujemy ostatnią łyżką masła, a następnie wkładamy

Miód i pieprz
Zapiekane muszle makaronowe z farszem. 227

Wymieszać i spróbować czy nie trzeba dodać soli i pieprzu. Makaron ugotować z odrobiną oleju i soli. Ugotowany makaron przelać zimną wodą i odcedzić. Usunąć grubsze ogonki ze szpinaku. Dwa lub trzy razy przelać szpinak wrzącą wodą, Posiekać. Podsmażyć na patelni z łyżką masła i wyciśniętymi ząbkami czosnku do momentu odparowania wody. Zdjąć z ognia i wymieszać z łyżką śmietany

W kuchni u Moniki
Makaron z klopsikami w sosie pieczarkowo-porowym 1683

szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18 % 2 ząbki czosnku pół pęczka posiekanego koperku 200g ugotowanego makaronu np. rurki       *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem i przyprawami – do smaku *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim klopsiki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Następnie(...)przeciśniętym czosnkiem oraz łyżką mąki i kilkoma łyżkami gorącego wywaru*** *** Tak powstały sos śmietanowy dodajemy na patelnię i zagotowujemy cały czas mieszając *** *** Do powstałego sosu dokładamy podsmażone klopsiki i gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut *** *** Pod koniec gotowania dodajemy ugotowany makaron oraz posiekany koperek *** *** Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE

Blog z Apetytem