majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa(...)marchewką i czosnkiem w pomidorach Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ravioli z semoliny z ricottą Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą
Moja smaczna kuchniaczęści żeby tradycji stało się zadość, u nas również zagościł rosół. Do jego przyrządzenia wybrałam kilka rodzajów mięsa: ćwiartkę i korpus wiejskiego kurczaka, skrzydło i szyję indyka oraz kawałek wołowiny z kością, dużo warzyw korzeniowych oraz paloną cebulę. Samo gotowanie zajęło mi prawie 4 godziny. Nie musiałam jednak stale być w kuchni, zerkałam jedynie, czy rosół w garnku do mnie(...)rosół jaki kiedykolwiek jadłam (babcinego nie licząc:) Tak długo gotowany rosół wychodzi klarowny, esencjonalny. Podaje go z makaronem, marchewką i kawałkami mięsa, a czasem po prostu nalewam do kubków, bo lubimy popijać czystym rosołem krokiety albo paszteciki. Składniki: 1 ćwiartka kurczaka 1 korpus kury (najlepiej wiejskiej, domowej) 1 skrzydło indyka 1 szyja indyka kawałek (ok 200g) wołowiny z kością
Obiad gotowybulionu 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej 150 g makaronu penne Sól Pieprz Sól czosnkowa Szczypta chilli Suszony koperek Liść lubczyku Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę oraz paprykę również kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni podsmażamy warzywa. Gdy zmniejszą objętość dokładamy mięso. Dolewamy bulion wymieszany z mąką
VioletoweKucharzenieczosnku, cebuli i bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach(...)Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pappardelle w ostrym sosie z żółtych warzyw z czarnuszką i natką z pietruszki Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem Spaghetti z cukiną, jajkiem i oliwkami Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Spaghetti
Moja smaczna kuchniadodać ser, poczekać do rozpuszczenia, dodać śmietanę i wymieszać. Sos przelać do warzyw i doprawić solą. 5. Makaron odcedzić i dodać na patelnię z sosem i dobrze wymieszać. (Ja do zdjęcia mam nie wymieszany ale poza kadrem tak zrobiłam). Wyłożyć na talerz i według życzenia dodać kurczaka. Gotowe! Smacznego
Mama z miastaMakaron z kurczakiem po meksykańsku Ta potrawa to moja improwizacja w kuchni. Naszło mnie na ciepłą kolację, więc postanowiłam zrobić coś prostego i dobrego. Brat uwielbia Meksyk, dlatego ku jego uciesze przyprawiłam danie przyprawą do kuchni meksykańskiej Kamis. Był to strzał w 10! Całość dobrze ze sobą komponowała(...)tego była lekko ostra. Tę potrawę można przygotować także z innych warzyw, lub dodać kukurydzę i czerwoną fasolkę. Składniki na 3 porcje: Pierś z kurczaka (30 dag) 1 mała cukinia Ząbek czosnku 1 mała cebula 10-15 dag pieczarek Pół czerwonej papryki 250 g makaronu np. kolanka, muszelki (u mnie fusilli corti) 250ml bulionu lub wody (plus pół kostki
Fabryka pomysłówjednej z moich ulubionych wersji, bo z warzywami: kolorową papryką, ogórkiem oraz pomidorkami koktajlowymi. Tym co spajało całość był sos tatarski – ja wykorzystałam gotowy, ze słoiczka, ale jeśli macie czas i ochotę, możecie przygotować go sobie od podstaw samodzielnie. 1 opakowanie ulubionego makaronu 2 pojedyncze piersi kurczaka po 1 papryce: czerwonej, zielonej i żółtej pęczek koperku 1 ogórek zielony(...)około 30 minut. Po tym czasie mięso obsmażamy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Gotowe mięso dodajemy do makaronu, mieszamy. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na cienkie paseczki. Ogórka kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Warzywa łączymy z makaronem i mięsem. Posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Dodajemy sos tatarski i musztardę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieszamy. Odstawiamy
Smaki Na Talerzuprzy tym chrupiące. Wnosząc tym samym ciekawą świeżość do dania. SKŁADNIKI: 1 por 3 świeże ogórki 1 pierś z kurczaka 150g makaronu muszelek 1 łyżka koperku 1 szklanka śmietanki 30% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz kolorowy masło do smażenia Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie. Pora przeciąć wzdłuż na pół i pod bieżącą wodą wypłukać, pozbywając się ewentualnych(...)warzywa zdecydowanie zmiękną. Zsunąć na bok patelni i wrzucić posiekaną pierś z kurczaka. Delikatnie przesmażyć, po czym zalać całość śmietanką dodając koperek i przyprawy. Na końcu, kiedy sos będzie wystarczająco gęsty, wrzucić ugotowane muszelki i wszystko wymieszać. Chwilę smażyć, aż wszystko będzie gorące. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z patelni , Makarony , Obiad , Obiad
https:KKuchniaMniamMakarony to dania niezwykle proste w przygotowaniu, i choć istnieje tyle ich kombinacji, że nigdy nie stają się nudne, nie zawsze mamy na nie pomysł. Ja sięgnęłam ostatnio po bakłażana i inne sezonowe warzywa i tak powstał ten przepis. Bakłażan może nie jest kopalnią witamin, ale za to dostarcza minerałów takich jak potas, magnez, wapń. Jest "prosty w obsłudze(...)celu, kroimy go wcześniej, solimy i odstawiamy żeby wypuścił soki, a następnie odsączamy. Składniki (2 porcje): bakłażan papryka zielona papryka czerwona filet z kurczaka cebula czosnek 2-3 pomidory ok 300-400 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty) kukurydza natka pietruszki sól, pieprz, ulubione przyprawy (papryka słodka, ostra) Bakłażana pokroić w kostkę, posolić, odstawić na ok 20 min aby puścił
Nie do chrzanu!Delikatne kąski kurczaka w gęstym sosie z dużą ilością zielonego. Zamiast zwykłego makaronu nitki jarzynowe , z chrupiącej marchewki. Taki obiad to piękne kolory na talerzu i świetny smak. Jestem pewna, że ani dzieci, ani nikt inny nie odmówi porcji takiego dania. Takie warzywne spaghetti możecie zrobić sami jeśli macie specjalne urządzenie tzw. spiralizer. Jednak dużo prościej kupić gotowe(...)sklepie, marki Fit&Easy. Możecie też pokroić marchewkę nożem w cienkie paski i obgotować ją tak jak warzywne spaghetti. Ciekawy jest też warzywny makaron w wersji buraczanej. Ja robię też makaron z cukinii tnąc warzywo na cienie paski specjalną obieraczką albo dyniowy piekąc dynię makaronową i rozdzielając widelcem jej włókna . Takie jarzynowe nitki świetnie zastępują zwykłe kluski. ROZWIŃ
Smaczna Pyzapieprzem. Makaron ryżowy wkładamy do garnka z wrzącą posoloną wodą – przykrywamy na 8 minut (nie gotujemy). Odlewamy wodę, a makaron hartujemy zimną wodą, odcedzamy. Na suchej patelni rumienimy ziarna sezamu. Zupę podajemy z makaronem, mięsem z kurczaka (jeżeli gotujemy na bulionie drobiowym), posypaną uprażonymi ziarnami sezamu. Azjatycka zupa pak choi zawsze zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Ważne jest
mojewypiekiinietylkominut mam gotowy, ciepły obiad. A Ty lubisz pomidorową? Podajesz z makaronem czy z ryżem? A może z ziemniakami :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 2/3 opakowania dowolnego makaronu (można łączyć rodzaje, kształty) 2 marchewki 1/3 selera 1 pietruszka 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 50 ml śmietany 30 % natka pietruszki 4-5 ziarenek ziela angielskiego(...)szczyptę pieprzu. Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa, doprawiamy pozostałymi przyprawami (bez natki) i koncentratem pomidorowym. Wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Na koniec, już po wyłączeniu gazu, wrzucamy makaron i natkę pietruszki, mieszamy i przykrywamy garnek, aby makaron "doszedł" - dzięki temu nie będzie rozgotowany, a natka pietruszki zachowa aromat i wartości odżywcze. Mięso z kurczaka można wyjąć, rozdrobnić i dodać ponownie
Kolorowy Przepisownikogół pierwszego dnia jemy zupę jako czysty rosół, tylko z domowym makaronem, natomiast resztkę która zostaje, następnego dnia traktuję już tylko jako bazę do innej zupy np ogórkowej. Z tej porcji zostaje nam sporo mięsa. Jeżeli lubimy gotowanego kurczaka i indyka, możemy mięso zjeść bez przerabiania. Najlepsze zaraz po ugotowaniu, jeszcze ciepłe(...)gałązki natki pietruszki lubczyk, o ile mamy liście selera - opcjonalnie przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, warzywa obrać, umyć, z cebuli zdjąć zewnętrzne łupiny, przekroić na pół i opalić nad ogniem. Umieść mięso, warzywa, opieczoną nad ogniem cebulę, czosnek, i pozostałe przyprawy w misie wolnowaru. Wodę zagotować i wlać do misy wolnowaru. Przykryć
Stare GaryKuchnia grecka słynie z prostoty i użycia wielu warzyw i przypraw, w tym soli morskiej, papryki oraz cukinii. Postanowiłam przygotować szybkie danie makaronowe z użyciem jogurtu greckiego. A żeby było pożywne, dodałam kurczaka. Danie to możemy również spożywać na zimno - sprawdzi się na drugie śniadanie, jako sycąca sałatka. SKŁADNIKI ulubiony makaron, np. kokardki, 5 dużych pieczarek, 1 mała cukinia
słodki bratekswoje jedzeniowe zachcianki. Zgrzeszyłam: cukrem i tłuszczem. Warto było! Na swoje usprawiedliwienie dodam, że danie zawiera też warzywa: grzyby, natkę, dymkę - samo zdrowie! Równowaga zachowana ;) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 250 g świeżego makaronu tagliatelle 2 łyżki oleju 1 pierś z kurczaka około 150 g świeżych kurek 150 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 pęczek dymki
W kuchni Katie