makaron sojowy - 1858 przepisów (strona:49/124)

Orientalny rosół z makaronem soba 127

liść kaffiru opakowanie makaronu soba natka pietruszki pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy. W rondlu, rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa, podsmażamy. Dodajemy przyprawę, sos sojowy, posiekany czosnek i imbir, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść kaffiru, paski grzybków. Gotujemy do miękkości warzyw

R'n'G Kitchen
Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym 87

podstaw sosu słodko kwaśnego ;) Składniki na dwie porcje 3/4 szklanki ciecierzycy 5 pieczarek pół dużej czerwonej cebuli lub jedna mała garść kiełków pół czerwonej papryki makaron ryżowy Sos: 2 łyżeczki ketchupu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej szczypta soli 3 łyżeczki octu ryżowego 1/2 szklanki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciecierzycę namoczyć na całą

Delusional Trine
Zupa chińska z makaronem ryżowym 144

grzybów chińskich, ani pędów babusa czy kiełków fasoli Mung. PRZEPIS NA ZUPĘ CHIŃSKĄ Z MAKARONEM RYŻOWYM Składniki na zupę chińską: 1 opakowanie  bukietu chińskiego Poltino 1,5 litra buliony drobiowego lub rosołu 2 łyżki oliwy  2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki sosu rybnego 1 łyżeczka ostrego sosu chili lub odrobina chili w proszku szczypta imbiru lub odrobina startego(...)łyżki oliwy i smażyć aż warzywa zmiękną. Pod koniec smażenia dodać sos sojowym. 2. W garnku zagotować bulion. Do bulionu przełożyć podsmażone warzywa chińskie. Gotować 10 minut. 3. Zupę doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i przyprawami. 4. Gotową zupę podawać z makaronem ryżowym i posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.  Smacznego

kolorowotorcikowo
Chińska zupa Funghi ze strzępielem 179

gałązka selera naciowego 2 ząbki czosnku kawałek ( 2 cm ) świeżego imbiru sól do smaku szczypta mielonej kolendry ( ziaren mielonych ) 1 opakowanie makaronu chińskiego, taki jak do zupek chińskich (suszonego lub 1/2 dużej paczki) 1 łyżka pasty sojowej miso , czerwonej 2 łyżki , jasnego , sosu sojowego pęczek szczypiorku – dymki do posypania Korpusy płukamy , umieszczamy w garnku i zalewamy około(...)tarce imbir ( bez skórki ) , oraz wszystkie pozostałe przyprawy , papryczki itd. ( poza pastą sojową miso i sosem sojowym- te, dodamy na koniec ) , solimy do smaku . Gotujemy jeszcze około 8-10 minut. Wyłączamy i wybieramy łyżką cedzakową, warzywa na talerz . W między czasie , przygotowujemy makaron- najlepiej postępujemy jak w przepisie na opakowaniu , bo czasy i sposoby , u różnych producentów nieco się różnią

Ogrodnik w podróży
ŁOSOŚ W SOSIE SOJOWYM I SEZAMEM 121

nieprzeciętne w smaku.  SKŁADNIKI ( 4 porcje) 4 filety łososia bez skóry ( po ok. 150 g każdy) 250 g makaronu ryżowego, lub chińskiego makaronu jajecznego biały sezam do obsypania filetów MARYNATA I SOS: 4 łyżki sosu sojowego  sok z całej limonki 1 łyżka cukru lub miodu 2 łyżeczki mielonego imbiru w proszku Sos rybny/ sól Pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE(...)Łososia zamarynować w mieszance sosu sojowego, soku z limonki , cukru lub miodu, mielonego imbiru, szczypcie soli lub łyżeczce sosu rybnego i szczypcie pieprzu. Odstawić na około 1 godzinę lub dłużej. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyjąć łososia z marynaty i delikatnie osuszyć. Resztę marynaty wlać do rondelka, dodać odrobinę wody i gotować przez 1 - 2 minuty

Calzonella.com
Makaron z białą kiełbasą, pomidorkami i śmietaną - pasta con salsicia, pomodorini e panna di soia 176

międzyczasie przygotować smaczny sos na bazie surowej białej kiełbasy,  kilku pomidorów i odrobiny śmietany.SKŁADNIKI200 g surowej białej kiełbasy200 g śmietany  ( najlepiej sojowej )pół szklanki białego wina ( lub odrobinę wody od gotowania makaronu )kilka pomidorów koktajlowych400 g makaronu typu cienkie wstążkipapryczka chiliząbek czosnku3 łyżki oleju z oliwysól do smakuSPOSOB PRZYGOTOWANIAWstawić wodę i ugotować  makaron według przepisu

zielonacukinka
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 304

pomysłu. Do wyprawy w rejony orientu potrzebowałem: 300 gram obranych krewetek królewskich, 150 gram mąki pszennej, 250 gramów chińskiego makaronu mie, 10 sztuk grzybów shitake, około 4 cm korzenia imbiru, 3 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryczki chili, 1 łyżeczki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżki oleju sezamowego, 2 cebulek dymek wraz ze szczypiorem, 1 limonki,, 5 łyżeczek wiórek(...)zmniejszyłem ogień pod patelnią i dodałem niewielką ilość skórki otartej z limonki oraz sok z jednej limonki. Na patelnię wlałem również sos sojowy i całość podgrzewałem jeszcze przez około 2 minuty, po czym dodałem wcześniej przygotowany makaron. Po krótkim dalszym podgrzewaniu makarony i jego dokładnym wymieszaniu z pozostałymi składnikami wyłączyłem gaz i odstawiłem patelnię z jej zawartością na bok, dodając

Wyprawy kulinarne
Domowy ramen z Thermomix 273

łyżeczka suszonego 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy 5 cm kawałek świeżego imbiru pokrojonego na plastry sól do smaku (solimy po gotowaniu) lub sos sojowy 1600 g wody Dodatki: kapusta pak choy jajka 200 g makaronu chińskiego 30 g suszonych grzybów shitake pęczek dymki lub szczypiorku Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy koszyczek, wkładamy wszystkie składniki na bulion, zalewamy wodą(...)również wg przepisu na opakowaniu. Wyciągamy koszyczek z naczynia. Mięso z rosołu kroimy na kawałki Na talerz dajemy makaron, grzyby, liść kapusty, pokrojone mięso, krążki papryczki chilli. Zalewamy to gorącym bulionem. Na wierzch dajemy jajko i pokrojoną dymkę. Doprawiamy sosem sojowym i posypujemy pieprzem cayenne (chyba, że bulion już bardzo pikantny to pomijamy). Thermomix przepisy. Domowy ramen The post Domowy

Themo przepisy
Spaghetti bolognese 109

sojowy 1 łyżka, sos pomidorowy: pomidory duże 7 szt, cebula pół szt, bazylia suszona pół łyżeczki, papryka słodka mielona pół łyżeczki, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, czosnek 2 ząbki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 3 ziarna, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, natka pietruszki posiekana lub inne ulubione zioła 2-3 łyżki, dodatkowo: parmezan do posypania, makaron spaghetti(...)przyprawy i dusimy aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty czosnek i przyprawiamy do smaku. Sos dodajemy  do mięsa. Dodajemy sos sojowy, posiekaną natkę pietruszki oraz pozostały czosnek. Przyprawiamy do smaku.  Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, następnie odcedzamy i podajemy z sosem. Makaron i sos posypujemy startym parmezanem.  Smacznego

kulinarne odsłony pati
Spring rollsy z warzywami 328

kiełki fasoli mung z puszki/słoika lub pędy bambusa świeże liście mięty świeże liście kolendry Sos do maczania: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki ziaren sezamu Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem z czajnika i odstawiamy na trzy minuty. Po tym czasie odlewamy go i przelewamy zimną wodą. Marchewkę obieramy

Poezja smaku
Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym wg Aleex 179

śmietany 36% • 1 większa szalotka • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki świeżej lub suszonej • 1 łyżka sosu sojowego • 1 łyżka przyprawy do kurczaka (ja użyłam mieszanki słodkiej papryki, soli himalajskiej, pieprzu, czosnku) • 1 łyżka oleju • sok z cytryny • 400 g makaronu pełnoziarnistego Sposób przygotowania: 1. Kurki oczyścić. Większe pokroić na kawałki, mniejsze zostawić w całości. Dokładnie opłukać. 2. Pierś kurczaka pokroić(...)kilka minut. 6. Dodać szalotkę i kurki. Osolić. Podsmażyć. 7. Do składników na patelni dodać śmietanę. Wymieszać. 8. Doprawić pietruszką, sosem sojowym, pieprzem. Chwilę gotować, aż sos śmietanowy zgęstnieje. 9. Doprawić niewielką ilością soku z cytryny. 10. Ugotowany makaron odcedzić. Pozostawić go w garnku. 11. Do makaronu dodać sos. Dokładnie wymieszać. 12. Przekładać na talerze. Ozdobić natką pietruszki. Smacznego

W mojej kuchni
Makaron ryżowy z warzywami. 15 minut! 210

Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 15 min   Ilość porcji: 2 Składniki 250g makaronu ryżowego 2 papryki 1 cukinia duża marchewka 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki sosu sojowego sól do smaku Wykonanie Paprykę, cukinię(...)kroimy w kostkę. Marchewkę w paseczki. Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy 5-10 minut i dodajemy zioła, sos sojowy i jeszcze chwilę podsmażamy. Warzywa powinny być chrupkie. W międzyczasie przygotowujemy makaron i na koniec dodajemy do warzyw na patelni i mieszamy. Solimy do smaku

Apetyt na Zielone
Łazanki z młodą kapustą i twarogiem 77

możecie użyć również całych grzybków. Kapustę gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy na sitku. Gdy kapusta ostygnie to dodajemy usmażoną cebulę, ser twarogowy oraz sos sojowy, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie  do miękkości, odcedzamy i łączymy z kapustą i serem

kulinarne odsłony pati
Łazanki z kapustą i grzybami 147

cebula (ok.70 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - ok. 200 g kapusty kiszonej, - łyżeczka masła (ok. 5 g), - pół szklanki makaronu łazanki (ok. 50 g), - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sos sojowy. Sposób przygotowania 1. Grzyby zalewamy wodą i moczymy (najlepiej przez całą noc). 2. Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły(...)jest bardzo kwaśna, możemy ją wcześniej wypłukać) i smażymy kilka minut. 6. Do kapusty dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sos sojowy, grzyby, wywar z gotowania grzybów, łyżeczkę masła i całość gotujemy ok. 30-40 min. 7. Ugotowany makaron łazanki łączymy z kapustą i grzybami. Łazanki z kapustą i grzybami są bogate w: - witaminę C (pochodzącą z kapusty kiszonej), która

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 188

podlać niewielką ilością wody. żeby się nie przypaliło. Jak wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone.  Nie dodaję do tego dania soli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata