groszek mrożony 10 pomidorków cherry 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek sól pieprz oregano Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al. dente. Na oliwie smażymy posiekaną drobno cebulkę oraz czosnek, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki cherry i chwilę smażymy. Dodajemy odcedzony tuńczyk oraz groszek
Mango PapajaSzpinak rozmrażamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Łososia porcjujemy na mniejsze filety, a następnie posypujemy odrobiną(...)Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu z obu stron (warto przeczytać: wskazówki na temat smażenia łososia ). Usmażonego łososia delikatnie za pomocą widelca dzielimy na kawałki. Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do szpinaku i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerze, a następnie wykładamy porcje łososia. Całość posypujemy serkiem pleśniowym pokrojonym w drobną
Słodka Stronacebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 400 g makaronu spaghetti parmezan (po posypania ) olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę z czosnkiem podsmażmy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy tuńczyka z puszki. Chwilę smażymy
Kuchnia MagdaLenyobiadów i stanie przy garach przez kilka godzin. Dobrym rozwiązaniem są kotlety sojowe czy błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym. No ale ile można jeść taki makaron czy kotlety?! Ratunkiem dla zapracowanych jest nieziemsko dobre smażone tofu z ryżem- idealna alternatywa dla tych, którzy są już znudzeni kotletami i makaronem
wegetalerzesłodkim nic nie robieniu. Dlatego dziś będzie szybko i pysznie, jak zawsze. Na leniwą niedzielę najlepsza... Makaronowa zapiekanka z gyrosem 2 piersi kurczaka 200 g makaronu rurki 1/2 puszki kukurydzy mieszanka gyros oliwa do smażenia 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 1 łyżeczka gałki muszkatołowej Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Piersi z kurczaka pokroiłam
bastalenałagodna w smaku 'chińszczyzna' z podsmażonej piersi z indyka, marchewki i kapusty pekińskiej, z makaronem typu chow mein (odpowiednik spaghetti, tyle, że w wersji błyskawicznej- bez gotowania), podlana sosem sojowym i posypana świeżą kolendrą oraz sezamem. Potrawa w wydaniu tzw. stir-fry, która oznacza krótkie smażenie, jednocześnie często mieszając składniki, dzięki czemu mięso jest soczyste, a warzywa jędrne i kruche(...)opakowaniu) posiekać, a czosnek pokroić w plasterki. Olej rozgrzać, wrzucić mięso, smażyć do lekkiego zarumienienia, a następnie dodać marchewkę, kapustę, grzybki oraz czosnek i całość smażyć- często mieszając- około 5 minut. W międzyczasie przygotować makaron, odcedzić i przełożyć do mięsa z warzywami, podlać 4 łyżkami sosu sojowego i wymieszać. Całość doprawić solą oraz pieprzem. Potrawę wyłożyć do półmisków, a wierzch
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pierś z kurczaka 400 g pomidorów krojonych z puszki oregano, bazylia, sól, papryka ostra mielona 300 g makaronu tagliatelle (u mnie pełnoziarniste) Pomidory przekładamy do miski, doprawiamy oregano, bazylią, solą i papryką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i miksujemy na gładką masę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy/oleju. Przekładamy pomidory(...)momentu aż powstanie gęsty sos (woda wyparuje) - można dodać oregano i bazylię według uznania. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy papryką ostrą mieloną i solimy. Smażymy na osobnej patelni do zrumienienia. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kiedy będzie już miękki odcedzamy i przekładamy do miski/garnka dodajemy do niego sos i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze, na górę dajemy
Moje-pitraszenieSkładniki: makaron na łazanki (50 dag) kapusta kiszona (1/2 l) grzyby najlepiej jakieś leśne, ale może też być 10 pieczarek cebula (1/2 szt.) olej woda sól pieprz Czas przygotowania: 45 min Liczba porcji: 5 Przygotowanie: Ja użyłam mrożonych grzybów, więc pierwszym etapem było wrzucenie ich na patelnię z odrobiną wody i rozmrożenie. Ale jeżeli ktoś używa pieczarek lub jakichś innych(...)osobnej patelni lub z grzybami. Przyprawiamy pieprzem i solą. Kiedy cebula będzie miękka dorzucamy ją do kapusty. Dodajemy również drobno pokrojone grzyby. Wszystko smażymy razem. To jest też odpowiedni moment, żeby zacząć gotować makaron. Do gotującej się wody dodajemy trochę soli i oleju, a następnie wrzucamy makaron i gotujemy aż będzie miękki. Gotowe łazanki odcedzamy, mieszamy z pozostałymi składnikami
Weganka gotujetłuszczo posiekany czosnek i smażymy mieszając przez 2-3 minuty, do czasu aż lekko zmięknie. Dodajemy do rondla płatki chili, skórkę startą z cytryny i kapary, smażymy mieszając kolejne 2 minutki. Wrzucamy odcedzony makaron, wlewamy wodę z gotowania makaronu, dodajemy starty ser, posiekaną pietruszkę, pieprzymy. Całość bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy aż część wody odparuje a część połączy się
Karo in the Kitchenszczypiorku lub 2 dymki (biała i jasnozielona część) 1 opakowanie twardego tofu (ewentualnie pierś z kurczaka) 100-150 g makaronu Mie (najbardziej do tej potrawy pasuje makaron do potraw chow mein). Przygotowanie: Tofu wyjmujemy z opakowania i odkładamy na papierowy ręcznik na 5 minut. Następnie kroimy na kawałki, posypujemy lekko solą i pieprzem i podsmażamy(...)niewielkie kawałki.. Podgrzewamy olej w woku lub na dużej patelni. Dodajemy cebulę, seler, marchew, paprykę i smażymy przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Dokładamy kapustę i podsmażamy jeszcze około 2 minuty. Pod koniec dodajemy dymkę (szczypiorek). Wrzucamy makaron na wrzącą wodę i gotujemy około 2 minuty. Do warzyw dodajemy ugotowany makaron następnie sos i tofu
Moja Mama Gotujepasternak, pieprz czarny, cukier, papryka, koper, kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, estragon, glutaminian (u mnie od Skworcu) - mielona słodką czerwona papryka - mielone chilli - sól, pieprz ziarnisty czarny - makaron instant dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Karkówkę kroję w kostkę, dodaję do niego jogurt i przyprawę chińską. Odstawiam na pół godziny. W tym czasie moczę suszone grzyby mun w wodzie. Dalej(...)wraz z pokrojonymi grzybami i podlewam wodą. Dodaję sól, świeżo zmielony pieprz, słodką czerwoną paprykę i chilli. Duszę całość pod przykryciem. Dodaję mieszankę warzywną i dalej duszę pod przykryciem. Makaron moczę w tym czasie w ciepłej wodzie. Gdy warzywa są już miękkie, dodaję makaron i zasmażam tak wszystko razem około
Kuchnia co dniaSkładniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona ok. 200-250 g kiełbasy 450 g bobu mrożonego natka pietruszki oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz szczypta papryki chili 400 g makaronu (u mnie tagliatelle graham) ser żółty do posypania, np. parmezan Wykonanie: W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy mrożony bób. Gotujemy ok. 7 min, studzimy i obieramy(...)cebuli z czosnkiem. Smażymy około 3-5 min. Kiełbasę obieramy ze skóry i również kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Na końcu dodajemy obrany ze skórki bób. Przyprawiamy wszystko pieprzem, solą oraz papryczką chili. Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 2-3 min. W osobnym garnku- w osolonym wrzątku z odrobiną oliwy- gotujemy makaron według instrukcji
Kuchnia MagdaLenycukinię myjemy, nie obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na cienkie słupki 0,5x0,5cm o długości około 3-4cm czosnek drobno siekamy makaron (używam surowy Nonna Mio z Lidl'a) gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie i niewielką ilością oliwy słonecznik prażymy na małej patelni aż się zarumieni na patelni rozgrzewamy olej(...)wewnątrz kawałków mięsa - trzeba uważać by nie przesuszyć mięsa zmniejszamy nieco ogień, dodajemy nieco cząbru oraz boczek i czosnek, a po chwili cukinię i tak mieszając smażymy przez kilka minut dodajemy odcedzony makaron i mieszamy całość porcje wykładamy na talerze - najlepiej nieco podgrzane w piekarniku, posypujemy słonecznikiem, sporą ilością posiekanej kolendry oraz startym parmezanem
zobacz ich smakLubella 500 g piersi z kurczaka 150 g suszonych pomidorów 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka zalewy z pomidorów do smażenia 250 g serka mascarpone kilka listków świeżej bazylii do dekoracji sól, pieprz do smaku wykonanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Pierś kurczaka kroję w średniej wielkości kostkę i podsmażam na niewielkiej ilości oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami(...)mięso jest już usmażone dodaję pokrojone w paseczki suszone pomidory i żurawinę, doprawiam solą i pieprzem i jeszcze przez chwilę smażę wszystko razem. Na sam koniec dodaję serek mascarpone i podgrzewam delikatnie, aż utworzy się aksamitny sos. Wtedy dodaję makaron, mieszam do połączenia. Na talerzu dekoruję posiekaną świeżą bazylią. Smacznego
babka w formiedostępne są już takie makarony, i ja z tego dobrodziejstwa korzystam. Składniki: * 500 g makaronu łazanki, u mnie Lubella * 500 g kiszonej kapusty * 2 garści suszonych grzybów * 150 g pieczarek * 1 cebula * 1 kopiasta łyżka śmietany 18% * 1 płaska łyżka mąki pszennej * olej rzepakowy do smażenia * sól, pieprz * majeranek Wykonanie: Grzyby ugotować w wodzie, odcedzić - pozostawić płyn z gotowania grzybów(...)pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać grzyby - smażyć 2 minuty. Następnie dodać pokrojone pieczarki - dusić, aż pieczarki zmiękną. W międzyczasie ugotować makaron łazanki, wg przepisu na opakowaniu. Do grzybów dodać pokrojoną kapustę kiszoną - całość smażyć 5-7 minut, podlewając dwoma łyżkami wywaru pozostałego z gotowania grzybów. Śmietanę połączyć z mąką, dolać nieco zimnej wody. Taką mieszaninę wlać
kolorowotorcikowo