W taką pogodę szukamy potraw, które nie tylko zaspokoją nasz głód, ale także nas rozgrzeją. Najlepsze są gęste zupy o intensywnym smaku i aromacie. Pełne pikantnych
Codzienna kuchnia niecodziennaMam ogromną słabość do muli, szczególnie takich z dużą ilością sosiku, w którym można maczać sobie chrupiące pieczywo. Ostatnio udało mi się upolować mule w bardzo
karmelowyGdy tylko w sklepie pojawią się pierwsze kurki – co roku wiadomo co z nich zrobię. Na pierwszy ogień zawsze idzie risotto z kurkami. Lśniące i aromatyczne
Karo in the KitchenDziś piszę dla Was przepis na "Studencki Wtorek" już nie jako studentka, ale pomyślałam, że akcja zostanie na blogu, dzięki niej będę wspominać studenckie czasy ;) Przedstawiam
Czerwona PorzeczkaCiecierzyca potocznie zwana cieciorką jest rośliną strączkową, bogatą w białko, minerały i witaminy. Przepisy z ciecierzycą są smaczne i bardzo popularne. Ciecierzycę można kupić w większości
codojedzeniaJestem pod ogromnym wrażeniem filmu „Punkt krytyczny - Energia odNowa", na którego prapremierę miałam przyjemność być zaproszoną. Na obejrzenie tego filmu namawiam Was od pewnego czasu
Codzienna kuchnia niecodziennaSzalenie aromatyczne danie! Grzyby, czosnek, cebula, śmietana i natka pietruszki - mówi Wam to coś? Bo ja widząc taki zestaw myślę -połączenie idealne! Wstyd mi tylko, bo
Cook&LoveKochani! Dzisiejsza propozycja śniadaniowo-obiadowa, która zresztą idealnie nadaje się na kolację, w prawie całej swej okazałości składa się z darów Matki Natury. Pożywienie - to, co
Kuchnia smakówzapach, jest ciężkie i okrutnie kaloryczne. Ale jego jedzenie wciąga, nie tylko facetów. Brutalność tego risotto jednocześnie łagodzi i temperuje skropienie całości sokiem z cytryny. Kieliszek wina do obiadu w tym wypadku jest jak najbardziej wskazany! Chorizo to klasyka w hiszpańskiej kuchni. Kiełbasa robiona jest z grubo mielonego wieprzowego mięsa i tłuszczu, doprawiana mocno słodką i ostrą wędzoną papryką pimenton(...)się rozklejać i puchnąć pod wpływem płynu powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki, ale jeszcze odrobinę jędrny w środku i stawiający naprawdę delikatny opór zębom — zupełnie jak makaron al dente. Możliwe, że zostanie Wam szklanka a nawet dwie niezużytego bulionu, ale zawsze lepiej mieć go więcej niż potem na gwałt dorabiać. Gdy ryż już dochodzi, razem z ostatnią
Karo in the KitchenPrzepraszam wszystkich za krótką nieobecność, ale wiecie jak to jest: wakacje, urlopy, goście... Już wracam i mam nadzieje, że się zdążyliście stęsknić :)
Rozpustne gotowaniePo raz kolejny zaniedbałam bloga... przepraszam... ale się poprawię... zacznę od dziś... a następnie pewnie znów zasnę na kilka dobrych dni aby się obudzić zapewne już
sierotka maRysia w kuchniStroganoff z kiełbasą…Pan Stroganoff pewnie przewraca się w grobie. Sądzę jednak, że Stroganoff z kiełbasą jest bardziej imponujący niż Stroganoff warzywny o ile takie
codojedzeniaUrlop minął zdecydowanie zbyt szybko i niestety trzeba wrócić do szarej rzeczywistości. Dobrze, że można się chociaż jeszcze rozpieścić kulinarnie Dziś przedstawiam przepis dla leniuchów, który
karmelowykanapki, wafle ryżowe, twarożki i owoce, ale przeważały jednak drożdżówki i inne słodkości. Kaloryczne i niezdrowe. Czasami zabierałam ze sobą dania obiadowe z poprzedniego dnia, ale wtedy jadałam dwa obiady. Jeden w pracy, a drugi w domu. To też nie było najlepsze rozwiązanie. Dodajmy do tego pracę siedzącą i otrzymujemy prostą receptę na to, jak bez trudu zyskać na wadze(...)doprawiamy. Mój lunch do pracy gotowy :) Leczo podajemy jako samodzielną potrawę, np. w towarzystwie pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs. Smakuje wyśmienicie również z ryżem, kaszą czy razowym makaronem. Można także podać do niego upieczone na złoto ziemniaczki. Dowolność jest duża. Ogranicza nas jedynie własny smak i kulinarna fantazja. Polecam serdecznie
Ratunku obiadWczoraj piękna wiosna, a dzisiaj zaledwie jeden stopień powyżej zera. Taka pogoda zainspirowała mnie do przygotowania rozgrzewającego dania z dodatkiem kurczaka. Nie jem często mięsa, ale
Moja smaczna kuchniaTaki obiad mogłabym jeść codziennie, szczególnie że wbrew pozorom przygotowuje się go łatwo i szybko. Bardzo lubię zarówno owoce morza, jak wszelkiego rodzaju kluseczki. Zanim okazało się, że nie mogę jeść glutenu, robiłam je bardzo często, później musiałam z nich zrezygnować, ale dość szybko zorientowałam się, że z mąk bezglutenowych też da się je przyrządzić i zaczęłam eksperymentować. To jest(...)mieszając, stopniowo dodajemy przesianą przez sitko mąkę z quinoy i z tapioki, doprawiamy solą. Powinna powstać masa o konsystencji gęstego budyniu. W garnku zagotowujemy wodę z solą (jak na makaron), moczymy w niej przez chwilę łyżkę i jej krawędzią nabieramy trochę ciasta i wkładamy do wrzątku (powinno się odkleić, w ten sposób powstaje kluseczka), czynność powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto
Quinoa Raz!Pierogi z warzywami i soczewicą Pierogi , to jedno z moich ulubionych dań , na szczęście tak jak reszty domowników , co powoduje że często goszczą na stole . Zazwyczaj
Ogrodnik w podróży"Nieboszczyk pan mój, Stolnik, pierwszy pan w powiecie, Bogacz i familiant, miał jedyne dziecię, Córkę piękną jak anioł [...] I już miał się oświadczać, lecz pomiarkowano
kgwjanczewo