mąka - 10440 przepisów (strona:53/696)

PEŁNOZIARNISTE PSZENNE BAGIETKI! 142

jest się w stanie jemu oprzeć? Prawdziwy dom, a w nim otulający i rozpieszczający zapach wyjętych prosto z pieca chrupiących bagietek... mniammm... SKŁADNIKI: NA ZAKWAS DROŻDŻOWY: - 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 200 g mąki pszennej - 10 g drożdży świeżych - 200ml wody - 2-3 szczypty soli - 2 łyżki oliwy z oliwek Wszystkie składniki połącz ze sobą, odstaw w bezpieczne miejsce(...)całą noc. NA CIASTO GŁÓWNE: -300 g mąki pełnoziarnistej - 400 g mąki pszennej np. typu poznańska, wrocławska - 400- 450ml wody - sól - 1/2 opakowania drożdży świeżych - zaczyn drożdżowy (cały) - 2 łyżki oliwy z oliwek - mąka do podsypywania Całe ciasto wyrabiamy energicznie minimum 25 minut. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie formujemy bagietki, układamy w formach. Odstawiamy ponownie na 20 minut. Pieczemy

SMYKWKUCHNI
Jabłecznik z kruszonką i karmelizowanymi migdałami 155

powtórzę, następnym razem może dodam jeszcze więcej jabłek J Polecam gorąco !! Jabłecznik z kruszonką i karmelizowanymi migdałami Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: Ciasto kruche: 250 g mąki tortowej 0,5 kostki masła 1 jajko 0,5 szkl. cukru 1-2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 paczki cukru waniliowego Składniki na kruszonkę: 1/4 kostki masła(...)szklanki brązowego cukru   3/4 szklanki mąki Migdały: ·          Około 75 g migdałów   w płatkach ·          2 łyżki cukru brązowego ·          1 łyżka masła ·          1 łyżka miodu Jabłka

Mania Gotowania
Sernik czekoladowy z masą wiśniową 147

łyżki kakao ·          2 łyżki wody Ciasto kruche: ·          300 g mąki ·          150 g zimnego masła ·          150 g cukru ·          1 łyżka cukru(...)wiśnie są bardzo kwaśne) ·          50 ml wody ·          1 łyżka maki ziemniaczanej Przygotowanie: Mieszamy mąkę razem z cukrami.   Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy nożem, do połączenia się składników Dodajemy rozmącone jajko i szybko zagniatamy. Ciasto wstawiamy do zamrażarki

Mania Gotowania
Dietetyczne ciasto ze śliwkami i zarodkami pszennymi 169

jajka ·        3/4 szklanki brązowego cukru ·        1 łyżka cukru waniliowego ·        1 szklanka mąki pszennej ·        1szklanka zarodków pszennych ·        1 łyżeczka proszku do pieczenia ·        ½ łyżeczka sody(...)Kruszonka: ·        3 łyżki masła ·        3 łyżki brązowego cukru ·        4-5 łyżek mąki Przygotowanie:   Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na 4 części. Miód podgrzać w rondelku. Dodać do niego migdały i podgrzewać około 3 minuty cały czas mieszając. Białka oddzielić

Mania Gotowania
Tort Szwarcwaldzki 167

tabliczka gorzkiej czekolady ·          łyżeczka aromatu waniliowego ·        150 g mąki tortowej ·          50 g mąki ziemniaczanej ·        1 łyżeczka proszku do pieczenia Do przełożenie: ·        300 g wiśni w sosie(...)jest intensywniejszy w smaku. Można oczywiście przygotować wiśnie samemu. Ja zawsze używałam wiśni mrożonych. Podgrzewałam je w rondelku, aż puszczały sok, następnie dodawałam cukier i zagęszczałam powstały sos mąką ziemniaczaną. Efekt bardzo podobny. Przygotowanie: Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Dodać kolejno żółtka, cały czas miksując. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzoną czekoladę wymieszać z masą. Dodać aromat waniliowy

Mania Gotowania
Toscakaka czyli skandynawskie ciasto z migdałami 169

swoją kolej. Znalazłam go na stronie Moje Wypieki. Był to duży błąd, gdyż ciasto okazało się rewelacyjne. Obecnie jedno z ulubionych ciast. Oryginalny przepis nieco zmodyfikowałam, dodając na przykład mąkę migdałową, dzięki której cisto jest jeszcze bardziej aromatyczne. Jeśli nie chcecie jej dodawać, proponuję zamienić ją na zwykłą mąkę i dodać aromat migdałowy. Ciasto jest bardzo szybkie i proste(...)wasza pierwsza i ostatnia blaszka. Toscakaka czyli skandynawskie ciasto z migdałami Składniki: 3 jajka 110 g drobnego cukru trzcinowego pół łyżeczki aromatu lub ekstraktu z wanilii 110 g mąki pszennej 60 g mąki migdałowej lub zielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g masła 80 ml maślanki Pralina: 90 g masła 110 g cukru trzcinowego 200 g migdałów

Mania Gotowania
Muffinki z frużeliną wiśniową i kruszonką 171

utrzymują świeżość. Polecam. Muffinki z frużeliną wiśniową i kruszonką         Składniki: 120g jogurtu ½ łyżeczki aromatu lub ekstraktu waniliowego 30g roztopionego masła 40ml oleju 2 jajka 200g mąki 100g brązowego cukru pół łyżeczki sody   Kruszonka: 50g brązowego cukru 6 łyżek   zmielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniacznej 2 łyżki masła Nadzienie: 300 g wydrylowanych wiśni(...)cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie :   Łączymy wszystkie mokre składniki: jogurt, roztopione masło, olej i roztrzepane jajko. W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę, cukier i sodę. Łączymy ze sobą obie masy. Przygotowujemy wiście. Jeśli używamy mrożonych wiśni możemy je najpierw rozmrozić, ale nie jest to konieczne.   Możemy w tym wypadku po prostu wydłużyć czas ich podgrzewania. Jeśli mamy

Mania Gotowania
Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami 144

moim stole podczas świąt. Można dodać do niego przyprawę do piernika, dzięki czemu nadamy mu bardziej świąteczny charakter. Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami   Składniki: 120 g mąki 2 czubate łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła 1/2 szklanki cukru dark muscovado 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g czekolady(...)gorzkiej 50 g suszonej śliwki 40 g orzechów włoskich 50 g mieszanki bakalii do keksu 20 g żurawiny suszonej pół łyżki mąki do obtoczenia bakalii 4-5 śliwek polewa czekoladowa Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Świeże śliwki kroimy na ćwiartki i zasypujemy cukrem. Odkładamy aby puściły sok. Suszone śliwki

Mania Gotowania
Wilgotne ciasto z jabłkami i kakaową kruszonką 141

Szybka i prosta alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Równie pyszna i aromatyczna. Polecam miłośnikom ciast z jabłkami. Wilgotne ciasto z jabłkami i kakaową kruszonką Składniki: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego ½ łyżki ekstraktu z wanilii 150g cukru trzcinowego 200 ml coca-coli 230 g margaryny 80 ml mleka 2 jajka 2 średniej wielkości jabłka Jabłka(...)jabłek 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki cukru Kruszonka: 180 g mąki 50 g cukru 2 łyżki kakao 1/2 opakowania cukru waniliowego 50g ma masła lub margaryny Przygotowanie: Tortownicę o wymiarach 23-25 cm smarujemy masłem i wysypujemy dno i boki bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę przesiewamy. Łączymy suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia

Mania Gotowania
Tradycyjne ciasto z rabarbarem i bezą 137

właśnie na taką odsłonę miałam ochotę. Ciasto typowo wiosenne, z pyszną bezą i płatkami migdałów. Czego chcieć więcej.… Tradycyjne ciasto z rabarbarem i bezą Składniki: Ciasto: 160 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru brązowego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 100 g masła 1/3 szklanki mleka około 2-3 laski(...)rabarbaru Beza: 4 białka 130 g cukru pudru 1 łyżka octu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g płatków migdałowych Przygotowanie: Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Masło ucieramy z cukrem i wanilią do białości. Następnie do masy dodajemy żółtka i mieszamy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy. Piekarnik

Mania Gotowania
Muffinki z truskawkami i kruszonką 146

maliny czy wiśnie. Chrupiąca kruszonka, mięciutka aromatyczna babeczka oraz ulubione owoce. Idealna słodka przekąska na lato.   Muffinki z truskawkami i kruszonką Składniki (około 12 babeczek): 200 g mąki pszennej 120 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 120 g jogurtu naturalnego, maślanki    lub kefiru   1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 g roztopionego masła(...)duże jajko Nadzienie: około 200 g truskawek   2 łyżki cukru 1 łyżeczka maki ziemniaczanej Kruszonka: 50 g brązowego cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 3 łyżek zmielonych migdałów (można zastąpić mąka) ½ szklanki płatków owsianych 20 g roztopionego masła Przygotowanie Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy. Jeśli będzie zbyt mało „krusząca się” możecie dodać więcej płatków owsianych lub mąkę. Polecam przygotowanie kruszonki

Mania Gotowania
Lemon Meringue Pie – tarta cytrynowa 203

wbrew pozorom dość skomplikowane. Szczególna trudność może sprawić Wam beza, która nie zawsze wychodzi idealna. Jednak mimo wszystko Lemon Meringue Pie – tarta cytrynowa Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 3 żółtka 80 g cukru pudru Składniki na masę cytrynową: 50 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru skórka otarta z 2 cytryn(...)cytryny (około 3 cytryny) sok z 1 niedużej pomarańczy 60 g masła 3 żółtka 1 jajko 200 ml wody Beza: 3 białka 150 g cukru pudru   1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub z pomocą malaksera. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut. Formę na tartę smarujemy masłem, ciasto

Mania Gotowania
Genialne krewetki w cieście piwnym 470

trudny do popsucia jeśli ma się dobre produkty. Najwięcej czasu i cierpliwości wymaga obranie tego kilograma krewetek. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 1 kg surowych krewetek 3/4 szklanki mąki + mąka do obtoczenia krewetek 3/4 szklanki schłodzonego jasnego piwa 4 białka jajek 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do głębokiego smażenia np. rzepakowy cytryna do podania WYKONANIE Ciasto(...)mieszamy mąkę z piwem, 2 białkami, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto zwiększy objętość. Krewetki myjemy i obieramy z pancerzyków zostawiając ogony. Osuszamy. Ubijamy 2 białka na sztywną pianę i stopniowo dodajemy ją do ciasta, które odstawiliśmy na godzinę. Delikatnie mieszamy. Mamy teraz puszyste ciasto. Krewetki obtaczamy w mące. Następnie każdą

OstryKęs
RED VELVET CAKE 377

piorunujące wrażenie, Zachwycający nawet tych, którzy za słodkościami nie przepadają, ale Jemu oprzeć się nie mogą.  Zapraszam! SKŁADNIKI: BISZKOPT: - 8 jaj - 1,5 szklanki cukru - 1,3 szklanki mąki tortowej - 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka octu - barwnik czerwony WYKONANIE: - oddziel żółtka od białek - w misce ubij białka na sztywno z szczyptą soli(...)ubitej piany z białek dodaj cukier - ubij na sztywno - dodaj mąkę ziemniaczaną - dodaj żółtka wymieszane z octem - mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia - dodaj do masy mąkę z proszkiem i barwnik, wymieszaj na bardzo małych obrotach - piecz biszkopt w nagrzanym piekarniku 50 minut - biszkopt studzimy całkowicie, po tym czasie kroimy na 4 blaty SKŁADNIKI NA KREMY DO TORTU: - 2 małe

SMYKWKUCHNI
Chałka drożdżowa przepyszna! 158

pozostanie moim ciepłym wspomnieniem z lat dziecięcych, kiedy to z tatą lepiłam ludziki drożdżowe, a z rodzynek robiłam oczy i guziki... ;-) Przedstawiam drożdżową chałkę z kruszonką! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 750g mąki pszennej (np. babuni) - 200 ml mleka - 5 jaj - 1/2 opakowania drożdży świeżych - 160 g cukru - 180 g masła - cukier waniliowy - zapach cytrynowy kruszonka: -150 g mąki -75g curku(...)masła WYKONANIE: - mleko podgrzać - mąkę przesiać do dużej miski, zrobić zagłębienie, wsypać pokruszone drożdże, posypać łyżeczką cukru, dodać niewielką ilość mleka, i mąki z brzegów, zamieszać. Odstawić do podwojenia objętości - masło rozpuścić w rondelku - jaja za pomocą trzepaczki utrzeć z cukrem - do miski z mąką dodać mleko i jaja, zacząć wyrabiać ciasto - dodać tłuszcz, wyrabiamy ciasto energicznie co najmniej

SMYKWKUCHNI