śniadanie. Mleko w proszku jak zwykle rozpieszcza swoim niepowtarzalnym smakiem. W połączeniu z jabłkiem tworzy świetną propozycję śniadaniową dla fanów słodkich poranków. 20 min 2 składniki: 1 szklanka mąki 0,5 szklanki mleka w proszku 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki białego cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1 jabłko mleko (ilość dopasowujemy podczas przyrządzania) wykonanie: Jabłko obrać i pokroić
Ania i Marcin gotująszklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do smaku dowolne dodatki np. powidła Puree z dyni wymieszać z jogurtem lub kefirem, dodać jajka, cukier, olej i mąkę przesianą z proszkiem i solą, zmiksować do wymieszania składników. Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Nakładać po jednej łyżce ciasta zachowując odstępy, ponieważ placuszki urosną. Smażyć na wolnym ogniu około
talerz przyjemnościRybę po grecku można jeść na ciepło lub na zimno. Na co dzień lub od święta. 8 płatów filetów z mintaja usmażyłam na patelni. Można je obtoczyć w mące lub w bułce tartej z jajkiem. Starłam dwie cebule i białą część pora i podsmażyłam na patelni. Dodałam parę ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Na tarce o grubych oczkach
potrawyregionalneciasto 5 jajek pół szkl cukru pół szkl mąki szczypta proszku do pieczenia nadzienie 200 ml śmietany kremówki lub 22% pół szkl cukru 2 łyżeczki żelatyny jeżyny Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę, do maki dodać proszek do pieczenia i stopniowo dodać do jajek, ubite ciasto wylać na dużą blachę na papier . Piec w temp
Gotowanie jest łatweciasto 5 jajek pół szkl cukru pół szkl mąki szczypta proszku do pieczenia nadzienie 100 ml śmietany kremówki lub 22% 100 g sera białego pół szkl cukru 2 łyżeczki żelatyny jeżyny ok 1 szkl polewa czekoladowa Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę, do maki dodać proszek do pieczenia i stopniowo dodać do jajek, ubite
Gotowanie jest łatwepółmisek a wytworzony sos przelać do rondelka, dodać grzyby, szczyptę estragonu, dolać ok pół szkl wody i zagotować, następnie dodać śmietanę i zredukować sos, można zagęścić żółtkiem lub mąką
Gotowanie jest łatwełyżki miodu bakalie ok 100 g skórka pomarańczowa 2 łyżki aromat migdałowy do dekoracji 2 mandarynki, pół szkl cukru na syrop, kolorowe cukiereczki. Z jajka mleka i mąki z dodatkiem soli i cukru rozmieszać ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietanki. Usmażyć małe naleśniki na patelni do pancakes. Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić i zmielić 2- 3 razy
Gotowanie jest łatweszkl mąki 1 kostka margaryny 250 g 1 szkl cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść suszonej żurawiny 2 szczypty chili 4 łyżeczki cynamonu Ciasto zagnieść , zwinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Wałkować cienko wykrawać krążki piec ok 7-8 min w temp 180 na ciasteczkach można ułożyć skórkę pomarańczową kandyzowaną
Gotowanie jest łatwemasa makowa 1 szkl maku rodzynki 50 g skórka pomarańczowa 50 g migdały 50g orzechy 50g aromat migdałowy 4 łyżki miodu sok z cytryny do smaku łamańce 120 g mąki 30 g cukru 1 żółtko 50 g masła 2 łyżki maku Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić na sicie, przekręcić przez maszynkę 2 razy. Dodać posiekane bakalie, miód
Gotowanie jest łatweszkl mąki 150 g masła 1 jajko szczypta soli szczypta suszonej papryki szczypta pieprzu nadzienie 400-500 g szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku olej do smażenia 250 g białego sera sól pieprz pieprz ziołowy staropolski kołderka śmietanowa 200 ml śmietany 18% 1 jajko sól pieprz szczypta oregano Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto, formę do tarty posmarować tłuszczem
Gotowanie jest łatweciasto; 1,5 szkl mąki 1 jajko sól pieprz 1 łyżka sproszkowanych grzybów 120 g masła mięso; 300 g mięsa mielonego 1 jajko 3-4 łyżki wody 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów sól pieprz 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej papryki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego szczypta oregano polewa serowa; 100 g sera feta lub sałatkowego pół szkl mleka sól pieprz
Gotowanie jest łatweciasto 4 szkl mąki 1 kostka masła 200 g 4 żółtka 3 łyżki śmietany pół szkl cukru cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie 1 batat ok 400 g 1 szkl orzechów włoskich pół szkl cukru otarta skórka z cytryny cukier waniliowy 2 łyżki bułki tartej Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto. Batata ugotować , obrać ze skórki, rozgnieść
Gotowanie jest łatweciasto 1,5 szkl mąki 125 g masła pół szkl cukru 2 żółtka szczypta soli masa serowa 1 kg sera 1 szkl cukru 1 kostka margaryny 6 jajek 1 budyń śmietankowy otarta skórka z cytryny 1 op borówek. ok 100 g Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto.. wykleić dno formy o rozm 30x20. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać
Gotowanie jest łatwelebiody purpurowej 3/4 szkl ryżu 200 g mięsa mielonego 2 łyżki grzybów suszonych utłuczonych 1 jajko sól pieprz szczypta estragonu majeranek lubczyk na sos 200 ml mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka grzybów suszonych potłuczonych pół cebuli łyżka masła Ryż ugotować w podwójnej objętości wody odstawić pod przykryciem. Przestudzony wymieszać z mięsem, grzybami , jajkiem i przyprawami. Liście lebiody sparzyć wrzątkiem
Gotowanie jest łatweciasto: 1,5 szkl mąki 125 g masła 1 jajko szczypt soli szczypta pieprzu szczypta proszku do pieczenia nadzienie; 3 cykorie 160 g bryndzy 0,5 szkl mleka 2 jajka sól pieprz ziołowy świeże zioła; bazylia, majeranek, hyzop Cykorię przekroić na 4 wyciąć delikatnie głąb ale tak by się nie rozpadły, przysmażyć z obu stron na odrobinie oleju. Ciasto
Gotowanie jest łatwe